Фуремні ґратуляції

28.06.2022 13:15 ДОЗВІЛЛЯ

Перше слово назви цього відгуку на книжку письменника Юрія Шипа «Най ся жиє файно всім» на перший погляд може видатися старомодним або новотвором. Однак це не так, бо воно — промовистий закарпатський діалект, який означає: вигідний, корисний, цікавий та інші позитивні якості.

Такі, що притаманні ідейному змісту видання, скомпонованого з п’яти розділів та вісімнадцяти циклів, щедрих на говіркові лексеми Підкарпаття. Тому багатозначний сленг «фуремні» використано з огляду не тільки на проблематику та стиль книжки, але й творчу манеру літератора.

Передусім хочу сказати, що в цьому сенсі видання цікаве й корисне. Привертає увагу як особливостями системи, так і долею натури самого автора на його життєвому шляху. Перегортаючи пожовклі сторінки підшивок, бачиш, яким є довгим і плідним шлях від сільського юнака до вершин літературного Олімпу через ще одну сходинку — об’ємну збірку лірики, гумору, сатири та байок із ґратуляціями «Найся жиє файно всім».

Спливли десятки літ у житейській круговерті. При будь-якій можливості Юрій Шип буває в селі свого дитинства й інших місцевостях Турянської долини. Там, де ріс, де навчався у школі, працював педагогом, здійснив мужній вчинок (ризикуючи собою, кинувся в охоплену полум’ям хату, аби порятувати двоє дітей), збудував храм у рідному селі на прославу Бога, з любов’ю до Нього й до людей, проголосивши «Повсякденний тост»:

Найся жиє файно всім,
А біда нам і не сниться:
Людям дальнім і своїм —
Рідним, ближнім і чужинцям.


...Юрія Шипа знають, читають і пропагують. Будучи в розквіті літ і творчих сил, як і раніше, стоїть на чатах правди, бере за барки негідників, хапуг, нероб, п’яниць… виносить їх на площу до стовпа всенародної ганьби та осуду. Відчуваємо це й у «Вступному заспіві для читачів» книжки «Найся жиє файно всім». Тут його «улюблені» (як і за висловом незабутнього Остапа Вишні «будь вони тричі прокляті») антигерої: грошовиті і пихаті, підлабузники й хапуги, спекулянти і нахаби, держиморди й чинодрали… Це ж треба мати силу, мужність, вміння і хист, аби всіх спакувати до велетенського сатиричного мішка, виголосивши кожному заслужений вирок. І то не авторська забаганка, а воля народу, завдяки якій Шипа одні шанують і цінують, інші на нього косяться і його бояться.

Володіючи вищим даром (а це дар Божий!) Шип насичує своє письмо внутрішньою енергією, стиль його гумористично-сатиричних творів у книзі легкий і простий за формою, але глибокий за змістом. І не треба думати, що перша, десята, двадцята чи інша якась його строфа лише картає, виводить на чисту воду. У Юрія Шипа цілком інша мета: зробити світ добрішим, гармонійнішим, аби ті, хто обтяжений гріхами, поступово прозрівали, а віруючі ще більше зміцнювали себе у цьому. Віршів такого штибу в нього стоси. В розділах «приємності з прикрощами», «Пожиточна сміхоловка», «Сатиричний патронташ», «Публічний байкомат», «Епілог» для багатьох. Аби людиною керувала любов до ближнього, навколишнього світу доброти.

Поет пристрасним словом намагається достукатися до приспаної совісті та хижацької невситності. Бо ж вона настільки нахабна й масштабна, що, здається, не дай то, Боже, через деякий час довкруг виднітимуться лиш пустирі на скальпованій землі та почорнілі пні на схилах лисих лісогір та людського безумства.

Однак є віра й надія на прийдешнє. Не слід опускати рук, а жити й боротися в ім’я кращого наших нащадків — дітей та внуків. І в наш кровопролитний час. Для цього закликає автор усіх (а сильних світу цього передусім):

Бога слухай, мир цінуй,
Бережи свій родовід,
Мудро думай і працюй —
Будеш мати добрий світ.

...А чи матиме успіх книжка Юрія Шипа «Найся жиє файно всім»? Гадаю, так. Адже він свідомий тієї високої місії доброчинства, що долею доручена і йому, як служителю Богу, людям, письменнику-патріоту, сатирику, що кладе «на лопатки» нечестиве поріддя. Борцю з несправедливістю, підступністю та іншими негативними явищами в духовному та матеріальному бутті, що заважають чесно й повноцінно жити кожному з нас в умовах рашистського нашестя із вірою і надією на перемогу над ним, добра над злом.

Юрій Ковач, літературознавець, редактор газети «Народне слово»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат