Скандал з газетними кіосками підтвердив недалекоглядність рішень мукачівської влади

admin 30.06.2016 20:08 СОЦІО

Конфлікт розгорівся після рішення депутатів міськради про демонтаж малих архітектурних форм з центральної частини міста.

Скандал з “газетними кіосками” ще раз продемонстрував недалекоглядність рішень міської влади, яка своїми діями загнала “себе в глухий кут”. Конфлікт розгорівся після рішення депутатів міськради про демонтаж малих архітектурних форм з центральної частини міста. І якщо з будиночками, в яких продають кури-гриль чи різноманітну випічку, все більш-менш зрозуміло і правильно, то ідея перенесення газетних лавок “на периферію” з першого дня виглядала якось недолуго.

Покупці друкованої періодики вже звикли до традиційних газетних лотків, де можна придбати всю свіжу пресу. Окрім того, чимала кількість читачів, яка купує газети та журнали з Мукачівського району, а розміщення кіосків в центрі для них є географічно вигідним через те, що поруч центральна зупинка автобусів, себто йти далеко не треба. До чого може призвести перенесення кіосків? Перш за все, до відтоку клієнтів. Підприємці, що в час кризи займаються “завідомо неприбутковою справою” (НА ФОТО), будуть змушені думати про звільнення найманих працівників, або навіть закриття точки з продажу періодики. Таким чином, так звана спроба “покращення візуального стану центру міста”, якою намагались пояснити демонтаж МАФів, єдине, до чого може призвести, – це скорочення робочих місць та зменшення податків до бюджету.

Що ж стосується самого рішення міської ради, то можна припустити, що депутатів просто-напросто професійно “підставили”. Ні для кого не секрет, що частина народних обранців не особливо готується напередодні до чергових сесій. Окрім того, новий міський голова разом з підлеглими запровадили в ратуші щонайменше не зовсім логічну практику, коли частина рішень вноситься за день до сесії, а депутати отримують їх на руки або в день голосування, або за кілька годин до старту зібрання. Минулорічний демарш на сесії міськради представників “Самопомочі”, яскравий цьому приклад. Депутати відмовились брати участь “у цирку” під назвою ухвалення міського бюджету, оскільки головні цифри кошторису міста змогли побачити лише за день до сесії, а це точно замало для професійного ознайомлення та глибокого вивчення ситуації.

Цього ж разу депутатам запропонували виконати звичайну формальність та затвердити рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради. Себто в ратуші вирішили перестрахуватись і руками народних обранців ще раз проголосувати потрібне питання. Про те, що рішення готувалось нашвидкоруч, може свідчити і той факт, що доповідаючий по ньому спікер, головний архітектор міста Іван Івановчик зовсім не оперував інформацією.

Окреме питання стосується номерів розпоряджень, які скасували депутати. Вважаємо, що даним питанням у першу чергу мають зайнятись правоохоронні органи, адже порядкові номери розпоряджень та рішень у підприємців та міських чиновників кардинально різняться, що може свідчити про потенційний “факт підробки службових документів”. Міська влада вирішила поспіхом розібратись з МАФами. В день проведення сесії, коли ще не встигла висохнути “фарба на проектах рішень”, прийнятих депутатами, представники ММКП “Муніципальна поліція” нагрянули до підприємців з приписами. Вчора, згідно цих приписів, МАФи мали від’єднати від системи електропостачання. Якими документами керувались муніципали, виконуючи дані дії, наразі для всіх загадка. Але що не зробиш, щоб догодити керівництву, яке тебе “фінансує”.

Найімовірніше в ратуші просто не очікували на таку відсіч з боку “підприємців” та громади міста. Лише цим можна пояснити “крок назад” зі сторони влади. Апогеєм абсурду стала вчорашня зустріч заступників міського голови Ростислава Федіва та Едуарда Барчія з власниками МАФів. Мер міста на день зустрічі поспішно взяв відпустку, а на саму зустріч журналістів не пустили. Найцікавіше, що все розпочалося зі спроби помічниці депутата Закарпатської обласної ради Інгрід Туріс потрапити на анонсовану зустріч. Заступник міського голови Ростислав Федів попросив дівчину “зачекати в коридорі”.

Ідентична ситуація з журналістами телеканалу “М-студіо” та інтернет-видання “PMG.ua”. Секретарка заступника міського голови заявила, що Ростислав Євгенович (Федів – ред.) дав усне розпорядження журналістів поки в малий зал міськвиконкому не пускати. Розмовляли не довго, а зустріч з формату діалогу перетворилась скоріше в монолог міських урядників.

Заступники Андрія Балоги запропонували підприємцям надати власні пропозиції врегулювання ситуації. Таким чином міська влада переклала відповідальність зі своїх плечей на плечі платників податків. А чим не варіант? Тепер до 6 липня підприємці мають підготувати власні пропозиції щодо перенесення чи зміни візуального вигляду приміщень, в яких здійснюється їх підприємницька діяльність. До слова, якщо все ж доведеться змістити МАФи бодай на метр, то витрати за ці роботи візьме на себе Мукачівська міська рада. Заступники ж міського голови, які під час зустрічі “пішли на перекур”, до залу так і не повернулись, залишивши головного архітектора міста та кількох депутатів на “розтерзання” підприємців.

Картина, яку споглядали журналісти в ратуші цього дня, мимоволі нагадувала всім відому приказку: “Коли Бог хоче покарати когось, він забирає в нього розум”. Так, на жаль, і з нашими чиновниками…

PMG.ua

admin

Коментарі :


30.06.2016 20:15 читач

Балозі немає що робити??


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат