Ужгородська влада не дозволила дітям зі Сходу України вивчати російську

admin 03.09.2014 11:19 РАТУША

Дітям переселенців поки що не дозволили додатково вивчати російську мову. Таке рішення сьогодні, 3 вересня, прийняв виконавчий комітет Ужгородської міської ради.

Йдеться про 6-й пункт проекту рішення Про мережу навчальних закладів м. Ужгорода у 2014-2015 навчальному році, який вилучили з тексту документу.

Управління освіти Ужгородської міської ради пропонувало «з метою забезпечення права на вивчення рідної мови дітей, якіприбули з тимчасово окупованої території та районів проведенняантитерористичної операції організувати роботу школи вихідного дня на базіУСШ № 3 та ввести одну ставку вчителя російської мови і літератури (18 год./тиждень)».

Питання щодо цього пункту проекту рішення виникло у члена міськвиконкому, керівника ужгородського «Пласту» Софії Будник. «Наразі недоцільно надавати 18 годин вчителю. Тим більше, якщо навчання буде проводитися тільки у суботу і неділю. Бо це забагато і фізично просто неможливо», – сказала Софія Будник.

Як пояснила начальник Управління освіти Ужгоросщдької міськради Оксана Бабунич, 18 годин – це одна ставка, але не обов’язково один вчитель: «Ми не маємо можливості влаштувати у третю школу усіх дітей, які вчилися у російськомовних школах. Батьки просили надати можливість дітям вивчати мову. Тому ми пропонуємо організувати роботу школи вихідного дня для учнів 5-11 класів. Заяви для організації груп вже з цього тижня почали надходити до управління. В для відкриття таких груп має бути не менше 5 заяв від батьків», – сказала Оксана Бабунич.

За її словами, надати можливість дітям вчити рідну мову таки необхідно, тим більше, що попередньо з таким проханням зверталися батьки-переселенці: « Батьки близько 100 дітей       вже зверталися з таким проханням. Вони пояснюють його тим, що не виключають у подальшому свого повернення додому. І хочуть, щоб діти продовжували вивчати мову, навіть відвідуючи школу з українською мовою навчання».

Представниця міськвиконкому Софія Будник зазначила, що поки немає повної кількості заяв, нема і потреби приймати таке рішення. В. о. мера Ужгорода, секретар міськради Віктор Щадей підтримав таку ідею та зазначив, що вводити ставку вчителя російської мови поки не варто. Пункт про організацію школи вихідного дня для навчання російськомовних дітей вилучили з проекту рішення. За словами Віктора Щадея, коли «будуть заяви на руках», тоді питання й буде вирішуватися.



Zaholovok

admin

ТЕГИ : ДонбасАТОбіженці

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат