Ціна посади: куплені дипломи, науковий ступінь і суди

11.04.2015 10:37 СОЦІО

Лист у редакцію про спекуляції сімейного підряду в Мукачівському аграрному коледжі.

Історія про звільнення в освітній сфері області, суди, сімейну працю в мукачівському коледжі, про підроблені дипломи, липові ступені й відповідні надбавки. Тема не нова, про неї вже писали, а поняття «система», «кумівство» і «гроші» тут ключові. Якось, як зазвичай... Тут складно боротися, особливо самотужки, але принаймні про це треба писати.

До редакції «РІО» зі своїм листом звернулися колишні співробітники Мукачівського аграрного коледжу, що є структурним підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України (надалі НУБіП). Вони переконують, що там коїться справжнє свавілля. А все через директора коледжу Надію Балаж. Автори листа Валерій Воронов та Магдалина Ладжун також додають суттєвий момент: вони стверджують, що в керівниці коледжу підроблений диплом, про що свідчать відповідні документи, надані редакції.

Липові дипломи і ступінь директора коледжу
Валерій Васильович та Магдалина Василівна пишуть, що протягом останніх 10 років офіційно зверталися в різні державні установи, зокрема до їх керівників. Усі ці роки зволікання та паперової тяганини вони неодноразово писали і до органів місцевої та обласної рад, адміністрацій, керівників правоохоронних органів краю про те, що директор коледжу Н. Й. Балаж має фальшивий диплом про вищу економічну освіту Львівського Національного університету ім. Івана Франка (серія ЛЖ № 108489), який «закінчила» у 1997 році за фахом «Економіка підприємства».

«Намагаємося достукатися до жителів нашого краю, надати ще більшого резонансу та розголосу цій багаторічній справі шахрайки Н. Й. Балаж, яка ввела в оману не лише своїх високих покровителів із різних державних установ країни, а й суспільство загалом, — йдеться у листі. — З 2003 року вона була призначена директором коледжу і відразу почала зі звільнення старих досвідчених кадрів. З самого початку нам не була зрозуміла причина таких звільнень. Аж тільки у 2009 році нам стало відомо, що Н. Й. Балаж «захистила» кандидатську ди­сертацію і стала кандидатом економічних наук. Для цього їй і був потрібний диплом про вищу економічну освіту, який є фальшивим, і тоді ми зрозуміли причину масових звільнень старих кадрів, які добре знали, що Н. Й. Балаж ніколи не вчилася, не їздила на сесії й у 1997 році не могла отримати апріорі диплом про вищу економічну освіту!»

Так почалася багаторічна епопея пана Валерія та пані Магдалини. Вони інформують, що у 2009 році директор коледжу «отримала» ступінь кандидата економічних наук і з цього часу почала щомісячно одержувати 15 % до посадового окладу за вчений ступінь, чим заподіяла матеріальні збитки та шкоду державі в сумі майже 70 тисяч гривень — станом на сьогодні.

Хронологія
Окремим пунктом варто показати хронологію бюрократії, бездіяльності влади і правоохоронних органів 4 червня 2010 року була подана перша заява тодішньому начальникові СБУ Мукачева А. Скрипнику, прокуророві М. Хилі, начальникові УМВС Мукачева С. Вучкану.

16 лютого 2011 року було порушено кримінальну справу № 21010011 за ознаками злочину за ч. 1. 3. ст. 358 КК України — використання підробленого диплома в корисливих цілях — та ч. 1 ст. 190 — шахрайство. Але Н. Балаж подала позов у Мукачівський міськрайонний суд на дії слідчого в цій кримінальній справі.

4 травня 2011 року Мукачівський міськрайонний суд під головуванням І. Котубея частково задовольнив позов Н. Балаж на дії слідчого УМВС. Автори листа з цим рішенням суду були не згодні.

26 березня 2012 року слідчий відділ Мукачівського УМВС повторно вніс Постанову про повторне відкриття кримінальної справи № 21014212, слідство проводилося до 3 січня 2013 року. Допоки заява Воронова та Ладжун не була втретє зареєстрована за новим КК України до ЄДРДР № 12013070040004320.

15 жовтня 2013 року слідчий відділ Мукачівського УМВС надав громадянці Н. Балаж повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних дій і справа передається до суду вдруге.

14 лютого 2014 року почалося перше судове засідання Мукачівського міськрайонного суду під головування судді М. Пака. Засідання у справі призначалися 23 рази, а фактично повноцінних розглядів відбулося чотири, сторона захисту затягувала розгляд.

23 січня 2015 року нарешті вирок! Суд визнав громадянку Н. Балаж винною у вчиненні кримінальних злочинів за вищепереліченими статтями. За фальшивим кандидатським ступенем Н. Балаж заподіяла державі збитків майже на 70 тисяч гривень, а вироком «гуманного» судді М. Пака її зобов’язали сплатити штраф — 510 гривень.

«Цинізм вищого гатунку! Цей вирок свого роду «подарунок» за грабіж держави!» — нарікають автори листа.

Європейський суд
Про хід розслідування в цій справі неодноразово інформували Міністерство освіти і науки, міністра С. Квіта, ректора НУБіП Д. Мельничука, а згодом нового ректора С. Ніколаєнка. Дивує той факт, що на час слідства директор аграрного коледжу не була   відсторонена від роботи і досі займає посаду. Про це «кандидатство», як зазначають автори, відомо всім мукачівцям, Закарпаттю та Україні загалом, а чиновники різних державних установ, куди колишні працівники коледжу   зверталися,   не бачать або не хочуть бачити це свавілля.

Як мовиться в листі, Надія Йосипівна судиться з чотирма громадянами одночасно з різних справ на понад 700 тисяч гривень.

«З вини Н. Й. Балаж держава Україна програла Європейський суд і виплатила   незаконно звільненій працівниці Мукачівського аграрного коледжу М. В. Ладжун суму, еквівалентну 2000 євро, зараз держава Україна повинна виплатити ще заборгованість за 10 років вимушеного прогулу, — додають автори. — Постає питання. Чому держава Україна, а не особисто директор Н. Балаж має безпосередньо відшкодовувати бюджетні кошти, вона і є порушником прав громадянки М. Ладжун? Чомусь міністр освіти та науки С. Квіт та ректор НУБіП України С. Ніколаєнко цього впритул не бачать, не реагують та не вживають жодних заходів».

Сюжет «Інтера»...
ЗМІ вже багато писали й знімали про пані Балаж. До прикладу, у 2011 році вийшов сюжет у програмі «Подробности» телеканалу «Інтер». Тоді журналістка також спілкувалася з Вороновим та Ладжун, а ось директор коледжу інформацію проти неї не намагалася спростувати.

«Ми намагалися взяти коментарі у директора аграрного коледжу. За словами її підлеглих, вчора (йдеться про час зйомок сюжету — Ред.) керівник була у відрядженні, а з сьогоднішнього дня — пішла на безстроковий лікарняний. Не готові говорити і самі співробітники навчального закладу», — казала у прямій мові кореспондент «Інтера».

Наприкінці 2014 року закарпатська влада просили реакції на інформацію про зловживання керівниці аграрного коледжу. Голови Закарпатських ОДА та облради Василь Губаль і Володимир Чубірко спрямували ректорові Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіславові Ніколаєнку листа. У листі йшлося, що закарпатці просять звернути увагу на дані про факти корупції у цьому виші, неодноразово згадувані у ЗМІ. Прес-служба Закарпатської ОДА писала, що у листі від керівництва краю наголошується на тому, що є непоодинокі дані про зловживання Надії Балаж на посаді керівника Мукачівського аграрного коледжу, — люди нарікають, зокрема, на некоректне проведення кадрової політики (до прикладу, призначення на посади родичів і близьких людей, фахова підготовка яких є сумнівною), про грошові побори під виглядом «добровільних внесків до благочинних фондів», інші корупційні явища.

У той час керівники Закарпаття просили провести перевірку наведеної інформації та вжити відповідних заходів реагування — з метою протидії корупції у навчальних закладах та забезпечення надання якісної освіти в області.

Та віз і досі там...

Сімейний підряд у бюджетній установі
Як уже традиційно у Закарпатті, в цій ситуації також можливим є і кумівство. Ладжун і Воронов переконують, що у освітньому закладі працюють родичі пані Балаж. Такий собі сімейний підряд у бюджетній освітній установі... Відповідні органи мали би розібратися і у цьому питанні...  

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


28.04.2015 10:13 закарпатці

    Усе ясно, як Божий день, що злодійка, пройдоха, хабарниця, корупціонерка, інтригантка, фальшиводипломниця, патологічна брехуха, аферистка , крадійка державних коштів в особливо великих розмірах і просто аморальна особа   очолює!!!!! державний навчальний заклад!!!
    СХАМЕНІТЬСЯ,БАТЬКИ ОБЛАСТІ,НА ВАС ЛЮДИ ДИВЛЯТЬСЯ!!!


20.04.2015 15:17 Феміда України

Про спекуляції сімейного підряду та фальшиводипломщицю Балаж Н.Й. в Мукачівському аграрному коледжі спосте-   рігає вся Україна. Дуже чекаємо на справедливий вердикт Закарпатського апеляційного суду.


20.04.2015 14:55 Приїзджий

От сидимо і читаємо як Закар-патська влада   залежна від директорського свавілля,шах-райства. І завдяки ним та таким же судам ми скоро в Європі не будемо і жити чесно також.


20.04.2015 12:24 ми

Якщо б у нас була чесна і відповідальна влада, то така мерзота якою є Балаж Надія ,не була б директором навчального закладу. Владні мужі мовчать, бо самі такі як шахрайка-Балаж.


19.04.2015 23:04 вчитель

    Балажку вже давно називають кандидат брехливо-аферистичних наук! Вона коли ще не працювала директором, то крала з сумок викладачів гаманці. У порівнянні з теперішніми   масштабами   по розкраданню Балажкою коледжа, тодішні   її справи називаються "мелочь по карманам тырить"


19.04.2015 15:51 Односельчан

Балаж Н.Й. треба присвоїти "Заслужений Шахрай-діяч України видати "медаль" ордер на арешт


19.04.2015 14:20 технік

  Балажка при дачі взяток різного роду посадовцям, завжди тихо включала диктофон і у неї зараз дуже багато компромату на них. Саме це і пояснює перебування   на посаді цієї шахрайки, бо як вона говорить, я піду і ви за мною.


18.04.2015 23:11 Ціна посади

Для Балаж Н.Й. 100 тис.ум.од. щорічно, інакше була би вже дояркою.


17.04.2015 23:13 хочеться вірити!

Щоб вітер доніс ці слова до вух тих, хто має припинити це безтямство з боку сильних світу цього. і щоб нарешті справа дійшла до логічного завершення.


17.04.2015 21:33 Ветер

Балажку засудить пожизненно за подделку диплома,незаслу-женного кандидата эк.наук, шантаж подчиненных   и коррупцию в колледже, недостойном воспитании дочери которая стала на путь алкоголизма,наркот. убийства.


16.04.2015 19:54 феміда

Може судді дати кукер, штоб увідів, шо перед ним вбивця, а то буде тягнути з цією справою, як мукачівський суддя Пак М.М.,що розглядав кримінальну справу старої Балажки. До речі, стара Балажка подала апеляцію на рішення судді Пака по фальшивому диплому! Ото наглість, а може Балажка хоче себе остаточно прославити - "дабы дурь была видна всем". Розгляд кримінальної справи в апеляційному суді Закарпатської області по старій Балажці призначено на 29 квітня 2015 р.А 30 квітня буде розглядатися кримінальна справа по малій Балажці в міському суді Ужгорода. Вот кримінальний тандем мамка доця.


16.04.2015 19:53 онук

вони ці тварі -судді спокою на пенсіїї не будуть мати це точно, бо за ображених, скривджених нагадають цим перевертням у мантії-діти ображених, вони їх знайдуть і дістануть з-під землі!!!


16.04.2015 10:40 до Марії

    Кожного суддю, що розглядав справи Балаж Надії, можна зразу звільняти, бо майже всі вони на користь останньої. А судилася Балаж з   половиною мешканців Мукачева.Звичайно, що рішення судді виносили не по закону, а по сумам хабарів, що давала Балажка. Лише одне не врахували судді, що все має початок і все має кінець. Прийде кінець і вашому суддівському беспределу, бо винесені вами неправомірні рішення по Балаж Надії є, у людей на руках і ви продажні тварі ще своє отримаєте. Думаєте, що будете спокійно воняти на пенсії з пристойним матеріальним забезпеченням? Как бы не так!


15.04.2015 20:20 Викладачі

Ми планували   забастовку, щоб позбутися нелигцтимного директора.Тому,що вона вже іде третім строком(13 років) знущається з нас,а вибирали,ми її   лише один раз перші 5 років, а далі колектив її не обирав, і не хотів. автоматично НУБІП в особі Мельника проддовжував їй контракт


15.04.2015 20:09 Марія

Ганьба такому суду! Іх всіх треба звільнити з роботи за корупцію. Треба суддям стати перед Законом і всіх з Балажкою притягнути дло відповідальності


15.04.2015 19:13 незнаючий

Якщо Балаж судом визнана винною за статтею за шахрайство, відповідно у суд невпевнено але визнав, що диплом у неї фальшивий, тобото не легітимний і вона мала бути відсторонена від займаної посади на момент слідства, а цього вчинено не було Чому? тому, що усі від прокурорів, суддів, міліції, окрім слідчих, які чесно цю справу дослідили, чим довели , що у Балаж Н. диплом нелегітимний,тобто вищої освіти не має, і кандидатська дисертація куплена і відповідно фальшивлму диплому з Балаж мають позбавити ступеня кандидати наук, яким вона ніколи не є по морально-етичним міркуванням, це аналог доктора Пі! Ще нехай гроші через суд відсудять і повернуть державі за доплати за науковий ступінь до зарплати...


15.04.2015 09:43 знаючий

    Балаж Надія вкрала за рахунок коледжа стільки, що можна б зараз купити за ринковими цінами землю і побудувати на ній ще один такий коледж разом з усім господарством, що належить коледжу. Чому вдавалось стільки безкарно красти? Бо Балаж завжди підгодовувала краденими в держави грошима продажних прокурорчиків Хилю, Біловара,Цапа, суддів Куроп"ятник, Заборовського, Феєра, Монича, Демченка майже весь Мукачівський суд! Цей список модна продовжити... Тому до Балаж не вжито по теперішній час ніякого покарання.


14.04.2015 21:36 Викладачі

Балаж Н.Й. не займається освітянською роботою у коледжі, лише травлею,шантажем,звільненням "неугодних".Вона випадково потрапила на   посаду директора,а позбутися її неможуть всім світом


14.04.2015 21:30 отвіт

А балажка і нись директорує, далі краде "законно" бюджетні гроші, кришують її і із Києва, наші царьки-нардепи із файти завидівської майжень, уся правоохоронна нечисть, котра стілько років сесе бесчинство пуддержує, тепер усі їйдовжні, тому такі потвори і держаться на плаву. Докі? може кось шось знає?


14.04.2015 17:53 Саша

Якби Балаж Надія стільки не крала, то і її донька не зробила б цю страшну аварію, бо не мала би за що так біситися .


14.04.2015 17:00 люди добрі!

На суд по справі мукачівської лікарки, яка в’їхала у натовп вірників, не з’явилися свідки-це варто було чекати, за гроші матір рідну продадуть, найстрашніше те, що вбивця далі працює лікарем у ЦРЛ і вбивця "лікує" людські душі...більшог іздєватєльства нетреба...Вбивай, каліч-гроші маєш відкупишся. айбо ті, хто їх кришує і прикриває ті є співучасниками вбивства!


14.04.2015 09:39 КРАЯНИ

Сьогодні в Ужгороді відбудеться суд по Балаж-доньці-вбивці людей з Хресної ходи. Мамочка хвалилася, що заплатила 500 000(п"ятсот тисяч) зелених першим людям області, щоб дали їй можливість самій домовлятися, а фактично купити, поблажливий вирок суду для своєї роспутної доньки.Дуже дякуємо першим особам області за встановлені порядки в нашому краї, коли неуки-вбивці лікують людей, а аферисти з фальшивими дипломами вчать дітей. Дай Боже, щоб дітей цих "панів"вчили такі як стара Балаж, а самих "панів" щоб лікували такі учені дохтори, як донька Балаж.   ГРІМ БИ ВАС УПАЛИВ ПРОДАЖНІ ПОКИДЬКИ !


13.04.2015 22:31 продолжение, сорри!

а главные менты.


13.04.2015 22:29 а покровители кто???

Кто покровитель, тот и соучастник массового грабежа бюджетных средств- эта Сонька золотая ручка аферистка высшего сорта и все это знают, все те кто с ней имел коррупционные дела, а теперь все лягли на дно, думают пронесет. Да нет всех вас, господа-чиновники, судьи, прокуроры, нардепы, ректора и другие, разоблачили и всем известны ваши имена и должностя!


13.04.2015 21:27 ревізор

  У цій статті про зловживання директора коледжа Балаж Надії, вся   правда, але це лише вершина айсберга.   Працівники коледжа добре пам"ятають, як сільська дівчина Балаж Надія влаштувалася працювати   в коледж(на той час це був сільгосптехнікум) бібліотекарем .   А неочікувано ставши директором коледжа, почала успішно трансформувати фінанси і майно коледжа у двоповерхові особняки, квартири, дорогі автомобілі, офіси. Це банальна злодійка, але чому так вперто мовчить влада, бо достеменно відомо, що багато чиновників і працівників правоохоронних органів теж кормилися з ложки Балаж Надії, прикриваючи всі її безчинства на посаді директора аграрного коледжа.


13.04.2015 18:34 Іван

То вся сімя Балаж така, мама дере гроші в технікумі і має підроблену вищу освіту! Дочка пяна вбиває людей на хресній ході під Глибоким минулого року і цьому нема виправдання, поставте себе на місце родичів! Людина живе без Бога , вїхати в молитовну ходу! Пяною! Люди загинули! Цим все сказано! Ця справа індикатор для міліції і прокуратури!!! Співчуття родичам загиблих! Точиме вила!!! Сімейка адамсів-злодіїв!


13.04.2015 18:24 мукачівці

Студенти аграрного коледжу не розуміють, що вчаться у навчальному закладі , яким керує класичний тип керівника-шахрая! Нехай ваші батьки пояснять, що це таке. Шкода, що такі керівники скомпроментували в своїй особі освіту Укпраїну взагалі! Міністерство освіти має зробити висновки відразу, резонанс справи шахрайки-директорки говорить сам за себе!
Люди, доста було мовчати!Доста вже простий люд обманювати!!!  


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат