Готуємо з Rionews: грузинська ідея до новорічного столу

 


Коли небагато часу для приготування, хочеться їсти самому, та ще й потрібно нагодувати немалу компанію — готуйте хачапурі. У перекладі «хліб із сиром» — одна з найвідоміших страв грузинської кухні. В українських реаліях це швидко — приготування займає приблизно 17 хвилин, а також дуже смачно, у чому особисто переконалася частина редакції газети «РІО».



Справжнє грузинське хачапурі в Ужгороді можна спробувати у ресторані «Алаверді». Тут його готують на різні смаки, однак найпопулярніше хачапурі з подвійним сиром, розповідає адміністратор ресторану пан Георгій: «На Кавказі дуже люблять хлібобулочні вироби, з’їдають багато хліба. Для сім’ї з чотирьох осіб купують чотири-п’ять батонів хліба».



В «Алаверді» приготування хачапурі демонстрував шеф-кухар з 28-річним стажем. З 2004 року він працює в Україні. За цей час пан Олександр устиг вподобати українську кухню,   особливо борщ. «Якщо чоловік вирішує працювати шеф-кухарем, то він дуже любить кулінарію», — переконаний Олександр.



Для приготування хачапурі шеф-кухар бере два види сиру — сулугуні та імеретинський. Страва не дуже калорійна, але від неї голодним не залишишся, — коментує шеф-кухар. Загалом нескладно готується і набір інгредієнтів не дуже різноманітний: дріжджове тісто, попередньо натертий сир, яйце, трохи масла.



«Треба взяти 200 грамів дріжджового тіста. Розкатати, аби вийшов правильний круг. Перша частина страви готова. Готове тісто перекладаємо на пательню, — пояснює шеф-кухар. — Друга частина: беремо велику миску, розбиваємо яйце і додаємо сюди 370 грамів сиру і викладуємо на   підготоване тісто. Після цього по всій ширині круга треба витягнути краї тіста, аби закрити ними сир. Невеликий отвір зверху треба залишити».
У духовці хачапурі з подвійним сиром готується 12 хвилин за температури 240 градусів. Після цього ще гарячу страву зверху змащують маслом й одразу подають до столу.



Грузинська кухня знає кілька видів хачапурі. В «Алаверді» також готують хачапурі з м’ясом. Тут використовують нарізану шматками яловичину, фарш намагаються не використовувати. «Так, як різали м’ясо наші предки – кинджалом, так і ми намагаємося це робити», — коментує адміністратор ресторану.



Інший вид хачапурі — по-аджарськи — готується персонально. Воно має форму «човника» і його не можна їсти кільком людям. А з подвійним сиром навпаки — розрізають на шматки.

Шеф-кухар розповідає, що умови для приготування страв у Грузії й Україні суттєво відрізняються: «Наприклад, грузинський дуб, на якому готують шашлик, набагато твердіший, на ньому м’ясо довше готується і від цього стає ще смачнішим».



В «Алаверді» нам також розповіли про цінність спецій у грузинській кухні, національні солодощі, які готують з нагоди свят. Натомість хачапурі може стати оригінальним доповненням до новорічного столу. Тож готуйте на здоров’я і смакуйте неодмінно в хорошій компанії. А постійна рубрика газети “РІО” “Готуємо з Rionews” допоможе вам підібрати корисні ідеї та ще й проілюструє все це на відео і фото. Інші корисні рецепти можна переглянути на нашому сайті Rionews.com.ua. Смачного!





Наталія Каралкіна
Фото Кості Підлубного
Відео Евеліни Гурницької

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат