Пенсiонерка на конкретному прикладi вщент розбила iдею урядовця

admin 19.05.2016 09:04 ПОЛІТИКА

Із липня вартiсть опалення та гарячої води знову зросте -- майже вдвiчi, втiм оригiнальний вихiд iз ситуацiї нещодавно запропонував вiце-прем'єр-мiнiстр Павло Розенко. Вiн закликав українцiв вiдмовлятися вiд газу. І ось що з того виходить


"Для жителiв сiльських територiй це перспективно в планi енергозбереження, -- певен урядовець

. -- Це радикальний крок -- необхiдно думати над вiдмовою вiд споживання газу". Натомiсть мiнiстр пропонує палити хати дровами. Але чи дiйсно це "перспективно" й вигiдно? Д

опомогла газеті Експрес порахувати пенсiонерка з невеликого села, яка опалює оселю дровами. Нiна Сiнько з Iванополя живе сама -- чоловiка та дiтей у неї немає. Тож 64-рiчна пенсiонерка розраховує лише на себе.

"Замолоду я жила в цiй хатi разом iз батьками, -- каже Нiна Iванiвна. -- Тодi ми палили вугiллям. Тонна вартувала 13 рублiв. За зиму спалювали 4 тонни, зате в хатi було дуже тепло. У 90-тi роки на нашiй вулицi провели газ, але батько тодi вже помер, а в нас iз мамою-пенсiонеркою не було грошей на це. Потiм мама померла -- i вже 11 рокiв я живу сама. З моєю мiнiмальною пенсiєю навiть мрiяти не можна про пiдключення газу. Тож палю дровами". Але й дрова тепер стали "золотi".

Торiк кубометр їх вартував 340 гривень. Нинi -- вже 400. Щоби натопити добре хату, на зиму слiд заготовити 15 -- 20 кубiв. У грошах це 6 -- 8 тисяч гривень. "У мене таких грошей нема -- пенсiя лише 1100 гривень, -- каже Нiна Iванiвна.

-- Тож купую на зиму 8 -- 10 кубiв порубаних дров, якi обходяться менi у 3500 -- 4000 гривень. Тобто майже в чотири мої пенсiї". Куплених дров на всю зиму пенсiонерцi не вистачає, тож вона мусить економити й палити пiчку ледь-ледь. Панi Нiна зiзнається, що взимку в хатi температура не перевищує 9 -- 10 градусiв.

Я вражено дивлюся на господиню -- не може бути! А вона у вiдповiдь сумно посмiхається: "Холодно, звiсно, але терплю, щоби дрова економити. А на початку весни, буває, надворi навiть теплiше, нiж у мене в хатi..."

Вiдсутнiсть газового опалення додає пенсiонерцi й iнших витрат. Адже їжу якось треба готувати, тож вона купує скраплений газ у балонах. А вiн нинi теж дорого коштує -- за балон треба вiддати майже 300 гривень.

"Готую я собi зовсiм мало, -- пояснює панi Нiна. -- Тому балона менi вистачає на два мiсяцi. Але це теж витрати. Iнодi готую їжу на електроплитцi, а вона струм добре тягне, тодi за електрику взимку набiгає по 100 гривень за мiсяць". Подумки пiдраховую витрати пенсiонерки. Чотири тисячi на дрова -- це щоби не замерзнути зовсiм. Тобто впродовж року жiнка має вiдкладати з кожної пенсiї 300 -- 400 гривень. За свiтло -- 100 гривень щомiсяця, за газ у балонах -- 150 гривень.

Тож "альтернативне паливо" забирає з її мiзерного бюджету 500 -- 600 гривень щомiсяця. Що ж лишається з пенсiї? Стiльки ж -- пiвтисячi гривень на мiсяць. Як же можна вижити на такi грошi?!

Нiна Сiнько махає рукою: "Не питайте. Взимку сиджу в холоднiй хатi. Бо якби палила дровами на повну силу, то вiддавала б за них усю пенсiю. Та, зрештою, хiба тiльки я так живу?"

Тож нещодавнi слова вiце-прем'єра Розенка про перспективнiсть опалення дровами викликають у жiнки гiрку посмiшку.

"Нехай приїздить сюди й перезимує на дровах за мою пенсiю, -- пропонує вона. -- Але певна, що вiн i дня не витримає в холоднiй хатi -- втече назад у Київ. Нашi мiнiстри на словах усi дуже розумнi, але реальне життя зовсiм iнше".

Сергiй БОВКУН expres.ua

admin

Коментарі :


22.05.2016 12:09 чукча

да государство украина-територия опасна для жизни однако. и напоминает веру сердючку сиськи во срака тоже,а на деле ..........


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат