За минулий рік закарпатки народили 5 трійнят і зробили понад 200 абортів

Наталія Каралкіна, Rionews 17.01.2012 16:46 ПОДІЇ

Приблизно на однаковому рівні залишається статистика переривання вагітності у закарпаток. За минулий рік було зроблено 238 абортів. Близько від 11 дітей відмовилися батьки.

Останні три-чотири роки відбуваються певні зміни у роботі пологового будинку. Тут практикують перебування новонародженої дитини з матір’ю, пологи, що відбуваються одразу на ліжку, у присутності чоловіків.

Нові технології впроваджують для того, щоб зробити найбільш сприятливу атмосферу та максимально уникнути втручань з боку медиків, — каже Андрій Чабан, головний лікар Ужгородського перинатального центру. Всі пологи відбуваються у індивідуальній пологовій залі, кожна сімейна пара має право вибору щодо того, чи будуть пологи партнерськими, чи ні.

Про результати роботи за минулий рік сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття» розповіли Андрій Чабан, головний лікар УМПЦ, Іван Хаща, голова медичної ради УМПЦ, Іван Трещак, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи УМПЦ, Надія Холодняк, заступник головного лікаря з медсестринства УМПЦ.

Загалом на Закарпатті за минулий рік відбулося 3546 пологів, що кількісно на сто випадків більше, ніж показує статистика 2010-го року. На місто Ужгород від загальної кількості припадає 42 %.

У 2011 році народилося п’ятеро трійнят проти трьох у 2010. «Багатодітні» мами приїхали народжувати до обласного центру з районів. Всупереч слухам про штучне запліднення, діти були зачаті природним шляхом, щоправда жінки народжувати за допомогою кесерева розтину.

Іван Трещак, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи УМПЦ, каже, що головним завданням досі є «відновлення системи, коли жінка сама дбатиме про власне здоров’я. «Наше завдання — максимально знизити кількість випадків, коли настає загибель. Не менш важливою залишається онкопрофілактика. Тому месидж, який я завжди надсилаю: «Любі жінки, приходьте на профілактичні огляди».  

Іван Хаща, голова медичної ради УМПЦ, каже, що чимало випадків народженння недоношених дітей. Втім, незважаючи на ті біди, які випадають немовлятам вже з перших днів їхнього життя, лікарям вдається виходити майже всіх.

В Ужгородському пологовому будинку працює 6 тренерів для медперсоналу, — каже Надія Холодняк, заступник головного лікаря з медсестринства УМПЦ. Тут можуть не лише розказати, але й провести екскурсію для майбутніх батьків. Лікарі кажуть, що після цього батьки обирають саме цей заклад для появи на свт їхнього чада.

«Оскільки заклад державний, то пологи безкоштовні, — стверджує головний лікар. — З 1 січня 2012 року необхідними медикаментами також намагаємося забезпечити самі. Для нормальних пологів додаткові ліки не потрібно, хіба що є певні ускладненння. У перинатальному центрі є тільки дві платні послуги: переривання вагітності, яке обійдеться трохи більше ніж 100 грн. та лікування безпліддя — 300-400 грн.».

За словами Андрія Чабана, з корупцією у пологовому будинку також борються всіма силами. У кожній палаті вивісили   інфоромацію про те, що благодійні внески лікарями не приймаються.

На запитання журналістів про те, в якому стані нерозкрита справа родини Співаків, у яких на початку минулого року померла дитина під час пологів у в Ужгородському міському перинатальному центрі, Андрій Чабан відповів, що всі міри були вжиті, і зараз це питання не до них. Вибачення перед батьками у режимі прес-конференції уникнув.

Наталія Каралкіна, Rionews

Коментарі :


17.01.2012 22:45 Ольга Павлова

НАталко, тренери - то йшлося про підвищення кваліфікації медперсоналу. І ще: кількісно не на сто разів, а на сто випадків. То суттєво. Виправте, будь ласка.


17.01.2012 17:16 galina

Ви самі вірите в те, що у Ужгородському роддомі роди безоплатні і ліки майже також?


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат