Визволення чи загарбання: Якою ж є ця дата в історії Закарпаття

03.11.2017 00:31 СОЦІО

28 жовтня сталінські війська визволили Закарпаття від фашистів. Але тоді ж почалися криваві репресії сталіністів проти закарпатців. Чи знайдеться сміливість у якогось історика порівняти втрати нашого краю від перебування під фашистами та сталіністами? Скільки втрат закарпатці зазнали від цих двох режимів?

Фашизм — зло! Ще до Другої світової війни в Закарпатті проживало ледь не третина євреїв. У деяких містах (до прикладу, в Мукачеві) їх було половина від всього населення. Тисячі єврейських родин знали, яку біду несуть гітлерівці, і в передчутті фашистської навали масово залишали Подкарпаття в пошуках безпечних місць. Але виїхали далеко не всі. Для них була підготовлена страшна участь. Наразі історики називають цифру 100 тисяч закарпатських (подкарпатських) євреїв, які зазнали Голокосту. На Закарпаття прибула спеціальна команда з 250 німців-гітлерівців, яка займалася депортацією закарпатських євреїв у концентраційні табори. Допомагав гітлерівцям у репресіях проти євреїв і тодішній мер Унгвара Ласло Мегої.

Чинився тиск і на проукраїнське населення. Майже 10 тисяч русинів та українців нелегально перетнули кордон з Радянським Союзом з вірою в те, що отримають там прихисток. Однак їхні аргументи про те, що тікають вони від тиску угорської влади, не були достатнім аргументом для сталіністів СРСР. Усі втікачі були відправлені у концентраційні табори.

І тільки з початком нападу гітлерівців на СРСР, з липня 1941 року, Чехословаччина, як потерпіла від фашистів сторона, також стала союзником СРСР і постало питання про звільнення громадян Чехословаччини з таборів ГУЛАГу. Оскільки Подкарпатська Русь до угорської окупації була у складі Чехословаччни, то звільнення стосувалося і наших краян.

На жаль, багато наших земляків у таборах загинули. На початку 1943 року до міста Бузулук Оренбурзької області, де формувався 1-й Чехословацький корпус, прибуло 2700 подкарпатців, які становили половину від усього складу корпусу. Це були саме ті наші земляки, яких звільнили з таборів.

Чехословацький корпус у складі сталінської армії йшов із боями тривалий час, однак коли він був уже дуже близько від Подкарпаття і багато наших земляків вже відчували близькість батьківщини і марили зустрічами з рідними, сталіністи боялися, що подкарпатські воїни можуть поширити правду про справжнє життя в СРСР і несподівано перекинули Чехословацький корпус у страшний Дуклянський котел. Там Чехословацький корпус був майже повністю знищений. Загинуло майже 7 тисяч вояків корпусу. Там закінчилося життя майже всіх наших земляків, які були вояками цього підрозділу. Цими днями закарпатська влада гучно відзначила 73-тю річницю визволення Закарпаття від фашистів. Це стара радянська традиція. Але повинен настати час, коли цю дату будуть відзначати і як сумну дату приходу в наш край страшної репресивної сталінської влади. Радянські війська не сприймали нас як братів. Нещодавно у ЗМІ з’явився матеріал про перші бомбардування Ужгорода сталінською армією. Літаки сталіністів скинули бомби не на військові частини, а на Мукачево та Ужгород, зруйнувавши соціальні об’єкти, житлові будинки, магазини.

«Перше бомбардуваня наших міст було в серпні 1944 року. Загалом бомбардування Ужгорода тривало 50 хвилин. Протягом цього часу над Ужгородом кружляли 11 літаків, які скинули на місто одинадцять важких 250-кілограмових бомб (5 із них не розірвалися) та, за даними різних газет, від 130-ти до 250-ти малих 8—10-кілограмових снарядів. Ужгородці також не могли зрозуміти, чому ціллю радянських пілотів стали не адмінбудівлі, залізниця чи електростанція, а густонаселена центральна частина міста. У більшості магазинчиків у центрі Ужгорода повилітали скляні вітрини, вікна квартир були теж пошкоджені», — пишуть ЗМІ.

Від першого бомбардування була не лише матеріальна шкода. На жаль, тоді загинуло багато ужгородців. На той час представники Угорщини прорвалися до Москви і пропонували сталіністам припинення воєнних дій і перехід на їх бік проти Гітлера. 11 жовтня була підписана попередня угода, за якою Угорщина мала оголосити війну гітлерівській Німеччині, але угода ця так і не була виконана. Сталіністи продовжували наступ.

Ну а рівно 73 роки тому сталінські війська легко ввійшли в покинуті Мукачево та Ужгород і відтоді вважається, що 28 жовтня є днем визволення Закарпаття. І це при тому, що, до прикладу, село Сторожниця під Ужгородом було звільнено лише 14 листопада, а сусідні Тарнівці — 28 листопада.

На жаль, далі історія стає виключно агітаційно-пропагандистською. Сталіністи дійшли до Берліна і перемогли фашистів. На звільнених територіях вони проголосили новий соціалістичний лад і створили крупний соціалістичний табір, до якого входили Польща, Чехословаччина, Угорщина, Румунія, Югославія,Болгарія, НДР. Радянський Союз приєднав до себе Подкарпатську Русь, яку згодом перейменував на Закарпатську область.

Після окупації нашого краю сталіністами тут почалися неймовірні репресії. Найбільше дісталося угорському та німецькому населенню. При цьому сталіністи не зважали на те, чи були ці люди військовими, чи цивільними. Дісталося і греко-католицькій церкві. Таких кривавих репресій ніхто не очікував. На жаль, уже майже не залишилося свідків із тих часів, які могли розповісти про той жах, який відбувався в Закарпатті. Ще в перший період, коли не було встановлено щільних кордонів, головним чином угорці втікали до Угорщини. І це при тому, що в Угорщині також була комуністична влада і також відбувалися репресії. Але угорці Закарпаття все одно тікали, бо сталінські репресії тут були неймовірно жорстокими, а окрім того, закарпатських угорців відправляли на каторгу до Сибіру. Угорці втікали до Угорщини вночі. Були спеціальні провідники, які могли за певну плату перевести людей через діри в кордоні. Але це тривало не довго.

У звільнені від угорців та німців будинки заселяли переселенців із СРСР. Найелітніші будинки та квартири заселяли нквдисти. За короткий період була винищена вся закарпатська інтелігенція і на десятки років тут запанував жорстокий радянський лад. Зі смертю Сталіна репресії зменшилися. Ті, хто вижив у таборах ГУЛАГу, поверталися додому, але були пригніченими. Люди змінювали прізвища і приховували національність. Етнічний та релігійний склад населення повністю змінився.

А   наприкінці 60-х та початку 70-х років почалася дивна індустріалізація Закарпаття, яка потребувала робочих рук. Це була нова хвиля міграції, коли в Закарпаття заїхала величезна кількість людей з різних регіонів СРСР. Змінився не лише етнічний склад, але й область наша стала ментально іншою. Тут міцно вкорінився «совок», з усіма його ознаками атеїзму, аморальності, пияцтва, криміналу. На жаль, сучасні місцеві еліти у нас також совкові. Комуністи зробили свою чорну справу. Ми не лише втратили десятки тисяч людей у сталінських буцегарнях, але й втратили європейськість.

Володимир Сливич, ProZak.info

Коментарі :


15.01.2018 18:13 я

Сейчас пане Йони простой русин может купить себе целый коньячный завод.


08.11.2017 09:40 йони

ну вот пане сливич.вы наверное правильно написали.только забыли и о хорошем что принесла эта совковая власть.в ужгороде был открыт университет.у подкарпатцев появилась робота ибо были построены маса заводов,фабрик,в сельском хозяйстве были организованы коллективные хозяйства и тысячи людей получили надежду на безбедную жизнь.с строительством заводов требовалось много рабочих рук.специалистов каким требовались условия для проживания так появился проспект с его хрущовками позже ул энгельса еще позже все еще новый район.и десятки тысяч семей получили жилье бесплатно заметте.не за деньги бесплатно.да то что вы написали имело место и это правда.но пишите и то что творится уже в незалежной.да на кождой улице ужгорода построено по две церквы.ибо это не более как бизнес проект университет не сегодня так завтра войдет в историю.жилье получить от государства да вы что бесплатно нет а уряды незалежной спят и думают только об одном как ну как забрать и то что дали совэты не потомуль такие дикие тарифы на усьо от воды до газа.да на усьо.это что-б люди не могли заплатить,а тогда колекторы быстро выкинут всех на улицы.и еще одна замануха кредиты под.....30-50 процентов скажите нормально это когда те заводики какие понастроили окупанты просто разворованные ищут ефектывного власныка.где я вас хочу спросить знаменитые закарпатские вина.где мукачевская кондфабрика,где ужгородский соковинный.кто из простых русинов может позволить купить себе коньяк ужгородского завода.где это усьо.где.........а знаете много бы народ подкарпатской руси отдал за то ,что-б оно это усьо вернулось.не зароботки в чехии,венгрии,польше а зароботок на машзаводе,большевике,мехзаводе,ужгородприборе обувной фабрике только никогда этого не будет больше никогда и вот что остается подкарпатским русинам торбу на плечо и по миру чистить унитаза по эвропам и америкам,а скоро уже и неграм в африке ибо подкарпатская русь медленно но уверенно скативается по уровню жизни похужее африки.когда-то про подкарпатскую русь так и говорили африка в центре европы так оно и будет


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат