Ужгородських діток з обмеженими можливостями возитиме робот (ФОТО)

admin 01.03.2013 11:27 СОЦІО

 

28 лютого в ужгородській ЗОШ №20 відбулася передача спеціального роботизованого  підйомника (виробництва Японії) для дитячих інвалідних візочків, за допомогою якого дітям з обмеженими фізичними можливостями буде легше пересуватися у сучасних українських умовах. Крім того, завдяки роботу діти отримають можливість без обмежень відвідувати спеціалізовані шкільні кабінети, розташовані на різних поверхах.

Ротарійці продемонстрували журналістам, як працює «японський робот». До слова, його придбали за допомогою членів клубу Ротарі з Орегону, США.
Ярослав Шафарь, представник фонду Ротарі в Україні розповів: «Це гуманітарний проект, спільний з ротарійцями з Орегону. Вони добре знайомі з проблемами Ужгорода і зокрема, дітей з обмеженими можливостями. Тому вирішили прийти нам на допомогу. І це вже не вперше, адже раніше вже закупили автобус для перевезення цих діток з дому до школи, де вони мають змогу вчитися на рівні з усіма іншими дітьми. Щодо придбання робота, була певна проблема знайти найбільш відповідний. Все ж знайшли апарат виробництва Японії, з сучасними потужними батареями. На одному заряді робот може проїхати 200 поверхів, тобто його досить для групи дітей на цілий день. Відтепер діти на візках матимуть змогу відвідувати всі уроки, а не лише ті, кабінети яких розташовані на першому поверсі».
Щодо подібної проблеми у США, то там придбання відповідної техніки здійснюється за кошт уряду. «Сподіваюся, цим проектом ми покажемо приклад і надалі таким обладнанням будуть оснащуватися й інші школи», - каже Ярослав Шафарь.
Мар’ян Комарницький, директор багатопрофільного ліцею «Лідер» ЗОШ № 20 розповів про проблеми забезпечення інклюзивного навчання (за яким діти з обмеженими фізичними можливостями можуть відвідувати не спеціалізовані центри, а вчитися у звичайних школах разом з усіма іншими однолітками). Так, бюджетом передбачені кошти для вихователів, які надаватимуть допомогу таким діткам – учням звичайної середньої школи. Однак з 1 вересня 2012 фінансування на це так і не знайшлося.
Щодо подарунку Ротарі-клубу директор зауважив: «Це чудова ініціатива, адже кабінети інформатики, хімії, біології з відповідним обладнанням та унаочненням розташовані саме на верхніх поверхах. І відтепер без додаткових зусиль можна транспортувати до них учнів, які пересуваються на візочках».  

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : роботдіти з обмеженеми можливостямиротарі-клубУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат