Закарпатське село матиме нову школу (ФОТО)

admin 18.02.2016 11:07 СОЦІО

У вівторок, 17 лютого, відбулося урочисте закладання пам’ятної символічної капсули під будівництво Соловківської ЗОШ І-ІІ ступенів Ужгородського району із зверненням до нащадків.

На шкільному подвір’ї - малі і літні соловківці   у святковому вбранні,   усміхнені, з квітами в руках. Участь у заході взяли перший заступник голови облради Йосип Борто, депутат обласної ради Йожеф Баторі, голова Ужгородської РДА Анатолій Синишин, представник благодійного Фонду Голландії «Метадідомі», відомого багатьма соціальними проектами на Закарпатті Яп Коппенаал та ін.

Звучали гімни України і Угорщини. Виступи лунали також двома мовами.

Йосип Борто, звертаючись до присутніх від імені обласної ради та від себе особисто, щиро привітав з радісною подією, яка стане   промовистою сторінкою в історії самоврядної громади.

- Гарна, сонячна погода додає упевненості в тому, що є Боже благословення у добру путь початій світлій справі, - мовив Йосип Йосипович. Та додав:- Приємно бачити людей з добрим   настроєм. А   він такий від того, що не кожен день, особливо за цих важких подій війни на Сході України, де чи не щодня убивають   співвітчизників, де руйнуються міста і села, знищується все те, що було створено державою, місцевими громадами за десятки років, тут, на Закарпатті, Слава Богу, мирне життя. І сільська громада береться будувати новий навчальний заклад для малечі, а, отже, її майбутнє. Дякуючи політичним силам, які є в нашому краї, і насамперед - усім закарпатцям, у нас досі панує спокій. Що дає цій громаді   упевненості та віри в те, що завтрашнє буде кращим, ніж нинішнє. У це вірять і в Європі. Зокрема в Голландії, яка хоче допомогти збудувати для цих прекрасних дітей сучасну шкільну оселю. Тому хочу подякувати голландським доброчинцям окремо за таку дружню, людську підтримку і допомогу.

На завершення Йосип Йосипович побажав жителям села Соловка зреалізувати   мрію і побудувати гарну школу. А політикам всіх рівнів - створити   гідні умови для життя   і в селі, і в краї.

Яп Коппенаал розповів історію рішення благодійного Фонду допомогти у будівництві цієї школи. А почалась вона з щирого клопотання депутата облради Йожефа Баторі, який зазначив, що сільській школі майже 130 років. І хоч тут навчається порівняно небагато   учнів – 75 , але й ті у   дві зміни через нестачу приміщень. Представники Фонду вирішили побачити це на власні очі.   Приїхали в село, оглянули будівлю, порозмовляли з людьми. Провели перемовини з сільською і районною владами, з спеціалістами, інженерами та будівельниками. Після багатьох консультацій прийнято позитивне рішення. Щоправда, з однією умовою: виготовлення проектно-кошторисної документації, експертизи – це все за рахунок коштів місцевих   бюджетів. Сесія Ужгородської райради підтримала задум і виділила з районного бюджету 150 тис. грн. як співфінансування. Тепер – слово за будівельниками та сприятливою погодою.

Директор школи Янош Бакура та   сільський голова Олександр Біров також щиро дякували за підтримку. А обдаровані учні приготували   зворушливу святкову музично-літературну композицію. І лише до честі вчителю української мови, що в угорськомовному селі школярі виступали такою гарною, чистою українською мовою, даруючи святковий настрій усім присутнім.
           
Декан Ужгородського округу Закарпатської реформатської церкви Балог Аттіла поблагословив будівництво. Після чого   проведено церемонію закладення капсули з нагоди початку будівництва нової школи європейського зразка.

Як підкреслив Йожеф Баторі,   новозбудована школа дасть можливість діткам ефективно навчатися, харчуватися та займатися спортом у просторих залах. Та на цій оптимістичній ноті побажав малечі знайти капсулу   і прочитати послання з далекого минулого через сто років.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатської обласної ради

ТЕГИ : школа

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат