30% з усіх безплідних пар мають "психологічне безпліддя" (ФОТО)

admin 04.10.2013 09:51 ЗДОРОВ'Я

 

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Психологічні, соціальні та інші бар’єри у сфері планування сім’ї».

Світлана Кочубайло, головний лікар Обласного центру здоров'я наголосила, що з 2012 року в Україні реалізовується масштабний проект «Здоров’я української жінки» за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку. На Закарпатті наразі працюють 15 тренерів, підготовлено 65 фахівців, які володіють знаннями щодо планування сім’ї. Триває і робота з населенням, активно задіяні громадські організації, що працюють із різними категоріями суспільства.
У Тячеві, Виноградові, Мукачеві, Ужгороді та Хусті розпочали роботу так звані клініки, дружні до молоді. У них кожна молода людина може отримати як теоретичну, так   і практичну допомогу щодо репродуктивного здоров’я. В Ужгороді, наприклад, клініка працює на базі дитячої поліклініки на вул. Боженка.

Маріанна Колодій, директор Закарпатського обласного центру з гендерної освіти при УжНУ зауважила: «Питання збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї мають велике значення, особливо для молоді. Адже 50 % здоров’я залежать саме від способу життя. Мені здавалося, що тематика статевого життя, контрацепції добре відома сучасній молоді, але виявилося, що попри, здавалося б, широкий доступ до інформації, вони володіють досить скупим об’ємом знань щодо збереження свого здоров’я, використання різних методів контрацепції тощо».
Загалом в області відбулося вже понад 20 тренінгів з молоддю, крім того, через інформаційні стенди та сайт planA.org.ua люди отримали змогу дізнатися максимум інформації, зокрема, і адреси медичних центрів, куди вони можуть звернутися. Діє і «гаряча лінія», за якою фахівці гінекологи, психологи та інші надають фахові відповіді на питання.

Як зауважили фахівці, репродуктивне здоров’я – це сукупність фізичного, психологічного, соціального здоров’я. Значна увага сьогодні приділяється психологічному здоров’ю сімейних пар, адже за статистикою у близько 30% бездітних пар діагноз «безпліддя» пов'язаний не з фізичною недугою, а має часто психологічні причини.

Наталія Братасюк, психолог, перинатальний психолог з власної практики розповіла, що чимало молодих людей стикаються з страхом перед статевим життям. Тому, на думку фахівця, програма, яка знайомить молодь із функціонуванням репродуктивної системи та іншими питаннями фізіології, дуже позитивна. «Дівчата звертаються, як правило, зі страхом перед першим статевим стосунком. Мам і лікарів лякає той факт, що збільшилася кількість непланованих ранніх вагітностей. Натомість основним месиджем програми є такий лозунг: «Контрацепція – це краще ніж аборт». Найкраще звертатися до фахівців-психологів», - підсумувала Наталія Братасюк.
Фахівець також розповіла, що третині жінок, яких направляють з підозрою на «психологічне безпліддя» вдається допомогти у короткі терміни.
У засіданні також взяли участь студенти,   учасники проекту «Заплануй сім’ю на здоров’я!» «Нам надали багато інформації, що змушує задуматися. Я точно знаю тепер, що хочу спланувати свою сім’ю, щоб майбутнє було щасливим, щоб уникнути помилок. Треба бути відповідальними та все вирішувати разом із своїм партнером», - розповіла Ангеліна Гузинець.  


Ще у квітні на Закарпатті розпочався проект «Заплануй сім’ю на здоров’я!», мета якого – привернути увагу громадськості Закарпатської області, передусім молоді, до важливості питання збереження репродуктивного здоров’я, планування сім’ї. А також популяризувати сучасні ефективні способи та методи збереження репродуктивного здоров’я людини.
Гаряча лінія 0 800 50 27 57

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : репродуктивне здоров'ябезпліддяМаріанна КолодійУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат