50 % абортів складає до кількості народжених в Ужгороді — 2011 рік

admin 26.04.2013 10:33 СОЦІО

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало болюче, але актуальне питання: «Сучасна проблема: аборти - чи можна пережити трагедію особисто/у сім’ї і як відновити життя». Йшлося про досвід організаторів кризових центрів для жінок, експертів із спеціальних навчальних програм тощо.  

Оксана Стоянова розповіла, що Закарпатський благодійний фонд «Життя і надія» виступає проти абортів. З цієї метою для молоді організовують семінари і заходи, де розказують про духовні цінності, про те, як жити так, щоб не заподіяти собі шкоду такими страшними речами, як аборт. А цієї п’ятниці та суботи (на Петефі, 14/6, у конференц-залі християнського центру) проведуть зустріч для тих, хто вже пережив аборт. З ними працюватимуть досвідчені фахівці.
Дін Лауер, зауважила: «Аборт заподіює великий біль: як фізичний після медичного втручання, так і емоційно-психологічний, відчутний тривалий період життя. Таким людям потрібно вказати на шлях зцілення. Ми отримали запрошення від наших колег з України, щоб поділитися досвідом такого зцілення на семінарі в Ужгороді».
Кеті Гувер, координатор з тренування волонтерів з 10-річним досвідом роботи на базі Альтернативного центру кризової вагітності м.Сакраменто (США), автор моделі відновлення сказала: «Багато чоловіків і жінок страждають після абортів. Дехто не відчуває страждання, але більшість глибоко переживають. Тому ми розробили 16-тижневу покрокову модель виходу із стану руйнування. Хочемо запропонувати використовувати цю модель в Україні. «Часто люди, які потрапляють у цю проблему, думають, що вони єдині у цьому. Тому першим кроком до зцілення є розуміння, що немало людей пройшли через цю саму проблему і наразі зцілилися».
На семінарах в Ужгороді можна не тільки отримати особисту допомогу, але і навчитися допомагати іншим долати цю проблему.
Біля 16 років потрібно було для усвідомлення глибини рани і її впливу на життя Хелен Дімес. Жінка (сьогодні - консультант з постабортного відновлення) поділилася своїми враженнями з ужгородськими журналістами: «Я несла у собі 16 років цю таємницю сорому, який впливав не тільки на мене, а і на всю мою родину. Тривалий час мені ніхто не казав, що я маю право сумувати. І потім я зрозуміла, що можу говорити про це іншим людям, бо вийшла на свободу із в’язниці мовчання, здобула свободу від тієї темряви всередині мене. І люди можуть почати зовсім по-іншому, якщо відкриються комусь, перестануть мовчати через біль і сором».
«Запрошуємо усіх, хто потребує зцілення у цій сфері. Ми нікого не змушуватимемо говорити те, що людина не захоче говорити. Пропонуємо вам зробити крок до свободи всередині вас і відвідати цей семінар», - сказала Кеті Гувер. Початок семінару у п’ятницю о 18.30, у суботу – о 10.00.
«Ми хочемо стати друзями тим людям, як не мають до кого звернутися з цією проблемою», - сказала Оксана Стоянова.
В Ужгороді у 2011 році було кількість абортів становила 50% до кількості народжених. «Просто заборонити аборти – це не вихід, - прокоментувала законопроект, який пропонує ВР, О. Стоянова. - Адже іноді заборони призводять до збільшення кількості кримінальних абортів. Треба робити набагато більше, що ми і намагаємося робити – говорити з молоддю про цінності – духовні, сімейні, цінності батьківства».
У США, як розповіла Дін Лауер, аборти дозволені у всіх 50 штатах. Згодом з’явився і закон, який дозволяв аборт до 9 місяця. Проте багато штатів обмежили терміни переривання вагітності до певної кількості тижнів. «Є організації, які борються за заборону, але ми виступаємо за те, щоб навчати людей цінувати життя своєї дитини та планувати сім’ю. Я сама пережила незаплановану вагітність у 17 років. І я вибрала життя і зараз є мамою дочки, якій вже 40 років», - розповіла Дін Лауер.  

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : абортУжгородЗакарпаттяреабілітація

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат