Творчий звіт у квітах любові

Семен Русняк 29.05.2018 15:35 ДОЗВІЛЛЯ

Саме це засвідчив лейтмотив триптиха катренів Юрія Шипа на його творчому вечорі й урочистому концерті з нагоди 75-річчя з дня народження та 55-ліття літературної діяльності.

Натхненно звучав епіграф ювіляра з голосу актора Миколи Карпенка у багатолюдній залі обласного академічного театру ляльок (в Ужгороді):

Усе про все не можу знати
Та певно відаю одне:
Що Бога, Матір і Карпати
Не смію зрадити ніде.

Прологом та епілогом зібрання для багатьох дорослих і юних шанувальників художнього слова Юрія Шипа були молитва «Отче наш» та Божественна літанія «Христос воскрес!» у пісенному багатоголоссі Заслуженого академічного Закарпатського народного хору на чолі з його художнім керівником та головним диригентом Наталією Петій-Потапчук.

Після розлогого вступу-диптиха голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василя Густі та письменниці-літературознавця, кандидата філологічних наук Олександри Ігнатович про літературні здобутки, життєвий шлях і духовний світ ювіляра святкового настрою надали пісенний ламентальний презент «Не забувай весну» у виконанні соліста Івана Беня з Йосипом Вінером та адресна присвята Андрія Арсірія «Хто Бога в серці має».

Вони були своєрідним мистецьким орнаментом до пісень на слова Юрія Шипа «Богом вибрана Цариця» і «Серце Духновича» (музика Михайла Керецмана та Василя Гайдука) у виконанні Закарпатського народного хору. А між тим звучало та було багато ще й інших пісень, квітів і дарунків. Серед них — від керівника видавництва «Патент» Івана Ключевського   та земляків ювіляра на чолі з очільником Перечинської районної ради Михайлом Ласкіном. Від імені Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації Юрію Шипу вручили відзнаку «За розвиток Закарпаття» заступник голови обласної ради Петро Грицик та заступник директора департаменту культури обласної державної адміністрації Надія Токарчук.

Особливо зворушливо прозвучали на зібранні виголоси Миколи Зимомрі — відомого науковця, письменника, доктора філологічних наук, професора Дрогобицького державного педагогічного університету імені І. Франка та помічного єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії кир Ніла. Він шанобливо аналізував духовну творчість ювіляра, від імені владики Мілана Шашіка нагородив його Архієрейською грамотою.

Про актуальність та важливу виховну морально-етичну цінність 40 Шипових книжок гумору, сатири, байок, побожних, ліричних, жартівливих пісень засвідчили твори, що прозвучали з голосу народного артиста України Петра Матія, Надії Підгородської та інших лауреатів крайових і всеукраїнських премій, акторів, майстрів сценічного мистецтва. В тому числі й дитяча патріотична пісня на його слова «Ми вчимося у Шевченка» (музика Михайла Керецмана), блискуче виконана учнівським ансамблем «Рідний край» загальноосвітньої середньої школи № 1 м. Ужгорода під керівництвом народної артистки України Клари Лабик-Попович. Присутні були захоплені й віртуозним гімнастичним сюрпризом «Квіти з подарунком дідусеві від онучки Веронічки» тощо…

Творчий звіт Юрія Шипа з нагоди його ювілею водночас виявився щиросердечним миротворчим святодійством душевної краси людяності, любові до Бога, до життя, до Матері, до ближнього, до рідного краю та народу.

Семен Русняк

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат