Лицарі Ордену паленчарів

03.10.2021 18:17 ДОЗВІЛЛЯ

 

У Мукачеві прийняли перших 8 закарпатських виробників паленки
до Лицарського Ордену паленчарів.


Посвята вісьмох закарпатських виробників паленки, які стали першими лицарями Закарпатського Лицарського Ордену паленчарів, відбулася минулої суботи, 25 вересня, в «Паланку». Церемонію з усіма атрибутами такого рангу посвячення здійснював голова Ордену Янош Орос (Угорщина). На подію приїхали також дійсні лицарі Ордену з Сербії, Румунії та Угорщини.

Зберегти традиції і культуру споживання

Як розповів церемонімейстер події Ласло Зубанич (голова Демократичної Спілки угорців України), Орден існує вже понад 15 років, останні 3 — діє на Закарпатті як громадська організація. Лицарі Ордену прагнуть перш за все зберегти старовинні традиції виготовлення паленки, які мають 300—400 років, та популяризувати культуру споживання цього напою.

«Паленка як напій має давні традиції і тепер вона запатентована як гунгарікум (тобто неофіційний символ країни), — пояснив Ласло Зубанич. — Це напій, виготовлений на території Угорщини та Карпатського регіону з фруктів та має міцність 50—52 %. Паленка в певній мірі є і лікарським засобом, який вживають як зовнішньо, так і внутрішньо, в маленьких дозах. Користь від напою є, якщо його споживати в розумних кількостях».

Ласло Зубанич розповів: лицарство і паленчарство пов’язані опосередковано: у 2010 році уряд Віктора Орбана дозволив угорцям виробляти паленку зі свого урожаю повністю легально (до цього це було заборонено, а з самогоноварінням боролася поліція), тоді і виникли об’єднання паленчарів. «У назві вдалися до слова Орден, напевно, для того, щоб підкреслити давність традиції, яка переходила з роду в рід ще за часів середньовіччя, — пояснив він. — Тоді кожна професійна спілка утворювала об’єднання, т. зв. гільдії або цехи. Нині багато подібних організацій перейняли середньовічні обряди, зокрема прийняття у свої ряди, моральний кодекс, кодекс виготовлення продукту. Тому Орден Лицарів паленчарів — це свого роду професійне об’єднання».

Посвята відбувалася в капличці у замку «Паланок». Коротка проповідь про цінність напою, який людина навчилася виготовляти з плодів, які дав Бог, далі всі присутні перехилили по 25 грам паленки і майбутні рицарі стали на одне коліно, а ментор заходу — Янош Орос, провів посвячення. Лицарі присяглися берегти та примножувати традиції паленковаріння.

«Наш труд отримав визнання»

Від Закарпаття в Орден увійшли 8 паленчарів — двоє із села Дерцен на Мукачівщині, один із Берегова та п’ятеро з Мукачева та Мукачівського району. Голова Закарпатського Лицарського Ордену паленчарів, виробник паленки «Бірок» із села Дерцен Крістіан Біров розповів: займається виготовленням паленки з 2011 року, перейняв уміння від діда та батька.

«У 19 років я поїхав у Київ і став членом Спілки українських дистиляторів, яку саме тоді створювали. Згодом ми створили ще кілька громадських організацій по дистиляції в Україні. В Україні є трішки інше бачення паленковаріння і трохи інший продукт», — розповів він.

Згодом Крістіан Біров отримав запрошення на подію від голови Ордену паленчарів Яноша Ороса. Там він представив і свою продукцію та отримав ряд нагород: і золото, і срібло, і бронзові медалі. Саме вони — бронзові нагороди — каже чоловік — спонукали його вчитися і працювати далі над вдосконаленням напою.

«Минулого року, 2020, наш ментор Янош Орос запропонував нам створити закарпатський Лицарський Орден паленки. Це велика честь для нас, тому що Орден європейський, у нього входить 10 орденів: із Сербії, Румунії, Словаччини, Чехії, кілька регіонів Угорщини, і ми стали 10-ті», — розповів Крістіан Біров.

За його словами, у травні минулого року заснували громадську організацію «Закарпатський Орден лицарів паленки». І до прийняття перших членів — лицарів — готувалися рік.

«Хотілося, щоб це було витончено, гарно, святково, бо паленка — це мистецтво, — сказав голова Закарпатського Ордену. — Це як картина. Кожен вид паленки — це як намалювати картину. Паленка виготовляється так, що беруться тільки дозрілі фрукти, які проходять процес бродіння без дріжджів, цукру чи інших додатків, проводимо першу дистиляцію, далі йде фільтрація молоком, а далі йде друга перегонка на кремнієвій колоні, яку я розробив. Наша технологія кремнієвого збагачення, вважаю, є унікальною.

Нинішня подія для мене є дуже важливою, бо 10 років праці тепер увінчалися прийомом в Орден лицарів паленки. Таке може бути тільки раз у житті. Не можу передати, наскільки мене переповнює і щастя, і гордість, що наш труд отримав таке визнання».

За словами Крістіана Бірова, прийняття в Орден дає лицарям змогу і можливість донести до людей ази культури вживання, етику споживання паленки: «Ми можемо навчати людей, як виготовляти напій, з яких фруктів, маємо можливість їздити на європейські заходи і представляти українські, закарпатські паленки».

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат