Для чого балогівцям брехлива соціологія

Відділ політики 28.09.2012 18:34 ПОЛІТИКА

Закон про вибори обмежує оприлюднення соціологічних даних за 15 днів до виборів. У балогівців зовсім мало часу, щоб показувати людям брехливі цифри, мовляв, у нас рейтинги найвищі, тому не рипайтеся і голосуйте за нас.


Самих соціологів довго не вибирали. Пригадується, як поблизу першої школи в Ужгороді Федір Шандор презентував кандидата-балогівця Смоланку. От Шандора і назначили робити і оприлюднювати соціологію за балогівців.

Цього тижня Шандор разом із соціологом Пеліним дали прес-конференцію і було розповсюджено відповідний прес-реліз. Оприлюднення псевдосоціології звелося до того, що балогівці явні лідери по всіх округах, а щодо округу № 68 в Ужгороді та Ужгородському районі, то тут (увага!) «...лідирує опозиціонер — без імені, яке повинні вибрати самі опозиційні кандидати між собою, а лідерами опозиціонерів в Ужгороді є Ростислав Буланов, Павло Чучка (асоціюється з партією «Батьківщина»), Володимир Смоланка (причому за останнього у своїй більшості голосують прихильники партії УДАР)», — сказав Шандор.

По-перше, який до дідька Буланов опозиціонер? Адже саме в списку його партії УДАР купа представників групи олігархів Льовочкіна—Фірташа. Це і Агафонова, краща подруга Юлії Льовочкіної, і Сергій Куніцин — президент футбольного клубу Фірташа. А Рябикін, а Чепинога? Список партії Кличка рябить людьми олігархів. То яка це опозиція? І якщо вже Буланов представляє УДАР, то з якого дива Шандор оголошує, що УДАРівці хочуть голосувати за Смоланку, якого, до речі, також зарахували до опозиціонерів. Який він опозиціонер? Його портрети і агітки майже в кожному номері провладної газети «Новини Закарпаття». І взагалі, відколи балогівці стали опозиціонерами? Балога досі в уряді Азарова і в повному прогині під владою.

Тепер про Чучку. Варто нагадати, що Чучку з тріском вигнали з опозиційної «Батькіщини». Опозиція не хочу бруднитися Чучкою, який перетворив дитячий садок на «Децу». І Чучка також друкується в провладних газетах. То хто з них опозиціонер?

А от Ратушняка Шандор з якогось дива зарахував до провладних. То, може, хоч одне провладне видання, чи то «Новини Закарпаття» чи «Закарпатська правда», хоч раз щось добре написали про Ратушняка?

Все це брудні технології від Балог. Вони дичавіють, бо розуміють, що програють вибори. Почали тотальне скуповування виборців, але цього разу це їм так легко не вдається. Самі пробалогівські кандидати вже сваряться між собою, бо кожен з них хоче залишитися тим єдиним, кого далі фінансуватиме Балога. Той поки схиляється на користь Смоланки, але Чучка переконує в своїх газетках, що саме його рейтинг найвищий. Більше того, стало відомо, що зі штабу Чучки люди пропонують Інтернет-виданням, які є опонентами Балог, компромат на Смоланку. Незабаром таким чином мають бути оприлюднені тексти SMS-ок від коханки лікаря, які стали причиною конфлікту в родині Смоланки.

Ну і ще. Прес-релізом соціологи порушили «Закон про вибори»: стаття 67 «Особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами».

1. Підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

2. Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті.

Цього не було, тож будь-який кандидат може подати до суду і суд виграти, як це було днями в Кіровограді. Звичайно, Шандор не міг вказати, що замовлення на соцопитування зробив і проплатив Балога. Відомий соціолог, кандидат філософських наук Олександр Пелін, який також був присутній на прес-конференції, має добрий досвід і розуміє, що його просто підставили. Тому і написав листа в редакцію «РІО»: «Шановна редакціє! Прошу надрукувати реальні рейтинги по 68-му округу, що є перекрученими в інших ЗМІ». І в своєму листі Пелін уже вказав, що опитано було 480 чоловік, а не 9000, як пишуть балогівці. І Пелін показав документи опитування, на яких чітко видно, що лідером є Сергій Ратушняк.

А згодом Олександр Пелін дав прес-конференцію, на якій сказав: «Тут сталося певне непорозуміння, яке, я вважаю, було технологічним прийомом, який псує обличчя соціології в Закарпатті. Йшлося про опитування на 68-му окрузі, але його подали як опитування по всьому Закарпаттю».

Загалом опитування, організоване Федором Шандором, може викликати скепсис хоча би тому, що його, за словами Пеліна, проводили студенти першого курсу, фактично це діти після школи, які лише місяць вчаться у вузі. Відтак Олександр Пелін ініціюватиме виключення Шандора з Асоціації соціологів України. У коментарі «РІО» він зазначив, що в середині листопада під час наради у Харкові підніматиме це питання. А за відверту брехню доведеться заплатити і втратою довіри з боку виборців і, зокрема, студентів.

Ще на прес-конференції Олександр Пелін наголосив: «Трендом цього сезону є такий фактор, як «Чи кандидат здатний постояти за людей». Виборці хочуть голосувати за кремезних чоловіків, які здатні постояти за себе і людей». А тепер проаналізуйте кандидатів і самі зробіть висновок, хто здатен постояти за ужгородців у парламенті? Байкар-ресторатор Чучка? Чи може, КВНник Буланов? Чи лікар-балогівець Смоланка, який в облраді за командою Балоги голосував проти будівництва аквапарку в Ужгороді? Єдиним сильним і здатним постояти за себе і за своїх земляків є саме незалежний кандидат Сергій Ратушняк. Тому він і в лідерах.

***

ДО ТЕМИ

Вони просто в розгубленості

Чому балогівці вдалися до соціологічних фальсифікацій можна пояснити і певною розгубленістю клану. У більшості округів кандидати «ЄЦу» не мають потрібних прохідних відсотків. Балоги через соціологів заспокоюють своє чиновницьке оточення, що все добре, щоб не сталося масової зради через переляк програшу. У той таки час клан скуповує кандидатів, які відбирають потенційні голоси за «ЄЦунів». Інтернет-видання повідомляють про спроби Балог домовитися з УДАРом, але поки що безрезультатно. Тим часом балогівці після того, як зняли з перегонів заздалегідь непрохідного «ЄЦуна» Вегеша на користь Кеменяша, почали тиснути і на банкіра Аржевітіна, який є соратником Ющенка і також йшов по цьому округу. Як відомо, Ющенко з Балогою наразі в лютій сварці й Балога навіть на своїй сторінці у Facebook закликав у жодному разі не голосувати за ющенківську «Нашу Україну». Тому для того, щоб ющенківець Аржевітін знявся на користь балогівця Кеменяша, потрібен був дуже вагомий аргумент. А точніше — дуже товстий конверт.

Ну і нарешті, про розгубленість Балог свідчить і риторика головного Балоги на своїй сторінці у Facebook. Він то робить антиурядові закиди, то підлизується до президента. Ось звернення Балоги до Януковича відносно законопроекту про наклеп. «Ціную Вашу позицію. Хочеться, щоб сигнал, даний Вами, був не лише для простих людей, які в цьому не розбираються, а й для інтелігенції та Заходу. Вони повинні розуміти, що попри все Україна залишається на демократичному шляху». Запізнився, сердега. Потяг уже поїхав...

Відділ політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат