Як заробляють на хворій малечі? ДОСЛІДЖЕННЯ В УЖГОРОДІ

Евеліна Гурницька, РІО 18.09.2014 11:05 ПОДІЇ

Супермаркет в Ужгороді на вулиці Капушанській. Біля входу — дівчина у кислотній жилетці з коробкою в руках. На скриньці — фото хворої дитини, діагноз і номер рахунка, куди слід перераховувати гроші на лікування. До волонтерки підходить жінка, яка з милосердя кидає кілька гривень.

І таких ужгородців, які прагнуть допомогти, багато. Добра справа зроблена, плюс у карму теж зарахувалося, та питання — куди йдуть ці гроші? А навіть якщо і за призначенням, то яка сума доходить до батьків хворої дитини?

Нещодавно група «Ужгород» у соціальній мережі Facebook обговорювала це питання
«Багато-хто з вас може бачив на перехресті біля «України» — молоді люди зі скриньками збирають гроші, може, хтось знає, що це і кому і чи варто довіряти таким волонтерам. А може, хтось навіть пояснить, як не потрапити на шахраїв, і щоб кошти, які ми кидаємо у скриньку, дійшли до адресата”, — пишуть ужгородці у групі.
І тут же ж виникають сумніви щодо благодійності у прямому сенсі: «Так, цілком може бути, що справді збирають потребуючим. Просто є сумнів у волонтерськості — бували випадки, коли ті, хто зі скриньками, роблять це не безкоштовно. Ставлення до такого явища в суспільстві різниться».  
Ужгородці таки підозрюють тут певну аферу: «Взагалі-то здається, що волонтери цілком вірять, що вони збирають для дітей. А от чи це правда і чи не будує хтось на ці кошти собі будинок — варто перевірити».
Дехто вже оприлюднює попередню інформацію про можливу зарплату волонтерів:
«Ці «волонтери» мають 30 гривень із кожної зібраної сотні, тобто це не волонтерство насправді, а заробіток, принаймні для них».
Деякі учасники дискусії довіряють хлопцям і дівчатам, які збирають гроші:
«Ну, значить, мене, можливо, дурять. Але я все-таки сподіваюся, що ті копійки комусь допомагають жити. Не можна у всьому бачити зговір і обман. А якщо ні — ну, то дякую Богу, що взяв грошима».

В Ужгороді — приїжджі волонтери
«РІО» спілкувалася з волонтерами в Ужгороді, а також в інших містах України. До прикладу, той самий супермаркет на Капушанській, де можна зустріти юного хлопця, який приїхав із... Полтави. Наступного разу на цьому ж місці ви його не зустрінете, хіба що в іншій частині міста, але, ймовірніше, в іншому куточку України. Він розповідає, що йому оплачують харчування, дорогу до Ужгорода й перебування. Одразу питання — чи не занадто багато «зайвих» і суттєвих витрат, чому у своєму місті не працюють рідні волонтери, яким не треба оплачувати проїзд і проживання? Хлопець пояснює кореспондентові власне бачення логіки залучати волонтерів з інших міст, мовляв, «місцеві не працюватимуть, а питимуть пиво з друзями. У місцевих тут друзі, а це відволікає». Тут так і кортить сказати: «Без коментарів». Йдемо далі: хлопчина з Полтави в Ужгороді збирає гроші для дитини зі Львова, яка лікується у Стрию — все надто географічно закручено. Логіка також проста: яка різниця, де і для кого займатися благодійністю. А якщо кореспондент тієї ж «РІО» хоче особисто допомогти дитині, то треба їхати з Ужгорода у Стрий. Далі питання щодо контактів матері (можливо, гіпотетичної). Волонтер починає активно шукати контакти, проте не знаходить. Що також, мабуть, логічно. Інша волонтерка — представниця фонду «Велике серце» — надала контакти лише директора, «бо батьки і так у горі...».
Під час відрядження у Львові кореспондентові доволі брутально пояснювали, чому не дають контакти батьків, мовляв, «їм зараз не до фінансових питань». Переважно хлопці й дівчата готові давати номери своїх шефів, тільки не батьків, а якщо і батьків, то звідки може бути гарантія, що це справжні батьки? По телефону вам будь-хто може підтвердити, що він батько чи мати... Перевірити можна лише при зустрічі, але тоді треба їхати в іншу область. До речі, Львів креативить і у благодійності, тут добрі дівчатка зі скриньками їздять на роликах.
Ще одна волонтерка, яка, на диво, виявилася з Мукачева, розповідає, що у її рідному місті збирали гроші для маляти зі Львова, хворого на епілепсію, а також для дитини з Одеси. Знову ж таки, яка різниця, де і для кого займатися добрими справами.  
Цікаво у благодійників, які гуляють обласним центром, виходить і з документами. У деяких з них у паперах не вказано прізвищ директора й засновника фонду, а також нема інформації про веб-сторінку.
Знову ж таки заплутану географію представила дівчинка з Полтавщини, яка збирала гроші на проспекті Свободи в Ужгороді. Згідно з її документами, вона працює на фонд «Подаруй життя малятку», зареєстрований у смт Лисянка Черкаської області, там же були вказані номери телефонів засновника й директора, проте без вказування прізвища директора, а ось засновник Василь Клименко зареєстрований на Полтавщині. І ось цей фонд — який зареєстрований у одній області, його засновник — у іншій, дитина, якій мають допомогти, мешкає у Стрию — збирає гроші в Ужгороді. У цих же документах вказані три мобільні номери мами від різних операторів — дуже по-бізнесовому одній матері, яку звуть Наталією, мати три мобільні номери, аби було зручно додзвонитися. І тут волонтерка зізнається, що нещодавно працювала на липовий фонд, саме через шахрайство звідти і пішла. Щодо «Подаруй життя малятку» принаймні вірить, що там усе чесно.
Редакція телефонувала пані Наталії до Стрия (один із трьох номерів мобільного був переписаний у волонтера в Ужгороді), дитина якої нездужає на епілепсію. Реабілітація потребується у Трускавці. Вона розповіла, що укладала договір з фондом “Люди в дії”, який начебто співпрацював із фондом “Разом до мрії”. Жодних грошей мама так і не отримала, а у фонді спочатку виправдовувалися, що не був укладений відповідний договір, проте жінка переконує, що всі необхідні папери є. Ці ж «Люди в дії» мали збирати гроші саме в ... Тернополі. Досі нічого не зібрали, а телефоном кажуть, що наразі збирають для іншої дитини. Пані Наталя зауважила, що інший фонд — «Подаруй життя малятку» — за 2 місяці перерахував їй 4 тисячі гривень, а це вже хоч на якийсь курс лікування. Водночас, як знати однозначно, скільки насправді зібрали за ті 2 місяці.
«Якщо хочете допомогти, то перекажіть гроші мені або клініці. Якщо гроші переказуються клініці, то батьки не отримують їх на руки, лікарня вже сама ними розпоряджається», — зазначила мешканка Стрия.    


У Запоріжжі волонтерів забирала міліція
У Інтернет-ЗМІ інших міст України можна віднайти деякі викривальні матеріали. «РІО» вивчала досвід виведення на чисту воду в Запоріжжі. Їхній часопис «Народная газета Верже» публікує статтю “У місті з’явилися волонтери, які спекулюють хворими дітьми”. Подаємо пасажі зі статті.
На вулицях Запоріжжя з’явилися аферисти в яскраво-фіолетовій формі, які ходять прямо на проїжджій частині з фото хворої дитини і просять пожертвувати гроші на її лікування. Не так давно в Інтернеті поширили відео, на якому подібні волонтери заходять за ріг будинку, витрушують вміст коробочок з грошима і розпихують по кишенях. За словами очевидців, працюють вони у дві зміни. Збирають гроші, в основному, молоді хлопці та дівчата, які представляються волонтерами благодійного фонду «Знедолені діти». Як розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, міськуправління ГУ МВС України в області Михайло Бажанов, фонд зареєстрований у Донецьку, а його 36-річний директор проживає у столиці. За офіційною інформацією, фонд займається збором грошей для хворих дітей, які гостро потребують лікування. Раніше ці волонтери працювали у Криму, зокрема в Севастополі, але нова влада їх звідти видворила.
«Коли ми в березні вперше привезли цих волонтерів до міськвідділу, виявилося, що вони збирають гроші для хворої дитини з Донецька, — цитує видання Михайла Бажанова. — Але при перевірці за оперативними даними МВС виявилося, що мама, зазначена у свідоцтві про народження дитини, має чотири судимості за шахрайство. За вказаними телефонами ніхто не відповів. Ба, більше, директор запорізького філіалу фонду до того ж судимий за розбійний напад».
Буквально за два дні після відвідування волонтерами міськвідділу ситуація знайшла новий поворот — волонтери почали ходити з портретом запорізької дитини. Як виявилося, до батьків хворого на ДЦП хлопчика, котрі мешкають у Шевченківському районі, прийшли представники фонду і запропонували свою допомогу. Повідомили, що навзаєм за оплату курсу реабілітації у Трускавці, який коштує 7 тисяч гривень, вони протягом півроку носитимуть портрет дитини по місту, а на всі дзвінки, в тому числі й від правоохоронців, мама повинна відповідати, що фонд перераховує їй допомогу постійно. До слова, 7000 гривень були передані родині вже через десять днів. А скільки аферисти зможуть заробити на фото їхнього малюка за півроку? Правоохоронці проводять перевірку законності всіх цих дій. Співробітники міліції вже склали на волонтерів сім адміністративних протоколів, але наразі лише за порушення правил дорожнього руху, бо вони ходять проїжджою частиною.

Аферисти спустошують банківські рахунки батьків дітей?
«Комсомольска правда» також описує картину в Запоріжжі — на одному з запорізьких форумів з’явилася інформація, що в місті орудують липові   волонтери, які збирають пожертви на обстеження, лікування та реабілітацію хворих дітей. Журналісти редакції зв’язалися з мешканкою Луганська Оленою Половинкине, яка стверджує, що в Запоріжжі хтось збирає гроші «на фотографію» з її дитиною.
«Невідомий чоловік повідомив мені телефоном, що біля запорізьких супермаркетів група людей збирає гроші для моєї трирічної дочки Мілани, в якої медики виявили рак очей ще коли вона була немовлям, — цитує видання пані Олену. — Я про цих «благодійників» нічого не знала і ні разу не отримувала від них гроші на лікування доньки».
Як з’ясувалося, про шахраїв жінці вирішив повідомити один хлопець, який і сам колись працював у рядах «благодійників». За те, що він постоїть біля супермаркету з боксом із наклеєною фотографією і невеликою інфодовідкою, йому пообіцяли заплатити гроші. Але після «зміни» роботодавці зникли зі всієї зібраної сумою. От скривджений «працівник» і вирішив помститися, повідомивши про шахраїв матері дитини.   Він також розповів Олені, що липові благодійники кочують по всій країні з реквізитами її доньки. Сьогодні вони в Запоріжжі, а завтра можуть бути вже в Донецьку. Тому вистежити їх дуже складно.
Як же в шахраїв виявилися дані хворої дівчинки, якщо мама їм їх не передавала? Коли батьки Мілани дізналися про хворобу, вони зверталися в різні благодійні фонди, але там їм відмовили в допомозі. Одні говорили, що наразі не можуть розпочати збір коштів для нових діток, оскільки спочатку повинні допомогти тим, хто звернувся раніше. Інші твердили, що зараз у них немає спонсорів, щоб допомогти її дитині. Саме тоді у квартирі сім’ї Половинкине пролунав дзвінок. Дівчина запропонувала свою допомогу в зборі грошей, а натомість попросила ксерокопії документів мами, діагнозу малятка і рахунок-фактуру, що необхідний для оплати обстеження. Перший місяць дівчина перераховувала невеликі суми грошей. А після подзвонила і, посилаючись на зайнятість, сказала, що більше не буде займатися збором коштів. Але документи родини Половинкине вона так і не повернула і, найімовірніше, саме вона передала дані дівчинки аферистам.
У відділі громадських зв’язків ГУ МВС у Запорізькій області журналістам повідомили таке: в міліцію не надходили письмові заяви на липових збирачів благодійної допомоги. Але ось півроку тому до правоохоронців зверталися потерпілі, грошові карти яких спустошували шахраї. Тоді аферисти дзвонили батькам хворих дітей із проханням повідомити всі дані карток нібито для того, щоб перерахувати туди велику суму на лікування. Проте в результаті матері і батьки позбавлялися всіх грошей, які вже були на цьому рахунку.

Як дізнатися, що волонтер справжній?
«Якщо ви не впевнені, що ваші гроші йдуть на лікування хворої дитини, необхідно зв’язатися за вказаним на боксі номером телефону з представниками фонду або батьками дитини, — повідомляють в ГУ МВС у Запорізькій області. — Після треба домовитися з ними про зустріч і перевірити документи на місці».
Представники благодійних фондів говорять, що гроші повинні збирати у спеціальні пломбовані бокси, на яких є фотографія дитини та контактні дані батьків. Також тут має бути вказаний рахунок, куди можна відразу ж перерахувати гроші. Крім того, у волонтера повинні бути статутні документи з мокрою печаткою, копії паспорта, свідоцтва про народження, діагнозу малюка і рахунки-фактури з зазначенням необхідної суми на лікування або обстеження. Не полінуйтеся дізнатися, що за організація збирає кошти, і прочитати про неї відгуки в Інтернеті. Помітивши щось недобре, звертайтеся в міліцію.
P. S. Редакція газети «РІО» вірить, що відповідні органи звернуть увагу на «волонтерів», які працюють в Ужгороді.
Евеліна Гурницька

Евеліна Гурницька, РІО

ТЕГИ : Закарпаттяшахрайствоволонтери

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат