Закарпаття перше почало третій етап декомунізації, пролунавши на всю Україну з Джоном Ленноном

admin 28.04.2016 13:13 СОЦІО

Про особливості виконання закону про декомунізацію на Закарпатті розповів під час брифінгу директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ярослав Галас.


У сусідніх областях декомунізацію провели ще в середині 90-х, а тут, у найзахіднішій області, що межує з чотирма країнами ЄС, досі залишалася маса прокомуністичних топонімів. І залишалася б і далі, якби не закон, – переконаний посадовець.
За його словами, перше, з чим зіткнулися при виконанні декомунізації, – це пасивність громад.
Ще на першому етапі, коли перейменовувати топоніми мали сесії місцевих рад, були листи від голови ОДА з рекомендаціями перейменувати вулиці, площі тощо. Реакції практично не було. Дуже повільно процес пішов лише після заяв керівника краю про майбутнє перейменування на Вулиці червоних ліхтарів, Анки й Петьки, Анонімних алкоголіків і так далі. Така заява була зроблена навмисно, щоб стимулювати місцеві громади до обговорення, – каже Ярослав Галас. – У деяких населених пунктах створили робочі групи, відбулися громадські обговорення. Як, наприклад, в Ужгороді. Але рішення на рівні місцевих органів влади так і не прийняли. Просто скинули роботу, яка викликала неоднозначну реакцію і гарячі суперечки, на керівника краю.
Загалом голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписав 16 розпоряджень про перейменування топонімів. Таким чином в краї перейменували 182 вулиці, один провулок та площу.
При виборі нових назв бралися до уваги старі історичні назви, визначні особи, що народилися чи жили в цих населених пунктах. Враховувався і національний склад населення – в угорськомовних селах – угорські назви, в румунських – румунські. Зважали також і на побажання громад, якщо такі були. Крім цього велика увага приділялася увіковіченню імен героїв війни на Донбасі.
Закарпаття стало єдиною областю України, де названі вулиці на честь майже всіх загиблих на сході країни героїв. На цьому наполягав керівник краю, – наголосив Ярослав Галас.
Крім того, за його словами, на Закарпатті також перейменовані всі вулиці Терешкової.
Прізвище людини, яка є діючим депутатом Держдуми Росії, членом Вищої ради партії «Єдина Росія» і голосувала за анексію Криму, не має бути на вказівниках закарпатських вулиць.
Рішеннями органів місцевого самоврядування, розпорядженнями міських, сільських та селищних голів в області перейменували 256 вулиць, а також 4 площі та 3 провулки.
Заміни паспортів або паперових документів, що засвідчують власність на нерухомість, у зв’язку з перейменуванням вулиць чи міст немає необхідності, – підкреслив Ярослав Галас. – Усі документи зі старими назвами залишаються чинними. Зміни до них вноситимуться під час укладання договорів про продаж, дарування чи успадкування майна. Платити за це не доведеться.
Повноваження голови ОДА щодо перейменування вулиць в рамках виконання закону про декомунізацію закінчуються 21 травня. До того часу в облдержадміністрації ще чекають на сигнали з районів, міст і сіл області.
Звертаємося до істориків, місцевих мешканців, активних громадян із проханням – якщо ми пропустили якогось прихованого комуніста чи особу, на чию честь в радянський період назвали вулицю, а ця особа була ворогом України, звертайтеся в ОДА. Ці вулиці також будуть перейменовані, -повідомив Ярослав Галас.

http://mukachevo.today/

admin

Коментарі :


28.04.2016 13:18 с. Калини

Дурне діло не хитре


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат