Звук, світло та 34 тонни поворотного кола: Музично-драматичний театр відновив роботу після реставрац

26.04.2021 15:53 ДОЗВІЛЛЯ

 

Театральну сцену, яка була на реставрації 4 місяці (з них активні роботи тривали 2 місяці), здали в користування театру 15 квітня. У залі Закарпатського академічного українського обласного музично-драматичного театру імені братів Юрія Августина та Євгена Шереґіїв зібралися причетні до події та актори, аби бути свідками технічної здачі проєкту.

«Театр діє в цьому приміщенні з 1987 року і з того часу сцена і не оновлювалася, — розповів директор, художній керівник театру Василь Марюхнич. — Майже 34 роки ми працювали в тих умовах, які дісталися нам у спадок з радянських часів. У до- карантинний період наша сцена не простоювала без дії жодного дня: чи вистави, чи репетиції, чи гастролі. Наше приміщення дуже затребуване».

Сцена, найбільший концертний майданчик у нашій області, просто волала про ремонт, поворотне коло не працювало 18 років.

Василь Марюхнич розповів: «Наші партнери з закарпатського фонду підтримки угорськомовної освіти запропонували нам свою допомогу, проєкт здійснений за фінансової підтримки уряду Угорщини. Нашою двосторонньою угодою з фондом передбачені культурні заходи в рамках проєкту «Культурний караван Закарпаття». Ми будемо мати честь і нагоду приймати на нашій оновленій сцені провідні колективи Угорщини в рамках реалізації саме вже культурної складової цього проєкту».

Обласна влада від цього проєкту не відмежувалася. За словами директора театру, 4 мільйони гривень передбачено в обласному бюджеті на поточний рік для облаштування автоматичної системи пожежогасіння. Крім того, Закарпатська обласна рада виступила гарантом у процесі модернізації Малої сцени театру.

«Зараз ми на стадії завершення ще одного ґрантового проєкту, — розповів директор, — котрий ми реалізували спільно з польськими колегами — «Дві культури — одна Європа», і наступного тижня студійці дитячо-юнацької студії «Дар» на цій сцені зіграють виставу за п’єсою відомого польського драматурга Петра Рубіцького «Пес, котрий зірвався з ланцюга». Ми не сидимо склавши руки і не чекаємо виключно державних субсидій. Деякі речі ми повинні робити самі».

Будівля театру була здана в експлуатацію 30 грудня 1987 року. Можна тільки уявити, в яких умовах працювали працівники, аби здати театр в експлуатацію саме у 87-му році — у рік 60-річчя Жовтневої соціалістичної революції. У засценічному просторі всі ці роки, буквально до початку нинішньої реконструкції, висів лозунг зі словами «Рік великого перелому!».

Звук, світло і 34 тонни поворотного кола

Всі роботи в театрі виконувала компанія-підрядник InstallUA. Її керівник Тарас Мусієнко розповів: поставили повний комплект звукового та світлового обладнання, повністю замінили підлогу, відреставрували круг та систему титрування. За його словами, об’єкт робився 4 місяці.

«Постійно працювало 10 людей і спеціально приїжджали фахівці зі звукової та світлової настройки, тому що у нас звукове обладнання стоїть англійське — Martin audio, та стоять пульти Soundkraft».

Встановили майстри також світлове обладнання брендів Hightlight Tail Light — це професійне обладнання для театральних та концертних постановок.

«Тут складним був той момент, що центральний зал театру є мультифункціональним — тобто він і концертний, і театральний, тому дуже важливо, щоб постановки всіх типів були показані правильно. Це дві різні ситуації: концертне світло і звук і театральне. І ми це зробили і передали місцевим командам, навчили їх і сьогодні на відкритті працюватимуть саме місцеві фахівці», — сказав Тарас Мусієнко.

З його слів, найважчим було відновлення поворотного кола, тому що воно має вагу 34 тонни і не працювало 18 років. «Воно перестало працювати, тому що в конструкції були помилки. Ми ці помилки виправили і зараз воно з сучасною системою управління працює. Ми даємо гарантію на все обладнання від 1 до 3 років», — сказав чоловік.

Відкриття: Слова вітання «вживу» та відеозверненням

Вітань того дня було чимало. Йожеф Бугайло, генеральний консул Угорщини в Ужгороді, привітавши акторів, сказав, що ще 2 місяці тому і не подумав би, що це коло, яке простояло нерухомим 35 років, може зрушити з місця.

«Але тепер ми бачимо чудову оновлену сцену, зрушилося з місця найбільше на Закарпатті театральне поворотне коло, яке без проблем повертається. Впевнений, що відтепер сцена прийматиме колективи з фантастичними виставами і концертами», — сказав консул.

Через відеозвернення привітав закарпатців Іштван Грежа, головний ініціатор і натхненник реставрації нашого театру. Він сказав, що тепер оновлена найбільша сцена Закарпаття, її технічне забезпечення дозволить показувати різного типу культурні постановки в майбутньому:

«І саме це є ціллю проєкту — «Караван культури Закарпаття». Впевнений, що після закінчення пандемії дуже багато людей цікавитимуться угорською культурою. Я бажаю, щоб культура стала тим мостом, тим зв’язком, який зруйнує розбіжності, які сьогодні роздирають дві наші країни».

Представник фонду підтримки угорськомовної освіти Закарпаття, через який здійснювалося фінансування робіт, Олександр Шпеник сказав, що отримав гігантське задоволення від презентаційної вистави та від тих технічних рішень, які змогли за останні 2 місяці знайти майстри.

«Це вражає, від цього отримуєш дуже велике задоволення і для мене це дуже важливо. Але ще більше мені, як інженеру, було цікаво те, що я бачив, як це все будувалося. Я бачив ті технічні рішення, ті засади, на яких базувалася робота майстрів. Проводка, тонни обладнання, кілометри кабелів були прокладені абсолютно на нормальному сучасному рівні. І це для мене було дуже цікаво і дуже важливо», — сказав Олександр Шпеник.

Олексій Петров, голова Закарпатської облради подякував усім причетним за спільні зусилля в тому, аби сцена відповідала всім стандартам сучасного театру.

«Обласна рада теж не відмежувалася від підтримки театру, — сказав голова облради, — в обласному бюджеті ми зарезервували 18 мільйонів на захищеність статті та 4 мільйони на протипожежні роботи. Сподіваюсь, оновлена сцена стане майданчиком не тільки для нових чудових вистав, але й майданчиком для міцної українськоугорської дружби».

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат