Закарпатські єпископи закликали вірників не палити суху траву

24.03.2017 15:50 СОЦІО

Дорогі вірники, шановні люди доброї волі! Кожен з вас, особливо у цю пору року спостерігає невтішну картину спалювання сухої трави на великих площах. Наслідки таких весняних підпалів дуже різноманітні: пожежі, забруднення довкілля, вигорання грунтового покриву, загибель диких тварин, шкода людині й всьому Творінню. Люди, спалюючи суху траву, багато чим ризикують, оскільки вогонь може вийти з-під контролю та поширитися на велику площу.


При спалюванні рослинних залишків у повітря вивільняється значна кількість мікрочастинок диму разом із пилом, окисом азоту, чадним газом, важкими металами і низкою канцерогенних сполук. Виділяється бензопірен, що викликає у людини ракові захворювання та вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для живих організмів речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з травою та листям горить і різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Від вогню страждає весь рослинний покрив із верхнім шаром грунту і всіма живими організмами. При цьому родючість грунту, як хибно вважають палії, ніяким чином не підвищується.

Дим від спалених трав і сміття шкодить дихальній та іншим системам людини. Це особливо важливо наголошувати в той час, коли забруднене повітря відповідальне за мільйони передчасних смертей щорічно. Прикро визнавати, що часто біля вогнищ можна побачити наших дітей — вплив диму на чиї молоді організми особливо небезпечний.

Церква піклується про духовний стан і про здоровий спосіб життя як своїх вірників, так і людства як Божого створіння взагалі і тому не залишається осторонь цієї проблеми, даючи їй відповідну оцінку і допомогу у вирішенні. Тому звертаємося до Вас із закликом відмовитися від шкідливої звички спалювати рослинні залишки.

Свідомі християни та свідомі громадяни скажімо категоричне «Ні підпалам!» Той, хто любить свого ближнього і себе, той не буде спалювати рослинність і чинити зло проти Творіння!

В особливий спосіб звертаємося до душпастирів із проханням ознайомити вірних із текстом даного звернення, а також сприяти поширенню інформації про шкідливість спалювання залишків рослинності та сміття в межах своїх парафіяльних громад.

Владика Мілан,
єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, голова комісії в справах екології Мукачівської греко-католицької єпархії
Антал Майнек,
єпископ-ординарій Мукачівської римо-католицької дієцезії, голова комісії з екології та мігрантів Римо-католицької конференції єпископів України

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат