Хуліганство у ректораті УжНУ? (ВІДЕО)

Rionews 06.12.2014 13:21 ПОДІЇ

Вчора Правий сектор Закарпаття навідався до ректорату УжНУ зі сміттєвим контейнером. Хотіли вкинути туди в. о. проректора Олександра Сливку. Хоч керівника і не було на робочому місці, і візит ПС виглядав дещо незрозуміло, працівників ректорату налякали не на жарт. Чим же завинили демократичні проректори, котрі прийшли до УжНУ саме після Революції гідності?

5 грудня у ректорат Ужгородського національного університету навідалися бійці Правого Сектору. Усі були у камуфляжній формі, багато – у масках-балаклавах.

Перебували під ректоратом з 8-ї ранку. Спочатку скаржилися на те, що керівництва вишу немає на роботі, потім зайшли у приміщення, шукали Олександра Сливку й вибили двері у його кабінеті.

Усім цим подіям перебувало звернення керівництва вишу, яке можете почитати за цим лінком. В УжНУ ніби-то були готові до таких подій. оскільки знали про погрози.

Речник правого сектору Володимир Гласнер заявив, що "Правий сектор" окупував ректорат тому, що Олександр Сливка, в.о. проректора УжНУ заявив, що "Правий сектор" погрожує йому, чинить тиск тощо.

"Ми прийшли розібратись чи це позиція всього керівництва УжНУ чи тільки його. Ми тут вже з 8 ранку, досі керівництво так і не виявило бажання з'явитись. Будемо чекати їх. Смітник - це своєрідна трибуна, з якої він може заявити про власну позицію...Смітник його чекає", - заявив речник "Правого сектору", пише Мукачево нет.

Оскільки Олександра Сливки не було на робочому місці, як і ректора УжНУ Володимира Смоланки, ситуацію прокоментували проректори Олександр Рогач і Мирослава Лендьел.

"Офіційні заяви про це ми направили в Управління внутрішніх справ Закарпатської області та Службу безпеки Закарпатської області. Також ми просили забезпечити охорону ректорату у зв'язку з можливими провокаціями. Другого грудня троє представників Правого сектору підійшли в ректорат з метою вирішити певні питання навчального процесу, які одразу ж були вирішені. Після цього ті ж представники прийшли назад з конкретними фізичними погрозами, - коментує Олександр Рогач.

Як розказала в.о. проректора УжНУ Мирослава Лендєл, ректорат працює, проректори на місцях: "На моє питання про мету візиту, люди в камуфляжній формі відповіли, що мають на це повне право як громадяни міста і хочуть перевірити, чи працює ректорат. Більше жодних вимог оприлюднено не було. Вони у кабінеті Сливки вибили двері, що зафіксовано правоохоронними органами. Секретар проректора була в стані шоку. Наскільки мені відомо, пан Сливка зараз знаходиться на фізичному факультеті, але не можу це стверджувати. Про це потрібно запитати у нього".

***

Сьогодні з'явилася версія міліції щодо інциденту на офіційному сайті УМВС України у Закарпатській області.

Спочатку до міліції надійшла заява т.в.о. ректора О.Сливки щодо погроз на його адресу та перешкоджання в роботі з боку людини, що відповідає у навчальному закладі за протидію корупції. Ця людина одночасно є активістом Правого Сектору. Відповідно до заяви т.в.о. ректора, претензії активіста стосувалися ходу розслідування, що проводять слідчі МВС України відносно колишнього керівництва університету.

Дана заява зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування слідчим управлінням УМВС України в Закарпатській області за ст. 350 ч.1 Кримінального кодексу України (Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок).

Сьогодні ж ця ситуація ще більше загострилася. Близько 11-ї години ранку на телефон 102 Ужгородського міськвідділу міліції надійшло повідомлення від секретаря приймальні Ужгородського національного універсистету про те, що в приміщення ректорату УжНУ вдерлися невідомі особи в камуфляжній формі й бешкетують.

На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група й керівництво міліції.

З′ясувалося, що чотири десятки осіб у камуфляжній формі перебувають в приміщенні УжНУ й пошкодили двері в кабінеті ректора університету. В.о. ректора УжНУ О.Сливки на той момент в приміщенні не було. На дверях виднілися наліпки «Правий сектор».

Всі особи, які брали участь в події, встановлені, в тому числі ті, що ховали обличчя за балаклавами. Також встановлена саме та особа, яка пошкодила двері кабінета ректора.

Вже зараз ця подія внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією «Хуліганство» (ст.296 ч.2 Кримінального кодексу України). Розслідування триває.

Очільник міліції Закарпаття Сергій Шаранич так прокоментував цю подію: Мирне, спокійне Закарпаття, на жаль, знову дало привід телеканалам на кшталт «Раша Тудей» показати своєму глядачу антиукраїнські витівки. Людина в камуфляжній формі, в балаклаві лякає пересічну людину в нашому европейському древньому місті. Безвідповідально організовувати такі провокативні акції в умовах зовнішньої агресії! Тому міліція не буде брати участі у провокаціях, а навпаки - ми діятимемо виключно в   законний спосіб, провівши повне та об′єктивне розслідування цих подій в рамках кримінального провадження.   Про що повідомимо громаду.

Також журналісти записали пояснення Володимира Гласнера, речника Правого сектору про те, що бійці робили у ректораті (див. ВІДЕО).

***

Проректори Лендьел і Рогач на своїх сторінках у соцмережі Фейсбук прокоментували інцидент і дії міліції на вторгнення Правого сектору у ректорат у робочий час.

"Для себе зробила декілька висновків, - написала М. Лендьел. - 1) якщо хочемо втратити державу, то це один із шляхів; 2) якщо не буде реакціі Дмитра Яроша, то цю сил можна дуже чітко кваліфікувати; 3) думаю як можна розцінювати заяви про повернення у понеділок, це вже буде пофакультетно? 4) дякую тим, хто зайшов підтримати нас у ректораті чи передзвонив. Дуже цінимо... А тепер слід задуматися усім, невже цього ми хочемо?"

О. Рогач відреагував наступним чином: "Я дуже "задоволений", що через 3 дні після офіційної заяви від службової особи державної установи працівники і керівники Закарпатської міліції спромоглися хоч якимось чином (ні, не діями, а повідомленням на сайті) відреагувати на ситуацію, яка сталися навколо УжНУ. Але мене дуже здивувала кваліфікація сьогоднішніх діянь. З офіційного сайту ми бачимо, що "ця подія внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією «Хуліганство» (ст.296 ч.2 Кримінального кодексу України)". Тобто, виявляється, сьогодні відбулося не захоплення державної будівлі, не перешкоджання нормальній роботі найбільшої установи області, не погрози щодо застосування фізичного насильства до службової особи, а банальне грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, тобто хуліганство.
З цього приводу, офіційно заявляю, що мною у приміщенні ректорату була написана та передана представникам ОВС заява до Управління ВС Закарпатської області з вимогою внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину захоплення державних будівель та перешкоджання нормальній роботі установ. Маю надію, що слідчі органи знайдуть у собі сили здійснити перекваліфікацію та об’єктивно вести слідство і визначати винних осіб".

Сьогодні у виші планують вчергове звернутися до закарпатської міліції, оскільки не задоволені тим, що події у ректораті кваліфікували як хуліганство.  

Rionews

Коментарі :


04.12.2019 16:01 Миклухо-Маклай

это уже перебор! Это заставляет ещё раз задуматься – а зачем нам вообще нужна эта Верховная Рада?!


07.12.2014 10:55 Федор

Братки прийшли "порішати вопроси", вертаємось в 90-ті. Це так "по-європейськи", так патріотично! Ні, це не тітушки, це "глас народу", патріоти. Дожились, тепер будем "жити по-новому", хоча, все нове це добре забуте старе. Вітаю вас українці, ві варті тої влади яку маєте (чи може вона має вас)!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат