На місці історичної «Корони» буде... ART BUSINESS CENTER «КОRОNА»?

24.01.2014 13:01 РАТУША

 

Упродовж останнього часу тема готельно-архітектурного комплексу «Корона» була чи не головною в місцевих ЗМІ. Його захоплювали, свідомо руйнували, відкривали карні справи і тривали суди... Певною кульмінацією стало ухвалене виконкомом на початку вересня минулого року рішення, яким дозволили поділити майно готельно-ресторанного комплексу «Корона» на 2 частини: будівлі літ. А1, А2, А3, Б, В, Г загальною площею 2854,3 кв. м (пл. Теат-ральна, 5, 7) й будівлі А загальною площею 415,9 кв. м (пл.Театральна, 7а).


Багато суперечок тоді точилися навколо того, що раніше в оголошенні на проведення конкурсу з відбору суб’єктів оціночної діяльності була вказана площа 3882 кв. м, а згідно з висновком про вартість оцінюваного майна, зробленим ПП «Консалтингова фірма «Кіпріда», об’єктом оцінки є будівлі «Корони» площею 2854,3 кв. м, що дорівнює різниці понад 1000 кв. м. Тобто, на переконання опозиційної меншості в Ужгородській міській раді, для зменшення ціни купівлі «Корони» одну з будівель комплексу площею понад 1000 кв. м не включили до оцінки об’єкта.

Попри те договір купівлі-продажу історичного комплексу було укладено, акт приймання-передачі між Департаментом майна міста і ТОВ «Проект-готель консалтинг» підписано, а 9 жовтня проведено державну реєстрацію права на нерухоме майно.

Наприкінці жовтня Ужгородська міська рада ухвалила проект рішення «Про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», чим дозволила розробку проекту відведення земельної ділянки площею 0,2832 га з подальшою передачею її в оренду ТОВ «Проект-готель консалтинг» для будівництва й обслуговування інших будівель громадської забудови на пл. Театральній 5, 7.

Про те, що довкола «Корони» відбулося не одне судове засідання й оскарження рішень у апеляції, наша газета детально інформувала своїх читачів.

Якою буде подальша доля історичної будівлі в центрі Ужгорода, що була однією з його візиток — це питання нині турбує багатьох ужгородців, які ще донедавна пишалися своїм містом. Мешканці, які мають квартири по сусідству з об’єктом, останнім часом стали свідками особливо активних «рухів» на території об’єкта (на фото).

Депутат Ужгородської міської ради Іван Волошин оприлюднив проект реконструкції цієї історичної будівлі. Згідно з оприлюдненою ним концепцією, колишня «Корона» стане ART BUSINESS CENTER «КОRОNА».

Цитуємо. «Відкриття в місті Ужгороді центру, який би поєднував у своїй концепції суто комерційні завдання (готель, ресторан, брендові бутики, офісні приміщення, конференц-зали) з культурно-мистецькими (арт-галереї, туристичні центри, зали для організації модних показів, творчих виступів) і був чітко асоційований з нашим містом, давно назріло. Такі поєднання в нашій країні є досить новим видом приватного бізнесу, але в Європі й світі цей формат показав свою доцільність із ділової точки зору, а також є інструментом більш динамічної інтеграції активної частини суспільства в культурно-мистецькі тренди».

«Даний проект буде включати в себе такі складові: апарт-готель, ресторан-кафе, арт-галерея, тур-інфоцентр, комерційні майданчики брендових бутиків, зали для організації модних показів, офіси. Питання кількості номерів у апарт-готелі буде вирішене на етапі архітектурного проектування».

Стосовно ресторану, арт-кафе, то розробники концепції вважають за доцільне «відновити реноме «Корони» і акцентувати увагу на кулінарні традиції Закарпаття, також буде облаштовано арт-кафе з елементами літературного кафе віденського типу».

Арт-галерея врахує «серйозні досягнення нашого краю у сфері образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва в особі таких корифеїв, як А. Ерделі, Й. Бокшай, Г. Глюк, А. Коцка, тож доцільними і необхідними будуть надання підтримки й популяризація серед сучасної молоді закарпатських художніх традицій і тенденцій сучасного світового мистецтва. Особливо така підтримка буде актуальна для випускників Закарпатського художнього інституту та коледжу мистецтв. Даний художній арт-простір зможе певною мірою дати поштовх молодим талановитим художникам у контексті практичного застосування свого таланту через продаж творів мистецтва, що на сьогодні є великою проблемою для великої кількості творчих людей».

Тур-інфоцентр, що діятиме тут, інформуватиме гостей нашого міста про туристичні атракції, екскурсії, поширюватиме інформаційні матеріали про туристичні об’єкти тощо.

Працюватимуть зали і комерційні майданчики для організації модних показів, творчих виступів. За задумом, «одним із напрямків культурного розвитку є також розробка дизайнерського одягу, театральна презентація колекцій, а надалі — продаж у фірмових бутиках арт-бізнес-центру «Корона». Молоді автори (які пишуть прозу і поезію) зможуть знайомити всіх бажаючих зі своїми творами».

Передбачено також створення офісів для роботи банків, страхових компаній, рекламних агенцій тощо.

Прикметно, що розробники проекту і, хочеться вірити, ті, хто реалізовуватиме його, визнають, що «необхідно насамперед професійно поставитися до реставрації фасадів пам’ятки архітектури і проведення робіт із сучасної адаптації приміщень до описаних умов».

При цьому нові господарі скаржаться, мовляв, «великим недоліком є занедбаність, пам’ятка архітектури місцевого значення вимагає значних капіталовкладень і реставрації». Їм у відповідь ужгородці можуть нагадати: об’єкт свого часу впав у ціні, за різними експертними оцінками, принаймні втричі, а приватизація обійшлася «в копійки», то вже постарайтеся...


НА ФОТО №2: Такий вигляд матиме «Корона».

ТЕГИ : Іван ВолошинART BUSINESS CENTER «КОRОNА»Корона

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат