Як уберегтися від мухи у пляшці (ФОТО)

admin 30.09.2014 12:15 СОЦІО

 

У Закарпатській області почастішали випадки торгівлі алкогольними напоями, які виготовлені нелегально.

Так, працівники ГУ Міндоходів у Закарпатській області з початку цього місяця виявили 11 суб’єктів господарювання, які торгували алкоголем за цінами нижчими ніж мінімальні роздрібні, та 3, що зберігали алкогольні напої з сумнівними марками акцизного податку. На порушників очікує 131 тис. грн. фінансових санкцій, 80 тис. грн. за торгівлю горілкою нижчою за встановлені законодавством мінімальні роздрібні ціни та 51 тис. за зберігання алкогольних напоїв з марками акцизного податку, що викликають сумнів щодо їх автентичності (невстановленого зразка).

В Головному управлінні Міндоходів області наголошують, що весь товар, який було виявлено, переважно неякісний. Тому і суб’єктам господарювання, які беруть на реалізацію фальсифіковану продукцію, і покупцям слід бути уважними. Адже на продавців за реалізацію фальсифікату чекають значні суми фінансових санкцій, а покупці ризикують своїм здоров’ям.

Тож, аби визначити справжність продукту, потрібно звернути увагу на ряд чинників.

АКЦИЗНА МАРКА

Першим етапом визначення справжності продукту є наявність акцизної марки.

На легальній продукції акцизна марка клеїться тільки в строго призначеному для її розміщення місці: збоку на шийку пляшки, поверх ковпачка і знову на шийку пляшки.

Колір акцизної марки повинен відповідати виду напою. Марка для лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва виготовляється у зеленій кольоровій гамі, для імпортного – фіолетовій.

Наразі на полицях магазинів можуть ще зустрічатися акцизні марки старого і нового зразка. Нові зразки суттєво відрізняються графічним дизайном та кольоровою гамою. Кожна марка має графічний захисний елемент та голограму, які не можуть бути відтворені шляхом сканування, копіювання та друку. Марки для алкогольних напоїв містять позначення: «АВ ЛГП» (алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція) та «АІ ЛГП» (алкоголь імпортний (лікеро-горілчана продукція). Крім того на марки нанесені реквізити, що відображають індекс регіону України, що відповідає місцезнаходженню виробника продукції, позначений двома цифрами (для вітчизняної продукції), серія із чотирьох літер і шестизначний номер, два двозначних числа (місяць і рік, у якому вироблено марки для алкогольних напоїв) через скісну риску та сума акцизного податку (для алкогольних напоїв), сплаченого за одиницю продукції, з точністю до тисячного знака.

ЕТИКЕТКА

Етикетка та контретикетка повинні міцно триматися на пляшці. Під етикеткою не повинно бути повітряних утворень і складок. Усі написи повинні бути чіткими і ясними, містити повну та достовірну інформацію.

Оригінальні фірмові етикетки наклеюються на заводі автоматично, тому вони повинні бути рівні, без перекосів, розривів та слідів клею. Якщо мазки клею нерівномірні і на склі помітні його сліди, ці етикетки клеїлися не в заводських умовах.

МАРКУВАННЯ

Дані про дату, час і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводом-виробником на кожну пляшку. Ці дані легко читаються.

Щоб убезпечити свою продукцію, деякі заводи встановлюють сучасний, лазерний датувальний комплекс, який випалює інформацію про розлив на ковпачках пляшки. Лазерне маркування не стирається і його неможливо вивести навіть засобами побутової хімії для повторного нанесення.

УКУПОРКА ПЛЯШКИ

В оригінальній продукції ковпачок сидить на шийці пляшки щільно, не даючи рідині витікати. Якщо він вільно прокручується або не відділяється від «спідниці» (металеве продовження ковпачка на шийці), якщо на ньому є дефекти або на перфорації між ним і «спідницею», то швидше за все – у вас у руках підробка.

ВМІСТ ПЛЯШКИ

Зверніть увагу на відсутність домішок у рідині. Сторонні включення – осад, мухи, ворсинки або піщинки – виключаються. Горілка відповідно до вимог ДСТУ повинна бути абсолютно прозорою.

Переверніть пляшку і збовтайте її по колу. Зверніть увагу на «змійку», яку утворюють дрібні бульбашки. Великі бульбашки підкажуть вам, що в пляшці звичайна вода або продукт, надмірно нею розбавлений. Вся продукція, яка виготовляється офіційними виробниками має повний долив. Продукція підроблена – або недолита пляшка, або перелита. Крім того на багатьох пляшках виникає ободок з внутрішньої сторони – це говорить про неякісний спирт та воду, які використовувались у виготовленні продукції.

ЗАПАХ ВМІСТУ ПЛЯШКИ

Запах горілки повинен бути характерним, ніяких сторонніх запахів (наприклад ацетону, гуми) у якісному продукті бути не повинно. Фальсифікат завжди робиться з неякісної сировини і з порушенням технології, тому в горілці буде багато сивушних масел. Сивушні масла – побічний продукт спиртового бродіння. Щоб визначити, чи багато їх в горілці, капніть її на долоню і розітріть. Через кілька хвилин понюхайте долоню. Якщо залишився їдкий запах ацетону або іншої хімії, значить, в напої багато сивушних масел.

ЦІНА

Легальних півлітра горілки не можуть коштувати менше ніж 39.9 гривень. Звертаємо увагу, що за продаж алкогольних напоїв за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні ціни може бути накладений штраф у розмірі 10000 гривень. Також варто зазначити, що за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку передбачено санкцію у розмірі 17000 гривень і більше.

admin


За матеріалами інформаційно-комунікаційного відділу Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

ТЕГИ : горілкаМіндоходівЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат