Закарпатці вийшли   з Дебальцівського   пекла. Але не всі...

20.02.2015 21:17 ПОЛІТИКА

Як ми повідомляли, підрозділи Мукачівської 128-ї гірськопіхотної бригади потрапили у фактичне оточення в Дебальцівському котлі. Українська влада тривалий час переконувала, що котла немає і воякам нічого не загрожує, однак самі ж воїни телефонували рідним, що вони залишилися без боєприпасів, харчів і підтримки немає.


Якщо проаналізувати, чому Дебальцеве стало таким принциповим містом, то є кілька пояснень. Багато хто говорив, що тут є стратегічні транспортні вузли. Інші ж казали, що вся справа в обмовці російського диктатора Путіна, який під час підписання Мінських угод сказав, що українські війська оточені під Дебальцевим і потрібно вирішити проблему виведення українських вояків із котла.

На той час котла дійсно ще не було, хоча ситуація була доволі критичною. Наш президент також пішов на принцип і хотів довести, що Путін помилився. Щоб слова Путіна не були порожніми, Кремль миттєво відправив на окуповані території черговий «гуманітарний» вантаж, який насправді був військовим вантажем. До Дебальцевого було перекинуто потужні військові резерви бойовиків, серед яких і сотні чеченців, а також регулярні спецпідрозділи армії Росії. Операцію очолив російський генерал. І аж тоді стало зрозуміло, що наша армія там не втримається довго. Загинуло багато наших вояків.

Навіть російські експерти дали зрозуміти, що для Путіна Дебальцеве стало справою честі й після підписання Мінських угод для Кремля був важливим сам факт якогось бою, у якому б українська армія ганебно капітулювала.

Це зрозуміло і оточення Порошенка. Коли стало зрозуміло, що ми програли цей бій, було організовано так званий плановий геройський вихід українців із Дебальцевого. Президент Порошенко особисто прибув у зону АТО і на камери нагороджував вояків, які вийшли з Дебальцевого.

Всі ці події в інформаційному просторі подавалися з пафосом. «Ми можемо стверджувати, що поставлені завдання Збройні сили України виконали повністю. Ця позиція та успіхи нам були конче потрібні в Мінську під час переговорів та після Мінську. Ми змогли продемонструвати всьому світові справжнє обличчя бандитів-сепаратистів, які підтримуються Росією, що виступала гарантом та безпосереднім учасником Мінських переговорів», — заявив на камери президент Порошенко.

«Також сьогодні буде проголошено мій Указ про присвоєння високого звання Героя України командирові 128-ї Мукачівської гірськопіхотної бригади Сергієві Шапталу. Країна пишається такими героями», — заявив президент.

Одним словом, для президента Дебальцівська катастрофа не була поразкою, а ледь не героїчною перемогою…

На жаль, окрім президента на Дебальцівській темі піарилися багато політиків. Наша закарпатська влада навіть вирішила провести позачергову сесію. Навіть у той час, коли закарпатці вийшли з котла і були транспортовані в безпечне місто Артемівськ, закарпатські обласні депутати ще приймали звернення до влади врятувати воїнів і один поперед одного виступали з палкими пафосними промовами перед мікрофонами.

На жаль, ця гра «в принцип» обійшлася нам в десятки життів героїв. Не встиг Ужгород поховати двох воїнів, того ж дня літаком було доставлено ще два тіла ужгородців. Привозили тіла і в інші села та міста Закарпаття. А деяких тих, хто загинув під Дебальцевим привезти не вдалося. Як відомо, в боях за Дебальцеве загинув майор Віталій Постолакі. Лише через певний час було знайдено його тіло. Однак в автомобіль «Урал», у якому везли тіло Віталія разом ще з 12-ма тілами загиблих українських воїнів, влучив снаряд...

ТЕГИ : АТО

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат