Наймолодшим закарпатським кандидаткам по 27 років (ІНФОГРАФІКА)

admin 21.10.2014 10:07 ПОЛІТИКА

Ужгородський прес-клуб традиційно до виборів здійснює спеціальний інформаційно-аналітичний виборчий проект за підтримки Фонду ЗМІ Посольства США в Україні.


Серед заходів, про які ми Вам повідомлятимемо, прес-клуб періодично розсилатиме інформаційний бюлетень. Таку розсилку ми здійснюємо «щовиборів». У разі використання повної чи часткової інформації, будь ласка, вказуйте джерело «Інформаційний виборчий бюлетень Ужгородського прес-клубу».

Вчора в Ужгороді, о 16.00 на площі Театральній мала відбутися зустріч з нардепом Олегом Ляшком. Але політик на зустріч так не з’явився. Втім, не було видно і особливої активності ужгородців.  Як повідомив Ужгородському прес-клубу Микола  Гелетей, уповноважена особа Радикальної партії Олега Ляшка в одномандатному виборчому окрузі №68, політик не приїхав через стан здоров'я. Попри те, що зустріч планувалася заздалегідь, Олег Ляшко відмовився від неї у останній момент.  Що цікаво, згідно офіційного дозволу на проведення заходу, видали його також у останній момент. 
Серед закарпатських кандидатів у нардепи – гендерна нерівність. Із 75 претендентів на депутатське крісло за мажоритарною системою  тільки 4 – жінки. За партійними списками у Верховну Раду хочуть прорватися більше 70 кандидатів із Закарпаття і лиш 10 з них – жінки.
Четверо претенденток на депутатство самі себе висунули в кандидати. Це Ніколетта Сабо,  Світлана Ульянець (обоє безпартійні), Ірина Гармасій (ВО «Свобода») та Маріанна Чундак (УДАР). За списками «Батьківщини» крісла у Верховній Раді хочуть зайняти Маріанна Коростельова (№ 156) та Людмила Шанська (№ 177),за списками «Сильної України»  – Юлія Кілару (№ 147), від партії «Сила і часть» у Верховну Раду йде Руслана Натуркач (№ 33),  від Партії Зелених – Тамара Петьовка (№ 22), від Ліберальної партії – Наталія Панова (№ 15),  від Комуністичної партії – Наталія Богуславська  (№ 97), Аграрне об’єднання «Заступ» представляє Маріання Лізанець (№ 100) та Лариса Деяк (№ 183), партію «5.10» – Еріка Агафонова (№ 142).
Із 14 закарпатських кандидаток наймолодші –  Маріанна  Чундак та Еріка  Агафонова (1987 рік народження). Тих, кому до 35 – троє  – Світлана Ульянець (1981), Наталія Панова (1980) та Мар’яна Лізанець (1979). Ще не має 40 Руслана Натуркач (1975), покоління 60-х представляють троє кандидаток –  Наталія Богуславська (1966), Лариса Деяк (1965) та Ірина Гармасій (1964).  У п’ятдесятих  народилися Юлія Кілару (1957), Тамара Петьовка (1956)  та Людмила Шанська (1953).
П’ятеро  претенденток на місце у ВР живуть в Ужгороді – Ульянець Світлана, Наталія Панова, Руслана Натуркач, Ірина Гармасій, Ніколетта Сабо,  двоє в Мукачеві – Еріка Агафонова, Тамара Петьовка, у Сваляві проживає Мар’яна Лізанець та Мирослава Коростельова, у Берегові – Наталія Богуславська, у селі Лавки Мукачівського району живе Юлія Кілару,  у селі Чумалево Тячівського району – Лариса Деяк,  Маріанна Чундак – із села Голубине Свалявського району, Людмила Шанська – із Середнього.
Щодо професій, то закарпатські кандидатки тут дуже різняться – є і вчительки, і адвокати, і журналісти, і комерційні директори, і держслужбовці, і навіть продюсер телеканалу «Інтер»: Гармасій Ірина працює  редактором суспільно-аналітичних програм, Закарпатська ОДТРК, Чундак Маріанна – адвокат, Ульянець Світлана — комерційний директор, ТОВ "Дастор-Ужгород", Шанська Людмила – вчителька Середнянської ЗОШ,  Сабов Ніколетта – продюсер міжнародного відділу, ТОВ "Національні інформаційні системи", телеканал ІНТЕР, Кілару Юлія – директор ПП «Аудит», Натуркач Руслана – директор Закарпатського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Петьовка Тамара – секретар Закарпатської обласної організації ПЗУ, Панова Наталія – начальник управління Державної виконавчої служби ГУ юстиції у Закарпатській області, Богуславська Наталія – вчителька Берегівської ЗОШ №1, Лізанець Мар’яна – викладач Свалявського технічного коледжу, Агафонова Еріка – менеджер з туризму ПП "Венс-Тур", а Коростельова Мирослава  та Деяк Лариса  тимчасово не працюють.
Усі 14 закарпатських претенденток на м’якенькі депутатські крісла – різні. Однак, зараз уcі мають одну мету – Верховна Рада. А там, яка кажуть на Закарпатті, вже видно буде :)(Інфографіка у приєднаних файлах).
У неділю, 19 жовтня, на Закарпатті з робочим візитом перебував лідер українського Правого Сектору Дмитро Ярош. Складно говорити про загальну кількість охоронців лідера Правого Сектору, адже вони охопили будівлю ректорату по периметру. На самій же сцені Яроша охороняло з десяток охоронців, частина була з автоматами. У відповідь на зауваження журналістки Юлії Дуб про порушення конституційних прав на мирне зібрання, активіст закарпатського Правого Сектору Олександр Сачко зауважив, що це робилися не заради піару, а через крайню необхідність.
Сам Дмитро Ярош був більш конкретним і розповів, що інформацію про можливий напад на Закарпатті отримав від Центрального управління СБУ. “Дали таку інформацію, що мене можуть завалити немісцеві. Мені часто дають таку інформацію. Служба безпеки мусить на неї реагувати. Але я перебуваю на фронті під кулями і мінами, тому всерйоз та ще і в тилу такі погрози не сприймаю”.
Анонсовані на неділю, 19 жовтня, публічні дебати кандидатів по округу №68 на площі Театральній відмінилися. Про це повідомив сам кандидат у нардепи від виборчого округу №68 Юрій Світлик. Причиною назвав "небажання конкурентів відкрито спілкуватись з виборцями". Зголосився був тільки один кандидат - Олександр Пересоляк. Замість дебатів кандидат спільно з автомайданом поїхав у села Ужгородського району збирати інформацію щодо підкупу, говорити з місцевими жителями, чути їх проблеми і пропозиції.
Комітет виборців України на Закарпатті очолив Дмитро Тужанський. Відомий в області як головний редактор інтернет-видання Мукачево. net прокоментував нову посаду та розповів про плани КВУ, діяльність якого вже довгий час в області не було чути. «КВУ я очолив 2 тижні тому,- коментує Дмитро. -  Хоч це було і спонтанне рішення, але з КВУ я співпрацював доволі тісно раніше як журналіст, оглядач, політолог. Минулого тижня побував на тренінгу КВУ та USAID щодо ролі працівників органів внутрішніх справ у виборчому процесі. Аналогічний тренінг 17 жовтня ми проводимо в Ужгороді для закарпатської міліції. Власне, вибори і стануть ключовим напрямком роботи осередку найближчий місяць. Я постійно зустрічаюся з міжнародними спостерігачами, зокрема з CANEOM та ЕNЕМО. Плануємо спостерігати за виборами, насамперед, у день голосування і напередодні. Особливий акцент робитимемо на проблемних округах, яким визначено ужгородський виборчий округ, та фактах підкупу виборців.
Щодо співпраці з Мукачево.net, з якою мене насамперед асоціюють на Закарпатті, то функції головного редактора вже давно фактично виконує Дмитро Васильєв, але я залишаюся в редакції, оскільки згідно з офіційними документами є директором та співзасновником ТОВ "Інформаційно-діловий портал "Муачево.net". Разом з тим, це не єдиний проект, яким я займаюся на Закарпатті, і взагалі. Незабаром я планую читати серію тренінгів з медіа від ОБСЄ. Планую якось це все поєднати і в роботі КВУ на Закарпатті. Тому відкритий для співпраці з журналістами та громадськими активістами. Зайвий раз хотів би наголосити, що Комітет виборців України є незалежною громадською організацією, яка працює по всій Україні вже 20 років, має відповідну репутацію та авторитет як інституція громадянського суспільства». 
Чим ближче до виборів, тим частіше ужгородські кандидати у депутати стали виступати один проти одного. Дехто зняв свою кандидатуру, але більшість вирішила боротися до кінця. У цьому світлі цікавим виявився конфлікт, який різпочався зі звинувачення в.о. мера Віктора Щадея, який заявив, що у 2012 році Ковач виграв через амбіції партії УДАР. 
"Тепер, чесно кажучи, я думаю, що таку ж роль відіграє, тільки навпаки, Щадей. Тепер УДАР хоче з ним домовитися, щоб він не розтягував голоси, а він уперся і каже:а ви тоді у 12 році... і отака починається гра, вона емоційна, мозок підключається, він уже би йшов до кінця. У передвиборчих гонках таке буває.
Але той факт, що амбіції Буланова і Пацкана у 2012 році мали місце - факт. Говорити зараз про те, виграв би Чучка, чи ні складно, але голоси тодід таки розтягли", - розповів прес-клубу відомий закарпатський політолог Віктор Пащенко. 

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : Ужгородський прес-клубвибори 2014Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат