2400 закарпатців втсупили цього року на безплатне навчання

admin 14.08.2013 09:54 СОЦІО

Ректор УжНУ проф. Федір Ващук продемонстрував найсучасніший в Україні університетський телекомунікаційний комплекс, а також розповів про цьогорічну вступну кампанію.

Найсучасніший в Україні телекомунікаційний мультимедійний комплекс, яким днями обладнав Ужгородський національний університет, презентував під час зустрічі із журналістами ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук. Устаткування, яке дозволяє у онлайн-режимі проводити конференції чи лекції, з’єднуватися із аудиторією з відповідною технікою у будь-якій точці світу, встановлене у 4 приміщеннях університету.
            Одне з них – найбільша зала університету, що має 750 посадкових місць. Тут встановлено спеціальний екран та найпотужніший в області проектор, систему дистанційного управління відеокамерами. Ще один подібний комплекс – у залі засідань Вченої ради УжНУ. Віднедавна, як у всіх європейських університетах, 60 членів Вченої ради отримали можливість працювати тут за єдиним овальним столом, із використанням сучасних технологій.
            Завдяки технічним можливостям відтепер можна в онлайн-режимі працювати одночасно з 12 станціями (що обладнані подібними комплексами) у всьому світі. Такою ж технікою обладнано і корпус університету на вул. Заньковецькій та відділ аспірантури і докторантури. Подібну, але менш потужну мультимедійну техніку в Україні має тільки Національний технічний університет – там встановлено один комплекс, подібний до того, що у малій залі УжНУ. «Пишаємося, що УжНУ успішно виконує і цей пріоритетний напрям, затверджений Вченою радою – розвиток інформаційних і комунікаційних технологій та їх застосування у освітньому і науковому процесі. Обладнання дозволяє нам проводити конференції будь-якого рівня, обмінюватися науковою, освітньою та іншою інформацією з нашими зарубіжними партнерами, а також і в Україні (за умови, якби у наших вишів були подібні можливості)», - підсумував ректор.


Проф. Ф.Ващук також підвів підсумки вступної кампанії. «Головне для університету – мати хороших студентів. Тому мене особливо порадував якісний показник абітурієнтів – суттєво виросла кількість студентів першого курсу з балами ЗНО вищими, ніж 170 балів – на 40 % більше, ніж торік. Це майбутні наші олімпіадники, аспіранти, кандидати наук».
Цього року за державним замовленням до УжНУ на всі види навчання (на 1-й, 5-й курси, магістратуру, до коледжу) вступили біля 2400 осіб. «Стільки місць нам виділила держава, - коментує ректор. - Це приблизно на 500 місць більше, ніж торік, враховуючи ще й нові спеціальності, яких раніше не було – ІТ-напрямку, «державне управління», «менеджмент» тощо». Тож в УжНУ цього року повністю виконано державне замовлення. Порівняно з минулорічною вступною кампанією це значний успіх, адже торік у такий період недовиконання державного замовлення становило понад 200 осіб.


До УжНУ вступали представники усіх областей України та навіть із усіх сусідніх Закарпаттю держав та з Росії і Білорусі. На думку ректора, свою роль у цьому відіграла інформація про розвиток вишу, суттєве підвищення його у рейтингу освітніх закладів, а також ряд інших досягнень. Як відомо, УжНУ посів друге місце у державі за кількістю отриманих ліцензій, 5-те – за патентною роботою. Та піднявся з 10-го на 5-те місце за показником цитування у закордонних наукових журналах.
УжНУ демонструє хороші результати і з набором студентів-контрактників. Крім того, чимало студентів виявили бажання і здобувати другу (а часом і третю) вищу освіту, адже при цьому оплата, за рішенням ректорату, зменшується до 25 %. Для університету новація забезпечила ще більше студентів, а самі випускники з кількома дипломами, звичайно, більш конкурентноздатні на ринку праці після закінчення університету.


Тож число студентів УжНУ почало зростати, викорінюючи негативні тенденції останніх років (до прикладу, одним з найпрестижніших факультетів вважався економічний, а за 4 роки кількість його студентів із 1600 зменшилася до 670).
Університет отримав і значне замовлення в аспірантуру. Тоді як в останні роки спостерігалася тенденція до зменшення аспірантів і пошукачів. Перша причина цьому – відсутність рад, де могли б захищатися науковці. «У вересні, коли я прийшов до УжНУ, спеціалізованих рад із захисту узагалі не було жодної. На кінець цього навчального року працюватимуть 5 спеціалізованих докторських і кандидатських рад. Це приємно, адже актуальною є проблема підготовки молодих кадрів. Наразі середній вік професорів – понад 65 років», - прокоментував проф. Ф.Ващук. З нового навчального року в УжНУ навчатимуться понад 15 тисяч студентів. Разом із викладачами та іншими працівниками вишу це понад 18-тисячний колектив.


Демонструючи здійснений ремонт у новому ректораті, проф. Ф.Ващук зауважив: «Попри будь-які спекуляції з цього приводу, усім зрозуміло, що національний університет повинен мати серйозне представницьке обличчя. Це важливо і для розвитку міжнародних зв’язків університету. Крім того, всі роботи виконано за кошти ЗакДУ. Відремонтовано не тільки адміністративну частину, а й нові приміщення історичного факультету (що зараз в одній будівлі із ректоратом), облаштовано зали засідань, відремонтовано дах обсерваторії, здійснено ряд інших робіт. «Це був символічний дарунок від ЗакДУ для УжНУ, який зекономлені кошти не витратив на свої потреби, а акумулював їх саме для подальших робіт у національному університеті, що потребує значних капіталовкладень», - каже ректор.
У будівлі ректорату наразі готують до відкриття і три університетські музеї: археологічний, музей університету та музей стародруків. Наразі історичні експонати, які оцінюють до мільйона доларів США, зберігаються у ганебному стані в колишній бібліотеці, де сьогодні греко-католицька єпархія. Натомість у новому приміщенні для них планують встановити обладнання для відповідного кліматичного режиму, вологості, температури. До слова, усі музеї міститимуть і аудиторні місця для роботи студентів-істориків, тобто будуть науково-навчальними музеями.


Окремо у розмові з журналістами ректор торкнувся питання стану студентських гуртожитків. Цього року у них встановлено понад 1000 сучасних вікон, замінено систему подачі води та опалення, тривають ремонти. Загалом у гуртожитках проживають понад 3700 студентів, а подбати про їх житлові умови керівництво вишу вважає одним із своїх основних завдань.


Серед пріоритетів університетської роботи   — і поглиблене вивчення студентами іноземних мов на всіх спеціальностях та упродовж усього періоду навчання. За основу УжНУ візьме концепцію вивчення мов КНУ ім. Тараса Шевченка. Другий важливий напрямок – володіння інформаційними технологіями кожним випускником. Йдеться не про рівень програмістів, але у своїй галузі знань кожен дипломований фахівець повинен вміти професійно застосовувати сучасну техніку та, головне, вміти знаходити інформацію. У сучасному світі, наголосив ректор, стрімко змінюється стан наукових досліджень і розробок, тому завдання університету – не тільки вчити наявному багажу знань, а навчати студентів вчитися постійно, рухатися у ногу з часом, користуватися інформаційними ресурсами. У цьому ж контексті бібліотека, наприклад, повинна бути не сховищем для книжок, а інформаційно-аналітичним центром. Адже сьогодні через інтернет можна працювати з бібліотекою Конгресу США чи бібліотекою ім. В.Вернадського.
Що стосується третього пріоритетного напрямку УжНУ, то, окрім інформаційних технологій та іноземних мов університет, на переконання ректора, повинен на 100 % використати своє географічне розташування – щоб зміцнити та розширити міжнародні зв’язки. З цією метою ведуться перемовини про відкриття 4 філіалів УжНУ за кордоном. Днями надійшла і п’ята пропозиція - відкрити філіал у Пряшеві (зі стоматології). «Без міжнародного визнання будь-який навчальний заклад майбутнього немає. Не варто просто чекати, коли українські дипломи почнуть визнавати у світі. Для цього там нас повинні добре знати. У Східній Європі для діяльності наших представництв і філій маємо достатнє підґрунтя, налагоджені роками партнерські зв’язки. І недаремно саме УжНУ представляє Україну та є відповідальним за розвиток міжнародних зв’язків освітньої сфери України у Дунайському басейні», - наголосив ректор.
Наприкінці розмови ректор запросив усіх медійників на відкриття нового навчального року, що урочисто розпочнеться 2 вересня о 13.00 у великій конференц-залі університету. Тут відбудеться спільне засідання трудового колективу і Вченої ради, а ректор озвучить звіт про виконану протягом року роботу та розповість про пріоритети УжНУ на майбутнє.


сайт УжНУ

admin

ТЕГИ : ЗакарпаттяУжгородФедір ВащукУжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат