Для антиукраїнської пропаганди російські пропагандисти використали селянку з Закарпаття

16.04.2021 12:12 ПОЛІТИКА

Кремль використав Галину Пишняк із Міжгірщини, яка заради антиукраїнської пропаганди розповіла російським телеканалам про нібито розіп’ятого українськими націоналістами хлопчика.

Про дослідження незалежного російського телеканалу «Дождь» розповів закарпатський журналіст Ярослав Галас.

«Програма Fake News російського телеканалу «Дождь» відшукала «видатну» закарпатку Галину Пишняк. Саме вона в липні 2014-го розповіла на камеру російського «Первого», що особисто бачила, як на центральній площі Слов’янська українські військові привселюдно розіп’яли 3-річного хлопчика.

Цю цинічну брехню називають найбільшим фейком війни на сході України, в який повірили мільйони росіян. А окремі з них після сюжету «Первого» навіть пішли добровольцями «защищать Донбасс от укров».

Як не прикро, Галя виявилася нашою — уродженкою закарпатського високогірного села Сойми, що біля Міжгір’я. У 2000-х вона вийшла заміж за бійця «Беркуту» й поїхала на його батьківщину в Слов’янськ. Із початком війни допомагала «ополченцам», серед котрих був і чоловік, а після вигнання бойовиків українською армією опинилася в Ростові серед «біженців».

Через кілька днів після сюжету про розіп’ятого хлопчика я поїхав у Сойми й спілкувався з рідними Галі. Дуже хороші, приємні й працьовиті люди. Один із братів займався волонтерством — допомагав збирати кошти на бронежилети для наших військових. Усі вони були в шоці від дій своєї родички.

Після початку воєнних дій рідні пропонували Галі з сім’єю приїхати в Сойми й поселитися в них, на що почули: «Вы — бандеры проклятые, которых только душить, травить и на вилы поднимать!..». З тих пір про Галю нічого не було чути, і ось тепер журналісти «Дождя» розшукали її щодо нового фейку, який поширюють прокремлівські ЗМІ — про вбивство дитини на окупованій території з українського безпілотника.

Як виявилося, Галя з сім’єю поселилася в невеличкому й депресивному селищі Голинки (рос. — Голынки) біля Смоленська, де мешкає всього близько трьох тисяч людей. Працює відеооператором на приватному охоронному підприємстві, її чоловік знайшов роботу там же. У 2019 р. обоє отримали російське громадянство (для цього довелося звертатися в суд, бо спершу була відмова). З родичами на Закарпатті Галя не спілкується зовсім, щоправда, дізналася від них через соцмережі, що нещодавно померла мама.

У своїй брехні 7 років тому Галя досі не зізнається. На репліку журналістки, що розіп’ятий хлопчик — вигадка, вона відповідає: «Неправда? Пусть будет неправда. Я не хочу ничего говорить — ни «да», ни отвергать, каждый имеет на свое право мнение!». А через хвилину каже, що ця історія правда. І сусіди бачили, «но никто не скажет правду — люди боятся. Там сделано такое, как раньше НКВД. Ты пошел, написал на соседа, и ты не знаешь — тебя увезли…».

Найцікавіше ж те, що вигадка про розіп’ятого хлопчика нічого хорошого Галі не дала. «Я жалею, что рассказала, история обернулась в худшую сторону на мою семью. Меня очень травили, травля детей. Плохо, очень плохо к нам относятся за то, что мы из Украины. Не воспринимают нас, как за людей. Вали в свою Украину, вас здесь никто не ждал — если что. Хохлом сына называли, бандерой. Драка в школе была…».

Ось так верховинка з закарпатських Сойм, котра своїх рідних називала проклятими бандерами й котру цинічно використали російські пропагандисти, сама стала в російських Голинках бандерівкою, яку не сприймають як людину. Усе логічно…», — написав Галас на своїй сторінці у Facebook.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат