Влада придумала, як боротиметься з «піджаками» на держкордонах у Закарпатті

01.07.2018 15:29 ПОЛІТИКА

Уряд починає війну з контрабандою. Без сумніву, це зачепить і простих людей, які мають хоч невеликі статки з кордону.

Ще з часів Радянського Союзу Закарпаття трошки вирізнялося, бо люди частково тут жили з кордону. Хто мав родичів у тій таки Угорщині чи Словаччині, ті час від часу привозили дефіцитні для СРСР товари. На наші ринки любили приїжджати туристи з різних куточків СРСР.

Після падіння «залізної стіни» багато закарпатців почали жити з продажу товарів, які мали цінову різницю. Згодом широко за кордон возили горілку, пальне та сигарети.

Після того, як Євросоюз обмежив можливість ввезення сигарет, а пальне майже зрівнялося в цінах, звичайні закарпатці перевозять хоч невелику кількість сигарет, бо і це дає трошки прибутку. Частина закарпатців подалася в контрабандний незаконний бізнес.

Однак є навіть такі закарпатці з прикордонних сіл, які заробляють «піджаками» для перевізників. Такі люди стоять на нейтральних смугах КПП і очікують бусик із товаром. Щоб не платити митний збір за ввезений в Україну товар, водії бусиків роздають його частинами «піджакам», які переносять свою безмитну частину на наш бік, а потім віддають водієві бусика, отримуючи свій гонорар.

Наразі уряд порахував, що через різні контрабандні схеми наш бюджет не отримує десятки мільярдів гривень. От і була розроблена фундаментальна концепція боротьби з контрабандою.

20 червня на засіданні Кабінету Міністрів прем’єр-міністр презентував програму «Україна без контрабанди», яка триватиме до 1 січня 2019 року. Заходи, які мають зупинити нелегальний імпорт, погоджені з усіма силовими відомствами. Спільні дії правоохоронців і контролюючих органів дозволять ефективніше і швидше покінчити із тіньовими схемами на митниці.

Масштабна державна кампанія по боротьбі з контрабандою жодним чином не утискатиме інтересів легальних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності — жодних часових затримок у розмитненні вантажів і неправомірних обшуків. Зрештою результат такої кампанії принесе позитив усім підприємствам, що працюють «по-білому»: держава відновить чесну конкуренцію і захистить споживачів від ризику придбати товар сумнівної якості, — переконують в уряді.

«Піджаки» більше не допоможуть контрабандистам

Завдяки урядовій ініціативі було ухвалено закон, який перекриває «сірий» імпорт з використанням жителів прикордонних сіл, коли фури з імпортним товаром розвантажувалися поблизу кордону, а товар розподілявся між фізособами. Далі вже товар перевозився через кордон нібито для власних потреб, а відтак без сплати податків. Аби покласти край цій практиці, законодавчо прописано таке: українці і далі можуть провозити товари загальною вартістю до 500 євро (в аеропортах — до 1000 євро) і вагою до 50 кг. Але таке правило діє лише для тих, хто був відсутній в країні понад 24 години і в’їжджає в Україну не частіше одного разу за 72 години. Якщо не дотримуватися цих правил, ввезти товари в Україну можна на суму до 50 євро.

Фейкові «порожняки» не проїдуть далі митниці

Зараз нелегали, аби приховати контрабанду, оформлюють транспорт із вантажем (у т. ч. мікроавтобуси) як порожній. Щоб зламати цю схему, вже найближчими днями на митниці оглядатимуться всі комерційні транспорті засоби, які понад 5 разів протягом місяця перетинали кордон начебто без товарів.

Митники перевірять, чи не перевантажувався товар

Зараз на кордоні вантажі практично не оглядаються. Навіть якщо митникам відомо, що є потенційні ризики ухилення від сплати податків. Всі митні процедури розпочинаються вже на внутрішніх митницях, що має пришвидшити митні процедури. Але цим нахабно користуються нелегали. Після того, як вантажівка заїхала на територію країни, цінний вантаж замінюється на щось дешеве. Відповідно, при митному оформленні на внутрішній митниці сплачуються мінімальні податки. Аби уникнути цього, всі ризикові вантажі оглядатимуться і на кордоні, і на внутрішній митниці, аби виявити факти заміни товарів.

Замінити в документах дорогий товар на дешевий не вийде

Аби зменшити для себе податки, окремі імпортери декларують в товаросупровідних документах неправдиві відомості щодо ціни, походження, торгової марки та кількості товарів. Наприклад, велика партія цінного товару декларується як дрібна.

Аби припинити цю практику, будуть розроблені нові профілі ризиків для випадків, коли дорогі товари перевозяться разом із дешевими. Також найближчим часом уряд запропонує на розгляд парламенту законопроект про криміналізацію контрабанди, щоб як до корумпованих митників, так і до контрабандистів можна було застосовувати законодавство про оперативно-розшукову діяльність і карати їх як організовані групи.

Маніпуляції з визначенням митної вартості будуть зупинені

Існує схема необґрунтованого використання 6-го (резервного) методу визначення митної вартості товарів: («інше»). Таким чином декларанти приховують фактичну вартість імпортованого товару, що дає змогу мінімі­зувати податкові та митні платежі.

Для боротьби з нею посилюється контроль за необґрунтованим застосуванням резервного (шостого) методу визначення митної вартості товарів. Також буде розроблено нову детальну методологію визначення митної вартості товарів.

Митниці зачистять від корупціонерів у погонах

Аби унеможливити змову контрабандистів і нечесних митників, будуть запроваджені нові процедури митного огляду. Зокрема, документування митного огляду, посилення питомої ваги митного огляду на кордоні, зменшення випадків одноосібного митного огляду, встановлення нових деталізованих процедур.

Завезення машин по запчастинах буде викрито

Аби зменшити суму обов’язкових платежів, автотранспорт, що завозиться, нерідко декларується із заниженою митною вартістю. Крім того, поширеними є випадки ввезення формально розукомплектованих транспортних засобів. Державна фіскальна служба проведе аналіз цінової інформації в базах даних щодо заниження митної вартості й уніфікує регіональні бази даних, також буде забезпечено доступ інспектору до баз даних інших територіальних підрозділів митних органів.

Звичайно, що боротьба з контрабандою не є легкою прогулянкою. На контрабанді, зокрема на Закарпатті, були пов’язані майже всі силові відомства. Чи готові правоохоронці боротися проти того, що приносить їм величезні нелегальні доходи? Ось що з цього приводу написав у соцмережах міністр УМВС Арсен Аваков:

«Знаете ли вы, что размер расходов государственного бюджета — 991,7 миллиарда гривен. Так вот, поступления от таможни в этот бюджет составляют по плану на 2018 год — 343 миллиарда. То есть 34,5 % от всего бюджета! Ключевая статья поступлений! По самым скромным подсчетам экспертов, которых мы с премьером собирали — даже в осторожном варианте — потери от полутора десятка контрабандных схем составляют — 105 миллиардов гривен в год!

Вдумайтесь! Это больше 10% всего бюджета страны! Больше бюджета Министерства обороны, к примеру ( 82 миллиарда), или бюджета МВД ( 60 миллиардов со всеми пограничниками, полицией, Нацгвардией, ДСНСсниками и другими!)

Это почти 4 миллиарда долларов в год для Украины. За эти деньги можно было бы купить, как сказал на заседании Кабмина министр Полтарак — новейшие дивизионы Patriot и закрыть куполом безопасности ПВО всю территорию Украины, к примеру! Да за 1,9 млрд. долл. США МВФ вьет веревки из требований,.. а тут 4..!

Поэтому, начатый «крестовый поход» против контрабанды — это не политическая борьба, не перерас­пределение влияния и «потоков» — это честный разговор для взрослого общества».

Коментарі :


02.07.2018 07:14 жуст

украина без контрабанды во дает вова гройсман.тока так и хочется крикнуть всем конрабасникам.ну остынте до 1 сичня 2019 року.а дальше усьо пойдет по накатанному.потом а как быть с теми контрабасистами в законе.вот чего сделали с той целой семейкой какя под придлогом дипломатического груза везла в чехию или в словакию через кпп унгвар цельный бусик сигарет.причем таможня украинская дала добро.задержали словаки.а сколько такого.я еще понимаю,когда какой-то молодой украинец занимается контрабасом,нет работы,да и по большому счету ничего не научился толком,бо негде, чего-то делать,что-б легально заработать на жизнь.но когда дипломаты.так сказать элита.и что вы думаете сделали с ними.словаки ничего-дипломаты все-таки,передали украм,а те что ,а ничего как в рыбалке про дискавери.поймали,поцеловали,отпустили.правда не совсем там та секрктарь того посольства даже судом попыталась востановится на работе в дипслужбе.на этот раз не вышло.но власти в украине меняются и нет гарантии,что эта самая особа не станет снова представлять нашу страну где-нибуть в камеруне.позор пане гройсман.да котрабанда это плохо.и прав авакян море денег уплывает из бюджета.но где скажите пане-товарищъ авакян дется тем людям,какие поверте не от хорошей жизни начали заниматся этим.и заниматся будут.до тех пор пока не дадите молодежи работу с нормальной еврозарплатой.вообщем конрабанда была,есть и будет.она есть визде где есть границы и разница в ценах.держать ее в рамках задача авакова гройсмана.и не устраивать из этого компанейщину.вот мол боремся с вами до 1сичня2019 года.а дальше что вова можна будет снова конртабасить.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат