Вийшли три книги закарпатських авторів

28.12.2018 20:10 ДОЗВІЛЛЯ

 

У четвер, 27 грудня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася презентація трьох книг закарпатських авторів – «Мандрагора» письменниці Єви Берніцкі, «Край Карпатський очима етнолога» фольклориста Івана Сенька та «На росяних отавах» Івана Козака. Книги побачили світ завдяки реалізації Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018-2020 роки.

Видання представили т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Василь Комарницький, директор видавництва „Карпати” Віктор Браславець, редактор цього ж видавництва Борис Кушнір, директор видавництва „Ґражда” Іван Ребрик, автор книги „На росяних отавах” Іван Козак.

– Це остання презентація книг у цьому році, – зазначив Василь Комарницький. – На початку наступного року ми продовжимо наші презентації. Загалом, у цьому році за Програмою було видано 17 книг, що поповнили фонди наших бібліотек. Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю було оголошено про прийом рукописів для видання за кошти обласного бюджету, який мав завершитися 1 грудня. Свої заявки подали всього чотири закарпатські видавництва, тому прийом продовжено до 1 лютого наступного року.

Видавець Віктор Браславець представив дві книги, які цьогоріч вийшли у видавництві „Карпати” завдяки вищезазначеній Програмі – книгу відомого фольклориста Івана Михайловича Сенька «Край Карпатський очима етнолога», яка присвячена його етнографічним розвідкам про історію, традиції і обряди нашого краю, та книгу Єви Берніцкі „Мандрагора”.

– У книзі «Край Карпатський очима етнолога» зібрані науково-популярні етнологічні студії Івана Сенька про історичні, офіційні та поетичні назви Закарпатської області, фольклорно-етнографічні розвідки про народну педагогіку, звичаї та обряди русинів-українців, менталітет і внесок у педагогічну справу О.Духновича, А.Волошина та Олександра Маркуша, – розповів директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець.

Як наголосив головний редактор видавництва «Карпати» Борис Кушнір, випуск книги угорською мовою - це не експеримент, а продовження початої видавництвом практики. – Єва Берніцкі – представник того роду, який був завжди містком між угорцями і українцями. Вона пише угорською мовою. Я міг почути переклад і звучання її творів, – це вишуканий, сучасний стиль написання, побудови фраз, діалогів тощо. Я не знаю, хто б із знавців угорської міг би долучитися до перекладу її творів. Це складні тексти, але водночас дуже приємні, – зауважив він.

Збірник поезії «На росяних отавах», у якому, крім іншого, оспівані 25 населених пунктів Закарпаття, представив сам автор, Іван Козак, зачитавши кілька уривків зі своїх творів.

– Я зрозумів, що якщо автор не спирається на народну творчість, то така література буде однозначно збіднена. Три духовні джерела, струмочки, які спонукають мене до творчості – чарівна природа, славна історія нашого краю, а також людські долі, – розкрив присутнім «формулу» свого натхнення І.Козак.

– Його творчість – це не поезія в класичному розумінні. Ви самі можете побачити як органічно, самоплинно звучать його тексти. На це впливає і велике знання народно-пісенної творчості. Поетичні інверсії, словоформи, діалектизми – все це гармонійно поєднується в його творах, не руйнуючи стиль, – зазначив директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик. – Історична тема – одна з провідних у творах І.Козака. За цими всіма епізодами стоять дійсні історичні факти, людські долі – десь індивідуалізовані, десь узагальнені.

Іван Козак свого часу написав епічний віршований роман «Віків передзвони» про відомого закарпатського сільського листоношу-поштаря 19 століття Федора Фекету. І зараз, у новій книзі він присвятив йому думу «Посол Турянщини». Твір відзначається оригінальністю тому, що написаний для балету.

Вітали із новою книгою Івана Козака голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, представники делегації з Перечинщини на чолі з керівником відділу культури РДА Марією Пекар.

Про авторів та їх нові твори висловився і голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі.

Подією як у науковому світі, так і у світі літератури назвав В.Густі видання етнографічних розвідок Івана Сенька. – Ця книга має потрапити у кожну родину, кожну школу, кожен клас. Із неї ми черпаємо як із криниці карпатської   силу і наснагу, – підкреслив він. Книга Єви Берніцкі „Мандрагора” – надзвичайно цікаве явище в угорській літературі Закарпаття. – Поет і громадянин – це про Івана Козака. Справжній патріот як у громадському житті, так і в своїй творчості, – наголосив Василь Густі, додавши, що на підсумковому засіданні ради крайової «Просвіти» було одноголосно прийнято рішення про висування збірки «На росяних отавах» на здобуття премії імені Зореслава.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат