Адвокат врятував закарпатця від 5 років тюрми

admin 16.03.2016 10:27 СОЦІО

Закарпатця могли б посадити до в’язниці на 5 років, якби не робота адвоката   Любомира Цебрика.

Ужгородський міськрайонний суд виніс ухвалу, відповідно до якої клієнт Василь Іванович (ім’я змінено з етичних міркувань) в період відбування покарання з випробуванням за час перебування на обліку в кримінально-виконавчій інспекції не з'являвся до неї, самовільно залишив місце проживання, без повідомлення КВІ, що свідчить про небажання засудженого стати на шлях виправлення.Цією ухвалою скасовано звільнення з випробуванням та направлено засудженого для відбування покарання, призначеного вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 23 квітня 2015 року у виді п`яти років позбавлення волі.

Василь Іванович прийшов за допомогою до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, де на його захист став адвокат Любомир Цебрик, який звернувся з апеляційною скаргою до суду.

Так, захисник зазначає, що наданими суду доказами не підтверджується факт неявки засудженого до інспекції без поважних причин та зникнення з місця свого проживання, і судом не перевірені покази засудженого про те, що він не мав наміру ухилятися від виконання покладених на нього обов'язків, а також не з'ясовано його характеристики за місцем проживання. Також адвокат підкреслив, що в матеріалах кримінального провадження відсутні як виклики засудженого на 09.06.2015, 14.07.2015 та 11.08.2015, так і докази їх надсилання та отримання засудженим. Зазначає, що саме подання інспектора надійшло до суду поза межами місячного строку, встановленого законом для подання його до суду.

У цілому суд не перевірив, чи інспектор КВІ у відповідності до положень Інструкції "Про порядок виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань", роз`яснив засудженому порядок відбування покарання з випробуванням, та чи правильно і достатньо зібрав докази, які б свідчили про невиконання засудженим покладених на нього судом обов`язків.

Крім того, під час розгляду подання було порушено право засудженого на захист, оскільки в судове засідання не був викликаний захисник і засудженому не роз'яснювалося право користуватися послугами захисника. Адвокат вказав й на те, що під час самого судового засідання було кілька порушень, зокрема, не вівся журнал засідання і копія ухвали засудженому взагалі не була вручена.

Таким чином, колегія суддів апеляційного суду Закарпатської області скасувала вирок Ужгородського міськрайонного суду щодо ув’язнення клієнта на 5 років, залишивши його на умовному відбуванні покарання. Ужгородський міськрайонний суд має повторно розглянути справу відносно доцільності направлення засудженого для відбування покарання у місцях позбавлення волі.

Підзахисного Василя Івановича було негайно звільнено з-під варти прямо у залі суду.  

Нагадаємо: кожна затримана особа має право на адвоката за рахунок держави. Якщо правоохоронні органи затримали Вас чи членів Вашої родини, але не повідомили про це Регіональний центр з надання БВПД, ви можете зробити це самостійно за єдиним номером в Україні: 0-800-21-31-03. Дзвінки в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів – безкоштовні.

admin


За матеріалами прес-служби Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області

ТЕГИ : суд

Коментарі :


16.03.2016 19:54 alik

http://zakarpattya.legalaid.gov.ua/ua/holovna/1183-advokat-doviv-u-sudi-shcho-ioho-pidzakhysnoho-khotily-nezakonno-posadyty-za-graty.html


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат