Все буде в шоколаді?

Відділ політики 30.05.2014 17:40 ПОЛІТИКА

Майдан, що боровся проти олігархії, програв народові, який олігарха зробив президентом.

Те, що Порошенко зі значним відривом виграє вибори президента, говорили експерти і свідчили соціологічні опитування. Але фінішний спурт із застосуванням технології «виграти вибори в першому турі, щоб не дати Росії тероризувати Україну ще три тижні» спрацював.

Люди голосували за Порошенка, бо чомусь сподівалися, що з його обранням відразу почнуться стабільність і спокій. А ще українці проголосували за солодке життя, бо бренд «шоколадний король» таки більше позитивний, ніж негативний.

Напередодні виборів Росія хоч і почала відводити свої війська від кордонів України, але м’яко натякнула, що процес цей триватиме 20 днів. Тобто, стільки, скільки є часу між першим та другим турами. Окрім того, росіяни масово гнали своїх терористів у Донецьку та Луганську області, щоб зірвати вибори на цих територіях. Їм це вдалося зробити, бо фактично лише 20 % виборців у цих двох областях змогли проголосувати. Навіть у Донецьку, який, здавалося б, може контролювати олігарх Ахметов, лише одна дільниця відкрилася   і вона пропрацювала лише 10 хвилин, бо була захоплена терористами. А сам Ахметов взагалі втік до Києва, бо контроль над Донбасом втратив остаточно. Занадто довго чухався. Тепер його майно націоналізовують сепаратисти, а що не можуть націоналізовувати, то просто нищать.

В умовах не голосування виборців двох великих областей, які були потенційним електоратом «регіоналів», остаточно стало зрозуміло, що ні Тігіпку, ні Добкіну нічого не світить, хоча багато хто пророкував, що до другого туру може потрапити не Юлія Тимошенко, а саме Тігіпко.

Щодо Тимошенко, то вона не набрала і 13 %. Деякі експерти кажуть, що після поразки на цих виборах Юлія Тимошенко може зникнути з українського політикума назавжди. Насправді ж Юлія Тимошенко сильна саме в опозиційній діяльності. Окрім того, не варто забувати, що не так давно Україна повернулася до редакції Конституції 2004 року, яка передбачає парламентсько-президентський устрій влади. Фактично зараз повноваження президента суто номінальні. Він може самостійно призначати лише міністрів силових структур. А от призначення уряду в компетенції парламенту. Наразі парламент явно не лояльний до Порошенка.

Порошенко не має власної політичної сили і головною партійною його опорою на виборах була партія УДАР боксера Віталія Кличка. Ця партія має свою фракцію в парламенті, однак цього занадто мало і щоб отримати більшість у парламенті потрібно шукати союзників.   Їх немає. Саме тому Порошенко вже заявив про необхідність розпуску парламенту і проведення нових виборів уже восени цього року. І тут виникає багато проблем. Для розпуску парламенту потрібні конституційні причини. Нинішні депутати ще не відбили потрачені на вибори гроші, щоб самовільно робити собі харакірі.

І навіть якщо парламент вдасться розпустити, то малоймовірно, що Порошенку вдасться організувати власну партійну силу, яка може перемогти на парламентських виборах із великою перевагою. А от Юлія Тимошенко має ресурс і достатньо часу, щоб реанімувати трохи підтоптану свою партію «Батьківщина»,знайти потрібних союзників і зліпити парламентську більшість у новому парламенті.

Саме тому зараз зарано говорити про те, що Порошенко здобув якусь абсолютну владу в Україні. У нього навіть немає команди. Люди, які займалися його виборчою кампанією, дуже різні й серед них багато скомпрометованих персон. Візьміть хоча би Закарпаття, де Порошенка представляв клан Балог, який прислужувався і Медведчуку з Кучмою, і Ющенку, і Януковичу з Азаровим. Тобто тим, хто при кориті. Тут мораллю і не пахне.

Скоріше за все, для створення майбутньої парламентської більшості тим, хто захоче більшої влади, потрібно буде йти на компроміс з олігархами від «регіоналів». Як повідомила «регіоналка» Герман, Порошенко вже робить перші кроки щодо перемовин із елітою Партії регіонів. Але не варто забувати, що на цьому фронті кращі успіхи саме в Тимошенко.

Ще кілька слів про результати інших кандидатів. Третє місце голови Радикальної партії Олега Ляшка (майже 8,5 %) трохи дивне, але закономірне. У такий час сама назва партії для цього годиться. Окрім того піар-група Ляшка спрацювала доволі сильно. Ляшко говорив саме тими фразами, які хотіли почути українці. Він міг матюкнутися на олігархів прямо з трибуни парламенту, або прийти з вилами до якогось судді-корупціонера, погладити на телекамери маленьку дівчинку по голові, або обійняти бідну пенсіонерку. Така примітивна популістська технологія спрацювала і переважно сільське населення щиро віддавало свої голоси за Ляшка і ніхто з них не переймався тим, що Ляшко не має якоїсь логічної програми чи радників-інтелектуалів.

Сама ж українська еліта (головним чином творча) радо віддавала свої голоси за Анатолія Гриценка. Колишній міністр Збройних сил України при президентові Ющенку є найбільш інтелектуальним серед усіх кандидатів і можна не сумніватися, що йому до осені вдасться розгорнути діяльність своєї партії «Громадянська позиція» і ввійти в парламент. До речі, найкращі результати у Гриценка у Києві та Ужгороді, де він набрав по 9 %.

Ну і наостанок ще один удар по Росії, яка регулярно звинувачує українців у націоналізмі та фашизмі: націоналіст Олег Тягнибок та ультранаціоналіст Дмитро Ярош набрали по одному відсотку і менше, ніж єврей Вадим Рабинович. Тепер цілком зрозуміло, що «Правому сектору» Яроша вже важко буде йти зі своїми бойовиками когось люструвати від імені громади, бо громада націоналістам не довіряє.

Наразі Порошенка визнали переможцем лідери Євросоюзу та США, однак його легітимність усе ще буде під питанням у Росії. І це при тому, що Порошенко вже оголосив, що вважає Росію важливим партнером і готовий до переговорів із Путіним.

Порошенко також заявив, що продасть свій бізнес, однак не хотів би продавати свій телеканал. Ну і ще одна важлива заява: Порошенко сказав що не має намір знімати прем’єр-міністра Яценюка. Саме в цьому світлі буде цікаво спостерігати за кадровими змінами. Вони не будуть надто радикальними, тому ті, хто відпрацював на Порошенка на виборах з метою отримання якоїсь посади, можуть залишитися ні з чим.

Коментар

С. Ратушняк: «Вітаю усіх українців, що з ностальгії обрали собі президентом людину, що поєднує в собі все найгірше від попередників. Хитре словоблуддя від Кравчука, комбінаторність пошиття мільйонів у дурні й клептоманію від Кучми, манію величі й месіанство від Ющенка і ненажерливість зі злопам’ятністю і мстивістю від Януковича. Це і є інтегрована вдача Порошенка! Слава бидлу України! Отарі слава! 200 грн. і телебачення замінюють в Україні розум, честь і совість. Як голосуємо — так і живемо!»

Результати виборів по областям

Відділ політики

ТЕГИ : вибори 2014

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат