Балогу притиснули і в облраді

05.12.2015 10:54 ПОЛІТИКА

Віктор Балога втрачає вплив у Закарпатті. Після виборів він позбувся кількох мерів і голів районних рад. «Єдиний центр» ще має більшість у Мукачеві та міцно стоїть в Іршавському районі і це все, що залишилося від ще недавнього майже монопольного панування Балоги в області.


Цей сімейний клан ще мав надію на те, щоб утримати під собою обласну раду. Це було принциповим питанням для Балоги, бо перед виборами він пафосно розповідав на одному з центральних телеканалів України, що матиме більшість у облраді й навіть прогнозував, що його син очолить облраду.

І ось цього тижня Закарпатська обласна рада вже визначилася з головою. Ним став зовсім не представник Балоги.

Очолив раду Михайло Рівіс, який є дружнім до Валерія Лунченка. Тобто представляє «Солідарність», фракцію якої в облраді очолює нинішній голова ОДА Геннадій Москаль.

І якщо ще під час першого обрання голови облради Балозі не вистачило всього одного голосу, щоб раду очолив наближений до нього лідер «Батьківщини» Олександр Кеменяш, то зараз Балога програв із тріском. Москалю вдалося об’єднати навколо «Солідарності» не лише «Відродження», а й фракції угорців та опозиціонерів Олександра Ледиди.

«Москаль розумів, що навіть з «Відродженням» та угорцями «Солідарність» має дуже хитку більшість всього в один голос і при таємному голосуванні гарантії на обрання потрібного голови облради не було. Це доводило і те, що за внесення кандидатури Михайла Рівіса проголосували лише 30 депутатів, бо голосування не було таємним. Саме тому Москалю довелося йти до лідерів «Опозиційного блоку». Як ми повідомляли, напередодні, Віктор Балога поширив доволі неприємний для лідера «Опозиційного блоку» Олександра Ледиди коментар, через що той образився. Можливо, саме тому Геннадієві Москалю не потрібно було багато аргументів, щоб перехилити Ледиду на свій бік», — пише ProZak.info.

Щоправда, напередодні сесії Балога таки намагався перехилити «опозиціонерів» Ледиди на свій бік. Частково це підтвердив і один із депутатів «Опозиційного блоку» генерал Віктор Русин, який на своїй сторінці у Facebook повідомив, що люди Балоги йому телефонували і просили підтримати представника «Єдиного центру».

«Хлопці з Мукачева, ви визначтеся, що хочете в цьому житті. Коли я чую від Золтана Ленд’єла про ідеологію в «ЄЦ», то мені смішно. У вас ідеологія одна: ви золоті мажори в області, а всі інші жителі краю — обслуговуючий персонал, щоб ваше золото постійно «блистіло». А так, шановні, уже не буде», — досить гнівно написав Вік­тор Русин.

Усі 38 депутатів від новоствореної більшості проголосували за Михайла Рівіса. Наступна сесія відбудеться вже за кілька днів і будуть обрані заступники голови, а депутати будуть розділені по комісіях.

Віктор Балога визнав поразку і у соцмережах написав коментар, у якому звинуватив владу у злитті з бандитами.

«Вітаю Блок Петра Порошенка «Солідарність» з успішним формуванням в Закарпатській обласній раді коаліції за участі тушок, «Опозиційного блоку» та «Відродження». Нарешті здійснилися мрії і Банкової, і закарпатських бандитів. Банкова, хоч і на рівні окремо взятого регіону, але все ж увійшла в комфортний для себе союз з «регіоналами». А закарпатські бандити нарешті стануть владою і будуть гордо носити депутатські значки і тримати у барсетках офіційні «ксиви»…

...Заради цієї коаліції владі довелося грубо порушити регламент на очах у журналістів. Тепер маємо на Закарпатті ноу-хау — виявляється рішення можна приймати меншістю голосів. Дивуюся, чому в свій час Янукович до такого не додумався», — написав Балога.

За великим рахунком він має правду. Ми стали свідками того, як у обласній раді утворився аномальний союз представників влади і колишніх «регіоналів». Окрім того, дійсно Рівіса висунули в кандидати не більшістю голосів. Але є одне але. Хто це говорить про бандитів і про злиття з «регіоналами»? Адже на совісті Балоги стільки фактів бандитського характеру, що можна писати книгу. А про «регіоналів» він чому згадав? Він що забув, що працював в уряді Януковича на посаді міністра МНС? Балога забув, що протягом трьох років очолював і розбудовував у Закарпатті партію Медведчука СДПУ(о), яка знищували на своєму шляху всіх опонентів?

Та справа вже не в Балозі. Справа більше в Москалю. Йому дійсно доведеться якось виправдовувати союз із представниками колишньої влади. Він виконав певне завдання щодо усунення Балоги від влади, але як він буде розбудовувати область у купі з екс-«регіоналами»?

Навіть у таборі «Солідарності» є певні хитання щодо нездорової коаліції представників цієї партії з «Відродженням» та «Опозиційним блоком». Зокрема, громадський активіст, один із керівників громадського конвенту Євромайдану в Ужгороді, кандидат у депутати Ужгородської міськради від «Солідарності» Юрій Світлик написав на своїй сторінці у Facebook:

«Сьогодні головою Закарпатської обласної ради став Роберт Бровді (партнер Юри Єнакіївського), Михайло Ланьо (нардеп-«регіонал» — учасник стрілянини в Мукачеві), Валерій Лунченко (нардеп-«фронтовик»), Геннадій Москаль (голова ОДА) та Олександр Ледида (лідер «Опозиційного блоку» на Закарпатті). Номінально посаду обійматиме (підписуватиме документи та перерізатиме стрічки) Михайло Рівіс.

Новостворена коалі­ція з 4-х фракцій (БПП- «Солідарність»—«Від­ро­д­ження»—«Партія угор­ців» —«Опозиційний блок») віддала за Рівіса 38 голосів. Натомість за голосування угорці отримають посаду заступника голови ОДА і 5 заступників у департаментах. Вітаю громаду Закарпаття…».

У словах Світлика яв­не розчарування, бо навряд чи він з партнерами-ак­ти­вістами за таке політичне майбутнє організовував уж­городський Майдан, ризикуючи життям та здоров’ям.

А ось коментар самого Геннадія Москаля з елементами символізму та поезії:

«Досить із нас емоцій першого пленарного засідання два тижні тому, сьогодні голосування пройшло відносно спокійно, а новим головою облради став представник «Солідарності» Михайло Рівіс. Символічний момент — коли М. Рівісу вручали букет квітів, потужний порив вітру з грюкотом відчинив величезне вікно й розкидав фіранки.

Мабуть, таким чином матеріалізувався гнів «Єдиного центру» та його лідера, котрий усіляко намагався не допустити голосування. Однак у результаті не тільки було обрано нового голову, але свіжий подув повітря остаточно виніс із облради попередній дух клановості, кумівства й сімейної спадковості влади».

Явно видно, що Москаль радіє тому, що зміг покласти Балогу на лопатки. Він виконав певне завдання. Але чомусь здається, що ця рада буде недієздатною. Москалю буде важко утримувати як угорців, так і «Опозиційний блок» на всіх важливих голосуваннях. Балога і надалі буде натискати на опозиційну риторику і почне масову інформаційну атаку на новостворену більшість.

Можна не сумніватися, що Москаль також не заспокоїться і тиск на клан Балог буде тривати. Окрім того, в інтерв’ю газеті «Факти» заступник генпрокурора України Давид Сакварелідзе заявив, що налаштований рішуче карати всіх, хто має кримінальний борг перед країною. Серед тих, кому доведеться відповідати, названий і Віктор Балога.

Інший варіант розвит­ку — у майбутньому таки сформувати іншу більшість у раді. Тобто, Москаль може піти на певну мирову з Балогою і сформувати більшість облради у складі фракцій «Солідарності», угорців та «Єдиного центру».

Про бажання сконсолідованої більшості в раді у своєму першому коментарі після обрання заявив і голова облради Михайло Рівіс.

«У роботі оголошена перерва — ми пішли на консультації. Я хочу мати сконсолідовану облраду, а для цього треба провести консультації з усіма партіями, представленими в раді. Щоб вони мали повноваження та можливість впливати на прийняття рішення облради, у такому випадку буде рівновага. Якщо буде рівновага, тоді ми будемо рухатися в напрямку добробуту нашого Закарпаття», — пафосно заявив Рівіс.

І все ж, на нашу думку, будь-який варіант консолідацій у раді не є добрим для Закарпаття. Ми отримали раду, яка на 70 % сформована з людей старої генерації. Мова не про вік, а про мислення. Це люди, яким потрібна влада заради статусу. Це рагулі, яким важливо носити омріяну книжечку депутата в кишені. Їм важливо, щоб про них говорили, щоб перед ними кланялися. А здебільшого, це ще й нездорові клептомани, які розглядають владу як інструмент збагачення. У цих людей не вистачає виховання та інтелекту, щоб зробити певний позитив для громади та рідного краю. Це люди, яким місце в сміттєвих баках.

Але це люди, яких зробили депутатами не марсіани, а мешканці Закарпаття. Таким чином вони є діагнозом рівня свідомості нашого суспільства. Це влада, яку заслуговує суспільство.

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


10.12.2015 16:15 ***

Першочерговим завданням будь -якої влади має бути ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ- ДЕРЖАВНИЙ , НОВИЙ ,а не 30-х років   випуску.


05.12.2015 23:10 так

До клановості в закарпатському політикуму причетний, або навіть є його творцем саме Балога Віктор Іванович.Можливо назвати його політиком з великою натяжкою, він не несе політичноі відповідальності за політичні заяви. Я думаю це ніхто не заперечить. А що до клановості то 3 брати у ВР Украіни, жінка, син та всі інші родичі це хіба не клановість? Але альтернативи йому немає.


05.12.2015 16:48 спасибо Москалю и Ривису!

Неужели Балогу начали приструнивать? Это не вероятно?!
Неужели и за него гада возьмутся? Неужели и он может быть привлечен и наказан за грубые нарушения перед законом и нарушением прав человека?
Не может быть? Это правда? Люди добрые не может быть? Ведь говорили, что они вечные и бессмертные?
Боюсь накаркать.Тьфу-тьфу!!!!

Спасибо Губернатору! Вот если бы еще открыли криминальные дела против него и его компании, Гаагский трибунал боюсь не потянет..


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат