16 ужгородців госпіталізовані через отруєння грибами

admin 30.10.2014 09:53 ЗДОРОВ'Я

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Так,   за період   з   08 вересня 2014р.     по   29 жовтня 2014р   в Ужгородську міську клінічну лікарню з діагнозом «Отруєння грибами» середньої ступені важкості,   було госпіталізовано 16 чоловік у віці від 20 років до 82 років, серед хворих — 9 жінок та 7 чоловіків.  

У   2-х   постраждалих, отруєння   викликано після вживання   грибів, схожих   на їстівні   сироїжки   які збиралися у лісі в районі с. Оноківці                                    

У 2-х   постраждалих, отруєння   викликано після   вживання   грибів, схожих   на їстівні   парасольки, які збиралися у лісі в районі   с. В. Лази,

У   12-ти   отруєння   викликано   після вживанням   грибів   схожих на їстівні гливи . Одинадцять людей вживали гриби, які збиралися у лісі в районі с. Худлево   та   с. Ляхівці ( 2км від с. Худлево) та одна людина   вживала гриби , які збиралися у лісі в районі с. Кібляри .
       
Основні симптоми у   хворих після вживання грибів схожих на їстівні   сироїжки та гливи   були:   нудота, блювота, діарея. Після вживання грибів схожих на парасольки у хворих з»явилися слухові та зорові галюцінації, порушення   серцевої діяльності.

Для того, щоб уникнути   отруєння дикорослими грибами,     виконуйте наступні рекомендації:
1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх   у закладах торгівлі.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
-   Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
-   Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
-   Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
-   Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-   Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів, зливаючи воду) протягом 30 хвилин.
-   Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
-   Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудю,   людям   з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.  
-   Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину та викликати блювоту. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

У зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені   штучно.


Головний спеціаліст Ужгородського                                                                                                         міськрайонного Управління                                            
Головного управління Держсанепідслужби
У Закарпатській області                                                               Л.В.Коломоєць

admin

ТЕГИ : грибиотруєнняУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат