Закарпатці все ще не хочуть   йти в армію

Степан Форкош, Prozak.info 27.06.2015 11:39 СОЦІО

Здається, настав той момент, коли в Закарпатті ресурс поповнення лав армії закінчився не лише з числа добровольців, а й всіх військовозобов’язаних.


1100 військовозобов’язаних, з яких 100 офіцерів — такий план виконання покладений на Закарпаття під час 6-ї хвилі мобілізації, яка вже розпочалася в області. Про це повідомив головний військовий комісар області Олег Вінницький під час прес-конференції.

План планом, але є реалії. На п’яту хвилю мобілізації також був план, але в Закарпатті він виконаний лише на 44%. І це при тому, що повістки вже вручали ледь не всім, кого піймають у маршрутках чи просто на вулиці.

«Ми вже треті знизу», — так прокоментував підсумки 5-ї хвилі мобілізації голова Закарпатської ОДА Василь Губаль.

Військком Олег Вінницький підтвердив слова губернатора і сказав, що результати 5-ї хвилі невтішні: гірше за Закарпаття виконали план лише Чернівецька і Сумська області. Причини невиконання не змінилися: багато військовозобов’язаних, які ухиляються, не відчинять двері, не пускають до квартир.

Проблемою залишається і придатність військовозобов’язаних. У центральних областях придатність складає 60 %, у Закарпатській області придатність — 23 %. Навіть президент Петро Порошенко зацікавився, чому 78 % військовозобов’язаних закарпатців є непридатними до служби. Порошенко поставив завдання розібратися в цій ситуації, каже Вінницький. «Якщо у центральних областях країни, наприклад, на Вінниччині придатність військовозобов’язаних складає 60 %, то на Закарпатті цей показник один із найнижчих — з 100 осіб придатними є тільки 22 чоловіки, — каже військком. — Президент зацікавився, чому так, адже клімат та природа на Закарпатті кращі, а результат такий невтішний».

Чи буде мобілізація при шостій хвилі кращою, ніж була при п’ятій? Навряд. Варто зазначити, що кількість добровольців на Закарпатті також зменшилася. Ті, які хотіли воювати добровільно, пішли під час перших хвиль мобілізації. Все. Ресурс вичерпано. Подібна ситуація і в цілому по Україні. «Під час четвертої хвилі мобілізації кожен восьмий, хто прийшов до військкомату, доброволець. Під час п’ятої — лише кожен 12-й — доброволець. Яка тенденція буде під час шостої хвилі, побачимо», — сказав речник Генштабу Владислав Селезньов у ефірі одного з телеканалів.

Навіть ті, хто вже служить, намагаються якось втекти. Зі слів Селезньова, в Україні 10 тисяч дезертирів. «На жаль, 10 тис. тих, хто вважається дезертиром, — це компетенція військової прокуратури проводити досудове розслідування за кожним з цих 10 тис. фактів», — розповів Владислав Селезньов.

Будуть забирати техніку

На жаль, країні не вистачає на потреби армії не лише людських ресурсів. Кабінет Міністрів вніс зміни до положення про військово-транспортні обов’язки, згідно з якими автотранспорт буде безкоштовно вилучатися для потреб армії.

Згідно з положенням про військово-транспортний обо­в’я­зок № 405, залучення транспортних засобів і техніки здійснюється військовими комісаріатами. «Під час мобілізації для задоволення потреб військових формувань здійснюється безкоштовне залучення транспортних засобів і техніки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності на умовах повернення їх після оголошення демобілізації», — йдеться в документі.

Повернення транспортних засобів і техніки здійснюється військовими підрозділами протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації через військові комісаріати, які здійснили таке залучення.

Документом також передбачається порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам і техніці в результаті їх залучення під час мобілізації. Так, від передачі транспортних засобів під час мобілізації можуть звільнятися підприємства, установи та організації у зв’язку з виконанням ними встановлених мобілізаційних завдань за наявності укладеного з Міністерством оборони договору, а також за умови, що їх транспортні засоби і техніка задіяні у виробничому процесі виконання мобілізаційних завдань.

Крім того, від передачі техніки військовим формуванням під час мобілізації можуть звільнятися підприємства, установи і організації, у яких висока суспільна потреба. При цьому перелік таких підприємств затверджується Кабінетом Міністрів за поданням Міністерства оборони.

Нам відомі випадки, коли підприємців Закарпаття вже попереджали про те, що можуть забрати в них техніку для потреб армії. Були навіть листи деяким керівникам підприємств від представників місцевої влади. Все це вже породило конфлікти. Підприємці не мають наміру віддавати техніку, яка їм потрібна для роботи.

Так само керівники підприємств відмовляються самі приводити у військкомати своїх працівників. Деякі підприємства просто закриваються.

Загалом влада розуміє, що проблеми з мобілізацією сталися через те, що у населення виник сумнів у швидкому закінченні війни. Кремль продовжуватиме цей збройний конфлікт до повного виснаження України. Один день війни обходиться Україні в 100 мільйонів доларів. Довго Україна так не протягне.

Окрім того, через кілька скандальних випадків із добровольчими батальйонами, як, до прикладу, «Торнадо», стали причиною певної дегероїзації українських військових. Оприлюднення побутових проблем в армії також не сприяє активізації мобілізаційних процесів. Ну і головне: демобілізовані воїни так і не отримують обіцяних преференцій та пільг, що також відлякує закарпатців та й всіх українців йти до війська.

Багато хто тікає, а багато хто каже, що готовий відсидіти у в’язниці, але не піде на незрозумілу війну.

До речі, тим, хто ухиляється від війська, потрібно знати, що з тими, хто ухиляється від мобілізації також будуть боротися по-новому. Наразі у Генеральному штабі триває створення електронного державного реєстру військовозобов’язаних та призовників, для якого будуть використані дані фіскальної, міграційної, прикордонної служб, а також база виборців України. Це дасть можливість реально оцінити обсяги мобілізаційних ресурсів країни. Таким чином, на 90 % виключиться можливість для ухилення від служби, — переконані в Міністерстві оборони.

Одночасно триває робота з посилення відповідальності за ухилення від мобілізації. Зокрема, за ухилення від військового обов’язку передбачається як адміністративна відповідальність, так і кримінальна — терміном позбавлення волі від 2 до 5 років. І в Закарпатті є вже ряд випадків, коли суд давав тюремні терміни тим, хто ухилявся від мобілізації.

Багато що в мобілізаційних процесах у Закарпатті залежить від рішучості голови ОДА Губаля. Він повинен рішучіше пояснювати президентові Порошенку особливості нашого регіону. Президент не повинен дивуватися тому, що велика кількість закарпатських чоловіків перебувають за кордоном на заробітках. Вони туди пішли не від хорошого життя. Окрім того губернатор повинен пояснити президентові, що наш край багатонаціональний і значна частина угорського чоловічого населення не пронизана патріотичними почуттями до України. Те саме стосується румунів. І тут не можна вживати силові та каральні методи, бо це викличе акції протесту.

Влада в Закарпатті повинна зробити ставку на створення загонів самооборони, які залишатимуться в області. В АТО наших хлопців заганяти буде дедалі важче.

Степан Форкош, Prozak.info

Коментарі :


04.07.2015 11:52 жуст

слушайте ребята.какая война в украине нет войныу нас правительство.президент проводят сосвоими друзями олигархами антитерористическую операцию.кака должна-была закончится уже год тому.так обещал нам гарант боязнь объявить хотябы военное положение в регионах где ведутся военные операции.объясняется просто липецкую фабрику придется не продать.а отдать и активы в крыму тоже путин.канешно хуйло.но не дурак однако чтоб наш олигарх по совместительству президент незалежной украины не смог ее продать.тупо арестовал имущество   и все тут итак будет всегда пока президентом нашей украины есть олигарх.который скорее удавится.чем просто бросит свои активы.да.да возьми порошенко и сделай красивый жест.подари путину липецкую фабрику слабо   ну. а насчет воевать канешно за державу нужно.но только за каку державу олигархов.крупционеров.за зарплату в 50 доларов.пенсию30 доларов.за державу с которой даже иностранцы министры уже бегут.за державу.которая закрыла и дала возможность разворовать все срезные предприятия на закарпатье да и нетолько тут .за державу.которая випхнула миллионы своих граждан из мест проживания ибо они молодые .здоровые образованные вынуждены батрачить.по существу за копейки.что-бы их семьи не подохли в украине с голоду ну не знаю.не знаю


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат