Як пов'язано надання Україні бевізового режиму з ЄС та зняття санкцій проти Росії

admin 01.03.2016 08:07 ПОДІЇ

У Євросоюзі все більше зацікавлені в заморожуванні конфлікту на Сході України. У разі якщо безвізовий режим підвісять, це стане сигналом Києву


Минулого тижня як грім серед ясного неба пролунала інформація про те, що Єврокомісія вирішила почекати з відміною шенгенських віз для українців, пише "ДС". У європолітиків нібито є претензії за двома пунктами: їм не подобається прийнятий закон про електронне декларування, в якому відповідальність чиновників за приховування податків вводиться лише з 2017 року, а крім того, в ЄС хочуть, щоб швидше сформувалося Нацагентство з питань запобігання корупції.

Навколо закону про електронне декларування не перший тиждень точаться запеклі суперечки, особливо активно його критикують так звані "єврооптимісти". Причому навколо документа спостерігається величезна кількість маніпуляцій, єдина причина яких - передвиборна кампанія, що де-факто почалася. Низка політичних сил та окремих політиків впевнені, що дострокових виборів парламенту уникнути не вдасться, тому роблять усе, щоб знизити рейтинг влади. На жаль, відсутність консолідованої позиції в українському політикумі з багатьох питань грає на руку євроскептиків.

На сьогодні щодо закону про електронне декларування консультації з Єврокомісією ще тривають, але навіть якщо парламент переголосує цей документ так, як хочуть у ЄС, треба враховувати, що для гальмування з безвізовим режимом буде знайдена інша причина. Причому супротивникам скасування Шенгену патрони піднесуть вітчизняні "бігуни" по посольствах, борці з корупцією, які використовують антикорупційну тему як передвиборчу технологію, а також політики, які розвалили коаліцію, нічого замість неї не запропонувавши. Простіше кажучи, поки український політикум не припинить жити за принципом "хто в ліс, хто по дрова", у Європі наші євроінтеграційні перспективи сприйматимуть скептично.

Але внутрішні розбіжності в середовищі політичного класу - тільки частина наших проблем. Як повідомив у Twitter брюссельський журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йожвяк, Україна, можливо, отримає пропозицію від Єврокомісії про лібералізацію візового режиму з ЄС тільки після референдуму в Нідерландах про Угоду про асоціацію з Україною, який пройде 6 квітня. Йожвяк зазначає: в ЄС побоюються, що рішення про безвізовий режим може негативно вплинути на результати референдуму в Нідерландах. Іншими словами, гальмування з безвізом не пов'язане з тими проблемами, які гіпертрофують вітчизняні прихильники дострокових виборів.

Отже, що може статися після 6 квітня. Слід готуватися до того, що Нідерланди відмовлять нам в асоціації. Причин для такого повороту подій може бути кілька. По-перше, голландці, які на референдумі скажуть "ні" нашим європрагненням, голосуватимуть саме так не тому, що їм не подобаються українці, а тому, що наплив біженців до Європи в рази збільшив кількість євроскептиків у країнах ЄС. У Нідерландах і раніше рівень євроскептицизму був досить високим (нагадаємо, що саме громадяни цієї країни влітку 2005 року на референдумі запалили червоне світло перед Конституцією ЄС). Тепер же багато голландців сприймають спроби розширення Євросоюзу або скасування Шенгену для асоційованих членів ЄС як загрозу власному благополуччю. Логіка обивателя, наляканого напливом біженців, проста: якщо державі, в якій йде війна, скасувати візи, то Нідерланди ризикують отримати хвилю біженців ще й з багатомільйонної України.

По-друге, у країні тюльпанів активно йде інформаційна обробка громадян усілякими страшилками про Україну. До цього, швидше за все, приклалася Росія. Але біда в тому, що з боку нашої держави практично відсутня контрпропаганда.

І, по-третє, якщо в ЄС вирішили прив'язати надання безвізового режиму до підсумків референдуму в Нідерландах, то це виглядає, як спроба європолітиків узаконити паузу у скасуванні Шенгену для українців.

Це поганий сценарій для української влади, особливо з урахуванням величезних іміджевих втрат для неї, якими напевне скористаються ініціатори перезавантаження парламенту, але тиснути на європейців ми, на жаль, не зможемо. Тим більше у світлі розмов про можливий перегляд санкцій проти Росії, що посилилися останнім часом.

У Євросоюзі все більше зацікавлені в заморожуванні конфлікту на Сході України. У разі якщо безвізовий режим підвісять, це стане сигналом Києву: поки не закінчиться війна, переконати громадян ЄС у безпеці українців для Європи складно.

Зрозуміло, що санкції проти Москви в червні продовжать ще на півроку, але за цей час українській владі доведеться вирішити проблему з окупованою частиною Донбасу. Іншими словами, хай як сумно це звучить, безвізовий режим для українців, схоже, ставлять у залежність від санкцій проти Росії. Терміни зняття заборон економічного характеру з РФ і терміни поглиблення євроінтеграції України пов'язані зі встановленням миру і порядку на наших східних територіях. Це не втома від України, як намагаються представити ситуацію з відстрочкою скасування віз "ватяні" ЗМІ, а своєрідний запобіжник Євросоюзу від можливої ​​ескалації україно-російського конфлікту.

Юрій Васильченко

http://www.depo.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат