Інспекція праці назвала імена ужгородських підприємців, які порушили трудові права своїх підлеглих

admin 21.06.2013 11:46 СОЦІО

Боротьба із тіньовою зайнятістю – стратегічний напрямок     роботи Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області.

Належна оплата праці – один із стратегічних напрямків економіки, що поєднує інтереси працівників, працедавців держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. На жаль, доволі часто нині доводиться зустрічатися з таким ганебним явищем, як приховані трудові відносини. А це значить, що належні фінансові ресурси не потрапляють до державної казни, наймані працівники, зайняті в легальному секторі економіки, позбавлені права на повноцінну державну допомогу з тимчасової втрати працездатності та все це негативно позначиться на розмірі їхнього пенсійного забезпечення на схилі літ.
      Тому, працівники Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області (далі ТДІзПП)   постійно проводять   перевірки підприємств, установ та організацій, а також Фізичних осіб - підприємців щодо правильного оформлення трудових відносин, що забезпечить краянам   достатній рівень соціально-правових гарантій.
      Варто   наголосити, що перевірки з цього приводу відбуваються щомісячно у різних регіонах області, результати яких постійно висвітлювалися у відповідних засобах масової інформації. Так, протягом поточного року, з цього приводу ТДІзПП провела 9 перевірок, за результатом яких було виявлено   7 роботодавців, які трудові договори із дев’яти найманими працівниками оформляли не належним чином. Це у переважній більшості фізичні особи-приватні підприємці, специфіка укладення трудового договору із якими полягає в тому, що такі повинні бути укладені у письмовій формі та в тижневий термін зареєстровані у місцевій службі зайнятості.
      Яскравим прикладом відновлення порушених трудових прав, які відбуваються   завдяки втручанню службових осіб інспекції, є перевірки, проведені у приватного підприємця Голіної Нелі Володимирівної, що здійснює підприємницьку діяльність в магазині «Ваніла Скай» за адресою м. Ужгород, вул. Швабська, 51, у приватного підприємця   Покрівчак Інни Володимирівни, що здійснює підприємницьку діяльність у кафе «Венеція», за адресою м. Іршава, вул. Шевченка, 29 та у приватного підприємця   Попдякуник Мар’яни Іванівни, яка здійснює підприємницьку діяльність у кафе «Чебурашка», за адресою м. Іршава, пл. Нардна, 7. Тут, завдячуючи наполегливим наглядовим функціям службових осіб ТДІзПП, приведено у належність до чинного законодавства про працю України трудові договори   із п’ятьма найманими працівниками, а саме Гумен В.М., Кузан Г.І., Дідик М.В., Боднар Н.В. та Щубелка С.П. відповідно.
            Крім відновлення трудових прав вищезазначених найманих працівників, в кожному із випадків до приватних підприємців вживалися заходи реагування адміністративного характеру. Так, за результатом проведених семи перевірок, де виявлені порушення з питань оформлення трудових відносин, складено та направлено до місцевих судів для розгляду шість адмінпротоколів за ст. 41 ч. 1 КУпАП та в одному випадку, за результатом повторної перевірки, інспектором притягнуто винного до адміністративної відповідальності за невиконання законних вимог внесенного припису по ст. 188-6 КУпАП.
      Крім цього, активізована робота по залученню до перевірок в регіонах місцевих комісій та групп, утворених виконавчою владою для перевірок питань тіньової зайнятості. Так, протягом квітня 2013 року до місцевих державних адміністрацій та виконавчих комітетів Берегівського, Рахівського, Виноградівського районів та м. Ужгорода   і Хуста, направлені запити, щодо отримання первинних актів перевірок, які   проводилися   робочими групами на місцях. За наслідком отримання таких документів, ТДІзПП планує проведення кущових рейдових відпрацювань, з метою дієвого реагування та впливу на ситуацію із тіньовою зайнятістю.
        Зі свого боку, кожен лінійний інспектор установи активно підключився до збору інформації з питань прихованих трудових відносин на піднаглядовій території, для мобільного та миттєвого реагування під час відпрацювання відповідних територій. Таким чином, загальними зусиллями інспекторського складу ТДІзПП, ситуація з тіньової зайнятості на Закарпатті повинна отримати жорсткий опір з боку закону та правову підтримку у відносинах між роботодавцями та найманими працівниками.

Я.Турянський, заступник начальника

admin

ТЕГИ : працяЗакарпаттяУжгородробота

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат