Аналітика: Останній міф про Різдво

admin 11.01.2016 14:17 ПОДІЇ

Більшість українців і не здогадується, що 75% православних святкують день народження Христа саме 25 грудня І лише чверть православного світу далі святкує Різдво 7 січня.

Це, крім Українських Православних та Української Греко-Католицької Церков, Єрусалимська, Російська, Грузинська, Сербська. Власне, 7 січня шанують там, де в релігійному житті залишився сильний вплив Московського патріархату, пише газета "Експрес". Не дивно, що ідею перейти на святкування Різдва Христового 25 грудня дедалі частіше озвучують в українському суспільстві. Прихильники відзначення церковних свят за новим стилем наголошують: не тільки католики і протестанти, але й абсолютна більшість Православних Церков давно живе за григоріанським, тобто новим, календарем.

“Сьогодні жодна країна не живе за юліанським календарем. Жодна! - каже секретар РНБО Олександр Турчинов. - Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки у деяких Православних Церков, зокрема у Росії, Україні та Білорусі. Хоча самі Церкви у своєму звичайному житті також послуговуються григоріанським календарем”. Допоки у церковному середовищі дискутують на тему доцільності зміни дати Різдва, деякі відомі українські родини вже висловлюють готовність відзначати це свято разом з усім цивілізованим світом — 25 грудня.

“Порадилися ми на сімейній раді і вирішили, що з наступного року святкуватимемо Різдво в ніч з 24 на 25 грудня. Так душа бажає”, - поділився родинними планами у соцмережі громадський діяч і політик Василь Гацько.

Чи може Україна відмовитися від дати 7 січня і святкувати Різдво разом із більшістю європейських країн 25 грудня? Про це — у розмові з головою мистецького об'єднання “Остання барикада” Олександром Донієм, політиком Василем Гацьком та релігієзнавцем Анатолієм Колодним.

-- Чому в Європі Різдво святкують 25 грудня, а в Україні — 7 січня?

А. Колодний: -- У Біблії немає дати народження Христа. Відомо лише про те, що тоді була холодна пора року, і бідна родина Спасителя, прибувши до Вифлеєма, знайшла притулок у хліві. Лише 431 року на Ефеському соборі було ухвалене рішення про святкування Різдва Христового напередодні початку Нового року, саме 25 грудня.

О. Доній: - 25 грудня та 7 січня - це насправді той самий день, день Різдва Христового, але за різними календарями - юліанським і григоріанським. Юліанський календар з'явився у І столітті до нашої ери - його затвердив римський імператор Юлій Цезар. А у ІІ столітті цей розподіл року прийняла і християнська Церква. Однак 1582 року Папа Римський Григорій ХІІІ звернув увагу на те, що юліанський календар неточний: кожні 108 років набігає додатковий день. Тому запровадив новий, значно точніший календар, відповідно до якого зайвий день виникає раз на 3 тисячі років (він дістав назву на його честь - григоріанський). Однак на той момент уже був розкол між так званими західними та східними Церквами. І східні Церкви, тобто православний світ, не відразу сприйняли календар, затверджений пастирем, так би мовити, Церкви-конкурента. Так тривало до 1923 року, коли в Константинополі з ініціативи Вселенського патріарха було скликано Всеправославний собор. Тоді визнали, що юліанський календар застарів. Але вирішили перейти не на григоріанський, а на так званий новоюліанський календар - ще точніший, ніж григоріанський (на рік набігають 2 секунди розбіжності з григоріанським, зате додатковий день у ньому назбирується не через 3 тисячі, а аж через 40 тисяч літ!). На сьогодні це найточніший календар, який на побутовому рівні, однак, не відрізняється від григоріанського. Тому 25 грудня відзначають Різдво і Вселенський (Константинопольський) патріархат, і більшість помісних Православних Церков.

А.Колодний: -- Поступово багато європейських Православних Церков перейшли на григоріанський календар у відзначенні свят із фіксованою датою, передовсім народження Ісуса Христа. Тому в Європі більшість відзначає Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, а не за юліанським, 7 січня. До слова, теза про те, що доцільніше користуватися юліанським календарем, бо він діяв за часів Христа, історично некоректна. Адже у Давній Юдеї користувались місячним календарем, який не відповідає ані юліанському, ані григоріанському.

В. Гацько: -- Життя за новим літочисленням у православ'ї почалося через рік після проведення 1923-го Всеправославного конгресу під проводом тодішнього Вселенського патріарха. Нині, крім Вселенського патріарха, 25 грудня Різдво відзначають Олександрійська, Кіпрська, Болгарська, Румунська та багато інших помісних Православних Церков. Більшість українців і не здогадуються, що загалом 75% православних вважають днем народження Христа саме 25 грудня і лише чверть й далі святкують 7 січня! Серед них - Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, всі Українські Православні та Українська Греко-Католицька Церкви. Фактично це питання політики, а не релігії чи науки - юліанський календар зберігся у Церквах саме там, де в релігійному житті залишився сильний вплив Московського патріархату.

-- Чи варто Україні змінювати дату святкування Різдва?

В. Гацько: -- Так, Українським Православним Церквам треба відходити від скомпрометованого Московського патріархату, повертатися у лоно Константинопольського патріархату і відзначати релігійні свята тоді, коли й абсолютна більшість християн. Це означало б остаточний вихід України з багатовікового московського духовного рабства.

А. Колодний: -- Як на мене, перехід на 25 грудня був би доречним. Коли є дві дати Різдва, то виходить так, що для одних Ісус Христос уже народився, а інші ще півмісяця чекають цього дня. Це абсурд. Зрештою, якби ми святкували Різдво 25 грудня, то не зустрічали б Новий рік у період різдвяного посту, як це робимо тепер.

-- Як би мав відбуватися перехід на святкування Різдва за новим стилем?   О. Доній: -- На нинішньому етапі можна не переходити зі 7 січня на 25 грудня, а запровадити додатковий вихідний, встановивши перехідний період. До речі, у Білорусі, Молдові, Албанії є два офіційні вихідні - і 25 грудня, і 7 січня, люди мають можливість вибору. Тобто, держава не втручається у справи Церкви, але дає можливість відзначити Різдво з більшістю християнського світу тим, хто цього хоче.

А. Колодний: -- Рішення про перенесення святкування мають ухвалювати одночасно всі конфесії. Це може відбуватися на рівні Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій. До речі, цього року має зібратися Вселенський православний собор. Хай би там вирішили, як далі бути. Держава ж не повинна втручатись у це питання.

-- Як гадаєте, чи готові церковна спільнота й українське суспільство до такої реформи?

О. Доній: -- Очевидно, що для значної частини вірян перехід з 25 грудня на 7 січня був би радикальним кроком. Тому наші Церкви, незалежні від Москви - УПЦ (КП), УАПЦ і УГКЦ - й не наважуються нині ухвалювати таке рішення. До речі, дехто каже, що 7 січня - канонічна дата. Жодної канонічності в цій даті немає. З 2101 року це вже буде 8 січня, оскільки кожні 128 років за юліанським календарем набігає додаткова доба. На жаль, у нас панує шалена необізнаність у цих питаннях. А святкування Різдва за старим стилем - це один із канатів, яким Україна пов'язана з Росією. Вважаю, що нам треба його позбуватися. Надто після російської агресії. Доки ми не усвідомимо, що нам у цьому питанні потрібні інші орієнтири, доти Росія вважатиме Україну своєю канонічною територією, доти на нашій території будуть російські танки. А настав час, щоб Україна була разом з християнським світом.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета "Експрес"
http://expres.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат