Боротьба з газетними кіосками у Мукачеві: влада проти містян та їхнього права на інформацію

admin 28.06.2016 09:57 ПОЛІТИКА

Сесія Мукачівської міської ради, що відбулась минулого тижня у великому залі ратуші, вчергове залишила багато запитань. Серед рішень, що були винесені на розгляд народних обранців, як мінімум одне приймалося у напіввідкритий спосіб.


Справа в тому, що депутати міськради 28 рішенням фактично оголосили війну власникам кіосків з пресою, що нині функціонують на центральній площі міста. Як після сесії зізнались в розмовах із журналістом PMG.ua окремі народні обранці, вони навіть не знали за що голосували. Та так чи інакше, а ухваленим документом депутати міськради дали старт демонтажу шести малих архітектурних форм в центральній частині міста.



Необхідність демонтажу мотивувалась потребою «впорядкуванням території в центральній частині міста Мукачева, включаючи площу Кирила та Мефодія, площу Духновича, вул. Возз’єднання», а також «збереженням історико-архітектурної привабливості міста». Схоже, чиновники вирішили, що з усім іншим в центрі міста порядок і для «відновлення привабливості» залишилось лише прибрати тимчасові споруди. Забули слуги народу й про те, що частині власників МАФів лише нещодавно продовжили дозвіл на встановлення споруд. Ба, навіть більше, окремі підприємці вже навіть встигли оплатити договір сервітутного землекористування даними ділянками на цілий рік. За словами співрозмовників PMG.ua, які обізнані з ситуацією, керівництво міста вирішило, що в 21 столітті газетні кіоски «це нонсенс», і люди «вже давно читають все в Інтернеті». Щоб бодай якось заспокоїти власників кіосків і їх клієнтів мерія поспішила запропонувати вибрати інше місце для розміщення тимчасових споруд.

Прибрати газетні кіоски є як мінімум абсурдним. По-перше, після відносно нещодавнього оновлення вони гармонійно вписуються в історико-архітектурний «ансамбль» центральної частини міста. По-друге, через фінансово-економічні проблеми в країні, коли переважна частина людей досі живе за межею бідності, Інтернет – недозволена розкіш, а друкована преса – єдине якісне джерело інформації. Та й клієнтами подібних газетних кіосків є в переважній більшості люди середнього та старшого віку, які в своїй більшості досі не опанували всесвітню мережу та є прихильниками класичного отримання інформації з газет і журналів. Напевно серед них є і левова частка людей пенсійного віку, які на минулих виборах голосували за нинішнього міського голову та новий склад міської ради. Йти проти тих людей, які ще вчора підтримали тебе, як мінімум абсурдно. Хоча знаючи особливості місцевої політики: електорат потрібен лише під вибори.

P.S. Кілька світлин газетних лавок із зовсім близького нам і за духом, і за менталітетом польського Кракова, є   свідченням того, що навіть в Європі малі архітектурні форми не псують привабливості історичної частини міста.

http://pmg.ua/life/48610

admin

Коментарі :


29.06.2016 16:02 читач

у всьому світі люди читають свіжу друковнау пресу, купують у кіосках газети, не всі мають можливість читати інтернет.
майже меру балозі уже і кіоски мішають, хоча кіоски чи так звані мафи встановлюються у місцях де є велике скупчення гостей, місцевих.
Незрозуміла політика влади і депутатів, там що нормальних мізків ні вкого не лишилося, чи знов чергова афера від мері і його команди ЄЦ?
Мафи з газетами мають бути там де вони є.
А меру треба уже позубам наваляти за його іздєвательства над мукачівцями, усе якісь опити робить на людях.


29.06.2016 16:01 кукіш

балога най ся имить хза єдно місто, кіоски з газетами були і будуть у центрі вариша!
А балог ткіть сам не читать новинки, бо фурт у дурмані, та най знає ош люди читали, читавуть і будуть читати, даже без інтернета тоті газети!


28.06.2016 10:04 Андрій

Балога зажене газетярів у балогівські генделики та контролюватиме, чи не продають вони антибалогівські газети


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат