Тиждень закарпатських пікетів

24.01.2014 16:05 ПОДІЇ

 

Небайдужі закарпатці та активісти ужгородського євромайдану розпочали тиждень із акцій та пікетів різних владних установ та приймалень нардепів, однією з вимог протестувальників — відміна диктаторських законів, прийнятих Верховною Радою 16 січня. Ужгородський євромайдан одразу оголосив про щоденні збори на пл. Театральній в Ужгороді.

У понеділок люди прийшли під стіни Закарпатської ОДА. Під звукові сигнали пікетувальники вимагали від чиновників встати на бік народу, а від голови Закарпатської ОДА вийти з партії. Активісти ужгородського євромайдану також зустрілися з губернатором Закарпаття Олександром Ледидою, який, зокрема, під час зустрічі зазначив: «Як керівник області я відповідаю за ситуацію в області. Я не впливаю на прийняття законів. Якщо є питання до дій місцевої влади чи міліції, готовий їх розглянути».

Наступного дня навколо будівлі Закарпатської обласної ради був влаштований автопробіг під назвою «Кільце». 11 автомобілів із українською символікою кружляли навколо ОДА. Попри наявність великої кількості працівників ДАІ, проведенню акції правоохоронці не перешкоджали. Присутній на заході начальник обласної ДАІ від будь-яких коментарів відмовився.

У вівторок активісти навідалися і до приймальні нардепа-«регіонала» Василя Ковача. Там у громадській приймальні народного депутата вони зареєстрували звернення з вимогою відкликати свій голос під законами, що були проголосовані підняттям рук 16 січня. Нардепа на місці не було, однак секретарка запевнила, що активісти отримають відповідь на звернення у найближчі дні.

Того ж дня ужгородські євромайданівці отримали інформацію про можливу мобілізацію на Київ військових Ужгородського батальйону внутрішніх військ. Відтак активісти відвідали військову частину. Там спростували інформацію про відправлення силовиків на Київ.

22 січня, у День соборності України, інформація про вбитих у Києві мітингувальників шокувала. Відтак закарпатські активісти з портретами вбитих та українською символікою вирушили під стіни обласної міліції. У міліції повідомили, що генерала-майора Василя Варцаби на місці немає, відтак фактично ні з чим мітингувальники вимушені були розійтися. Ввечері того ж дня інформація про масові побиття у Києві журналістів «беркутівцями», кількість яких вже нараховує понад чотири десятки, не залишила байдужими закарпатських медійників. Відтак, самоорганізувавшись, представники обласних ЗМІ вранці 23 січня зустрілися біля стін УМВС України в Закарпатській області. Журналісти вимагали зустрічі з Василем Варцабою. Головний міліціонер області вийшов до журналістів і запевнив їх у тому, що на Закарпатті їхній професійній діяльності не будуть перешкоджати. Василь Варцаба апелював до того, що протягом двох місяців жодних посягань на мирні зібрання в області не було, відтак його словам немає підстав не вірити. Перешкоджати і далі не збираються. Про те, чи виконуватимуть диктаторські накази на Закарпатті, генерал-майор воліє не загадувати наперед, а відштовхуватися від реальної ситуації, яка склалася.

Також головний міліціонер області підтвердив, що закарпатський «Беркут» ще у грудні у складі 30 осіб виїхав на Київ. На сьогодні за дії силовиків у Києві Варцаба відповідальності не несе.


Фото Яноша Немеша.

ТЕГИ : Євромайдан

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат