Угорська корона і Закарпаття: Історія предмета, який став символом

Наталія Толочко 12.01.2018 23:43 СОЦІО

З-поміж усіх історичних пам’яток і символів Угорщини найбільшу цінність має угорська корона. Це не просто витвір ювелірного мистецтва чи історична реліквія, а ще й символ угорської державності. Там, де корона — угорська земля. Її історія дуже цікава: цей предмет зникав на століття, затим повертався. Тривалий період своєрідних «мандрів», спроби продаж-викупів не знищили її, а тільки додали цінності.

Про потужну історичну символіку угорської корони, яку, до речі, невдовзі встановлять на новоствореній історичній будівлі готелю «Корона» у центрі Ужгорода, говоримо з істориком і краєзнавцем Йосипом Кобалем.

Угорська корона складається з двох корон: так званих грецької і латинської

— Яка історія угорської корони? Хто її зробив чи знайшов і коли?

— Згідно з даними угорських джерел, сучасна корона складається з двох основних частин. Нижня має форму золотого обруча з різними прикрасами — це так звана грецька корона. Її подарував угорському королю Гейзові І візантійський імператор Михайло VII Дукас. Річ у тім, що дружиною Гейзи була візантійка, й імператор у 1075 році взяв зі своєї скарбниці жіночу корону і надіслав своїй співвітчизниці, яка стала королевою Угорщини. На жаль, ім’я цієї жінки ми не знаємо.

Верхня частина корони складається з двох золотих пластин, з’єднаних хрест-навхрест із зображеннями восьми Апостолів та Ісуса Христа. Як і нижня частина, вона теж багата, зокрема, тут є 72 справжні перли й дорогоцінні камені. 72 — це кількість учнів Христа. Ця частина корони була виготовлена на території Північної Італії у першій половині ХІ століття, але первісна функція цього предмета донині невідома.

З’єднання двох частин відбулося, як думають учені, десь у кінці ХІІ століття за часів правління угорського короля Бейли ІІІ, дружина якого теж була візантійка.

— Чому хрест на короні нахилений?

— Зверху на короні прикріплений хрест. Він вставлений в отвір, просвердлений на череві зображення Ісуса Христа. На думку дослідників, до XIV століття зробити таке святотатство в Угорщині не могли. Тому думають, що це сталося десь протягом XIV— першої половини XVI століття.

Коли відбулося пошкодження хреста, вчені точно не знають. Відомо, що коли писалася так звана «Хроніка Фуггертів» у середині XVI століття, корону вперше замалювали. Існують кілька зображень корони на печатках знаменитого короля Матяша, але найдостовірніша сьогодні саме гравюра у «Хроніці Фуггертів». Тут корона зображена ще з вертикальним хрестом.

Наступне зображення відомо з початку XVIІ століття, і тут уже хрест зігнутий, тобто пошкодження повинно було відбутися у цьому хоронологічному проміжку. Що було причиною цього, можливо, стала скриня, у якій зберігали реліквії. Під час закриття кришка скрині пошкодила хрест і три пластини верхньої «латинської» корони.

Ракоці хотів віддати корону Петру І за військову допомогу

— Чи коронували угорських королів цією короною?

— Звісно. Саме корона вважалася єдиним атрибутом, який дійсно засвідчував акт коронування. Лиш той міг стати справжнім угорським королем, якого коронували угорською короною.

Історія корони як коронаційного атрибута теж заплутана і дуже цікава. Її багато разів викрадали, ховали і навіть губили. З середини XVI століття корона була переважно в руках Габсбургів, які були і королями Угорщини. Під час Визвольної війни Ференца ІІ Ракоці 1703—1711 років вона теж зберігалася у Відні. Цікаво, що сам трансільванський князь не дуже цінував її, тому що пропонував символ угорської державності багатьом правителям тогочасної Європи, починаючи з французького короля Людовика XIV і закінчуючи російським царем Петром І.

Петру І Ракоці пропонував корону натомість військової допомоги. Угорський князь навіть запропонував царю і його оточенню купити свої угорські володіння і під цим приводом завести російські війська в австрійську імперію, а сам мукачівський замок пропонував віддати росіянам, щоб вони там розмістили свій гарнізон. Після цього Петро І міг нібито легально втрутитися у справи імператора за інтереси Ракоці.

Під час Угорської революції 1848—1849 років ставлення до корони з боку революційного уряду було майже таким, як і в часи Ференца ІІ Ракоці. Коли влітку 1849 року російська армія вторглася в Угорщину, щоб допомогти австрійцям придушити Угорську революцію, то частина угорського керівництва, опинившись у скрутному становищі, запропонувала угорську корону російському царю, щоб той став угорським королем і допоміг їм захистити Угорщину від Габсбургів.

Цікавий епізод, пов’язаний з цим, розповів на львівському процесі у 1882 році відомий політичний діяч Адольф Добрянський. Коли прем’єр-міністр тогочасної Угорщини Калман Тіса звинувачував його у державній зраді, Добрянський відповів, що зрадником є той, хто у 1849 році під Віллагошем, де угорці склали зброю, запропонував угорську корону російському царю. Це був Калман Тіса. Добрянський знав це, бо був комісаром при російській армії.

Останній раз угорською короною коронували у 1916 році Карла IV Габсбурга. До кінця Другої світової війни корона зберігалася в Угорщині. З наближенням радянської армії вождь угорських фашистів Салаші та його оточення вивезли корону на територію Австрії, де закопали у землю. Корону відшукали американські військові, вивезли у Німеччину, де вона у місті Франкфурт-на-Майні зберігалася до 1951 року. Звідси її перевезли в Америку у ФортНокс. У 1978 році Президент США Джиммі Картер передав корону угорському народу і вона повернулася додому. Подальша доля корони вже відома.

Угорська корона — це своєрідна юридична особа

— То корона через свою історичну цінність символізує державу?

— Існує спеціальне «Вчення про Святу корону», яке своїм корінням сягає XIV століття. Час від часу воно було більш чи менш популярним, як і сьогодні. Згідно з цим ученням, угорська корона — це своєрідна юридична особа, джерело угорського державного права, угорських законів, угорської юридичної системи.

Вважається, що не король був найважливішою особою у державі, а саме корона. Коли короля не існувало чи країна розпалася, то корона залишалася й уособлювала саму Угорську державу.

З ХІІІ століття корону вперше називають Святою. З того часу це значення збереглося.

— Корона завжди мала таку могутність?

— Залежно від того, який період був в історії Угорщини, значення корони змінювалося. Під час Угорської революції 1848—1849 років, коли угорці воювали проти Габсбургів за ідеали Великої французької революції, керівники революції вважали, що корона повинна бути звичайною історичною реліквією і її місце в музеї.

А коли структура влади в Угорщині знову повернулася до королівської форми правління, корона знову перетворилася із музейного експоната у важливий національний символ Угорщини.

Після Другої світової війни, коли в Угорщині встановився комуністичний режим, вчення про корону, значення її як символу влади, державності знову підупало. Коли корона повернулася в Угорщину, вона потрапила в Угорський національний музей разом з іншими коронаційними атрибутами. Але в 2000 році, коли Угорщина відзначала 1000-ліття заснування Угорської держави, угорським парламентом був ухвалений спеціальний закон, який стосувався корони. Згідно з законом, місцем зберігання корони замість Угорського національного музею визначили будівлю угорського парламенту. У такий спосіб піднесли не тільки її історичне, а й політичне значення як символу угорської державності.

На даху історичної будівлі в Ужгороді можуть встановити символ чужої держави

— Чи зберігалася колись на території сучасного Закарпаття угорська корона?

— Під час наполеонівських війн у 1805—1806 роках угорська корона кілька місяців перебувала і на території нашого краю. Коли французькі війська загрожували Австрійській імперії, корону на деякий час відвезли у найвіддаленіший і найбезпечніший куточок держави.

На початку грудня 1805 року корону через Ужгород і Середнє привезли у мукачівський замок, де вона зберігалася до березня 1806 року. Щодо Ужгорода, корона зберігалася по одній добі у резиденції єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії. Реліквію на кілька годин принесли також в Ужгородський замок, щоб семінаристи теж могли на власні очі побачити цей особливий раритет угорської історії.

— Де на Закарпатті зображена чи встановлена угорська корона?

— На території сучасного Закарпаття зображення угорської корони є у кількох різних містах, на різних об’єктах і в різних формах. Найперше можна назвати скульптури угорського короля Іштвана І, встановлені у Берегові, Астеї, Чомі, барельєфи у Берегові та Ужгороді та пам’ятні дошки у Берегові, Мукачеві.

Тут зображення першого угорського короля з угорською короною на голові є цілком зрозумілим. Адже Іштван уособлює заснування Угорського королівства, тобто є засновником угорської державності, а корона, яка, до речі, ніколи йому не належала, не має до нього жодного стосунку, уособлює саму Угорську державу. При чому не в сучасних кордонах, а в кордонах епохи Середньовіччя. Територія святоіштванської корони якнайкраще відображує поєднання особи першого короля і атрибута королівської влади — корони. У Вікіпедії є окрема сторінка, яка так і називається «Корона Святого Іштвана», що вкотре доводить неправдиве ототожнення корони з постаттю цього короля. Корона означає всі землі, які колись належали або номінально залежали від Угорської держави.

Є зображення корони на будівлях. Так, зокрема, у центрі Берегова на імпозантній будівлі колишнього суду, до речі, пам’ятці архітектури місцевого значення, на фасаді нещодавно відновлено зображення угорського герба з короною та відповідний угорськомовний надпис.

Є місця, де наразі тільки планують встановити корону. Одне з них — будівля колишнього готелю «Корона» у центрі Ужгорода (теж пам’ятка архітектури місцевого значення). До перебудови готелю на початку ХХ століття на виступі його фасаду угорської корони не було. Сам готель існує в Ужгороді з кінця XVIII століття. Корона на цій будівлі з’явилася після 1910 року. У цей час територія сучасного Закарпаття входила до складу Угорської держави. Тоді це був прояв патріотизму з боку власника готелю. Однак коли наш край ввійшов до складу Чехословацької держави, корону з готелю демонтували, мотивуючи це тим, що в столиці Підкарпатської Русі не може бути символів чужої держави.

Наталія Толочко

Коментарі :


12.01.2018 21:59 Марина

КОРОНУ, уничтожил покидьок Волошин, присвоил за копейки. Я не понимаю почему Москаль то позволяет, пора давно Корону конфисковать и передать городу ето муниципальное здание, а не для семейки ублюдков Волошиных. Волошина в тюрьму вместе с опудалом - Тамарою и конфискацией всего имущество. Голодранцы из лучек нищее а строят из себя хер знать шо


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат