RIONews.com.ua http://www.rionews.com.ua/ Новини Ужгорода, Закарпаття, України - РІО uk-UA http://www.rionews.com.ua/img/rionews_m.jpg RIO Newshttp://www.rionews.com.ua/ АРМА продасть з аукціону 494 ділянки під курорт на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2414014958 Власник арештованої землі, імовірно пов’язаний з партією ОПЗЖ, дав згоду на її продаж. ПОДІЇ Mon, 20 May 2024 17:07:00 +0300
«Встановлено, що ці земельні ділянки за своїми характеристиками в подальшому зможуть використовуватися для організації гірськолижних курортів та розвитку туризму в Україні», – ідеться в повідомленні.

Гроші від продажу арештованих активів надійдуть в державний бюджет.

Про яку землю йдеться?

За даними сайту Закарпаття.Онлайн, ідеться про землі на полонині Боржава, приватизовані за кримінальною схемою коштом бюджету колишнім головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, а нині депутатом Закарпатської обласної ради від партії Віктора Медведчука «Опозиційна платформа – За життя» Владиславом Каськівим. Саме в межах цього кримінального провадження землі арештували.

Фактичним власником землі Боржави числиться австрієць Гернот Ляйтнер – власник фірми, що спеціалізується на проектуванні інфраструктурних і спортивно-розважальних об’єктів та консультуванні, з офісами у Зальцбургу, Пекіні, Санкт-Петербурзі й Алмати.

Гернот Ляйтнер тісно співпрацює з Росією, зокрема, допомагав країні-агресору в підготовці до проведення зимових Олімпійських ігор в Сочі. Також він співпрацює з приватними і державними російськими підприємствами, наприклад, з «Російською залізницею». Саме в Росії австрієць заробляє левову частку своїх грошей, ішлося в розслідуванні проекту «Схеми», опублікованому у 2021 році.

Австрійська фірма Гернота Ляйтнера за часів екс-президента Віктора Януковича також була залучена до підготовки України до Олімпіади-2022. Проект зупинили, а заволодіння землями і виведення грошей в офшори з українського бюджету переросло у кримінальне провадження.

Про Карпати як місце для проведення Олімпійських ігор у 2020 заговорив і президент Володимир Зеленський. Ідею підтримав і почав переговори щодо її реалізації глава Офісу президента Андрій Єрмак. І тут знову з’явився австрієць Гернот Ляйтнер, юридичний власник землі на полонині Боржава, співпрацю з яким підтримав Андрій Єрмак. Додамо, що «Схеми» писали, що Офіс президента замовляв перевірку застережень щодо будівництва комплексу на «Боржаві», але її результати так і не оприлюднили.

«Схеми» з’ясували, що Гернот Ляйтнер досі пов’язаний з Владиславом Каськівим і його родиною. Так, частина арештованих земель «Боржави» належить словацькій фірмі Олександра Каськіва, брата Владислава Каськіва, а бенефіціаром цієї фірми є австрієць Гернот Ляйтнер.

Також у розслідуванні ідеться про те, що до проекту всесезонного спортивно-туристичного кластеру на Боржаві причетна родина Сергія і Юлії Льовочкіних, представників ОПЗЖ.

Додамо до теми полонини Боржава, що Касаційний адміністративний суд Верховного Суду 24 квітня визнав незаконним будівництво вітряків на «смарагдовій» полонині Боржави.]]>
В Ужгороді зловмисник намагався викрасти авто та при цьому травмував його власника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2414014221 19 травня, до поліції звернувся 64-річний ужгородець з повідомленням про те, що він спіймав зловмисника, який намагався викрасти у нього автомобіль. Заявник потребував допомоги поліції. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Mon, 20 May 2024 16:54:00 +0300
На заваді зловмиснику став сам власник іномарки, який помітивши незнайомця за кермом свого авто, намагався зупинити його. Під час цієї спроби власника було травмовано. Його госпіталізували до лікарні.

29-річного підозрюваного поліцейські затримали у порядку статті 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчі Ужгородського районного управління поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України, тобто незаконне заволодіння транспортним засобом.

За скоєне затриманому загрожує до восьми років позбавлення волі.
_____________________________________________________

Тим часом в Іршаві троє зловмисників, серед яких один неповнолітній заволоділи автомобілем місцевого мешканця.

19 травня близько 11-ї години до поліції зателефонував 24-річний житель міста Іршава та повідомив про зникнення його автомобіля, що був припаркований поруч з будинком.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група Відділення поліції №1 Хустського районного управління поліції. Правоохоронці провели першочергові заходи та з’ясували, що автомобіль викрали і до злочину причетні 20-річний, 19-річний та 14-річний місцеві мешканці.

Працівники кримінальної поліції розшукали транспортний засіб, яким фігуранти незаконно заволоділи. Зловмисники приховали автівку в лісі, за 3 кілометрів від місця злочину. Транспортний засіб повернули власнику.

Також поліцейські розшукали і затримали всіх трьох фігурантів. Їх помістили до ізолятора тимчасового тримання.

За даним фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України, тобто незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб. За скоєне підозрюваним загрожує до 8 років позбавлення волі із конфіскацією майна або без такої. ]]>
В Ужгороді поліція підозрює чоловіка у зберіганні дитячого порно http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24140135412 На незаконному одержанні та зберіганні дитячої порнографії викрили 53-річного уродженця Донеччини, який наразі проживає в Ужгороді. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Mon, 20 May 2024 16:53:00 +0300
За місцем проживання фігуранта в Ужгороді поліцейські провели санкціонований судом обшук. Там виявили комп’ютерну техніку, на яку чоловік завантажив та зберігав понад 6 тисяч файлів порнографічного характеру. Останні, за висновками експертизи, належать до дитячої порнографії.

Техніку у фігуранта вилучили. За фактом умисного одержання доступу до дитячої порнографії з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем та умисному її зберіганні без мети збуту чи розповсюдження, слідчі повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 301-1 Кримінального кодексу України.

За скоєне йому загрожує до 6 років ув’язнення із позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
]]>
24 травня в Ужгороді відбудеться Ярмарок вакансій-2024 http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24140133141 Уже цієї п’ятниці в Ужгороді відбудеться Ярмарок вакансій-2024. Свої пропозиції щодо працевлаштування презентуватимуть місцеві та релоковані підприємства різних галузей. ПОДІЇ Mon, 20 May 2024 16:28:00 +0300
«Минулого року на Ярмарку вакансій було багато відвідувачів, до нього тоді долучилося й чимало компаній. Зараз ми очікуємо близько 50 суб’єктів господарювання, які презентують свої актуальні пропозиції. Захід проводитиметься за підтримки УВКБ ООН та громадської організації „Неємія“, серед співорганізаторів й Ужгородська міська рада та обласний центр зайнятості», – зауважив Василь Іванчо.

Як розповів директор департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА Тарас Триндяк, під час заходу відбудуться консультації щодо вибору та зміни фаху, проходження професійного навчання й перенавчання, отримання ваучерів, відкриття власної справи тощо.

За його словами, крім презентації вакансій, на відвідувачів чекають майстер-класи від профтехів області, інтерактивна зона «Місце професій», а також активності для дітей.

Своєю чергою в.о. директора Закарпатського обласного центру зайнятості Беатриса Білецька наголосила, що в їхній базі зараз налічується близько 2 тисячі пропозицій для шукачів роботи. Загалом майже 4 тисячі – на Єдиному порталі вакансій та на шести сайтах для пошуку роботи в регіоні. Найбільше пропозицій щодо працевлаштування від підприємств переробної сфери (27%), торгівлі (19%), охорони здоров’я (11%) та транспортної галузі (7%).

Однією з цілей Ярмарку вакансій – 2024 є офіційне працевлаштування вимушених переселенців, полегшення їхньої адаптації на новому місці. Для цього до заходу долучаться і міжнародні та регіональні громадські організації. Вони презентують свої можливості працевлаштування та грантові програми для створення власного бізнесу, підкреслила виконавча директорка ГО «Неємія» Тетяна Мачабелі.

Ярмарок вакансій 24 травня пройде на новій локації – біля Закарпатського обласного музично-драматичного театру (вул. Льва Толстого, 12).

Захід розпочнеться об 11:00.]]>
У Сваляві та Ужгороді під час пожеж травмувалися двоє людей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2414071922 17 травня на пожежі в житловому будинку у м.Свалява, на вул. Зоряна травмовано власника житлового будинку (термічні опіки рук). Пожежею знищено речі домашнього вжитку. СОЦІО Mon, 20 May 2024 10:15:00 +0300
Також, 17 травня, ми повідомляли про пожежу в Ясіня, де також травмовано власника будинку.]]>
На Хустщині у Тисі виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2414071419 19 травня ДСНС Закарпаття повідомили про виявлення тіла чоловіка в р. Тиса, поблизу с. Стеблівка. Для вилучення тіла залучалась одна одиниця техніки 14-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Хуст, повідомляє ДСНС. ПОДІЇ Mon, 20 May 2024 10:11:00 +0300 На Закарпатті судили адміністратора Viber-чату про місця роздачі повісток http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24139201213 Чоловіка визнали винним у перешкоджанні діяльності ЗСУ та інших військових формувань. ПОДІЇ Sun, 19 May 2024 23:10:00 +0300
Як вказано у вироку, який оприлюднили у судовому реєстрі, уродженець Мукачева Василь Вагнер був адміністратором Viber-чату, де повідомляли місця роздачі повісток та перебування працівників ТЦК на території міста та Мукачівського району. Повідомлення про місця роздачі повісток публікували протягом 2022 та 2023 років.

Правоохоронці розшукали адміністратора чату та порушили щодо нього кримінальну справу за ч.1 ст.114-1 ККУ (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань). У суді чоловік визнав свою провину та повідомив, що не знає, хто є організатором цієї групи.

Справу розглянув суддя Сергій Камінський, який дослідив усі матеріали та дані про обвинуваченого, який є раніше не судимим, призначивши йому п’ять років тюрми. Василя Вагнера звільнили від відбування покарання з півторарічним іспитовим терміном. Вирок ще можна оскаржити.]]>
ФК "Хуст" програв "Кременю" на виїзді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24139151814 У передостанньому 9 турі Першої ліги, хустський "Хуст" програв кременчуцькому "Кременю" - 0:1. Гол: Сидоренко (68). СПОРТ Sun, 19 May 2024 18:09:00 +0300 ФК "Минай" переміг "Колос" у передостанньому турі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413915918 В УПЛ відбувся матч 29-го туру "Минай" - "Колос". Рахунок зустрічі - 3:2. Голи: Ременяк (36), Кораблін (67), Вакула (81) - Ільїн (3), Цуріков (58). СПОРТ Sun, 19 May 2024 17:55:00 +0300
Після 29 туру визначилися усі медалісти УПЛ сезону 2023/2024. Вп'ятнадцяте чемпіоном України став "Шахтар", "Динамо" на другому місці і втретє бронзовим призером стає "Кривбас".

В останньому 30 турі "Минай" гратиме на виїзді з "Кривбасом".

30-й тур. 25 травня, субота:
«Металіст 1925» — “Верес» (15:30),
«Кривбас» — “Минай» (15:30),
«Оболонь» — “Олександрія» (15:30),
ЛНЗ — “Ворскла» (15:30),
«Зоря» — “Колос» (15:30),
«Чорноморець» — “Дніпро-1» (18:00),
«Рух» — “Динамо» (18:00),
«Полісся» — “Шахтар» (18:00).]]>
Луганський будинок дитини №2 отримав новий дім на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413985348 Важливий день для вихованців Луганського обласного будинку дитини №2, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Відсьогодні вони мають власний новий дім на Закарпатті. СОЦІО Sun, 19 May 2024 11:48:00 +0300
Нове приміщення розташоване в селі Бенедиківці Мукачівського району. Об’єкт пройшов реновацію, підготовлений і відповідає всім вимогам для розміщення, організації й проведення навчально-виховного процесу.

За це дякуємо Великолучківській громаді та представникам благодійних організацій «Людина у скруті», Карітас Чеської Республіки в Україні, «Неємія», МОМ в Україні.

Осередок функціонує задля медико-соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також для дітей з інвалідністю від народження до 4 років. Заклад розрахований на 28 маленьких вихованців, зараз тут проживають 10 дітлахів. Перевезення ще 15 луганських дітей із Республіки Словенія, куди їх евакуювали після окупації регіону, планується у другому кварталі 2024 року.

Радію, що ми маємо можливість допомогти дітям, створюючи умови для їхнього дитинства на мирній території. Це наша місія та один з пріоритетів у діяльності тилового регіону. Так було, є і буде надалі.

Дякую голові Луганської ОВА Артему Лисогору за ініціативу.]]>
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24138195417 14 травня ми повідомляли, що у с. Серне 10-річний хлопець отримав опіки спалюючи листя. Як виявилося, до травмування дитини причетний співмешканець його матері. КРИМІНАЛ Sat, 18 May 2024 22:47:00 +0300 пресслужба поліції. - У дитини було діагностовано близько 80% опіків тіла. Лікарі кілька днів намагалися врятувати життя маленького пацієнта, проте від отриманих травм він помер в реанімаційному відділенні.

Рідні загиблого в своїх поясненнях розповідали поліцейським, що під час спалювання трави хлопчик випадково пролив на себе легкозаймисту речовину і таким чином почалося займання.

Співробітники Берегівського районного відділу поліції провели комплекс заходів, щоб встановити точні обставини за яких померла малолітня дитина. В результаті зʼясувалося, що до події причетний 33-річний співмешканець матері потерпілого хлопчика. Встановлено, що умисний підпал одягу на дитині вчинив саме він. Це сталося після того, як між дорослим та дитиною виникла сварка.

З’ясувавши всі подробиці злочину та зібравши ряд беззаперечних доказів, поліцейські повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України, тобто умисне тяжке тілесне ушкодження, що призвело до смерті потерпілого. Фігуранта взято під варту без можливості внесення застави.

Слідчі готують всі необхідні матеріали для скерування справи до суду, а також проводять необхідні процесуальні дії, за результатами яких буде надано правову оцінку й діям матері.

Слідство у справі триває.]]>
Чому ужгородські пам’ятки не вносять до Державного реєстру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413892248 Десяток років тому в Ужгорода з'явився історико-архітектурний опорний план. Згідно з цим документом, на території міста було зафіксовано майже 400 об'єктів — пам'яток національного значення, місцевого значення, щойно виявлених об'єктів культурної спадщини та об'єктів, пропонованих для внесення до Державного реєстру. Це і потенційні архітектурні пам'ятки, і пам'ятки містобудування, історії, монументального мистецтва, археології, об'єкти природо-заповідного фонду тощо. Олег Олашин РАТУША Sat, 18 May 2024 12:21:00 +0300
Досить складно вдається зберігати культурну спадщину, якщо певний об'єкт не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, яким опікується Міністерство культури. Навіть якщо така будівля і мала раніше статус пам'ятки. Не кажучи вже про виявлені, але не обліковані потенційні об'єкти.

Для порівняння наведено кількість пам’яток місцевого значення, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, у великих містах України та кількох найближчих обласних центрів — сусідів Ужгорода — у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях.

Просто сухі красномовні цифри. Львів — 1862. Ужгород — 0.

«Результат на табло». Висновки робіть самі.]]>
Судитимуть жительку Ужгорода за організацію незаконних азартних ігор http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413717176 Детективи Територіального управління БЕБ у Закарпатській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор. БЕБ ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 20:15:00 +0300
Під час обшуків детективи БЕБ вилучили комп’ютерну техніку, обладнання, що використовувалися в незаконній діяльності, готівку тощо.

Наразі матеріали досудового розслідування з обвинувальним актом скеровано до суду.

Фігурантці загрожує покарання у вигляді штрафу в розмірі від 170 тис. грн до 680 тис. грн.]]>
На Закарпатті виробляють різні види військової техніки, розроблені місцевими інженерами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24137165851 Обʼєднуємо найкращих інженерів краю, розробників, людей з передовими ідеями, концептами та прототипами для пошуку технологічних рішень, які допоможуть перемогти ворога, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 19:54:00 +0300
Закарпатська ОВА координує цей напрямок на регіональному рівні та систематизувала роботу для максимальної ефективності.

З самого початку широкомасштабної війни закарпатці у своїх домашніх майстернях робили антидронові рушниці, засоби РЕБ, FPV-дрони, розвідувальні безпілотники та багато іншого.

Сьогодні ми тестували роботизовану турель, котру зробила група молодих інженерів.

Скажу одне: ми маємо колосальний інтелектуальний потенціал, який точно допоможе перемогти ворога.

Це те, що повинні знати усі. Все інше – знають наші військові та відчує на собі ворог.]]>
Двоє закарпаток оформили фіктивне опікунство для незаконного перетину кордону військовозобовʼязаними http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413713119 Закарпатські правоохоронці викрили злочинну діяльність 41-річної та 54-річної жительок Хустщини, які виготовляли фіктивні документи для чоловіків мобілізаційного віку та сприяли їх незаконній переправі через кордон України. Відділ комунікації поліції Закарпатської області КРИМІНАЛ Fri, 17 May 2024 15:57:00 +0300
У ході оперативної роботи з’ясувалося, що жінки уже отримали 2000 доларів США завдатку та домовилися з клієнтом про зустріч для передачі пакету документів і надання детальних інструкцій щодо перетину кордону та узгодження дати остаточного розрахунку.  

У ході контролю за вчиненням злочину поліцейські затримали обох підозрюваних. За скоєне затриманим загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.]]>
У Тисі румунські прикордонники виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24137125650 Про виявлення тіла людини у Тиси, зі свого боку кордону, повідомили румунські прикордонники. СОЦІО Fri, 17 May 2024 15:55:00 +0300
Наразі проводяться заходи щодо встановлення особи потопельника.

Зазначимо, що від початку повномасштабного російського вторгнення на територію України, це вже тридцятий випадок виявлення тіла чоловічої статі на річковій ділянці кордону, де прикордонники фіксують постійні спроби порушення держрубежу, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.
________________________________________________

За повідомленням Суспільного у Тисі сьогодні знайшли ще одного потопельника. Тіло виявили неподалік Велятино, що на Хустщині. За рахунком - це 31 трагічний випадок.]]>
На Рахівщині масштабна пожежа в житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24137125117 Рахівські вогнеборці ліквідовують значну пожежу на приватному обійсті. Повідомлення про загорання на вул. Центральній у с. Стебний надійшло до Служби порятунку сьогодні о 13:05. Вогонь охопив житловий будинок господарів, а також прилеглі до нього господарські споруди. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 15:50:00 +0300 Ліквідація пожежі триває.
_____________________________________________

Вогнем знищено три господарські споруди, крівлю та 2-й поверх житлового будинку на площі 300 кв. м, автомобіль УАЗ та майно, що знаходилося всередині будівель. На пожежі травмовано власника житлового будинку (термічні опіки рук). Причина й збитки встановлюються. ]]>
На Закарпатті прикордонник застрелив ухилянта http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413710212 Трагедія сталася на Закарпатті у середу ввечері. Прикордонний наряд помітив чоловіка, який рухався у бік кордону з Румунією і почав переслідування. ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 13:19:00 +0300
Як повідомили в ДБР, у чоловіка було туристичне спорядження та закордонний паспорт, що свідчило про те: що він мав намір втекти до Румунії. Загиблим виявився 39-річний мешканець Дніпра.

На місце трагедії прибули правоохоронці і вилучили у прикордонника зброю, з якої міг бути застрелений ухилянт. Одному з прикордонників вже оголосили про підозру і його було затримано. Ведеться розслідування інциденту. ]]>
У ПП Малий Березний у громадянки України виявили старовинну ікону та стародрук http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24137101016 У пункті пропуску «Малий Березний» прикордонники завадили спробі незаконного переміщення через державний кордон ікони та друкованого видання, які, можливо, складають історичну цінність. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 13:09:00 +0300
Історичну та культурну цінність ікони, на якій зображено Ісуса Христа, та книги творів російського письменника, виданої на початку минулого століття у місті Дніпро (тоді Єкатеринослав), буде встановлено відповідним експертом після вилучення співробітниками митниці.
]]>
На Берегіщині відбувається будівництво великого деревообробного підприємства http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413775353 Під час робочої поїздки в Берегівський район оглянув будівництво одного з найбільших підприємств деревообробної галузі України – виробничо-перевантажувального комплексу «БФ ТЕРМІНАЛ», що дислокується в межах Батівської громади, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 17 May 2024 10:48:00 +0300
Ініціатива передбачає створення логістичного та виробничого кластера, основним видом діяльності якого буде перевезення, обробка деревини й експорт кінцевої продукції з високою доданою вартістю.

Обсяг інвестицій у цей обʼєкт становить близько 8 млрд грн.

На будівництві вже розташовано цехи для виробничих потужностей на понад 50 тис. м кв. Щоденно тут працює до 250 висококваліфікованих фахівців, які виконують будівельні та інженерні роботи.

За планом до кінця року будуть завершені основні виробничі цехи на 100 тис. м кв. та змонтовано сучасні автоматизовані й високоефективні технологічні лінії німецьких компаній.

На початкових етапах підприємство забезпечить близько 2 тис. робочих місць з перспективою збільшення кількості до 4 тис. пропорційно до зростання обсягів замовлень та розширення виробничої інфраструктури. Заробітна плата працівників залежно від кваліфікації стартуватиме від 20 тис. грн.

Усе це дасть можливість генерувати суттєві надходження до місцевого бюджету, за рахунок чого буде формуватися пакет підтримки для підрозділів ЗСУ, які зараз на фронті захищають незалежність і суверенітет нашої країни.

Дякуємо всім залученим державним інституціям за підтримку, інвесторам – за довіру та надійне партнерство, а також громаді й нашій великій команді, яка провела фундаментальну роботу для розвитку виробничої сфери краю.

Рухаємося далі міцним і консолідованим економічним тилом для України.]]>
На Хустщині піп московського патріархату фотографував свій пеніс та розсилав фото знайомим http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24136183030 Відео, на якому священник роздягається на камеру, напередодні оприлюднив депутат Ужгородської міської ради Віталій Глагола: СОЦІО Thu, 16 May 2024 21:23:00 +0300
Після резонансу у соцмережах у Хустській єпархії УПЦ МП заявили, що відсторонили Віктора Шпільку від богослужінь, оприлюднивши указ митрополита Хустського і Виноградівського.

Додамо, що Хустську єпархію УПЦ МП очолює росіянин Микола Петровцій, який у 2014 році отримав сан митрополита. У 2018 році його внесли до бази даних центру «Миротворець».]]>
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об’єктів медичної інфраструктури http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24136181718 На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури, які забезпечують лікування та реабілітацію наших захисників, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Thu, 16 May 2024 21:12:00 +0300
Роботи майже завершені.

Провів нараду з лікарями та підрядниками. Обʼєкт має бути завершений у визначені строки та забезпечити розширення можливостей лікування й відновлення військових, які отримали поранення на фронті.

У межах проєкту вже виконали перепланування приміщень п'яти поверхів, що передбачало також влаштування двох ліфтів, системи гарячого водопостачання, інженерних мереж та низку інших робіт.

У новому корпусі розташовані:

— відділення реабілітації та функціональної діагностики, рентгенодіагностики, а також рентгенодіагностичне відділення;

— дитяче відділення;

— палатне хірургічне відділення;

— реанімаційне відділення;

— пологове відділення з гінекологією.

Завершується встановлення пожежної сигналізації, системи пожежогасіння, компʼютерної мережі та газопостачання. На черзі – закупівля і встановлення медичного обладнання. Для цього співпрацюємо з нашими угорськими партнерами.

Проєкт започатковано та профінансовано державним бюджетом у межах президентської програми Володимира Зеленського «Велике будівництво». Співфінансування забезпечили з обласного бюджету.

Важливо, що попри війну та нестачу коштів ми створюємо додатковий медичний осередок для підтримки й відновлення бійців, які отримали поранення, захищаючи незалежність країни. Воїни – наш беззаперечний пріоритет.

Дякуємо Президенту Володимиру Зеленському, Уряду за підтримку та увагу до Закарпаття.

Рухаємося далі.]]>
Віктор Микита провів робочу нараду з головами громад та лідерами місцевих рад Берегівщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24136124657 На порядку денному – питання життєдіяльності громад, зміцнення економіки, системного матеріально-технічного забезпечення й фінансування ЗСУ, взаємодії з військовослужбовцями ДПСУ, підтримки національних спільнот тощо, - повідомив голова Закарпатської ОВА. ПОДІЇ Thu, 16 May 2024 15:41:00 +0300
Забезпечуємо пряму комунікацію з громадами, даємо вичерпні відповіді на назрілі питання, блокуємо розповсюдження ворожих ІПСО, формуємо для кожного чіткі, зрозумілі та обґрунтовані напрямки діяльності в умовах воєнного стану тощо.

Пріоритет – це захист країни, підтримка Сил безпеки й оборони. Основа – робочі місця та економіка громад і районів, яка функціонує для формування ресурсу на потреби оборони й ключові напрямки життєдіяльності громад.

Весь ресурс держави спрямований на оборону країни, тож ми самостійно повинні формувати та шукати додаткові надходження до бюджетів, щоб навчати й годувати дітей, лікувати хворих і відновлювати поранених бійців, підтримувати тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах, тощо.

Виконання цього завдання потребує ефективних управлінських рішень на місцях та відповідальності конкретних керівників, яким громада делегувала повноваження.

Зараз як ніколи країна потребує єдності. Тож рухаємося разом у визначених напрямках.]]>
На Закарпатті зловмисник при перевірці документів стріляв та поранив працівника поліції http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24136122746 15 травня о 23:51 інспектор сектору реагування патрульної поліції повідомив чергову частину про напад на їх екіпаж. Подія трапилася у селищі Кольчино Мукачівського району. Поліцейські за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль «Seat Ibiza». Відділ комунікації поліції Закарпатської області КРИМІНАЛ Thu, 16 May 2024 15:26:00 +0300
Під час спілкування з водієм поліцейські помітили у нього явні ознаки алкогольного сп’яніння. На законні вимоги правоохоронців порушник не реагував та зачинився у транспортному засобі. У подальшому через вікно автівки фігурант здійснив декілька пострілів у бік співробітників поліції. Внаслідок цього поранив одного з інспекторів поліції.

Фігуранту затримали одразу на місці події. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Життю та здоровʼю поліцейського нічого не загрожує, медики надали йому необхідну допомогу.

Слідчі з місця злочину вилучили пакет із канабісом та травматичну зброю, з якої фігурант стріляв у правоохоронців. Працівники поліції встановлюють походження зброї.

За фактом умисного заподіяння працівникові правоохоронного органу легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України. Затриманому загрожує до 5 років позбавлення волі. Слідство триває.]]>
Суд визнав недійсним дозвіл на користування родовищем глин на Закарпатті через змову на аукціоні http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24136122259 Суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті через змову на аукціоні. ПОДІЇ Thu, 16 May 2024 15:21:00 +0300
У 2024 році Оболонська окружна прокуратура міста Києва звернулася в суд із позовом до Держгеонадр і ПрАт "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів". 4 квітня Господарський суд визнав недійсними результати аукціону від 6 вересня 2022 року з продажу спецдозволу "Майдан-Вильському комбінату вогнетривів" на користування глинами Зняцівської ділянки в Ужгородському районі Закарпатської області. Також недійсними визнали й сам договір купівлі-продажу і спецдозвіл.

PMG.ua зазначає, що в січні 2024 року Оболонська окружна прокуратура міста Києва подала чотири позови в Господарський суд міста Києва, п’ятий позов подав заступник генерального прокурора. Вони вимагають у суді скасувати фіктивні, за їхньою оцінкою, аукціони на користування глинами, виграні компаніями "Голден Тайл" у вересні 2022 року. У прокуратурі переконані, що учасники мали змову й діяли на торгах узгоджено, бо використовували одну ІР-адресу, надавали один одному гроші, зокрема для оплати участі в аукціоні.

Обвинувачення вважає, що компанії керамічної групи Golden Tile Ceramic Group ("Голден Тайл", бенефіціар Валентин Шеветовський) – ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів" і КП "Полонський завод "Маяк" – виграли конкурс у змові з ТОВ "Арт буд сервіс".   У вересні 2023 року за антиконкурентні дії на цих торгах АМКУ призначив штрафи цим компаніям. Комітет відкрив свою справу після заяви громадської організації "Геологія України".

"Ця змова була виявлена нашими юристами. Це один із небагатьох кейсів, коли влада відгукується на запити громадськості… Нами озвучена оцінка учасників ринку… Середнє значення оцінки учасників ринку родовищ, про які йшла мова, коливається від 80 млн до 100 млн грн. А лоти пішли за 18,5 млн грн. Держава недоотримала значну суму коштів", – заявив журналістам на круглому столі агентства Nadra.info голова ГО "Геологія України" Вадим Войцешук.

Заступник начальника відділу Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу генерального прокурора Ігор Кучер заявив, що на результати судового розгляду впливають якість і факти, які встановлені АМКУ.

"Тому, зважаючи на те, що є позитивні рішення Верховного Суду й судів нижчих інстанцій за результатами отриманих матеріалів АМКУ, перспектива таких справ є позитивною", – переконаний він.]]>
На Закарпатті засудили жінку, яка проігнорувала повістку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413610624 Покарали жінку, яка порушила закон про військовий облік. Деталі відомі з вироку Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 13 травня. СОЦІО Thu, 16 May 2024 13:02:00 +0300
Відповідно до закону українка є військовозобов’язаною. 9 квітня за своєю адресою вона отримала під підпис попередження від начальника ТЦК та повістку з викликом на 10 квітня для проходження медогляду.

Громадянку попередили про наслідки ухилення від військового обліку, але вона не прийшла у військкомат, не маючи на те поважних причин. Це кваліфікували як кримінальне правопорушення (проступок).

Жінка повністю визнала вину, погодилась на спрощений судовий розгляд та попросила покарати її штрафом.

Суд врахував щире каяття ухилянтки як обставини, які пом’якшують покарання, та дійшов висновку, що "виправлення обвинуваченої можливе без ізоляції від суспільства". Українку визнали винною та призначили їй штраф у розмірі 5100 гривень.]]>
Закарпаття відвідав заступник міністра у справах ветеранів Фархад Фархадов http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413694459 Сьогодні провели важливу зустріч із заступником міністра у справах ветеранів Фархадом Фархадовим, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 16 May 2024 12:44:00 +0300
Зокрема, зосередили увагу на комунальному закладі «Ветеранський простір ВДОМА», який забезпечує всебічний соціальний захист учасників бойових дій і їхніх родин та функціонує як на обласному рівні, так і на місцях.

Пан Фархад повідомив, що в Міністерстві зараз розробляють стандарти таких осередків та формують нову ветеранську політику, тому ознайомитися з роботою просторів у громадах і почути думку регіонів – надважливо.

Окремо заступник міністра зауважив, що важливу роль у цій політиці відіграє інформування, тож розглядають варіант створення єдиного каналу, де наші ветерани зможуть отримати всі необхідні дані про доступні можливості й послуги. За його словами, потрібно, щоб військові бачили, що, повертаючись з поля бою, вони не залишаються самі. Ми ж своєю чергою повідомили, що в області успішно працює портал «Допомога Закарпаття», де є чимало інформації та послуг для ветеранів, тому й надалі будемо наповнювати його й систематизувати все для зручності захисників.

Підтримка військових, зокрема тих, хто повернувся з фронту з пораненнями, – надважливе завдання для нашої команди. Тому такі зустрічі тільки сприятимуть посиленню і покращенню роботи в цьому напрямку. Будемо співпрацювати та разом створювати всі необхідні умови для ветеранів.]]>
Голова ОВА нагородив нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття» єпископа Віктора Бедя http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413514474 За вагомий особистий внесок у розвиток духовності краю, багаторічну церковну діяльність та з нагоди 60-річчя від дня народження почесну відзнаку Його Преосвященству сьогодні вручило керівництво області. ПОДІЇ Wed, 15 May 2024 17:45:00 +0300
Очільник Закарпаття подякував Віктору Бедю за особисту активну позицію та самовідданість на шляху до зміцнення віри й духу краян у ці важкі часи.]]>
Закарпаття з робочим візитом відвідав генерал-прикордонник Ігор Яценко http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24135144442 На Закарпатті з робочим візитом заступник директора департаменту охорони державного кордону ДПСУ бригадний генерал Ігор Яценко, - повідомив Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 15 May 2024 17:41:00 +0300
Також обговорили питання взаємодії з прикордонниками за напрямком оперативної роботи сектору безпеки та оборони Закарпаття.

З перших днів широкомасштабної війни ми підсилюємо підрозділи ДПСУ необхідним матеріально-технічним забезпеченням, фінансуємо у межах відповідних програм та разом працюємо над зміцненням безпеки нашого регіону.

Дякую бригадному генералу Ігорю Яценку за візит та увагу до Закарпаття.

Продовжуємо разом підтримувати наших захисників і посилювати оборону країни.]]>
Громадянин України, який перебуває у Словаччині допомагав переправляти ухилянтів через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413511101 Співробітники оперативно-розшукового підрозділу Чопського прикордонного загону ліквідували стійкий канал незаконного переправлення осіб призовного віку з України до Словаччини. Організував протиправну схему громадянин України, який наразі перебуває у Словаччині. Він підшуковував охочих втекти з України та керував їхніми діями з-за кордону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Wed, 15 May 2024 14:06:00 +0300
У рамках кримінального провадження за ч.3 ст.332 ККУ, прикордонники спільно зі співробітниками Нацполіції затримали в районі населеного пункту Гута Ужгородського району двох жителів Донеччини, які лісом пробиралися до Словаччини. Вони орієнтувалися за онлайн картами та рухалися за маршрутом, який їм вказав організатор переправлення.

У цей же час перед пунктом «Малий Березний» було затримано пособника правопорушення – громадянина Словаччини, який мав перевезти через кордон та передати організаторові грошові кошти за оборудку. Донеччанам вона вартувала 10500 доларів США.

Пособника затримали у порядку ст.208 КПК України.   У ході проведення огляду місця події правоохоронці вилучили в іноземця транспортний засіб, грошові кошти у розмірі 10500 доларів США та мобільний телефон.

Вирішується питання щодо заочного повідомлення про підозру організаторові схеми. Тривають слідчі дії.

Заходи проводили за процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.]]>
На Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення електроенергії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413511557 Учора ми повідомляли, що на Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення електроенергії. Сьогодні ПрАТ «Закарпаттяобленерго» отримало розпорядження диспетчера «Укренерго» щодо відміни Графіків аварійних відключень. ПОДІЇ Wed, 15 May 2024 14:01:00 +0300
Нагадуємо споживачам керуватися тільки офіційною інформацією щодо застосування різного роду відключень. Оперативну інформацію можна відстежувати:

- на офіційному сайті товариства: www.zakarpat.energy
- на фейсбук-сторінці товариства: www.facebook.com/Zakoblenergo
- у офіційному Телеграм-каналі товариства: www.t.me/zakarpatenergyofficial
- за номером кол-центру товариства: 0800501620.

____________________________________________________

16 травня на Закарпатті застосують графіки відключень електроенергії!

Як повідомлять в «Закарпаттяобленерго» з 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для всіх споживачів діятимуть планові обмеження - графіки погодинних відключень.

Графіки погодинних включень/відключень електроенергії для Закарпаття сформовані відповідно до лімітів, які доводить усім областям Укренерго. Це вимушена міра через масовані російські обстріли української енергетичної інфраструктури.

]]>
Віктор Микита в Ужгороді вручив ключі від нової квартири полковнику ЗСУ Роману Усу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24135105154 Сьогодні мав за честь передати ключі від нової квартири командиру обʼєднаної бригади Національної поліції України «Скеля», кавалеру ордена Данила Галицького полковнику Роману Усу, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 15 May 2024 13:50:00 +0300
Зараз полковник очолює бойову бригаду НПУ, яка у складі Сил оборони дає відсіч окупантам.

Підтримка захисників – наш безумовний пріоритет. Це не перше й не останнє житло, яке ми передаємо ветеранам.

Процес забезпечення квартирами захисників, започаткований на Закарпатті, є прикладом реальної підтримки ветеранів у цей складний для країни час.

Щиро дякую підприємцям, котрі визначили підтримку воїнів та їхніх родин своєю принциповою позицією. Питання житла завжди актуальне, і тут ми повинні підтримати державу, ресурс якої спрямований на забезпечення бою.

Вітаємо родину захисника з довгоочікуваним житлом.
Дякуємо за службу, побратими!
Молимося за Вас, побратими, і нашу перемогу.
Ви – наші герої!]]>
На Закарпатті, згідно з розпорядженням Укренерго, запроваджені контрольовані аварійні відключення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413420836 Укренерго повідомило, що сьогодні, 14 травня, з 21:00, вимушене запровадити контрольовані аварійні відключення в усіх регіонах України. Причина – значний дефіцит електроенергії в системі внаслідок російських обстрілів та зростання споживання через похолодання. ПОДІЇ Tue, 14 May 2024 23:06:00 +0300 У гандбольній Суперлізі відбулися матчі передостаннього туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413413500 У жіночій та чоловічій Суперлізі 10-12 травня відбулися матчі 8-го туру. Жіночі "Карпати" змагаються за "золото" у групі "А" (1-4 місця), а ось чоловічі "Карпати" - у групі "Б" (5-8 місця). ФГУ СПОРТ Tue, 14 May 2024 16:47:00 +0300
"Галичанка" – "Спартак" - 28:15,
"Карпати" – КОСФК - 32:23,
КОСФК – "Галичанка" - 19:38,
"Спартак" – "Карпати" - 28:32,
"Галичанка" – "Карпати" - 31:28,
"Спартак" – КОСФК - 23:27.

ТС: «Галичанка» (Львів) - 66, «Карпати» (Ужгород) - 54, «Спартак» (Київ) -
39, КОСФК (Київщина) - 39.

Суперліга (чоловіки). ІІ етап. 8 тур. Група "Б". 10-12 травня:

СКА (К) - "Карпати" - 32:32,
ХНУ   - СКА (Л) - 39:25,
СКА (Л) - СКА (К) - 26:36,
"Карпати - ХНУ - 27:31,
"Карпати - СКА (Л) - 31:22,
СКА (К) - ХНУ - 30:29.

ТС: СКА (Київ) - 48, ХНУ (Хмельницький) - 29, "Карпати" (Ужгород) - 20, СКА (Львів) - 0.]]>
Правоохоронці затримали жителя Хуста, який щомсяця переправляв за кордон близько 20 чоловіків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24134133119 Закарпатські правоохоронці викрили 26-річного жителя Хуста, який налагодив канал переправлення військовозобов'язаних через кордон. КРИМІНАЛ Tue, 14 May 2024 16:25:00 +0300
Правоохоронці встановили орієнтовний час та місце чергової переправи групи з шести військовозобовʼязаних. У результаті, підозрюваного було затримано під час зустрічі з клієнтами та отримання від них оплати.  

Переправника помістили до ізолятора тимчасового тримання, йому загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Правоохоронці встановлюють можливих спільників фігуранта.]]>
На Закарпатті гості з Чехії посварилися з нареченим і пішли коліями додому - їх затримали прикордонн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24134132255 Військовослужбовці Чопського загону затримали трьох громадян Чехії, які намагалися незаконно перетнути українсько-словацький кордон у залізничному вантажному пункті пропуску «Чоп (Страж)». Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Tue, 14 May 2024 16:15:00 +0300
Іноземці склали маршрут руху, орієнтуючись за онлайн картами. Аби не заблукати, вони пішли вздовж залізничних колій. Коли чоловіки зайшли на територію пункту пропуску, їх зупинив прикордонний наряд.

Правопорушників доставили у пункт тимчасового тримання Чопського прикордонного загону. Після встановлення усіх обставин правопорушення їх буде притягнуто до відповідальності за спробу незаконного перетину кордону (ч.2 ст.204-1 КУпАП) та порушення прикордонного режиму (ст.202 КУпАП).]]>
На Закарпатті 32 заклади первинної ланки надають безоплатні послуги з питань ментального здоров’я http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24134125025 На Закарпатті 32 заклади первинної ланки надають пацієнтам безоплатні послуги з питань ментального здоров’я та мають контракт із НСЗУ за відповідним пакетом, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ЗДОРОВ'Я Tue, 14 May 2024 15:43:00 +0300
У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» вже 267 закарпатських лікарів пройшли відповідне навчання, серед них – лікарі загальної практики, терапевти, педіатри.

Адреси медзакладів можна відшукати на інтерактивній мапі за посиланням:]]>
На Берегівщині 10-річний хлопець отримав опіки спалюючи листя http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241348405 На Берегівщині травмувався 10-річний хлопчик. За попередньою інформацією, він проживає разом із бабусею в селі Серне. Напередодні ввечері він вирішив спалити сміття на городі, а для розведення багаття використати легкозаймисту рідину (імовірно бензин), яку частково розлив на себе. Пресслужба ДСНС СОЦІО Tue, 14 May 2024 11:39:00 +0300 Ми вчергове закликаємо дорослих не розпалювати вогонь легкозаймистими рідинами й у жодному разі не допускати їх використання дітьми!
]]>
Гірські рятувальники знайшли тіло людини в горах http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413483911 Учора ми повідомляли, що в горах Рахівщини туристи знайшли муміфіковане тіло. Два дні його розшукували рятувальники. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 14 May 2024 11:37:00 +0300
Пошуково-рятувальні роботи завершені. Після здійснення на місці виявлення слідчих дій працівниками поліції рятувальники транспортують тіло загиблого до найближчого населеного пункту Рахівського району.

Загалом до пошуків було залучено 77 чоловік, 23 одиниці техніки та два квадрокоптери.]]>
10 років ув’язнення за підтримку ідеї відокремлення Закарпаття та схвалення дії військових рф http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241348340 За публічного обвинувачення прокурорів Закарпатської обласної прокуратури уродженця Ужгородщини визнано винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також виготовленні та поширенні матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Tue, 14 May 2024 11:31:00 +0300
Судовий розгляд відбувався за спеціальною процедурою in absentia, тобто за відсутності фігуранта. Відомо, що він переховується від правосуддя за межами України, тож його оголошено в розшук.

Раніше, у травні 2022 року, чоловік також одержав вирок за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та публічну наругу над Державним Прапором України (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 338 КК України).

У суді прокуратура надала докази того, що закарпатець розповсюджував у соцмережах пропагандистські відеоролики на підтримку злочинних дій рф та текстові матеріали. Він доводив, що українські військовослужбовці обстрілювали мирне населення, зокрема – в Маріуполі. Саме Україну засуджений звинувачував у розпалюванні війни в 2014 році. Натомість військових країни-агресора представляв як «визволителів».

Крім того, чоловік поширював серед населення заклики до відокремлення Закарпаття від України.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Наразі вирок вступив у законну силу.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).]]>
В Ужгороді погоджено скандальне будівництво багатоповерхівки на Студентській набережній http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413481227 Про це повідомив громадський діяч Алекс Ровняк. РАТУША Tue, 14 May 2024 11:04:00 +0300
Вважаємо, що це рішення несе загрозу:

- Історичній спадщині міста. Згідно ІАОП міста Ужгорода, розділ 4.2.5.2, ця земельна ділянка знаходиться у Зоні регулювання забудови І категорії. Нагадаємо, що поруч із ділянкою за кілька десятків метрів починається комплекс історичної забудови ХХ ст., який ми всі знаємо як Малий Ґалаґов. Середня висота будівель Комплексу — 4 поверхи, найвища будівля — 6 поверхів (ОДА). Це буде прецедент забудови у зоні регулювання забудови 1 категорії, що може призвести до нових багатоповерхівок в інших таких зонах, наприклад біля Горянської Ротонди!

- Зеленим зонам. Згідно концепції частина парку Ротарі може бути забудована паркінгом, а навколо парку може зʼявитись круговий рух авто! Це негативно вплине на його екосистему та естетичний вигляд, додасть шумового забруднення. Також, згідно ІАОП м. Ужгорода Ротарі парк є «Об’єктом садово-паркового мистецтва, природи пропонованого до внесення у державний реєстр».

- Рекреаційному простору. Щільна забудова 13-поверховим будинком (висотою у 16 поверхів) суттєво змінить характер та атмосферу Студентської набережної, яка є цінною рекреаційною зоною для жителів міста. Фактично,   набережна перетворюється у спальний район.

Наразі ми бачимо, що масовий протест громади Ужгорода проти цього будівництва ніяким чином не впливає на рішення місцевих органів самоврядування. Будівництво погодили на всіх рівнях. Ситуація доволі ганебна.

В зв'язку з вищезазначеним, закликаємо Міністерство культури та інформаційної політики України:

- Втрутитися в цю ситуацію: провести ретельну перевірку законності дозволу на будівництво та вжити заходів, якщо воно суперечить чинним нормам та правам громади.

- Захистити історичну спадщину Ужгорода: не допустити будівництва, яке шкодить історичному середовищу та цінній архітектурі міста.

Офіційне звернення з усіма деталями буде направлене до вищезазначеного міністерства".]]>
У Чемпіонаті Закарпаття з футболу відбулися матчі 4-го туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24134849 Вища ліга. 4 тур. 12 травня: ПОДІЇ Tue, 14 May 2024 10:49:00 +0300 «Медея» (Оноківська ТГ) – «Сокіл» (Холмківська ТГ) – 1:0,
«Тячів» – «Севлюш» (Виноградів) – 1:3.

ТС: «Севлюш» - 12, «Тячів» – 6, «Медея» - 6, «Бужора» – 6, «Сокіл» – 3, «Вишково» – 3.

Перша ліга. 4 тур. 12 травня:

«Заріччя» – «Берегвідейк» (Берегово) – 1:1,
«Зірка-SPAR» (Лінці) – «Зірка» (Онок) – 1:3,
«Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ) – «Мукачево» – 1:0,
«Перечин» – «Лідер» (Сторожниця) – 2:0.

ТС: «Заріччя» – 10, «Берегвідейк» – 7, «Зірка-SPAR» – 5, «Перечин» – 4, «Лідер» – 4, «Лінці-Зірка» – 3, «Мукачево» – 3, «Зірка» – 3.]]>
ЖФК «Минай» тріумфально завершив груповий етап змагань http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413474757 У заключному поєдинку першої групи закарпатки впевнено перемогли «Ладомир-2» і з восьмиочковим відривом від найближчих суперниць фінішували на першому місці. Володимир ТАРАСЮК, ЗАФ СПОРТ Tue, 14 May 2024 10:44:00 +0300
Після перерви характер поєдинку особливо не змінився, та лідерки групи зуміли ще двічі вразити ворота суперниць, удало ввівши й свіжі сили в гру. Отож 3:0 – на користь минайок. Голи в складі команди з Ужгородщини забивали Богдана Гулей та двічі Каріна Леспух, яка у свої 15 років уже має в бомбардирському послужному списку цього сезону 15 влучань.]]>
Експосадовці комунального підприємства на Хустщині вкрали 1 млн грн на ремонті доріг http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413311141 Завершено досудове розслідування у справі щодо фінансових махінацій при проведенні ремонтних робіт в Хустському районі. Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Mon, 13 May 2024 14:08:00 +0300
У ході слідства з’ясувалося, що такими діями громаді було завдано збитків на 1 млн 163 тис. гривень.

Директор обвинувачується у Привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в особливо великих розмірах або організованою групою та службовому підробленні. Його заступника обвинувачують у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану та службове підроблення. Директору загрожує до 12 років позбавлення волі, а його заступнику – до 8 років ув’язнення. ]]>
12 травня у різних місцях Закарпаття виявлено тіла трьох осіб http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241338544 Тіло чоловіка виявили в горах Рахівщини, ще два тіла - у водоймах, повідомляє пресслужба ДСНС. ПОДІЇ Mon, 13 May 2024 10:59:00 +0300
Від чергового Нацполіції до ДСНС Закарпаття надійшло повідомлення про виявлення тіла чоловіка в потічку за адресою: Тячівський район, с. Грушово, вул. І.Бондаря. Тіло вилучено з води та передано працівникам поліції.

До ДСНС Закарпаття надійшло повідомлення про виявлення тіла чоловіка 1982 р.н. на березі річки Тиса, між с. Галабор та Вари Берегівського району. Працівниками поліції тіло вилучено. Підрозділи ДСНС не залучалися. За повідомленням Західного регіональне управління Держприкордонслужби України потопельником виявився 42-річний житель Хуста.]]>
За кошти зібрані на марафоні в Ужгороді закуплять дрони-камікадзе для військових http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413375239 У благодійному забігу Krayna Uzhhorod Marathon 2024, що пройшов 12 травня, взяли участь заступники голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький та Василь Іванчо. РАТУША Mon, 13 May 2024 10:42:00 +0300
Близько 1000 учасників з різних куточків України та з-за кордону змагалися на 5 дистанціях: марафоні, півмарафоні, забігу «Десятка» (одне коло), командній естафеті 4 по 5,25 км та благодійному забігу на 1 км. ]]>
В Ужгороді відбулися фінальні заняття Закарпатського центру підготовки населення до нацспротиву http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241328625 11 травня відбулися фінальні практичні заняття та заліки для першого та посиленого курсів Закарпатського обласного центру підготовки населення до національного спротиву. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Sun, 12 May 2024 10:53:00 +0300
Заліки розпочалися з практичної стрільби з автоматичної зброї та виконання вправ з вогневої підготовки. Далі слухачі курсу виконували завдання з топографічної підготовки, орієнтування на місцевості, зв’язку, реагування на загрози вогневого контакту, тактичної медицини та евакуації поранених з району зіткнення з уявним супротивником і багато іншого.

Після успішного складання заліків вручили краянам сертифікати про закінчення базового та посиленого курсів підготовки населення до національного спротиву.

Упевнені, що вони здобули критично важливі знання та практичні навички і готові реагувати на позаштатні й критичні ситуації на території Закарпаття, приєднатися до сил безпеки, оборони і рятувальників для порятунку людей по всій території регіону, а також обʼєднати навколо себе громаду для спільних скоординованих дій.

Дякуємо керівництву Центру та інструкторам за велику роботу. Те, що сьогодні ми побачили на фінальних заняттях, вражає й спонукає нас докладати ще більше зусиль для розвитку роботи щодо підготовки громадян до нацспротиву.

Підготовка населення до національного спротиву, оборона держави, територій, своїх рідних та близьких – один із основних напрямків комплексного захисту країни від зовнішнього ворога.]]>
ФК "Хуст" програв удома "Чернігову" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413114159 У Першій лізі відбувся 8-й тур у групі "Вибування". "Хуст" приймав ФК "Чергігів" і програв 2:4. Голи: Федосов (3, 15) - Диянчук (8), Шевчук (42), Безгубченко (68), Зенченко (74). СПОРТ Sat, 11 May 2024 16:52:00 +0300
]]>
"Минай" переміг "Ворсклу" на останній доданій хвилині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24131135225 В УПЛ відбувся матч 28-го туру "Ворскла" - "Минай", рахунок зустрічі 2:3. Голи: Павлюк (36), Глущенко (55) - Ременяк (74) Павлюк (80 а.), Вітенчук (100 п.). СПОРТ Sat, 11 May 2024 16:33:00 +0300
У наступному, передостанньому, турі "Минай" приймає "Колос". Гра відбудесться у неділю, 19 травня. Початок, о 15:30. У турнірній таблиці "Минай" із "Металістом 1925" мають по 22 очка і ділять останні два місця.
]]>
Учень Хустського ліцею привласнював гроші, які ніби-то збирав на армію у ТікТок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413019136 18-річний учень професійного ліцею міста Хуст завів у TikTok акаунт, де розмістив емоційне відеозвернення з проханням про допомогу українській армії. Нібито для купівлі необхідних припасів і спорядження. ПОДІЇ Fri, 10 May 2024 22:07:00 +0300
Хлопець запевняв, що всі зібрані кошти підуть на потреби ЗСУ. Він попросив надсилати гроші на його банківську карту. Шахраєві вдалося зібрати понад 3000 грн від довірливих користувачів. За даними слідства, постраждало щонайменше 6 осіб із різних регіонів України. Вони перерахували цьому хлопцеві гроші, повіривши в благодійність його починання.

Афера блогера-ліцеїста швидко розкрилася. Слідство встановило всіх потерпілих і розмір завданих їм збитків. Під час допитів обвинувачений повністю визнав провину. Він щиросердно розкаявся в шахрайстві і попросив суд про поблажливість.

Підсумкове рішення виніс Хустський районний суд Закарпатської області:

Тіктокер визнаний винним у шахрайстві та призначений штраф у розмірі 8500 грн. Також буде знищено його банківську картку та сім-картку. Сам телефон iPhone 4 йому повернули.]]>
На Міжнародному саміті міст та регіонів Віктор Микита зустрівся з представниками Австрії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241301906 На полях другого Міжнародного саміту міст та регіонів, який цими днями проходив у Києві, провів заплановану зустріч із представниками Асоціації міст і регіонів Республіки Австрія, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 10 May 2024 21:54:00 +0300
Разом з очільником Асоціації муніципалітетів Австрії Йоганнесом Персселем та представниками федеральних земель і муніципалітетів обговорили перспективи міжрегіональної співпраці.

Основні питання: організація відпочинку дітей з прифронтових регіонів у літній період, реабілітація та відновлення поранених захисників, підтримка українських громад у забезпеченні життєдіяльності в умовах війни.

Дякую нашим австрійським партнерам за ініціативу та увагу до Закарпаття.]]>
Екс-начальник ТЦК Олександр Музиченко стане заступником голови Закарпатської ОДА http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24130134032 Екс-начальник ТЦК Олександр Музиченко стане заступником голови Закарпатської ОДА. zaxid.net ПОДІЇ Fri, 10 May 2024 16:39:00 +0300
«Погоджено призначення Музиченка Олександра Григоровича заступником голови Закарпатської обласної державної адміністрації», - написав Тарас Мельничук у Telegram.

Полковнику Олександру Музиченку – 50 років. Він є уродженцем Чернівців, а освіту здобув в Одеському інституті сухопутних військ. У 2020-2023 роках очолював Закарпатський обласний ТЦК та СП, а до того працював начальником мобілізаційного відділу Івано-Франківського обласного військового комісаріату оперативного командування «Захід».

Після призначення Олександр Музиченко стане шостим заступником голови Закарпатської ОДА Віктора Микити.]]>
Переправник з Ужгородщини отримав 8 років ув’язнення і конфіскація авто в дохід держави http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24130133617 За публічного обвинувачення Закарпатської обласної прокуратури до 8 років позбавлення волі засуджено мешканця Ужгородського району за організацію незаконного переправлення кількох осіб через державний кордон з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 10 May 2024 16:34:00 +0300
Прокурор у судовому засіданні довів, що обвинувачений підшукав двох осіб, які вимушено переїхали на Закарпаття через війну, та домовився про їх подальше переправлення до Словаччини в обхід офіційних пунктів пропуску.

Закарпатця викрили в липні 2022 року на Ужгородщині, у с. Тийглаш, після одержання 7000 доларів США. Він саме встиг відвезти «клієнтів» до місцевості поблизу кордону, де останніх затримали прикордонники Чопського загону спільно з поліцейськими ГУ Нацполіції Закарпаття.

Ужгородський міськрайонний суд прийняв рішення конфіскувати в дохід держави автомобіль «Nissan X-Trail» та два мобільні телефони, які чоловік використовував у протиправній діяльності. Набрання вироком законної сили очікується, триває час на апеляційне оскарження.
]]>
Пасажирські перевізники мають можливість обирати час перетину кордону на КПП з Румунією http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24130131249 Це означає, що пасажири автобусів тут зможуть вчасно проїжджати без черг. Усе, що для цього потрібно, – обрати час у єЧерзі, повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 10 May 2024 16:09:00 +0300
Реєстрація розпочинається з 12:00 10 травня, а рух автобусів за новим записом стартує за добу – 11 травня о 12:00.

«Відрадно, що відтепер пасажирам автобусів більше не доведеться проводити години у черзі перед пунктом пропуску. Поїздки будуть комфортнішими, а відтак і послуги – якіснішими.

Такі ж сервіси вже доступні на окремих пунктах перетину з Молдовою та Польщею. Сподіваємось, скоро без черг українці проїздитимуть і через кордони з Угорщиною та Словаччиною», – зазначив перший заступник керівника краю.]]>
Українець з правом на виїзд за кордон намагався переплисти Тису http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2413084427 До того, як спробувати переплисти річку, чоловік порадився з "фахівцями", яким за послугу сплатив ще 1500 доларів. ПОДІЇ Fri, 10 May 2024 11:39:00 +0300
За його словами, в роботі прикордонників трапляється дуже багато дивний випадків, пов'язаних з виїздом або втечею за кордон. Як приклад, він навів один з таких, коли чоловік, маючи на руках всі необхідні папери для законного виїзду за кордон, все одно вирішив переплисти річку Тиса.

"З довідкою про виключення з обліку, з дійсними офіційними документами переходив річку (Тису — ред.). У нього дійсно право було перетину законним шляхом. Все одно пішов річкою, ще й заплатив 1500 доларів. Документи всі дійсні, ми перевіряли. Ми його оформили по статті 204-1 КУПаП", — розповів прикордонник.

Олег Селезньов зауважив, що після того, як його спіймали, чоловік таки виїхав за кордон, але цього разу вже як годиться.

"Він радився з "фахівцями", які хотіли заробити на ньому і сказали – тебе там скрутять, мобілізують тебе і папірці твої порвуть", — додав Олег Селезньов.]]>
64-річну закарпатку посадять на 5 років тюрми через проросійські пости в соцмережах http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24129204647 64-річну жительку села Бедевля Тячівського району Закарпатської області засуджено до 5 років позбавлення волі за публікації в соціальній мережі «Однокласники». Жінку визнали винною у виправданні та глорифікації російської агресії проти України. КРИМІНАЛ Thu, 09 May 2024 23:46:00 +0300
Суд визнав, що публікації пенсіонерки носили публічний характер, мали широкий розголос та завдали шкоди інтересам України. Її дії кваліфіковано за статтею 436 Кримінального кодексу України (виправдання агресії Російської Федерації проти України).

Жінка свою вину не визнала і заявила, що її дописи були вирвані з контексту. Однак суд не погодився з її аргументами і постановив суворий вирок.

Це перший випадок в Україні, коли за публікації в соціальних мережах людину засуджують до позбавлення волі на такий тривалий термін. Цей вирок може стати прецедентом для інших подібних справ.]]>
Ужгород відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24129201758 Сьогодні в стінах Закарпатської ОВА вітали Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Нідерландів в Україні Йеннеса де Мола, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 09 May 2024 23:14:00 +0300
Зосередив увагу на роботі бізнесу в умовах воєнного стану. Йшлося як про місцеві підприємства, так і про релоковані. Розуміємо, з якими проблемами вони стикаються, тож на своєму рівні намагаємося вирішувати їх, залучити до цього процесу й наших закордонних партнерів.

Дякуємо пану Йеннесу за візит на Закарпаття та конструктивний діалог.]]>
На Закарпатті розпочинається нова сторінка у темі поводження з відходами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24129201420 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Закарпатська ОВА підписали меморандум про співпрацю та партнерство щодо будівництва в області сучасних потужностей з переробки побутових відходів, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Thu, 09 May 2024 23:11:00 +0300
В умовах воєнного стану, коли фінансовий ресурс здебільшого спрямовують на обороноздатність країни, можливість реалізовувати такі проєкти у тилових регіонах дуже цінна. Адже питання поводження з відходами та захист довкілля – критично важливі для перспективи вступу нашої країни до ЄС.]]>
Голова Закарпатської ОВА взяв участь у Міжнародному саміті міст та регіонів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24129201050 Узяв участь у другому Міжнародному саміті міст та регіонів, який цими днями проходив у Києві, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Thu, 09 May 2024 23:08:00 +0300
Під час виступу в панельній дискусії щодо перспектив євроінтеграції України в регіональному вимірі поділився передовим досвідом Закарпаття у зміцненні спроможності громад завдяки співпраці з європейськими партнерами.

В умовах війни весь ресурс спрямований на потреби оборони, і наша область є серед лідерів у країні за рівнем фінансування цього сектору.

Водночас ми виконуємо місію збереження економічного й науково-технічного потенціалів України, релокації підприємств, приймаємо переселенців, формуємо логістику через найбільшу мережу пунктів пропуску та багато іншого. Регіон повинен бути сильним та ефективним для того, щоб реалізувати ці надважливі для країни завдання.

Ми знайшли шляхи та можливості підтримки для громад, і зараз питання регіонального розвитку краю – це питання ефективної співпраці з нашими партнерами в ЄС та стимулювання регіональної економіки.

Від цього також залежить підтримка сектору оборони країни, і саме це є головним стимулювальним фактором.

Дякуємо президенту України Володимиру Зеленському за підтримку Закарпаття та віру у наших людей.]]>
Виготовлені в Ужгороді супутникові системи зв’язку можуть опинятися у російських військових http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412982129 Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks виробляє в Ужгороді завод американської аутсорсингової компанії Jabil Circuit, масово імпортуються в Росію. Про це свідчать митні дані, які опинилися у розпорядженні журналістів «Слідства.Інфо». ПОДІЇ Thu, 09 May 2024 11:18:00 +0300
Компанія «Gilat» не має в Україні власного дочірнього виробництва, проте продукцію під її брендом виготовляє завод ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» в Ужгороді. Це дочірня компанія американської Jabil Circuit, яка, крім Gilat, випускає також техніку та електроніку під брендами Nespresso, Nokia, Cardo, Velux, Unify, Ceragon, Tele Tec, Visteon, а також під власними торговими марками.

Хочеш знати правду, яку від тебе приховують? Підтримай нашу роботу, щоб ми могли робити більше розслідувань!

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну не тільки не припинило постачання в Росію супутникових систем виготовлених в Україні, а навіть сприяло кількості замовлень.

Так, у 2021 році таких систем росіяни закупили на 982 тисячі доларів, у

2022 році — на 840 тисяч доларів, а в 2023 році загальна сума стрибнула до 5 мільйонів доларів на рік. Тобто обсяги постачання систем саме українського виробництва зросли в шість разів.

За даними митних декларацій, відправлялися виготовлені в Україні системи з Ізраїлю і Туреччини.

Уже в Росії частина цих супутникових систем, ймовірно, потрапляла у так звану зону СВО. Про передачу російським військовим «тарілок» Gilat регулярно звітують їхні політики та волонтери, йдеться у рослідування «Слідства.Інфо». Крім цього, системність постачання продукції Gilat на фронт журналістам підтвердили також компанії-дилери систем супутникового звʼязку.

Журналісти «Слідства.Інфо» двічі відправляли запит до ізраїльського Gilat, аби дізнатися чи усвідомлює компанія, що своєю продукцією допомагає російським військовим у війні проти України. Проте компанія так і не відповіла.

На відміну від Gilat, в Jabil стверджують, що вийшли з ринку Росії і закрили там виробництва.

У відповіді   на запит «Слідства.Інфо» в Jabil зазначили, що підприємство в Ужгороді не здійснює поставок товарів в Росію.

«Згідно з нашим зобов’язанням дотримуватись глобальних етичних стандартів і прав людини, Jabil зайняв чітку позицію на підтримку України в умовах триваючого збройного вторгнення Російської Федерації в Україну. […] Ми запевняємо всіх зацікавлених сторін, що ми вжили заходів для того, щоб жодна продукція, вироблена Jabil в Україні, не постачалася до російської федерації. Ми активно працюємо з нашими клієнтами та ланцюгами постачання, щоб забезпечити суворе дотримання нашої політики щодо заборони поставок до росії», — йдеться у відповіді Jabil. ]]>
У Перечині мати та двоє дітей отруїлися чадним газом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412981615 8 травня до Служби порятунку надійшло повідомлення про отруєння чадним газом матері та двох дітей 2014 та 2016 років народження. Подія трапилась в квартирі на площі Незалежності. СОЦІО Thu, 09 May 2024 11:12:00 +0300 ]]> Поліція Закарпаття затримала водія, який пʼяним скоїв смертельну потрійну ДТП http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241298351 Сьогодні, близько опівночі, до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, яка сталася за участі легкового автомобіля та двох вантажівок поблизу Чинадійова в Мукачівському районі. ПОДІЇ Thu, 09 May 2024 11:03:00 +0300
Встановлено, що 39-річний мешканець села Пасіка, керуючи автомобілем «Škoda» не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу руху та зіткнувся з вантажним автомобілем «VOLVO», після чого допустив зіткнення іще з однією вантажівкою «VOLVO». В результаті зіткнень легковий автомобіль відкинуло у кювет.

Від отриманих травм 44-річний пасажир «Škoda» загинув на місці події. Водія легковика освідували — у його крові виявили 1,3 проміле алкоголю, що майже у 7 разів перевищує допустиму норму. Окрім цього, з’ясувалося, що водій керував автомобілем, будучи позбавленим права керування за рішенням суду.

Також освідували і водіїв вантажівок — вони за кермом були тверезі. За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами у стані сп’яніння, що призвели до смерті потерпілого, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України. Водія «Škoda» затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. За скоєне йому загрожує до 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на той самий строк. У справі триває слідство.]]>
На Закарпатті буде створено сучасну сміттєпереробну інфраструктуру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24128144153 Міністр захисту довкілля та природніх ресурсів Руслан Стрілець та голова Закарпатської ОВА Віктор Микита підписали Меморандум про співпрацю та партнерство у сфері управління відходами admin ПОДІЇ Wed, 08 May 2024 17:33:00 +0300 "Надважлива подія для Закарпаття, яка підсумовує другий етап роботи нашої команди й команди Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України в напрямку створення сучасної сміттєобробної інфраструктури.
Інвестиційний пакет у 152 млн євро та пʼять нових сміттєпереробних заводів, які плануємо збудувати в Ужгородському, Мукачівському, Хустському, Тячівсько-Рахівському і Берегівському районах забезпечать покрокове й системне вирішення проблеми з ТПВ у нашому регіоні.
❗️Нові сортувальні та переробні підприємства сукупно створять понад 600 нових робочих місць у громадах Закарпаття.
Зараз тривають перемовини з потенційними інвесторами щодо створення нової сміттєобробної інфраструктури в регіоні. Власне старт проєктування заводів на Закарпатті запланований на кінець червня – початок липня.
Запрацювати ж заводи орієнтовно можуть уже наприкінці 2027 року.
Дякую Президенту Володимиру Зеленському і Міністру захисту довкілля та природних ресурсів України Руслану Стрільцю за підтримку та увагу до нашого краю.
Дякую закарпатцям за довіру!
Разом переможемо!", написав Віктор Микита на своїй сторінці у Фейсбук.]]>
На березі Тиси затримали відразу сімох ухилянтів з гумовим човном http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24128133451 Семеро чоловіків, яким обіцяли безперешкодний перетин кордону в пункті пропуску, «опинилися» на березі Тиси з човном та помпою. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Wed, 08 May 2024 16:31:00 +0300
Усіх затриманих доставили у підрозділ для з’ясування обставин правопорушення, а також для надання можливості висушити особисті речі та одяг.

Затриманими виявилися троє закарпатців, троє чоловіків з Хмельниччини, один з Кіровоградщини та один з Львівщини.

Чоловіки розповіли, що мали намір незаконно потрапити в Угорщину. Для цього знайшли у соцмережах ділків, які пообіцяли їм допомогти перетнути кордон через офіційні пункти пропуску.

З прибуттям у селище Вилок, чоловікам повідомили, що в пунктах пропуску неможливо буде перетнути кордон, а тому прийдеться перепливати річку. Надали чоловікам один човен на всіх, помпу та вказали напрям руху до Тиси.

За запропоновані послуги чоловіки мали заплатити переправникам від 6 до 7,5 тисяч доларів з кожного. Один із них вже навіть встиг розрахуватися за такий «сервіс».

Стосовно затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбачене ст.204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України».

Правову оцінку діям затриманих вже невдовзі надаватиме суд.

Наразі оперативники загону встановлюють коло осіб, причетних
до організації незаконної подорожі чоловіків.]]>
Мукачівська греко-католицька єпархія має нового очільника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24128133123 У середу, 8 травня, Папа Франциск призначив нового єпископа-ординарія для Мукачівської греко-католицької єпархії. Ним став о. Теодор Мацапула, синкел у справах монашества МГКЄ. Мукачівська греко-католицька єпархія ПОДІЇ Wed, 08 May 2024 16:30:00 +0300 Правоохоронці на Закарпатті упередили розтрату 7 млн грн на реконструкції стадіону http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412813304 Аналітики Територіального управління БЕБ у Закарпатській області упередили розтрату майже 7 млн грн з місцевого бюджету. БЕБ КРИМІНАЛ Wed, 08 May 2024 16:29:00 +0300
Аргументували такі дії доцільністю закупівлі додаткових робіт в одного з підрядників, що раніше проводив будівельні роботи на цьому ж об’єкті.

Проаналізувавши наявні документи, співробітники БЕБ встановили, що договір на додаткові роботи фактично було укладено з іншою компанією.

За результатом виявленого порушення аналітики Територіального управління БЕБ у Закарпатській області рекомендували замовнику перевірити дотримання законодавства у сфері публічних закупівель та усунути передумови незаконних витрат бюджетних коштів. Розглянувши рекомендацію БЕБ, замовник розірвав договір підряду, підписаний без проведення тендеру. Незаконне використання 7 млн грн упереджено, кошти збережено у місцевому бюджеті.]]>
На Тячіщині у ДТП травмовано 13-річну дівчину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24128132832 7 травня близько 15-ї години до поліції надійшло повідомлення про аварію із потерпілими у селі Терново. СОЦІО Wed, 08 May 2024 16:25:00 +0300
Водія освідували — за кермом чоловік перебував тверезий. У справі призначать експертні дослідження. Слідство триває.]]>
Затримання футболіста ФК "Хуст": у ТЦК відреагували на заяви клубу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24128132317 7 травня, гравця закарпатського "Хуста" Миколу Сираша зупинили на міському вокзалі, після чого доставили до ТЦК. ЗМІ ПОДІЇ Wed, 08 May 2024 16:12:00 +0300
У Закарпатському ОТЦК та СП зазначили, що вболівають за український футбол, але захист держави ставлять на перше місце. Водночас додали, що якщо спортсмен не має законних підстав і належним чином оформленого бронювання, то він підлягає мобілізації.

Також у Службі зазначили, що вік Миколи Сираша потребує уточнення, але наголосили, що діють в межах чинного законодавства.

На ситуацію відреагували також у ОК "Захід", які зазначили, що намагання футбольного клубу зробити своїх гравців привілейованими, порівняно з іншими громадянами України, є дивними.

Нагадаємо, що бронювання від мобілізації мають 5 українських футбольних клубів: Динамо, Шахтар, Кривбас, Оболонь і Дніпро-1.
___________________________________________

За інформацією Sport.ua, гравець «Хуста» вже знаходиться в одній з військових частин.

Видання також з'ясувало подробиці затримання. Так, після календарного матчу 7-го туру групи «Вибування» Першої ліги з «Гірником-Спорт» Микола Сираш відпросився у керманича «Хуста» Володимира Циткіна на один день за сімейними обставинами: вимагала госпіталізації його маленька дитина. Залагодивши справи в столиці, гравець повернувся до Хуста на потязі Київ – Солотвино.]]>
На Іршавщині загорівся житловий будинок, в якому перебувала жінка з двома дітьми http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412874358 Пожежа сталася сьогодні ночі у селі Довге, на вулиці Садовій. Жінка покинулася від звуку, як з’ясувалося – загорілася крівля житлового будинку. Власниця помешкання вивела надвір двох дітей та одразу зателефонувала рятувальникам. Пресслужба ДСНС СОЦІО Wed, 08 May 2024 10:37:00 +0300 Закарпаття з робочим візитом відвідали партнери з Пардубіцького краю Чеської Республіки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412872557 Сьогодні вітаємо на Закарпатті наших надійних партнерів з Пардубіцького краю Чеської Республіки, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Wed, 08 May 2024 10:23:00 +0300
Між Закарпаттям і Пардубіцьким краєм вже значний час триває продуктивне партнерство, яке ґрунтується на спільних поглядах та потенціалові в розвитку різних галузей: економіки, освіти, туризму, культури, медицини. Ця співпраця сприяє обміну досвідом та створенню нових можливостей для жителів обох регіонів.

Так, від початку співпраці партнери інвестували понад 26,4 млн грн для втілення спільних проєктів, тож робота в цьому напрямку буде продовжуватися. Це приклад взаємодії, яка вже приносить конкретні результати.

Одне з найголовніших сьогодні питань – створення простору, де наші захисники після повернення з війни зможуть відновлюватися. Проєкт реабілітаційного центру вже готовий, але для реалізації необхідне чимале фінансування, тому підтримка партнерів тут як ніколи необхідна. Вдячні Пардубіцькому краю, котрий вже цьогоріч спрямував 8,25 млн грн.

Дякуємо нашим партнерам за візит, системну і всебічну підтримку та взаємодію.]]>
Віктор Микита у Києві домовився з Protez Foundation про співпрацю в проекті 4.5.0 Recovery Center http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412720938 Під час робочого візиту до Києва відвідав наших друзів і партнерів – команду Protez Foundation, котру очолюють президент Юрій Арошидзе та лікар-протезист Яків Градінар, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Tue, 07 May 2024 23:00:00 +0300
Лише за два роки команда Protez Foundation протезувала понад 200 військових та підготувала понад 65 спеціалістів, яких критично не вистачає для забезпечення потреб захисників.

Привітав наших друзів з цією важливою подією, адже це спільна справа та одне з пріоритетних завдань влади на всіх рівнях.

Щиро дякую команді Protez Foundation за відновлення наших бійців і неймовірну відданість своїй справі.

Низький уклін кожному, хто допомагає Україні перемогти та повертає героїв до нормального життя навіть тоді, коли це здається неможливим.]]>
Через дії головного лісничого та інженера лісгоспу державі заподіяно збитків на 10,5 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24127195643 Двом працівникам лісоохорони одного з лісових дослідних господарств в області повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Tue, 07 May 2024 22:52:00 +0300
Один із фігурантів – провідний інженер лісгоспу – неналежно здійснив огляд лісових насаджень і, відповідно, допустив порушення під час відведення лісосік в рубку. Подані службовцем матеріали відводу, що містили порушення, без ретельної перевірки підписав головний лісничий держпідприємства.

Усе це стало передумовою для видачі лісорубного квитка та призначення не того виду рубок, який можливий на вказаній території з огляду на наявні там насадження.]]>
Начальниця Держгеокадастру Закарпаття задекларувала подарунків на понад 700 тис. грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24127154825 Начальниця Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Світлана Бокша опублікувала декларацію про доходи у 2023 році. Про це стало відомо з сайту Національного антикорупційного бюро (НАЗК). ПОДІЇ Tue, 07 May 2024 18:44:00 +0300
У власності Світлани Бокши квартира в Ужгороді та новий Hyundai Elantra за 677 тис. грн, який вона купила у травні 2022 року. Також начальниця Держгеокадастру Закарпаття вказала, що має 4 тис. акцій готелю «Інтурист-Закарпаття».

Додамо, що Світлану Бокшу призначили начальницею Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області у січні 2022 року. До неї посаду займала Світлана Мельничук, яка є однією з підозрюваних у справі привласнення сотень гектарів землі народним депутатом Робертом Горватом.]]>
У Берегові покарали жінку, яка кілька разів викликала швидку допомогу, заради забави http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24127154436 Сьогодні вночі у Берегово на лінію "103" надійшло повідомлення: "Жінці погано, дуже високий тиск." Бригада № 600 домчала до "хворої" за кілька хвилин. На місці з'ясувалося, що жінка невідкладної медичної допомоги не потребує. 103 Закарпаття КРИМІНАЛ Tue, 07 May 2024 18:39:00 +0300
Правоохоронці склали протокол про необгрунтований виклик та надання неправдивої інформації. Розмір штрафу за це адмінпорушення встановили максимальний - 3400 грн.

103 нагадує: Кожен виїзд "швидкої" на подібні виклики - це не лише витрати матеріальних ресурсів, а й втрата часу, який може коштувати життя реальному пацієнту, що критично потребує медичної допомоги... Закликаємо відповідально ставитися до використання лінії 103.

Давайте разом допоможемо зберегти ресурси для тих, кому вони справді необхідні!

Довідково: З 2021 року підвищено розміри штрафів за завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань. Згідно статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує штрафом від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (850-3400 грн.).]]>
На Мукачівщині через залишену свічку згорів гараж з автомобілем і частина будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412775412 Пожежа в гаражі та житловому будинку сталася 6 травня у с. Червеньово, на вул. Центральній. Вогнем знищено автомобіль Opel Vivaro, крівлю гаражу на площі 15 кв.м та крівлю житлового будинку на площі 47 кв.м. ПОДІЇ Tue, 07 May 2024 10:50:00 +0300
Спільними зусиллями мукачівських та середнянських вогнеборців вдалося ліквідували пожежу та врятували від вогню сусідський житловий будинок і надвірну споруду.
__________________________________________________

Напередодні, 5 травня, в селі Кваси на Рахівщині господарка з сином заснули після святкування Великодня та не помітили загорання. Пожежників викликали сусіди, які побачили дим в оселі.

Через запізніле повідомлення і той факт, що будинок був повністю дерев'яний, на момент прибуття вогнеборців все помешкання було охоплене полум’ям. О 17:13 загорання вдалося локалізувати та о 18:06 – остаточно ліквідувати. Вогонь знищив дерев’яний житловий будинок на площі 32 кв.м.]]>
У Тисі знайшли тіла трьох чоловіків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412774810 6 травня до ДСНС Закарпаття надійшло повідомлення про три випадки виявлення тіл у річці Тиса. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 07 May 2024 10:44:00 +0300
— між с. Сокирниця та с. Стеблівка, Хустського району;
— в районі с. Бедевля, Тячівського району;
— в районі м. Тячів.

О 16:45   всі тіла вилучено та передано правоохоронним органам. Для вилучення залучалось водолазно-рятувальне відділення м. Хуст.
_________________________________________________

За повідомленням ЗМІ, є деякі дані про двох з них - це 28-річний житель Івано-Франківщини та 20-річний житель Сумщини.
]]>
Співробітник Оноківської сільради заподіяв 645 тис. грн збитків закуповуючи товари для ЗСУ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412619248 Прокурор Ужгородської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт щодо працівника Оноківської сільської ради, відповідального за проведення публічних закупівель, за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Mon, 06 May 2024 22:22:00 +0300
Обвинувачений держслужбовець не проаналізував інші пропозиції на ринку та уклав із одним підприємцем договір на закупівлю усіх видів товарів без використання електронної системи «Prozorro». При цьому вартість однієї одиниці спорядження майже у 1,5 рази перевищувала ринкову.

Як наслідок, Оноківській сільській раді завдано збитки на суму 645 тис. грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснював відділ поліції № 1 Ужгородського райуправління поліції за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ.
]]>
"Минай" програв конкуренту у боротьбі за виживання http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24126183927 В УПЛ відбувся 27-й тур. "Минай" грав у Рівному з "Вересом" і програв - 1:3. Голи: Сікейра (30), Дахновський (62), Шастал (87) - Ременяк (5). СПОРТ Mon, 06 May 2024 21:25:00 +0300
У турнірній таблиці "Минай" із 19-ма очками на останньому місці.]]>
У Чопі затримали чоловіка, який ходив нічним містом з гранатою в руках http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412613337 Сьогодні вночі до поліції зателефонував мешканець міста Чоп та повідомив, що неподалік приміського вокзалу побачив чоловіка з гранатою в руках. За викликом одразу виїхали патрульні поліцейські та слідчо-оперативна група Відділу поліції №1 Ужгородського районного управління поліції. КРИМІНАЛ Mon, 06 May 2024 16:01:00 +0300
Згодом з’ясувалося, що у ній чоловік приховував корпус гранати Ф-1, запал до неї, та набої калібру 5,45 мм до автоматичної зброї.

Боєприпаси поліцейські вилучили, а також провели обшук за місцем проживання фігуранта. Там виявили та вилучили ще майже сотню набоїв, тротилову шашку та штик-ніж. Усі речові докази скерують експертам на дослідження.

Фігуранта затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Йому інкримінують ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України, тобто незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами.

Вирішується питання щодо повідомлення фігурантові про підозру та обрання запобіжного заходу. За скоєне йому загрожує до 7 років позбавлення волі.

У справі триває слідство.]]>
Переодягнений в жінку сподівався незаконно перетнути українсько-румунський кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24126112538 44-річного жителя Золотоноші, переодягненого в жінку, затримали сьогодні вранці прикордонники відділення «Хижа» Мукачівського загону поблизу кордону з Румунією. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Mon, 06 May 2024 14:23:00 +0300
Маневр з перевдяганням з легкістю викрив наряд, як тільки спритник потрапив у прикордоння. Щоправда чоловік намагався не здаватися, стверджуючи, що він є громадянкою України і навіть надав для перевірки паспорт.

Стосовно затриманого складено протокол про адмінправопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України», справу скерували до суду.]]>
Ужгородка отруїлася чадним газом поки готувала їжу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412683822 5 травня до рятувальників надійшло повідомлення про підгоряння їжі у квартирі багатоповерхівки в Ужгороді по вулиці Тлехаса. СОЦІО Mon, 06 May 2024 11:37:00 +0300
"Залучались три одиниці техніки 3-ї державної пожежно-рятувальної частини м.Ужгород та автомобіль штабний". - зазначають в управлінні.
]]>
Переправник з Берегівщини отримав 7 років тюрми з конфіскацією майна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241268370 За публічного обвинувачення Берегівської окружної прокуратури 59-річного чоловіка засуджено до 7 років позбавлення волі за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України). Також суд ухвалив рішення щодо конфіскації усього належного йому майна. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Mon, 06 May 2024 11:35:00 +0300
Чоловіки приїхали до Виноградова та оселилися там, вичікуючи слушного часу для перетину держрубежу. Вартість незаконної «мандрівки» становила 3000 євро з особи.

Осіб викрили співробітники Держприкордонслужби та Департаменту військової контррозвідки СБУ на території с. Боржава, за 3000 м від кордону. При собі громадяни мали гумовий надувний човен з насосом, а особисті речі та документи попередньо запакували у захисну плівку.

Після викриття організатору обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести майже 215 тис. грн застави. Наразі вирок щодо чоловіка не набрав законної сили, триває час на апеляційне оскарження.]]>
Помер колишній ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241268357 5 травня перестало битися серце людини, яка ціле життя ішла за своєю мрією, а нерідко, зваливши її на свої плечі, і несла. Такою мрією і справою життя Івана Небесника стала сьогоднішня Закарпатська академія мистецтв. ПОДІЇ Mon, 06 May 2024 11:32:00 +0300
Учора, коли за Юліанським календарем святкується Пасха, завершив свій земний шлях цілеспрямований чоловік, люблячий батько, дотепний товариш, натхненник та засновник Закарпатської академії мистецтв. Сьогодні у храмах символічно Царські врата залишаються відчиненими, що символізує відкритість Неба. Життя Івана Небесника свідчить, що смерть не має перемоги там, де людина дарує себе іншим. Ректор подарував своє життя Академії, нерідко жертвуючи своїми власними потребами та потребами родини, але саме завдяки цьому дарунку існує Закарпатська академія мистецтв – його мрія і його життя. Так, сьогодні перестало битися серце Івана Небесника, але життя ректора продовжується в закладі, у студентах, у викладачах, у друзях та рідних.

Про це повідомляє Анна Бокшан у групі Закарпатська академія мистецтв.]]>
На Великдень на кордоні з Угорщиною митники виявили старовинні поштові марки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412682631 32 шт поштових марок різних періодів часу та країн світу співвітчизниця вирішила перемістити через митний пост «Астей» «зеленим коридором», аби уникнути декларування. Втім, митники перевірили особисті речі громадянки та виявили раритети в жіночій сумочці в конверті. ПОДІЇ Mon, 06 May 2024 11:23:00 +0300
Оскільки вони підпадають під вставновлені законодавством обмеження щодо вивезення за межі митної території України та потребуть дозвільних документів при переміщені через кордон, відносно жінки задокументовано протокол про порушення митних правил.

Виявлені предмети вилучено, їх вартість та цінність встановить спеціаліст-експерт.]]>
На Тячівщині у Тисі знову виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412682243 Про виявлення тіла людини на березі Тиси, зі свого боку кордону, військовослужбовців відділу прикордонної служби «Тячів» повідомили румунські колеги. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України СОЦІО Mon, 06 May 2024 11:19:00 +0300
Від початку 2024 року на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону, по обидва боки річкової ділянки кордону, виявлено тіла семи чоловіків, які намагались незаконно подолати Тису.]]>
Відбулися матчі 1/8 Кубка Закарпаття з футболу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412518145 4 травня стартували змагання за обласний кубок. ЗАФ СПОРТ Sun, 05 May 2024 20:55:00 +0300
«Заріччя» – «Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ) – 2:4,
«Зірка-SPAR» (Лінці Середнянської селищної ради) – «Тячів» – 0:3,
«Мукачево» – «Севлюш» (Виноградів) – 0:4,
«Зірка» (Онок) – «Бужора» (Іршава) – 1:2,
«Лідер» (Сторожниця) – «Медея» (Оноківська ТГ) – 0:5,
«Берегвідейк» (Берегово) – «Перечин» – 1:1, 2:4 пен.,

Матчі 1/4 фіналу відбудуться 9 червня, матчі у відповідь - 16 червня:

«Вишково» – «Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ),
«Тячів» – «Севлюш» (Виноградів),
«Медея» (Оноківська ТГ) – «Бужора» (Іршава),
«Сокіл» (Холмківська ТГ) – «Перечин».

]]>
В Ужгороді до Великодня встановили 12 писанок (ФОТО) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24124174158 Чотири з них розмалювали викладачі Ужгородської школи мистецтв Василь Вовчок, Михайло Йолич, Аліна Роман, Костянтин Турко, Олександр Сидорук, розповіла директорка школи Наталія Громова. Міськрада Ужгорода ФОТОРЕПОРТАЖ Sat, 04 May 2024 20:37:00 +0300
Традицію зображувати на писанках мистецькі надбання краю, за інформацією Управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради, планують продовжувати й надалі.

Щодо інших восьми писанок, то на них патріотичні орнаменти, Герб України, Янгол-охоронець, дівчина-Україна.

Писанки на площі Шандора Петефі будуть до кінця наступного тижня, тому не оминайте Великодню локацію, адже це частина нашої культури, яка для кожного набуває зараз ще більшої цінності. Шануймо своє – шануймо українське!]]>
В Ужгороді з військового зірвали шеврони: що відомо про інцидент (відео) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24124172339 У центрі Ужгорода на Закарпатті посеред білого дня людина у цивільному одязі зірвала з військовослужбовця шеврони, кинувши їх на землю. Про це повідомив Віталій Глагола. Фокус РАТУША Sat, 04 May 2024 20:20:00 +0300
Як зазначив журналіст, ймовірно військовослужбовець перебував у стані алкогольного сп'яніння.

"Всі деталі вказаного інциденту повинна розслідувати поліція та військова служба правопорядку, так як даний відеоролик може бути вирваний з контексту загальної ситуації", — вважає Віталій Глагола.

Пізніше стало відомо, що чоловік, який зривав шеврони, також є військовослужбовцем, який на даний час проходить реабілітацію після поранення. Його, як повідомляє журналіст, обурило, що військовий у формі знаходився у нетверезому стані й цим соромить Збройні Сили України. Саме тому він зірвав шеврони.

Натомість чоловік у синій куртці є цивільним, — додав Віталій Глагола.]]>
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24124171720 Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав незаконним будівництво вітряків на «смарагдовій» полонині Боржави. Відповідну постанову суд виніс 24 квітня. Про це повідомили активісти ГО «Врятуй Боржаву», які роками виступали проти забудови високогірʼя. ПОДІЇ Sat, 04 May 2024 20:16:00 +0300
Нагадаємо, турецька компанія ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» у 2017 році розпочала збір усіх необхідних документів для будівництва вітрової електростанції загальною потужністю на найдовшій полонині Закарпаття – полонині Боржаві. Йшлося про облаштування 34 вітряків по 150 метрів заввишки разом із гірськими сполучними дорогами і підземними кабелями на десятки кілометрів уздовж Боржави. Будівництво ВЕС мало розпочатися в червні 2019 року.

Проти облаштування вітрової електростанції на полонині Боржава виступили місцеві активісти та екологи. Вони наголошують на можливих ерозіях ґрунту, небезпеці утворення зсувів, селів, зменшенні туристичної привабливості регіону та чисельності рідкісних видів рослин і тварин внаслідок реалізації проекту. Натомість інвестор стверджує, що вплив на природу буде мінімальним, інвестиція сприятиме розвитку туризму.]]>
В Ужгороді двоє раніше судимих обікрали підсобного приміщення в новобудові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412417166 3 травня до поліції зателефонував 52-річний ужгородець та повідомив, що в новобудові, за місцем його роботи, із підсобного приміщення невідомі викрали інструменти. КРИМІНАЛ Sat, 04 May 2024 20:14:00 +0300
Обох фігурантів поліцейські оперативно розшукали, затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. За фактом крадіжки, вчиненої в умовах воєнного стану, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України. За скоєне зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.]]>
На Закарпатті сталися дві автопригоди, у яких травмувалися малолітні http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412417141 Впродовж 3 травня у Закарпатській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди, внаслідок яких травмовано двоє малолітніх. Обох дітей із травмами госпіталізували. СОЦІО Sat, 04 May 2024 20:09:00 +0300
Ще одна аварія із травмованою дитиною сталася в Ужгороді.   40-річний мешканець Києва, водій «Кіа», скоїв наїзд на 6-річного xлопчика, який вийшов із припаркованого автомобіля «TOYOTA» та попереду нього почав перебігати дорогу. Водій, за результатами огляду на стан сп'яніння, був тверезий. Його транспортний засіб помістили на спецмайданчик поліції.

За фактами порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження, слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України. Слідство у справах триває, повідомляє Відділ комунікації поліції в Закарпатській області.
_____________________________________________________

Учора ми повідомляли, що також на Рахівщині сталися дві ДТП за участі малолітніх.]]>
Хуст переміг на виїзді конкурента з Полтавщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241241758 У Першій лізі відбулися матчі 7-го туру у групі "Вибування". ФК "Хуст" грав у Горішніх Плавнях з ФК "Гірник-Спорт" і переміг - 2:0. Обидва голи забив Приходько - на 31-й хвилині та на 56-й з пенальті. СПОРТ Sat, 04 May 2024 19:54:00 +0300 Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412465739 Вчора ввечері біля входу на територію Виноградівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки зібралася група людей, орієнтовно 10 осіб, які порушували публічний порядок та вчиняли хуліганські дії. КРИМІНАЛ Sat, 04 May 2024 09:56:00 +0300
Коли учасники конфлікту намагалися силою відчинити вхідні ворота, співробітники ТЦК та СП здійснили попереджувальні постріли у повітря.

На місці події забезпечували публічний порядок кілька екіпажів поліції. Ніхто з присутніх внаслідок хуліганських дій не постраждав. Наразі конфлікт з даного приводу вичерпано.

Слідчі кваліфікували такі дії за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство). Тривають процесуальні заходи, діям кожного з учасників правоохоронці нададуть правову оцінку.

Винним у вчиненні хуліганства загрожує увʼязнення терміном до 7 років, повідомили у пресслужбі поліції.
_______________________________________________

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП
також повідомила:

3 травня з метою уточнення військово-облікових даних в 1-му відділі Берегівського РТЦК та СП перебував військовозобов’язаний ромської національності Лакатош Василь Іванович. Згодом біля адміністративної будівлі   ТЦК та СП зібрався натовп громадян України ромської національності, які почали вчиняти хуліганські дії і спроби проникнення на територію військового об’єкту. Було викликано Національну поліцію.

Правовою оцінкою інциденту займаються правоохоронні органи.
_______________________________________________]]>
На Тячівщині затримали переправника разом з двома «клієнтами» в гідрокостюмах http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412465343 Співробітники кримінальної поліції Тячівського районного відділу поліції у співпраці з Держприкордонслужбою викрили жителя села Глибокий Потік на незаконному переправленні через державний кордон України військовозобов’язаних чоловіків. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Sat, 04 May 2024 09:52:00 +0300
Такі незаконні послуги коштували втікачам 2 тисячі доларів з кожного.

З місця події слідчі вилучили два гідрокостюми, 4 мобільні телефони, гроші та автомобіль, яким користувався зловмисник.

Переправника та двох ухилянтів затримали та помістили до пункту тимчасового тримання ДПСУ.

Слідчі Тячівського районного відділу поліції повідомили організатору схеми про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Готуються матеріали для обрання фігурантові запобіжного заходу.

У справі триває слідство.]]>
На ПП Чоп - Загонь запобігли незаконному імпорту побутової хімії на понад мільйон гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24123183016 Закарпатські митники запобігли незаконному імпорту побутової хімії з Євросоюзу на понад мільйон гривень. Її намагалися завезти на митну територію України без декларування та повної сплати митних платежів. Закарпатська митниця КРИМІНАЛ Fri, 03 May 2024 21:25:00 +0300
Згідно наданих митниці товаросупровідних документів, в Україну ввозилися серветки для прання, плямовивідники, гелі та ін. Відправником побутової хімії виступала німецька фірма, одержувачем – київська.

Натомість, після вивантаження всіх коробок з напівпричепу, митники виявили недешевий асортимент   імпортного товару, про який взагалі не йшлося у товаросупровідних документах. Відтак, виявлено невідповідність заявлених у документах не лише місць товару, а й його найменування та маркування, орієнтовною вартістю понад мільйон гривень.

Водій вантажівки пояснив, що під час завантаження товару він був відсутній, відповідно не звіряв фактичну кількість вантажних місць у напівпричепі. Іноземне підприємство письмово зазначило, що, нібито, помилково відправило товари, які планувались у Казахстан.

Оскільки порушником митного законодавства виявився керуючий партнер німецького підприємства, який подав митному органу документи з неправдивими відомостями, відносно нього складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкція передбачає накладання штрафу у розмірі від 50% до 100% вартості предметів правопорушення з їх конфіскацією.

Незадекларований товар тимчасово вилучено та поміщено на склад митниці. Точна вартість вилученого буде встановлена додатково. Справу скерують до суду.]]>
На Закарпатті судитимуть керівника ГО, який продавав автомобілі ввезені як гумдопомогу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24123124827 Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо засновника громадської організації з Мукачівщини за фактом продажу гуманітарної допомоги під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 03 May 2024 15:42:00 +0300
Натомість чоловік планував продати автівки, тож розмістив відповідне оголошення в одній із соціальних мереж. У подальшому керівник ГО безпосередньо контактував із потенційними покупцями, а наприкінці травня за 14 600 євро продав два авто, після чого одразу був викритий правоохоронцями.

З ініціативи прокуратури два вказані транспортні засоби вже передали на потреби ЗСУ, ще один направлять військовим найближчим часом.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Ужгородське райуправління поліції за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ та Закарпатського управління ДВБ НПУ.

Санкція інкримінованої чоловіку статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.]]>
Судитимуть закарпатця, який виманив у дружини військовослужбовці 10 500 доларів США http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412312425 Ужгородська окружна прокуратура скерувала на розгляд суду обвинувальний акт щодо жителя Тячівщини за фактом скоєння ним шахрайства у великих розмірах (ч. 3 ст. 190 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 03 May 2024 15:40:00 +0300
Мешканка Ужгорода, довірившись зловмиснику, протягом квітня-травня минулого року передала йому гроші кількома частинами. Надалі, зрозумівши, що її обманули та не мали реального наміру допомогти, звернулася до правоохоронних органів.

Зазначимо, що правопорушник – раніше судимий за крадіжку і на момент вчинення злочину відбував іспитовий строк покарання, призначеного йому вироком Хмельницького міськрайонного суду.

Досудове розслідування здійснювало Ужгородське райуправління поліції. Наразі розгляд провадження відбувається в Ужгородському міськрайонному суді. Сам обвинувачений знаходиться під вартою.
]]>
На Рахівщині сталися дві ДТП за участі малолітніх http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24123124013 2 травня близько 12-ї години до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду за участі мотоцикла та малолітньої дитини-пішохода у селі Богдан. Слідчо-оперативна група Рахівського районного відділу поліції, яка виїхала на місце події, з’ясувала попередні обставини аварії. СОЦІО Fri, 03 May 2024 15:37:00 +0300
Внаслідок аварії хлопчика з травмами госпіталізували до лікарні. Водія поліцейські освідували — за кермом чоловік перебував тверезий. Його транспортний засіб вилучили та помістили на арештмайданчик.

Ще одна автопригода сталася близько 15:30 у селищі Ясіня. Там 14-річний місцевий мешканець взяв без відома батьків мопед. На ньому малолітній, разом із 14-річним товаришем, рухаючись пішохідною ґрунтовою дорогою, допустив наїзд на 11-річного хлопця, який йшов доріжкою в напрямку свого дому. Останній внаслідок аварії отримав травми різного ступеня важкості. Його госпіталізували.

За обома фактами слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження.

З родинами малолітніх працюватимуть ювенальні поліцейські.

Слідство у справах триває.]]>
На Хустщині місцевого жителя засудили до 8 років ув’язнення за вбивство знайомого http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24123123740 Прокурор Хустської окружної прокуратури довів у суді вину мешканця с. Велятино в умисному вбивстві знайомого (ч. 1 ст. 115 КК України). Особу засуджено до 8 років позбавлення волі. КРИМІНАЛ Fri, 03 May 2024 15:36:00 +0300
За кілька годин після події нападника затримали співробітники поліції. Згодом його взяли під варту без можливості внести заставу, де він утримуватиметься і до набрання вироком законної сили.

Чоловік визнав свою вину у скоєному. Водночас Хустський районний суд зобов’язав його виплатити потерпілій понад пів мільйона гривень моральної та матеріальної шкоди. Для забезпечення відшкодування збитків наклав арешт на майно чоловіка – 8 земельних ділянок, які перебувають у його власності.

Наразі очікується набрання вироком законної сили.]]>
У Мукачеві затримали організатора каналу незаконної переправи чоловіків через держкордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122185057 За оперативною інформацією закарпатських правоохоронців було викрито 39-річного мукачівця на організації незаконного каналу для переправлення через кордон військовозобов’язаних чоловіків. КРИМІНАЛ Thu, 02 May 2024 21:49:00 +0300
В результаті, в ході контролю за вчиненням злочину, правоохоронці затримали зловмисника на околицях міста Хуст, коли він саме транспортував для подальшого переправлення до сусідньої Румунії двох клієнтів мобілізаційного віку.

Свої незаконні послуги переправник оцінив у 8 тисяч доларів з одного чоловіка.  

З місця події слідчі вилучили автомобіль, яким користувався зловмисник для перевезення клієнтів, мобільний телефон та грошові кошти у загальному розмірі понад 10 тисяч доларів.

Самого ж організатора схеми, у порядку статті 208 КПК України, поліцейські помістили до ізолятора тимчасового тримання.

За фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого з корисливих мотивів, у поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України.

Наразі слідчі готують матеріали для повідомлення затриманому про підозру та обрання запобіжного заходу.

За скоєне зловмисникові загрожує до 9 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.]]>
29-річна ужгородка намагалася перерізати собі вени на вулиці у Львові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122184855 У четвер, 2 травня, у Львові 29-річна жінка намагалася вчинити спробу самогубства, перерізавши собі вени. Втілити задумане їй завадили медики «швидкої» та поліцейські. У результаті жінку госпіталізували до психлікарні. СОЦІО Thu, 02 May 2024 21:46:00 +0300 Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122164958 Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту. З відповідним запитом область звернулася до Держводагентства, щоб клопотати про спрямування фінансування із резервного фонду, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Thu, 02 May 2024 19:48:00 +0300
Щоб здійснити капітальний ремонт зруйнованих ділянок дамб, відновити берегоукріплення, адже є ризик   підтоплень населених пунктів та дворогосподарств поряд із річками, потрібно понад 203 млн грн.

Для Закарпаття проведення протипаводкових заходів дуже важливе, особливо зараз, поки тепла пора, а у річках знижується рівень води.]]>
Підприємства Закарпаття відтепер можуть подавати заявки на бронювання працівників онлайн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122164740 Ми продовжуємо комунікувати з бізнесом, відповідати на всі запитання та створювати комфортні умови для роботи, реагуючи на запити, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 02 May 2024 19:45:00 +0300
Для цього необхідно перейти за посиланням www.dopomoha.carpathia.gov.ua/archives/13149 або знайти форму в розділі «Послуги» на порталі «Допомога Закарпаття», внести необхідні дані й підвантажити документи.

Відтак після розгляду поданої інформації на рівні ОВА Ви отримаєте оперативне повідомлення про передачу документів Генеральному штабу ЗСУ з вихідним номером, датою та посиланням на ресурс, де можна відстежувати прийняті рішення щодо бронювання фахівців.

Отримували чимало запитів від підприємців саме щодо процедури бронювання, оскільки в період розгляду поданих списків вони не знали, на якому етапі зараз їхня справа. Саме тому разом з управлінням цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ОВА запускаємо розділ, котрий спростить подачу документів та дозволить підприємцям вчасно отримувати інформацію про відправку документів від адміністрації на наступний рівень.

Нині стабільна робота бізнесу – одне з основних завдань для нас, оскільки від цього залежить економічна ситуація не тільки в нашому регіоні, а й в державі загалом, що своєю чергою дозволяє розвивати й відбудовувати Україну, підтримувати Збройні сили.]]>
Ужгород співфінансуватиме реконструкцію будівлі Закарпатського ОТЦК - рішення міськради http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122113853 2 травня відбулося сьогодні засідання позачергової сесії Ужгородської міської ради. Міськрада Ужгорода РАТУША Thu, 02 May 2024 14:34:00 +0300
Також депутати підтримали зміни до Програми фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток в Ужгороді на 2024-2026 роки.

Проголосували, зокрема, за виділення додаткової фінансової допомоги у розмірі 15 мільйонів гривень медичним закладам, які зараз у процесі реорганізації у кластерний заклад. Додамо, що заходи щодо створення кластерного медичного закладу проводять відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №174 від 28 лютого 2023 року «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я».

У зв’язку із цим підтримали зміни до бюджету міста на 2024 рік.

Також депутати не подолали вето міського голови, яким призупинено дію підпунктів 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., 1.5., 1.6 пункту 1 рішення сесії LII сесії міської ради VIII скликання 28 березня 2024 року № 1725 «Про надання дозволів на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок».]]>
В Ужгороді запрацював релокований з Харкова завод із гарячого цинкування - ТОВ «Ескаль цинк» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24122101650 Загальна площа – 6 тис. м². Гаряче цинкування, яке забезпечує тривалий захист металевих конструкцій від корозії, здійснюють за допомогою високотехнологічного німецького обладнання. На рік підприємство зможе опрацювати до 30 тисяч тонн металевих виробів. ПОДІЇ Thu, 02 May 2024 13:16:00 +0300
Серед основних послуг компанії – цинкування металоконструкцій та металевих споруд, опор ліній електропередач, операторів мобільного зв’язку та антенних, будівельних металоконструкції, деталей трубопроводів та інші. Крім цього, тут надаватимуть й широкий перелік послуг з металообробки.
]]>
В Іршаві крадій із Собатина викрав з магазину товару на 10 тисяч гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412281624 1 травня до поліції звернулася працівниця одного з магазинів у місті Іршава та повідомила про зникнення ряду продукції із закладу. Відділ комунікації поліції Закарпатської області КРИМІНАЛ Thu, 02 May 2024 11:15:00 +0300
Правоохоронці швидко встановили, що до крадіжки причетний 46-річний житель села Собатин. Зʼясувалося, що фігурант впродовж кількох днів навідувався у магазин та   непомітно виносив із закладу різного роду товар. Загальна сума збитків склала орієнтовно 10 тисяч гривень.

Зловмисника оперативно затримали. Відомо, що підозрюваний раніше уже вчиняв майнові злочини. Кримінальні провадження відносно нього наразі розглядаються у суді.

Зловмисника помістили до ізолятора тимчасового тримання. Його дії слідчі кваліфікували за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України, тобто крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану.

У справі триває досудове розслідування.]]>
Через три роки будуть заборонені суцільні рубки лісу в Карпатах http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412120148 Кабінет Міністрів України заборонив суцільні рубки головного користування у гірських лісах Карпат. Документ набере чинності через три роки. Про це повідомила пресслужба Державного агентства лісових ресурсів у Facebook. СОЦІО Wed, 01 May 2024 23:11:00 +0300
Даною постановою визначено особливості здійснення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки, на період дії правового режиму воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування. Тепер такі рубки проводитимуться за зверненням військових адміністрацій за чітко визначеною процедурою.

Також постанова вносить зміни до Правил поліпшення якісного складу лісів в частині проведення рубок переформування, заснованих на принципах наближеного до природи лісівництва з метою найширшого застосування вибіркової і поступової системи рубок, які відповідають міжнародній практиці. Очікується, що завдяки переходу до вибіркової системи рубок вдасться збільшити річний приріст деревостанів і забезпечити безперервне та раціональне використання лісу, що своєю чергою збільшить надходження рентної плати за рахунок збільшення обсягів заготівлі деревини.

Окрім того, даною постановою забороняється проведення рубок головного користування в Карпатах через три роки та впроваджується перехід ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва (рубки переформування).

«Так, це дійсно означає, що “лисих” Карпат ви більше не побачите, а дозвільна процедура, визначена постановою №454 мінімізує негативні наслідки військових дій для лісу, запроваджує чітку систему контролю, запобігає зловживанням та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій», – зазначають в Держлісагентстві.

]]>
На Закарпатті новий начальник Управління СБУ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24121201123 Сьогодні, Указом Президента України, Кононенка Сергія Васильовича призначено на посаду начальника Управління СБ України в Закарпатській області. ПОДІЇ Wed, 01 May 2024 23:06:00 +0300
Із серпня 2023 року на Закарпатті не було постійного керівника обласного СБУ, тодішнього начальника Євгена Борзілова Зеленський звільнив, а нового так і не призначив.

Із серпня в.о. керівника обласного управління СБУ був Володимир Блуд.]]>
На Закарпатті керівництво заповідника завдало місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412115649 Закарпатська обласна прокуратура повідомила про підозру директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника. Їм інкримінують зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Wed, 01 May 2024 18:04:00 +0300
Так, службові особи, персонально відповідаючи за правильність і достовірність фінансової звітності заповідника, підписали і подали недостовірні податкові декларації з плати за землю. У них умисно не було застосовано необхідні коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель. Це дало змогу установі протиправно занизити кінцеву суму податку, не сплативши кошти до місцевого бюджету.

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури досудове розслідування здійснює Шостий слідчий відділ ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, із залученням оперативних співробітників ДБР.

Найближчим часом підозрюваним оберуть запобіжні заходи.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.]]>
На Закарпатті упередили розтрату 3 млн грн на ремонті дитячого садочку та будівництві укриття http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412115410 Аналітики Теруправління БЕБ у Закарпатській області під час моніторингу публічних закупівель виявили два ризикові тендери. За результатами скерованих рекомендацій до розпорядників бюджетних коштів один договір розірвано, в іншому зменшена вартість. Таким чином упереджено 3 млн грн розтрати бюджетних коштів. КРИМІНАЛ Wed, 01 May 2024 18:00:00 +0300
Аби не допустити неефективне використання коштів громади, працівники БЕБ направили до сільради лист з рекомендацією вжити заходів та перевірити доцільність укладання договору підряду. В результаті розпорядник бюджетних коштів розірвав раніше укладену угоду.

Крім того, аналітики БЕБ виявили тендер із завищеними цінами на проєктні роботи з будівництва протирадіаційного укриття. Їх вартість була невірно розрахована службовими особами однієї з міських рад Закарпаття.

Аналітики БЕБ рекомендували органу місцевого самоврядування провести повторні розрахунки. В результаті міська рада уклала додаткову угоду на зменшення вартості договору.

Таким чином аналітики Територіального управління БЕБ у Закарпатській області загалом   упередили неефективне використання майже 3 млн грн місцевого бюджету.

]]>
У "Парку Велетнів" в Ужгороді згоріла одна з фігур http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412115044 Фігура велетня з пінополістеролу на ім’я Гроджут згоріла за кілька хвилин до приїзду надзвичайників. РАТУША Wed, 01 May 2024 17:59:00 +0300
Як додали у відомстві, працівники   скористалися вогнегасником і самостійно вгамували займання вогню.

Причина виникнення займання з‘ясовується

Під час пожежі ніхто не постраждав. Обставини загоряння з'ясовуються.]]>
В Ужгороді відкрили Центр рекрутингу української армії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24121145933 Центр рекрутингу української армії відкрили сьогодні у приміщенні Ужгородської міської ради, а саме у ЦНАПі, за адресою пл. Поштова, 3. Це вже 19-ий центр в Україні, його створили у співпраці Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Ужгородської міськради і Закарпатської ОВА. Міськрада Ужгорода ПОДІЇ Wed, 01 May 2024 17:56:00 +0300
У центрі допомагатимуть отримати посаду в Збройних Силах України та інших військових формуваннях Сил оборони відповідно до побажань та кваліфікації людей, які звертатимуться, розповів Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець. Рекрутинг дозволяє оптимально обрати для людини і військову спеціальність і підрозділ, вакантних посад багато. Цивільні рекрутери, а це адміністратори ЦНАПу, супроводжуватимуть людину, яка є військовозобов'язаною, і з питань контракту, і з питань тієї військової частини, куди вона хоче потрапити. Ці працівники не видаватимуть повістки про мобілізацію, їхня функція – суто комунікативна.

«Сьогодні кожен має брати участь у захисті країни – як в економічному плані, так і у військовому. Відкриття рекрутингового центру в Ужгороді – дуже правильна ініціатива, яку ми підтримуємо і плануємо поширювати в інших містах області», – відзначив на відкритті голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Планують цьогоріч відкрити у найближчі 2-3 місяці ще стільки ж рекрутингових центрів у різних регіонах, загалом близько 40.
_________________________________________________

Наступного дня, 2 травня, пресслужба 128-ї бригади повідомила, що У Мукачеві також відкрили Рекрутинговий центр української армії – вже 2-й на Закарпатті й 20-й по Україні.

Як повідомляється, головна особливість центрів у тому, що тут не роздають повісток. Доброволець, що вирішив долучитися до захисту своєї країни, може самостійно переглянути вакансії в різних військових частинах і обрати саме ту, яка йому найбільше до душі.

“У щойно відкритому Мукачівському Центрі рекрутингу представлена й 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада, її офіцери можуть детально розповісти про службу в «Закарпатському легіоні» й відповісти на будь-які питання”, - коментують у Закарпатському легіоні.

Як поавідомляється, в Центрах не видаватимуть повістки

У бригаді також додали, що людина, що вже отримала повістку в ТЦК та СП, так само може прийти до Рекрутингового центру, поспілкуватися з представниками нашої військової частини, самостійно обрати військовий фах, отримати від бригади рекомендаційний лист і після навчального центру прийти на обрану посаду.]]>
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412114510 Новим керівником колишнього МРЕО призначили Крістіана Фекийшгазі. ПОДІЇ Wed, 01 May 2024 17:49:00 +0300
Досі Крістіан Фекийшгазі працював на посаді заступника начальника РСЦ в Закарпатській області та заступника начальника відділу логістики РСЦ у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.

life.ko.net.ua/?p=162188]]>
На Рахівщині водій джипа збив дитину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24121144923 30 квітня до поліції надійшло повідомлення про те, що у селищі Ясіня трапилася дорожньо-транспортна пригода із травмованими. КРИМІНАЛ Wed, 01 May 2024 17:47:00 +0300
Внаслідок аварії дитину із травмами різного ступеня важкості госпіталізували до лікарні. Водія освідували — чоловік за кермом перебував тверезий.

Його транспортний засіб правоохоронці вилучили та помістили на арештмайданчик. За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України. Слідство у справі триває.]]>
У Чопі під час пожежі на сміттєзвалищі отримав опіки 56-річний чоловік http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24121144716 У вівторок, 30 квітня, в Чопі горіло місцеве сміттєзвалище. Під час пожежі постраждав чоловік, його госпіталізували до лікарні. СОЦІО Wed, 01 May 2024 17:45:00 +0300
Вже через 7 хвилин на місці виклику працювали   пожежники. Вони виявили неподалік від осередку пожежі травмованого чоловіка 1968 року народження з опіками рук. Рятувальники викликали екстрену медичну допомогу та передали потерпілого медикам.

У відомстві додали, що через велику площу загоряння – 100 кв. м – довелося розбирати сміттєві завали та проливати водою, щоб уникнути повторного займання.]]>
Уряд погодив призначення Юрія Гузинця заступником голови Закарпатської ОВА (ОНОВЛЕНО) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24114115016 Колишній голова Ужгородської РДА відповідатиме за гуманітарний напрямок, зокрема освіту і культуру. ПОЛІТИКА Wed, 01 May 2024 14:47:00 +0300
На посаді заступника голови Закарпатської ОДА Юрій Гузинець відповідатиме за гуманітарний напрямок, зокрема освіту і культуру.

Нагадаємо, член партії «Слуга народу» Юрій Гузинець очолював Ужгородську РДА з листопада 2022 року, а доти працював керуючим справами та заступником керівника апарату Закарпатської обласної ради.

У декларації за 2023 рік Юрій Гузинець вказав, що заробив на посаді голови Ужгородської РДА 469,5 тис грн. У 2022-2023 роках разом з дружиною він придбав будинок у селі Оноківці і два автомобілі – Tesla S та Volkswagen Passat загальною вартістю понад 1,1 млн грн, повідомляє zaxid.net.
___________________________________________

1 травня Президент України Володимир Зеленський звільнив Юрія Гузинця з посади голови Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області.
Відповідне розпорядження №48/2024-рп від 1 травня опубліковане на сайті глави держави, передає Укрінформ.

“Звільнити Гузинця Юрія Івановича з посади голови Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області згідно з поданою ним заявою”, - ідеться у документі.]]>
У Малому Березному автомобіль зіткнувся з електроопорою - водія довелося деблокувати рятувальникам http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24120205031 Водій народився у сорочці» – каже лікар бригади № 1300 Леонід ХОДАНИЧ, розповідаючи про сьогоднішню ДТП у с. Малий Березний. 103 Закарпаття ПОДІЇ Tue, 30 Apr 2024 23:47:00 +0300
Постраждалий – затиснутий в авто. Поки рятувальники за допомогою спецобладнання деблокують постраждалого, медики проводять маніпуляції зі знеболення та іммобілізації. У 31-річного водія – підозра на травму хребта, перелом лівої плечової кістки. На жорстких ношах зафіксованого пацієнта обережно перекладають до «швидкої», де медики стабілізують його стан. Чоловік опритомнів, почав відповідати на запитання лікаря, скаржитися на дискомфорт, але всі його життєвоважливі показники стабільні.

Бригада «швидкої» із сиреною мчить до Ужгорода, де в приймальному відділенні ЦМКЛ вже чекає команда фахівців-медиків. Зараз пацієнт після повного обстеження перебуває на лікуванні в медзакладі.     ]]>
На Хустщині скажена лисиця ходить селом і нападає на собак (ВІДЕО) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24120204640 У соцмережі повідомляють, що у смт Вишково лисиця з ознаками зараження на сказ, ходить вулицями і нападає на собак. СОЦІО Tue, 30 Apr 2024 23:40:00 +0300 В Ужгороді влада та бізнес говорили про забезпечення роботою ветеранів, які повернулися з фронту http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412019247 Провели в Ужгороді захід з представниками бізнесу, роботодавцями на тему «Повернення ветерана на робоче місце», - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 30 Apr 2024 21:57:00 +0300
Чимало працівників підприємств, організацій зараз на передовій, хтось із них повернеться на своє місце роботи, хтось захоче змінити фах.

Освіта і перекваліфікація ветеранів та ветеранок - елемент їх успішної реінтеграції. Та варто памʼятати, що до цього процесу потрібно готувати весь колектив. Важливо залучати всі наявні ресурси для того, щоб ветерани мали можливості для навчання. По країні вже спостерігаємо позитивну тенденцію - бізнес активно відкриває можливості для працевлаштування ветеранів.

До дискусії долучились представники підприємств, великого і малого бізнесу регіону – ТОВ «Флекстронікс», швейної фабрики «Парада», ТОВ «Інтерфіл», КП «Водоканал Ужгород», ТОВ «Н2О» та багато інших.

Ми у боргу перед цими людьми. Допоможемо їм повернутися до гідного мирного життя разом.]]>
Керівника одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті підозрюють у торгівлі метамфетаміном http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24120152532 За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури правоохоронцеві повідомлено про підозру у незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні та збуті психотропної речовини (ч. 2 ст. 307 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Tue, 30 Apr 2024 18:23:00 +0300
Встановлено, що чоловік систематично збував метамфетамін на території Берегівщини. Протягом цього місяця правоохоронцям вдалося задокументувати ряд таких фактів. Зустрічі з «клієнтами» чоловік проводив у багатолюдних місцях. На останній з таких, коли правоохоронці викрили незаконну діяльність громадянина, він і сам перебував у стані наркотичного сп’яніння.

Наразі досудове розслідування триває. Його здійснює Шостий слідчий відділ ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, за оперативного супроводу Закарпатського управління ДВБ НПУ.

У разі доведення вини особі загрожуватиме до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.]]>
Віктор Микита привітав переможців Берегівського району Всеукраїнських шкільних змагань Пліч-о-пліч http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24120151044 Мав за честь привітати переможців районного етапу проєкту «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» на Берегівщині, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. СПОРТ Tue, 30 Apr 2024 18:09:00 +0300
Гідно представити свою школу, громаду, район та область на загальнонаціональному рівні – бажання кожного і кожної, хто приєднався до команд.

До участі в проєкті «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» долучилися   365 команд з усіх 113 закладів загальної середньої освіти територіальних громад району.

Разом із представниками місцевої влади, правоохоронцями, військовими, освітянами та підприємцями нагородили 7 команд, які вибороли звання чемпіонів третього етапу змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» в Берегівському районі.

Вітаю команди-переможниці:

— з баскетболу серед дівчат – «Горожанські сови» Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1;

— з баскетболу серед юнаків – «Незламні» Сілецького ліцею Камʼянської ТГ;

— з волейболу серед дівчат – «Сузірʼя» Оноцької ЗОШ I-III ст. Виноградівської ТГ;

— з волейболу серед юнаків – «Королівські рисі» Королівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 Королівської ТГ;

— з футзалу – «Непереможні» Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8;

— з чирлідингу – «Драйв» Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8;

— зі спортивного орієнтування – «Незламні» Королівського ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 Королівської ТГ.

Щиро вітаю учасників, тренерів та наставників з цією важливою подією для нашого краю.]]>
У будинку для літніх людей на Закарпатті людей утримали силою, щоб заволодіти майном http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412092238 Ми повідомляли, що у будинку для літніх людей у м. Берегово під час візиту до закладу представників Офісу омбудсмена один з підопічних заявив — його утримують силоміць, намагаючись відібрати майно. Коли цю інформацію перевірили правоохоронці, зʼясувалось, що будинок чоловіка йому вже не належить. Подробиці резонансної афери розповіли у ТСН. TCH СОЦІО Tue, 30 Apr 2024 12:17:00 +0300
У будинку для літніх людей чоловік — ще з 2020 року. Стверджує, з перших днів терпів образи з боку персоналу, кілька разів намагався втекти.

“Я спробував піти звідси, щоб повідомити у прокуратуру і поліцію — силою занесли назад і побили мене. Двічі таке було”, — каже підопічний Берегівського терцентру соцобслуговування Іштван Дзямко.

Чоловік стверджує — після останньої спроби втечі йому взагалі заборонили виходити на вулицю.

“Середньовічну вʼязницю влаштували. Не дозволяли вставати з ліжка. От чому я так погано ходжу. Тільки лежати і сидіти”, —   додає чоловік.

Директорка закладу відмовилась говорити з журналістами:

— Це закритий об’єкт. До побачення.
— Поясніть ситуацію.
— Я не збираюся вам нічого пояснювати.

Продовжити знімання ТСН вдається тільки після виклику поліції.

Пан Іштван ділить палату ще з п’ятьма чоловіками. Умови задовільні, та чоловік каже — може обслуговувати себе сам і хоче додому. Якого в нього вже нема. ]]>
Хуст взяв курс на забезпечення жителів якісним водопостачанням та водовідведенням http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24120934 І вдасться влаштувати це завдяки реалізації відповідного проєкту у межах Програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT Польща – Україна 2021 – 2027 за пріоритетом «Довкілля», - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. СОЦІО Tue, 30 Apr 2024 12:01:00 +0300
Доступ до якісної питної води, водопостачання та водовідведення – невід’ємні атрибути сучасного життя. Однак за останні 30 років у Хусті майже нічого не робилося у цьому напрямку. Відрадно, що оновлена команда Хустської міської ради це усвідомлює і швидко включилася в роботу з новими силами та ідеями. Закарпатська обласна військова адміністрація підтримує ініціативи, спрямовані на розвиток громад, та відстоює їх перед партнерами. Тож завдяки співпраці на всіх рівнях зможемо в реалізувати в області такий потужний проєкт.]]>
В Ужгороді пройшли урочистості з нагоди Дня прикордонника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412085827 Сьогодні разом із колегами взяв участь у заходах з нагоди Дня прикордонника України, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Tue, 30 Apr 2024 11:56:00 +0300
З нагоди професійного свята відзначив військовослужбовців Чопського та Мукачівського прикордонних загонів, а також Окремої авіаційної ескадрильї, особисто подякував кожному за службу й вірність військовій присязі, за нелегку, небезпечну працю. Всі вони справжні герої нашої країни.

Глибока шана і вічна пам’ять воїнам, які поклали своє життя в боротьбі за незалежність та суверенітет України.]]>
ТЦК: Затримання водіїв вантажівок представниками воєнкоматів є законним http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2412073355 На Закарпатті ТЦК затримують водіїв вантажівок. Зокрема, такі випадки зафіксовані на дорожній станції "Нижні Ворота". tsn.ua ПОДІЇ Tue, 30 Apr 2024 10:26:00 +0300 В Ужгороді спеціаліста з технагляду підозрюють у розтраті 3 млн грн на ремонті доріг http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411920424 Спеціалісту з технічного нагляду Ужгородської міської ради повідомили про підозру у розтраті чужого майна за попередньою змовою групою осіб у великих та особливо великих розмірах, а також службовому підробленні. Про це в понеділок, 29 квітня, повідомили у пресслужбі обласної прокуратури. КРИМІНАЛ Mon, 29 Apr 2024 23:37:00 +0300
“Так, влітку 2022 року підрядник уклав із комунальним підприємством міськради ряд договорів на проведення поточного ремонту чотирьох вулиць в обласному центрі. Загальна вартість робіт становила майже 3,7 млн грн., - коментують у прокураті. - Після завершення робіт спеціаліст із технагляду підписав і затвердив документацію із внесеними до неї даними, що не відповідають дійсності. Обсяги та вартість робіт були завищені, а збитки комунальному підприємству міськради склали 2,9 млн грн”.

У відомстві повідомляють, що близько 80% від суми, виділеної на аварійні, відновлювані роботи та експлуатаційне утримання місцевих доріг, підозрюваний розтратив на користь підрядного товариства. Останньому правоохоронці раніше також вручили повідомлення про підозру.]]>
Василь Іванчо: Шостий благодійний Khust Half Marathon позаду http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24119183412 Сьогодні разом з краянами, українцями з інших куточків країни та гостями з ЄС подолали цей півмарафон та вкотре довели, що ми сильна і здорова нація, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Mon, 29 Apr 2024 21:24:00 +0300
Та найголовніше, що завдяки кожному учаснику ми змогли зібрати значну частину коштів та підсилити наших захисників, адже тільки завдяки їм ми мали можливість сьогодні пробігти цю відстань.

Разом популяризуємо спорт та здоровий спосіб життя, розвиваємося та допомагаємо бійцям. Разом до перемоги!

А з результатами півмарафону можна ознайомитися тут:]]>
Чергові дві квартири отримають в Ужгороді наші захисники http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24119182421 Незабаром наші герої повернуться з реабілітації та місця дислокації однієї з бойових бригад в Ужгород, де на них і їхні сімʼї буде чекати нове житло, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 29 Apr 2024 21:21:00 +0300
Підприємці та громади краю приєднуються до цієї ініціативи, об’єднуються і в межах можливостей формують житловий фонд, який передається родинам бійців.]]>
БК Ужгород завершив сезон у Першій лізі на 6-му місці http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24119125934 26–28 квітня у Рівному відбувся фінальний етап Першої ліги сезону 2023/2024. СПОРТ Mon, 29 Apr 2024 15:53:00 +0300
Після вильоту з 1/4 фіналу закарпатці сконцентрувалися на боротьбі за 5–8 місця. Матчі відбулися 27–28 квітня:

«Ужгород» - «Че-Баскет-ЧОДЮСШ» (Чернівці) - 100:66,
«Ужгород» - «БІПА-Одеса-СДЮСШОР-2» – 74:93.

У підсумку БК «Ужгород» посів 6 місце. Чемпіоном Першої ліги України стала «Вінниця», котра у фіналі перемогла «Рівне-ОСДЮСШОР», бронзу здобув БК «Полтава».]]>
На Закарпатті 12 аварійних мостів, на відновлення яких потрібно 896 млн гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241198749 Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області із залученням фахівців нещодавно обстежила 12 аварійних мостів на дорогах місцевого значення. Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області ПОДІЇ Mon, 29 Apr 2024 11:05:00 +0300
Міст   на а/д С 071103 Усть Чорна-Лопухів км 0+023 (міст в с. Усть Чорна, довжиною 22 м.);

Міст на а/д С 070739 підїзд до с.Герцівці км 0+100 (довжина 10 м.);

Міст   на а/д С 071002 Стройне-Тибава км 6+050 (міст в с. Тибава, довжиною   6 м.);

Міст   на а/д С 070408 АБЗ – Нижні Ворота км 0+840 (міст в с. Нижні Ворота, довжиною   18 м.);

Міст на а/д С 070909 (Львів-Самбір-Ужгород) - Зарічево км 0+067 (міст в с.Зарічево, довжиною 84 м.);

Міст на а/д О 070701 Кольчино-Пузняківці-Тур’я Пасіка км 2+691 (міст в с.Кольчино, довжиною 18 м.);

Міст на а/д С 070602 Міжгір’я-Лозянське км 0+315 (міст в смт.Міжгір’я, довжиною 72 м. );

Міст на а/д С 070909 Ясіня-Стебний км 0+580 (міст в с.Ясіня, довжиною 12 м.);

Міст на а/д С 071330 Під’їзд до Хустського кар’єру км 0+400 (міст в с.Рокосово, довжиною 24 м.);

Міст на а/д О 070704 Червеньово-Великі Лучки-Гать км 5+883 (міст в с.Червеньово, довжиною 108 м.);

Міст на а/д О 070904 Рахів-Богдан-Луги км 0+150 (міст в м.Рахів, довжиною 72 м.);

Міст на а/д С 071328 Драгово-Кічерели км 1+100 (міст в с.Драгово, довжиною   108 м.);

Наразі для запобігання надзвичайним ситуаціям надано доручення підрядним організаціям на деяких (критичних) мостових спорудах встановити   обмежувальні дорожні знаки згідно з ДСТУ.]]>
Через неефективне управління громадою Керецьківську ТГ ліквідують http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241198448 26 квітня відбулася чергова сесія у Керецьківській сільській раді, на якій був затверджений бюджет територіальної громади. За словами, екс-очільника сільради Михайла Мавроді, на сесію заради цього приїхало керівництво Хустського району, адже чинний керівник Михайло Мушка, якому у березні висловили недовіру, не зміг прийняти бюджет. Усіх насторожила присутність правоохоронців на сесії. Ймовірно, це пов'язано із резонансною подією, що сталася тут у грудні 2023 року. ПОДІЇ Mon, 29 Apr 2024 11:01:00 +0300
У випадку приєднання до згаданої ТГ, жителі громади будуть й надалі їздити за послугами в Іршаву, ЦНАП залишиться в Довгому. Однак, жителі Керецьківської ТГ просять приєднання до Свалявської ОТГ, з цією метою планують зробити опитування.]]>
На Тячівщині сталися дві масштабні пожежі у житлових будинках http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411974518 Пожежі сталися 27 квітня у Тересві та Солотвинській ТГ. ПОДІЇ Mon, 29 Apr 2024 10:42:00 +0300
Також пожежа сталася в житловому будинку с. Топчино, на вул. Центральна. Вогнем знищено покрівлю, перекриття прибудови на площі 126 кв. м та пошкоджено крівлю житлового будинку на площі 169 кв. м.

Причина й збитки встановлюються.]]>
В Ужгороді двоє дітей отруїлись чадним газом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411974213 27 квітня від представників національної поліції до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що в квартирі багатоповерхівки на проспекті Свободи, що в м. Ужгород двоє дітей отруїлись, ймовірно чадним газом. ДСНС СОЦІО Mon, 29 Apr 2024 10:40:00 +0300
Імовірно, причиною події стала засмічена вентиляція, через що продукти горіння накопичувались у помешканні.]]>
У Хустському марафоні цьогоріч взяли участь понад 900 людей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411973353 Уже вшосте сьогодні у Хусті відбувся благодійний забіг Khust Half Marathon, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. - Більш ніж 600 однодумців подолали понад 21 км, щоб зібрати кошти для підтримки армії, щоб зробити виклик самим собі. СПОРТ Mon, 29 Apr 2024 10:24:00 +0300
Завдяки стартовим внескам та підтримці партнерів заходу для потреб військових передадуть два автомобілі та 66 дронів.

Загалом у забігу на 4 дистанціях взяли участь понад 900 учасників віком від 2 до 66 років.

Традиційно пробіг головну дистанцію і я. Вдячний нашим захисникам та захисницям за можливість провести такий захід, організаторам – за високий рівень проведення події, учасникам – за незабутню атмосферу єдності.]]>
Гандбол. У чоловічій та жіночій Суперлізі розпочався другий етап http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24118202512 Чоловічі Карпати змагаються у групі "Б" (5-8 місця), жіночі- у групі "А" (1-4 місця). СПОРТ Sun, 28 Apr 2024 23:10:00 +0300 СКА-ШВСМ - Карпати - 29:22,
ХНУ-ДЮСШ 1   - СКА-Львів - 31:24,
СКА-Львів - СКА-ШВСМ -   18:34,
Карпати - ХНУ-ДЮСШ 1 -   20:25,
Карпати - СКА-Львів -   31:23,
СКА-ШВСМ - ХНУ-ДЮСШ 1 -   34:23.]]>
У Чемпіонаті Закарпаття з футболу відбулися матчі 3-го туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411820757 Вища ліга. 3 тур. 28 квітня: СПОРТ Sun, 28 Apr 2024 23:02:00 +0300 «Севлюш» (Виноградів) – «Медея» (Оноківська ТГ) – 4:1,
«Сокіл» (Холмківська ТГ) – «Бужора» (Іршава) – 2:1.

Перша ліга. 3 тур. 28 ківтня:

«Берегвідейк» (Берегово) – «Перечин» – 5:1,
«Лідер» (Сторожниця) – «Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ) – 2:1,
«Мукачево» – «Зірка-SPAR» (Лінці) – 1:2,
«Зірка» (Онок) – «Заріччя» – 0:3.]]>
Прикордонники виявили у Тисі тіла двох чоловіків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241189465 Тіла двох чоловіків у річці Тиса виявили учора ввечері під час патрулювання українсько-румунського кордону прикордонники відділу «Тячів» Мукачівського загону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України СОЦІО Sun, 28 Apr 2024 12:43:00 +0300
Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну на ділянці Мукачівського прикордонного загону виявили вже   тіла 24 осіб, які намагалися подолати Тису.

Нагадуємо, що незважаючи на зниження рівня води у Тисі, перепливати її вкрай небезпечно, особливо у темний час доби. Гостре каміння, кореневища та рештки дерев, стрімка та холодна течія можуть завдати шкоди життю та здоров'ю.]]>
За кошти зібрані на Khust Half Marathon 2024 придбали автівки та гексакоптери http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411894125 Сьогодні ми маємо можливість жити, працювати, навчатися, займатися спортом та інше завдяки нашим захисникам, котрі невтомно борються з ворогом. Завжди про це памʼятаємо і підтримуємо бійців за кожної можливості, - повідомив заступник голови ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Sun, 28 Apr 2024 12:35:00 +0300
Перед початком забігу 66 дронів передали підрозділам, котрі залишають нашу незалежність. Йдеться про 50 безпілотників для 3-ї окремої штурмової бригади та ще 16 для бойового підрозділу «Птахи Мадяра».

Вручили їх очільник БФ «Розвиток нашого міста» Віталій Сокол та керівник громадської організації «Велооб’єднання» Андрій Козир. Захисники своєю чергою передали організаторам і благодійникам знакові нагороди за таку підтримку.

Віримо, що ці гексакоптери допоможуть героям протистояти ворогу, зберігати життя українських бійців. Дякую кожному, хто долучився до цього забігу, адже таким чином ми разом підсилили Збройні сили.]]>
Сьогодні на Хустщині пройшов шостий благодійний Khust Half Marathon 2024 http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411893422 Сотні учасників з різних куточків України та ЄС прибули на Закарпаття, щоб узяти участь в івенті, який підтримує наших захисників, формує культуру здорової й сильної нації, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Sun, 28 Apr 2024 12:31:00 +0300
За всі кошти, зібрані від реєстрації на півмарафон, закупили дрони, які ми передали бійцям одразу після завершення забігу. Ці спецзасоби критично важливі, тож кожен учасник забігу приєднався до технічного зміцнення підрозділу.

Молимося за Вас, побратими, й нашу перемогу.
Ви – наші герої!

Дякуємо бійцям за героїзм та віддану службу.
Дякуємо кожному, хто підтримує захисників.]]>
"Минай" переміг вдома "Чорноморець" і піднявся на одну позицію у турнірному становищі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411713212 В УПЛ відбулися матчі 26-го туру. "Минай" приймав "Чорноморець" і переміг - 2:0. Голи: Кораблін (6), Ременяк (62). СПОРТ Sat, 27 Apr 2024 15:52:00 +0300
У 27-му турі "Минай" грає у Рівному з "Вересом". Гра відбудеться у неділю, 6 травня.]]>
На виїзді з Мукачева планують побудувати нову автостанцію http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411620938 Депутати Мукачівської міської ради надали дозвіл на розроблення детального плану території майбутнього автовокзалу, по вулиці Лавківська 1Е. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 23:07:00 +0300
«25 квітня 2024 на сесії Мукачівської міської ради надано дозвіл на розроблення містобудівної документації місцевого рівня – детального плану території земельної ділянки по вулиці Лавківська 1Е в місті Мукачево, з метою визначення параметрів забудови для розміщення автостанції Мукачево та зміни її цільового і функціонального призначення», – йдеться у повідомленні.

Замовником розроблення детального плану визначено управління архітектури та містобудування Мукачівської міської ради. Фінансування робіт з розробки містобудівної документації буде здійснено коштом власника земельної ділянки.

Після розроблення детального плану будуть проведені громадські слухання для врахування громадських інтересів відповідно до чинного законодавства України.]]>
В Ужгороді встановлять ще один пам’ятник http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116194046 На засіданні науково-художньої ради розглянули ескізний проєкт спорудження пам’ятника князю Федору Корятовичу на одноіменній площі. Міськрада Ужгорода РАТУША Fri, 26 Apr 2024 22:37:00 +0300
Тож на засіданні обговорили першочергові завдання, зокрема концепцію самої площі, наголосили на збереженні наявних зелених насаджень, висловивши пропозиції зробити площу частково пішохідною по обидва боки скверу, а проїзд автомобілями залишити вулицями Олександра Духновича та Михайла Лучкая.

Враховуючи обговорення, члени науково-художньої ради підтримали ідею щодо розробки концепції площі та місце розташування пам’ятника, який попередньо планується висотою 3-3,5 метри. Головному архітектору міста Олегу Боршовському доручено розробити концепцію площі.

Встановлення пам’ятника планується за кошти благодійників.]]>
Протягом першого кварталу 2024 року до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло понад 2,27 млрд грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116185813 Фінансово-економічна стабільність і системне наповнення бюджетів – запорука розвитку краю та постійної підтримки захисників, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 21:55:00 +0300
З останнього кварталу 2023 року ПДФО військових надходить до держбюджету, однак ми продовжуємо працювати та показувати хороші показники.

Так, загалом протягом першого кварталу 2024 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 2 млрд 272 млн грн. Тут маємо перевиконання плану на 11%. Якщо порівнювати з фактичними надходження протягом аналогічного періоду минулого року, то маємо мінусове відхилення на 9,8%. Саме це пов’язано з відсутністю податків від військових.

Але для того, щоб чітко розуміти ситуацію в цій сфері, далі будемо порівнювати у співставних умовах (тобто від даних минулого року умовно забираємо надходження саме цього ПДФО). У такому випадку маємо збільшення на 30,8% надходжень на противагу даним першого кварталу 2023 року.

До того ж сьогодні бачимо, що 61 ТГ нашого регіону має приріст фактичних надходжень загального фонду до відповідного періоду минулого року у співставних умовах.

Попри те, що ПДФО військових більше не надходить до наших бюджетів, ми продовжуємо підтримувати захисників з тих фінансів, які маємо. Так, за ці три місяці з місцевих бюджетів на оборону та безпеку спрямували 674 млн грн із вільних залишків коштів з минулого року.

Громади Ужгородського району за цей час виділили на підтримку бійців 216 млн грн, Мукачівського – 229,7 млн грн, Берегівського – 20,4 млн грн, Хустського – 18 млн грн, Тячівського – 16 млн грн, Рахівського – 8,5 млн грн.

Тож зараз маємо надходження за двома напрямками: від суб’єктів господарювання та бюджетної сфери. Станом на 1 квітня на Закарпатті працює 79 700 компаній та ФОПів, а на початку 2022 року, до повномасштабного вторгнення, їх було трохи більш як 74 тисяч. Тож спостерігаємо приріст на понад 5 тисяч суб'єктів господарювання: за цей час зареєстровано понад 2 тисячі нових юридичних осіб і 3,5 тисячі приватних підприємців (ФОП).

Важливу роль тут відіграють і релоковані підприємства: за три місяці сплатили до зведеного бюджету близько 409 млн грн. При цьому вони на рівні з іншими представниками бізнесу створюють робочі місця, залучають інвестиції, популяризують Закарпаття.

Все це ключові компоненти фінансово-економічної ситуації в області, тому комунікація з бізнесом та іншими триває системно. Разом працюємо над розвитком, наповненням бюджетів, підтримкою військових і посиленням спроможності нашого краю.]]>
Відбулося засідання новоствореної регіональної координаційної ради з питань громадського здоровʼя http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111854 Сьогодні провели перше засідання новоствореної регіональної координаційної ради з питань громадського здоровʼя, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 14:14:00 +0300
Під час засідання затвердили регламент та план роботи ради на 2024 рік, схвалили Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики у Закарпатській області, на період до 2030 року.

Ефективна система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини. Адже пацієнт, про якого подбав сімейний лікар, який отримав необхідні щеплення, вчасно проходить діагностику, який турбується про своє здоров’я та самопочуття щодня, значно рідше звертається по медичну допомогу.

Більшість країн Європи обрали саме такий шлях, зосереджуючи увагу на зміцненні здоров’я громад, профілактиці захворювань і міжсекторній взаємодії. Така переорієнтація дозволила країнам ЄС збільшити середню тривалість життя та поліпшити добробут громадян.   Україна рухається у тому ж напрямку.]]>
В Ужгороді відзначили 38-у річницю Чорнобильської трагедії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111358 До пам’ятника закарпатським ліквідаторам на площі Захисників України в Ужгороді поклали квіти cпільно з головою обласної ради Романом Сараєм, керівництвом району та міста, безпосередніми ліквідаторами аварії, їхніми рідними й близькими, представниками правоохоронних структур та іншими, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 14:12:00 +0300 На Рахівщині троє розбійників скоїли напад на будинок пенсіонерки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111147 25 квітня близько 12-ї години поліцейські Рахівщини отримали повідомлення про розбійний напад на 79-річну пенсіонерку в селі Костилівка – до жінки в будинок увірвалися кілька осіб в масках, звʼязали потерпілій руки і ноги скотчем та погрожували зброєю. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Fri, 26 Apr 2024 14:02:00 +0300
За результатами проведення першочергових заходів поліцейські встановили, що злочин трапився близько 4-ї години ранку. Коли зловмисники увірвалися в будинок пенсіонерки, вона спала. Після того як жінку звʼязали, озброєні нападники, погрожуючи вбивством, вимагали у неї інформацію про місце, де вона зберігає всі заощадження та документи на іноземну фірму, що належала її покійному сину. Не отримавши від потерпілої потрібної інформації, зловмисники забрали з будинку майже 8, 5 тисяч доларів, мобільний телефон, ювелірні прикраси та покинули пенсіонерку звʼязаною в будинку.

Співробітники кримінальної поліції всієї області одразу розпочали оперативні заходи. Для встановлення та пошуку підозрюваних використовувалися можливості відділу кримінального аналізу та системи відеоспостереження «Безпечне Закарпаття».

В результаті, вже за кілька годин оперативники затримали всіх причетних до розбійного нападу. Затримання проводили у трьох районах області: 33-річного фігуранта з Рахівщини впіймали у Мукачеві, 49-річного села Чорноголова — в Ужгородському районі, третього спільника з Ужгородщини — в Рахівському районі. Встановлено, що до будинку проникали двоє із затриманих, а третій спільник забезпечив їх всім необхідним знаряддям для вчинення злочину та керував транспортним засобом, на якому зловмисники приїхали та втікали з місця події.

У затриманих вилучили частину викрадених у потерпілої речей, а саме   мобільний телефон, гаманці та ювелірні прикраси. Також у фігурантів вилучили травматичний пістолет та понад 40 тисяч доларів.

Наразі оперативники встановлюють походження цих грошей та перевіряють причетність зловмисників до скоєння інших майнових злочинів на території Закарпатської області.

Підозрюваних помістили до ізолятора тимчасового тримання. Слідчі інкримінують   їм ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України, тобто розбій, повʼязаний з проникненням у житло, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах, вчинений за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану. Кожному із затриманих за цей зухвалий злочин загрожує до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.]]>
В Ужгородському замку пройде фестиваль Бельтайн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411685257 27-28 квітня на території Ужгородського замку пройде Благодійний фестиваль «Бельтайн – свято весняного буйноцвіту» admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 11:49:00 +0300 На фестивалі будуть збирати гроші на дрони. ]]> Олександр «Юрист»: «У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411664818 Звідки у військовослужбовця ТЦК та СП орден «За мужність»? Дізнайтеся його історію. admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 09:47:00 +0300 Олександр зізнається: на початку повномасштабного вторгнення були думки виїхати, але всі рідні відмовилися. «Та й сам я вже був тієї думки, якої й зараз притримуюсь. Наших проблем крім нас ніхто не вирішить. Тільки самі. Хоч раніше в армії ніколи не служив, добровільно прийшов у ТЦК. Рідні відмовляли, але я впертий. Потрапив у школу розвідки, де пройшов підготовку, а далі вже опановував військову справу на практиці. Вчилися ми швидко. А от основні знання приходять з досвідом. Кожен бойовий вихід – новий досвід».
«Знаєте, на фронті така ситуація, що якщо прожив цю хвилину, то це тобі знову пощастило. Складних ситуацій було безліч. А от найбільш складно і важко – втрачати друзів, які прикривали тебе, витягували тебе не раз», – каже «Юрист».
«Тільки про один напрямок не можу сказати – Харківський. Ми пройшли Запорізький, Херсонський, Луганський і Донецький напрямки. І якби я сказав, що бачив чмобіків, збрехав би. Проти нас воювала регулярна армія. Досить грамотно вони працювали, швидко вчаться. Є досвід «зустрічей» із деенерівцями та еленерівцями . Був випадок, як ми без жодного пострілу взяли в полон двох – один був еленерівець, інший – з Петербурга. Деталей, правда, не можу розповісти» – усміхається «Юрист».
«От нічого нема кращого, ніж коли знаєш, що тебе вдома чекають рідні – дружина, сини», – відповідає Олександр на питання про мотивацію. «І підтримувало те, що коли бачиш, що роблять ці п…, ти не хочеш, щоби це відбувалося тут».
«Зараз багато в тіктоці кричать «права, права!», але, на жаль, забувають про обов’язки, які теж прописані в Конституції. А я питаю чоловіка: «Ви читали Конституцію? Так почитайте – там є ще й про обов’язки». Інколи здається, що треба взяти цих людей, відвезти й показати, що робить та погань. І, думаю, тоді кожен чоловік, який відчуває себе чоловіком, не захоче, щоб у його краї відбувалося те ж саме. І щоби була ця біда. Зараз чомусь частина чоловіків забула, що їхній обов’язок – захищати свою країну і своїх рідних».
«Треба пам’ятати, що ворога тримають хлопці, які просто виконують свій обов’язок. Тільки завдяки їм ми тут можемо спокійно жити і займатися своїми справами, тільки завдяки їм».
«Як я потрапив в ТЦК? Був у нас бій. Перший раз – я виводив батальйон. Була у нас машинка «Мастіф» і ми підірвалися на міні. Оскільки пацани у нас всі красені, то швидко відкопуємось і йдемо далі. Важка контузія.
Другий раз. Нас виявили, і по нас відпрацював танчик. Відкопали мене, виявляється, я ще живий. Правда, нічого не чуєш, від слова «зовсім», і нічого не розумієш. Далі «евак», пам’ятаю шматками. Але задачу ми виконали. Кілька днів без сну та їжі. Всі думали, що ми не вижили, а ми вижили… За що й отримав орден «За мужність» третього ступеню.
Далі поїхали ми по лікарнях, почали нас приводити до ладу. На жаль, декого ми вже не повернемо. У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема. Ось така історія».
«А щодо міфів про ТЦК... Хтось, а ми знаємо хто, вирішив розколоти наше суспільство. Завдяки нашому народу ми тримаємо цю орду. На жаль, вже використовуються технології, коли людям навіюють певну думку, вона їм подобається і вони поширюють. Мовляв, я тут сиджу, життя йде, бізнес йде, а ви там ідіть воюйте. В усьому винні «тцкашники», от вони мобілізують сімейних чесних людей. Людей, які пам’ятають про права, але забувають про обов’язки. І ніхто не подивиться на тцкашника як на воїна, якому просто пощастило ТАМ вижити. І, мовляв, винний тцкшник, а не ворог, який напав на нашу країну. Але окрім нас ніхто не вирішить наші проблеми. Ані Європа, ані Америка не прийдуть і не вирішать. У нас один варіант – або виграти, або програти».  

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП.
]]>
Андрій «Бродяга» Ткачук: Не є чимось героїчним втопитися в Тисі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411664045 Андрій Ткачук відомий як «Бродяга». Він давно став легендою спорту. Чемпіон України з трейлу, рекордсмен України з бігу на 24 і 48 годин, бронзовий призер Чемпіонату світу з бігу на 24 години. Та сьогодні ми поговоримо з Бродягою-воїном, який став на захист України в 2014-му і без вагань 24 лютого 2022 року вже був у строю. admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 09:39:00 +0300 Звісно, я з 2021 по 2022 року жив в Києві у свого побратима і ми всі вже розуміли: півроку ж нас усі попереджали – ми дискутували. І я казав: «Закінчиться олімпіада й почнеться». У Швейцарії проходить неофіційний чемпіонат світу з трейлу й мій бал дозоляв взяти участь, мені навіть пропонували, що оплатять й внесок і поїздку, а я відмовився, бо був не впевнений. Також планував участь у забігу в Італії, але сказав собі, що до середини березня не буду проплачувати жодного внеску, бо це безглуздо.  
Морально я був готовий давно. Я не придатний для служби в мирний час і навіть військового квитка не мав, тільки тимчасове посвідчення. В 2014 мене не взяли в армію і тоді я пішов шукати долі у добровольчі формування. У мене ще й зір поганий, та я вивчив рядочок й проскочив тоді. Скажемо так – пощастило. Якби показав свій справжній зір, мене б точно не взяли.
15 лютого прийшов у військкомат питати: що робити, якщо почнеться двіж. Квитка військового нема, але, з іншого боку, як учасник антитерористичної операції, я в оперативному резерві. «Що робити? – питаю, – мобілізуєте мене, чи шукати свою долю як в 14-му самому?»   Попросили залишити номер, мовляв, зателефонують. Зателефонували 23-го і сказали прийти 24-го лютого. Питаю: «З речами?».   «Ні, – кажуть, – тільки для уточнення даних».
Зранку 24 лютого, десь близько 7-ї, друг подзвонив. Він саме їхав із Німеччини, тож, думаю, точно щось сталося. Він каже: «Полетіли ракети». Стало зрозуміло, що у військкомат треба йти з речами. У той же день о 15-ій поїхали в 128-му бригаду. Відстриг дреди, які носив 5 років, майже зголив бороду. А 1-го березня вже був у Запорізькій області з тими добровольцями, які готові були поїхати на підсилення. І там вже почалися пригоди військові. П’ять ночей просто неба, ноги підморозив, а 6-го вже отримав два поранення – в ліве плече й праве передпліччя. Того дня загинув наш командир батальйону Андрій Літун.
У кінці березня вже повернувся в стрій і почалися вже інші «конкурси». Встиг взяти участь в наступі на Херсонщині в серпні 2022 року. Далі перевівся в 49-й окремий стрілецький батальйон «Карпатська Січ», Олег Куцин, на великий жаль, уже загинув, але встиг виписати мені відношення.
Знаю, що незважаючи на твої приголомшливі успіхи в спорті, маєш нюанси зі здоров’ям…
Так, є певні особливості. Після зими 2015 року в Пісках з’явилися поліпи в носі, які заважають дихати, заробив бронхіальну астму. З 15 років у мене рідкісна тахікардія – серце могло розганятися навіть до 278 ударів за хвилину, середній цикл 262. Це – прихований синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта. Я з ним жив 22 роки й не міг діагностувати. Призводило до того, що я не міг бігти і мені потрібно зупинитися й відновитися, тому я ніколи не бігав на короткі дистанції. Навіть марафон ніколи не бігав. А на ультрадовгих дистанціях можна зупинятися й навіть поспати, це дозволено правилами.
Воював до березня 23-го року. Коли вже зрозумів, що вже не можу виконувати функції справно, а робота мого серця все погіршувалася й погіршувалася, напади почастішали. Насправді я думав, що мене вистачить тільки на півроку. За цей час ми або виграємо, або мене вб’ють і проблема вирішиться природнім шляхом.
Та, як то кажуть, «дурням щастить» і мені щастило. Але вже було безглуздо доводити комусь, що я такий як усі. Коли командирам розповідав, то мій бекграунд робив зі мною злий жарт: ніхто не вірив, що у мене такі проблеми. Якось при зміні на позиціях нас нормально так накрили «120-ками» та «82-ками» і єдина була думка: «тільки би нікого не поранило!». Бо сам себе ледве тягну, якщо когось ще тягнути прийдеться, то це буде вже дуже сумно. Зрозумів, що треба використовувати себе вже якось по-іншому, бо підставляєш не тільки себе, а передовсім побратимів.
Далі була операція на серце і потім чисто випадково потрапив на службу в Хустський РТЦК та СП.
Чому ти пішов у 2014-му? Чому ти пішов в 2022-му?
Взагалі-то я примкнув до Української народної партії, яка створилася після роз’єднання Народного Руху, ще десь 2002 році.   В 16 років в Хусті я випадково потрапив на політичну зустріч і захотів доєднатися, допомагав розносити агітацію. Познайомився з такими легендарними особистостями як Михайло Джанда, який боровся за Незалежність України ще з кінця 1980-х. Це була спільнота еліти Хуста – лікарі, вчителі, а ставилися до мене як до рівного. Патріотичний дух у мене ще з уроків історії почав з’являтися. Вже в 2004-му році брав участь в Помаранчевій революції, потім відповідно в Революції гідності й логічним продовженнями було – захист нашого вибору в антитерористичній операції.
Звичайно, як у багатьох хлопців з Майдану, мав тоді було за плечима тільки 9 пострілів з автомату в 11 класі на полігоні. Але були гарні інструктори, ми здобували досвід…
І 24 лютого абсолютно не стояло питання: варто чи не варто. Як і у сотень тисяч інших українців. Я хоча би був готовий і усвідомлював, що відбувається, чим загрожує, бо багато людей не розуміли, що таке війна. А тут смерть на кожному кроці, тільки випадковості рятують тобі життя. Будь-які навички нівелюються артилерією 152-го калібру. Корисна навичка – копати. Для мене було якось дивно, що люди, які самі прийшли в перші дні, не були до цього готові. Не усвідомлювали, що таке війна.
Люди закінчуються, хтось закінчується фізично, хтось морально. Навіть якщо з виду здоровий, як про ТЦК кажуть: «Он які здорові!», а він тільки з виду здоровий: у одного титанова вставка в хребті, у іншого кілька гриж. Даються взнаки постійні навантаження: БК, бронік, якщо когось поранено – потрібно виносити. Загиблих також потрібно виносити. Холод, сирість. Багато всього, що впливає.
Це ж не ті люди, які воювали в Другу світову, які вижили завдяки природньому добору, коли із 8 дітей виживали 5-6, але найсильніших, коли люди постійно працювали з   ранку до вечора в полі й для них звичними були фізичні навантаження. А зараз із офісу –   в окоп. Це тільки в фільмах війна інша. А насправді повністю готовим до неї неможливо бути, бо ти працюєш на межі людських можливостей –   морально-вольових, фізичних.
Чому ж тоді варто боротися?
Дивися, подібну історію ми проживали сто років тому. Події перших визвольних змагань. Тоді ми програли більшовикам, але вони на старті були слабкі в своїй позиції і гралися в українізацію. А зараз лідери російської федерації чітко окреслюють свою мету – знищити нас повністю. Вони боряться з нашими пам’ятниками, з нашими книжками, з нашою історією, з нашою мовою. Не буде вже загравань в українізацію: всі мають бути росіянами, вчити їхню історію, знати їхню літературу та їхніх письменників, і все українське буде знищено. Ми це бачили в Бучі та багатьох інших містах.
Бачимо, що вони в першу чергу змінюють – символи, мову, яка, виявляється, має значення, і для них в першу чергу. Коли говорять «какая разніца», то переходять чомусь саме на російську. Це показує їхнє істинне обличчя – треба знищити все, що має хоч якийсь український дух. Вони зітруть наше минуле, теперішнє і не буде у нас майбутнього. Будемо частиною їхньої імперії.
Це екзистенційна війна для нас і для них. Вони розуміють: якщо програють, то їх чекає крах, сором, занепад економічний і як результат, думаю, розвал федерації на якісь дрібні суб’єкти.
Тому вони вкладатимуть всі ресурси і нам так само треба мобілізуватися. Всім і кожному.
Інколи кажу: «Хлопці, у вас було два роки, щоби підготуватися, встати на облік, пройти лікарську комісію там, де ви хочете. І цю можливість вам дали всі ті, хто зараз на фронті, хто загинув, хто потрапив в полон, хто отримав поранення». Ось нещодавно загинула в 49-му окремому стрілецькому батальйоні медикиня на псевдо Снек – німкеня. Загинула вона за Україну.
Воюють багато іноземців – чехи, поляки, французи, американці, еквадорці, перуанці… У них різні стимули були сюди приїхати, але вони гинуть за Україну. Пам’ятаю 27-річночго бразильця, який сказав мені: «У 1500-му році на мою землю прийшли конкістадори завойовувати мою країну. У вашу країну тепер прийшли завойовники і мені близька ця тема. Відчуваю, що мушу бути тут і боротися з цим злом». І в той час деякі українці штурмують західний кордон, форсують річку Тису… Якійсь дисонанс, поганий дисонанс.
Виявляється, люди не знають, як відбувається процес мобілізації і подальшого проходження служби. Всі думають (це ж у тіктоці сказали, а значить – правда!), що сьогодні тебе призвали, завтра ти потрапиш в бойовий підрозділ, а післязавтра – під Бахмут чи Авдіївку. А насправді ти маєш обов’язково пройти базову загальну військову підготовку, починаючи від 4 тижнів, а якщо потрапиш за кордон, то це може на кілька місяців затягнутися, потім рекрутери приїдуть і спитають, які у тебе є можливості та скіли. Хто ти? Кухар, медик, водій, зварювальник, айтівець? І відповідно будуть тебе відбирати на ті посади, на яких ти можеш працювати.
Часи, коли всі шли в один окоп незалежно чи ти бізнесмен з мільйонними прибутками, чи офісний планктон, як воювали в перші дні, закінчилися. Тепер треба воювати інтелектом, берегти людей. Армія потребує й фінансистів, і юристів, і інженерів. Скільки безпосередньо воює? Може 30-35 відсотків, всі інші займаються забезпеченням цих людей, тому що їм треба їсти, лікуватися, їздити у відпустки, їм треба з чогось стріляти, на чомусь їздити, десь спати. А люди думають, що всі сто відсотків відправляються на нуль. Це не так. І робота є для кожного.
Ця війна торкнулася багатьох, а торкнеться взагалі кожного. Ви можете бути творцем своєї долі. Знайдіть підрозділ, де можна служити за вашими навичками, отримуйте відношення і мобілізуйтеся у цей підрозділ.
Не є чимось героїчним втопитися в Тисі чи загинути в горах при втечі. Це наша рідна земля. Одна на всіх.
Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП
]]>
У 20 найбільших школах Ужгорода будуть правоохоронці та встановлять металодетектори http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24115203241 В ужгородських школах запрацює «Служба освітньої безпеки» РАТУША Thu, 25 Apr 2024 23:30:00 +0300
Також така концепція передбачає організацію безпечного підвезення учнів, пожежну й техногенну безпеку, систему раннього попередження та евакуації та чіткий алгоритм дій у разі виникнення небезпечних ситуацій.

Нагадаємо, 7 грудня 2023 року міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що в кожному навчальному закладі для створення безпечного середовища чергуватиме поліцейський. Там також будуть встановлені металошукачі та рамки.]]>
Напередодні матчу з “Динамо” гравців закарпатського “Минаю” намагалися підкупити? http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24115201121 ФК «Минай» провів внутрішнє розслідування за фактом спроби залучення гравців клубу до організації матчів з фіксованим результатом. Про це йдеться у заяві на офіційній сторінці клубу. СПОРТ Thu, 25 Apr 2024 23:09:00 +0300
“Водночас інформуємо, що ФК «Минай» співпрацює зі Службою внутрішніх розслідувань протиправної поведінки учасників футбольних змагань УАФ. Слідчі дії тривають.

ФК «Минай» зобов’язується надалі сприяти слідству, аби в результаті допомогти побороти такі явища в українському футболі, як «договірні» матчі та матчі з фіксованим результатом”, – йдеться у заяві.

Як повідомило видання sport.ua вже відомо хто хотів підкупити гравців “Минаю”, щоб вони здали матч з “Динамо”.

У середу, 17 квітня, відбувся перенесений матч 16-го туру Української Прем’єр-ліги, в якому зіграли «Минай» і «Динамо». Гра пройшла в Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Київський клуб здобув перемогу з рахунком 3:1.

Раніше повідомлялось, що до двох футболістів «Минаю» звернулись з пропозицією програти гру «Динамо» та пропонували по 5 тисяч доларів.

За інформацією журналіста Ігоря Бурбаса, гравці, яким пропонували «злити» матч київському «Динамо» – це Дмитро Нємчанінов та Євген Скиба. Їхні заяви вже кілька днів на розгляді у комітеті з етики та чесної гри УАФ. У своїх поясненнях вони вказують, що на них вийшла людина, яка представилась дослівно: «Сергій, який веде стріми з Мілевським» (очевидно мова йде про друга ексгравця «Динамо» Артема Мілевського Сергія Третьяка).

]]>
Дозвіл на перебування у прикордонній смузі на Закарпатті можна отримати на онлайн порталі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411520840 Подати заяву на оформлення такого документа відтепер можна на порталі Допомога Закарпаття за посиланням https://bit.ly/44cHNFb. Цей процес інтуїтивно зрозумілий і простий. dopomoha.carpathia.gov.ua СОЦІО Thu, 25 Apr 2024 23:07:00 +0300
Нагадаємо, в Закарпатській області такий дозвіл також можна отримати, звернувшись до штабів 27-го (м. Мукачево) та 94-го прикордонних загонів (м. Чоп). Дозвіл на перебування, проживання чи переміщення в прикордонній смузі діятиме в зоні відповідальності загону, який його видав.

А чи входить ваш населений пункт до 5-кілометрової прикордонної смуги, перевіряйте на зручній онлайн-мапі порталу https://bit.ly/3JBFT7I.

Детальніше про зміни до прикордонного режиму читайте на сайті ДПСУ за посиланням https://bit.ly/49VgZul.]]>
У Мукачівській міській раді відбулися обшуки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241152062 У Мукачівській міській раді проводять обшуки, стадіон «Авангард» таки залишається головним приводом для перевірки всієї документації у міськраді. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 23:04:00 +0300
Раніше йшлося про те, що сума збитків від продажу стадіону та майже 3 гектари землі — близько 100 млн грн.

Нагадаємо, що 22 серпня 2023 року під час засідання 24 депутати Мукачівської міськради проголосували «ЗА» — про затвердження звіту про експертну грошову оцінку та продаж земельної ділянки (зокрема стадіону «Авангард») несільськогосподарського призначення ТОВ «УНІВЕРСАЛ-М».

]]>
Громади Закарпаття звернулися до ЗМІ та СБУ з проханням припинити маніпуляції навколо "Свидовця" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411520249 Мешканці Ясінянської та Усть-Чорнянської громад закликають ЗМІ публікувати винятково перевірену інформацію про майбутній курорт "Свидовець" та уникати спекуляцій щодо даної теми. Зокрема, "припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає", а також "оманливими цифрами щодо вирубки лісів "під курорт". ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 23:00:00 +0300
"Реалізація проєкту "Свидовець" потребує інвестицій у розмірі щонайменше 2 млрд євро. Початок будь-яких будівельних робіт неможливий без отримання висновку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, який буде сформовано виключно після оприлюднення та громадського обговорення "Звіту з оцінки впливу на довкілля". Виконавча влада Закарпаття долучила до розробки Звіту понад 30 висококваліфікованих науковців різних спеціалізацій. Наступні етапи — виготовлення проєктів землеустрою, погодження матеріалів із Урядом, проведення на конкурентних засадах торгів та як наслідок визначення інвестора. І лише тоді можна починати будівництво курорту! Тому просимо припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає і бути не може. Замовником містобудівної документації за законодавством 2017 року виступила Рахівська та Тячівська районні державні адміністрації. Окремо, звертаємо увагу на факти поширення оманливих цифр щодо вирубки лісів «під курорт». А правда в тому, що згідно з проєктами під розвиток планованих туристичних об’єктів буде вирубуватися у 6 разів менше об’ємів від усіх видів рубок головним лісокористувачем на проєктованій території. Курорти, на відміну від лісорубів, зацікавлені у збереженні довкілля", - йдеться у зверненні.

Разом із тим, голови громад наголосили, що реалізація проєкту забезпечить створення 30-40 тисяч робочих місць на курорті та суміжних територіях і в різних галузях, що розв’яже проблеми безробіття та наповнення місцевих бюджетів.

"Найбільш цинічним є намагання опонентів представити це боротьбою за екологію. Ініціатива Європейських партнерів дивує на тлі наступних фактів: Зараз в Європі функціонує більше 4000 тисяч гірськолижних курортів, 120 тисяч(!) кілометрів гірськолижних трас та 25 тисяч витягів. В галузі створено мільйони добре оплачуваних робочих місць. Завдяки розвитку гірськолижних курортів цілі регіони з депресивних і бідних стають найзаможнішими в своїх країнах. В Австрії, Ліхтенштейні чи Андорі гірськолижний туризм дає більше ніж 10% ВВП країн або окремих територій. А якщо порівнювати Україну із співрозмірною за кількістю населення, площею гір та загальною територією Францією, то розуміємо, що в Франції є 250 гірськолижних курортів (в Україні їх 5), які щороку відвідують 30 мільйонів туристів (українські курорти в кращий довоєнний час – до 1 мільйона), у Франції функціонують 3000 витягів та 11.000 кілометрів гірськолижних трас (в Україні відповідно – 30 витягів та 150 кілометрів трас). А ще в сфері гірськолижного туризму Франції створено близько мільйона високооплачуваних робочих місць. Тобто, галузь гірськолижного туризму в Україні за наявним потенціалом – це лише 1-2% гірськолижної галузі Франції. Розуміючи все це, ми прагнемо розвивати гірськолижний туризм!", - йдеться в зверненні.

Як повідомив в коментарі голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук, вони також звернулися до Служби безпеки України   з проханням перевірити повноваження та законність заяв іноземних осіб, які зазначені в публікації "УП", адже вони систематично розповсюджують неправдиву інформацію та іншими методами намагаються перешкодити реалізації проєкту. Як зазначив голова громади, такі дії несуть загрозу не тільки економіці Закарпаття, а й України в цілому.]]>
На Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241152009 Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо нелегальної діяльності гральних закладів. БЕБ КРИМІНАЛ Thu, 25 Apr 2024 22:59:00 +0300
Доступ до азартних ігор в мережі Інтернет надавався без необхідних дозвільних документів.

Водночас підозрювані легалізували приблизно пів мільйона гривень, одержаних злочинним шляхом.

Наразі матеріали досудового розслідування з обвинувальним актом скеровано до суду.

Особам, які виконували роль адміністраторів, загрожує покарання у вигляді штрафу від 680 тис.   грн до 850 тис. грн, а організатору незаконної діяльності - покарання до шести років позбавлення волі.]]>
Дві закарпатські ТГ увійшли до сімки кращих громад за рейтингом Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411519137 Системна та активна майже дворічна співпраця з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» відкрила для Закарпаття нові можливості для розвитку та підсилення наших ТГ, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 22:02:00 +0300
Йшлося, зокрема, про закупівлю необхідного матеріально-технічного забезпечення на суму 34 млн грн, сприяння в розробці геоінформаційної системи «Аналітичний портал Закарпаття», Стратегію розвитку області, комплексних планів територій ТГ, розвиток молодіжної політики тощо.

Водночас пан Габріель повідомив, що загалом зараз «ГОВЕРЛА» співпрацює з понад 100 громад України, і серед семи найкращих практик – дві від нашого регіону. Йдеться про Міжгірську й Іршавську ТГ, які стали переможцями в номінаціях «Краща практика планування та територіального розвитку» і «Краща практика залучення громадськості в процесі формування й реалізації місцевих політик» відповідно.

Оскільки підтримка з боку Проєкту вже дає помітні результати, а громади продовжують розвиватися, передав Габріелю Абрагаму Подяку голови ОВА за значну допомогу в сфері децентралізації.

Упевнений, що наші громади будуть й надалі активно працювати, досягати нових вершин та розвиватися. Вдячний Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за постійну підтримку і допомогу в розбудові ТГ.]]>
На Тячівщині п’яний чоловік викрав авто і скоїв ДТП http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411512130 24 квітня, до поліції зателефонував 49-річний житель села Середнє Водяне і повідомив про зникнення його автомобіля марки «Lanos». Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Thu, 25 Apr 2024 14:47:00 +0300
Поліцейські провели ряд заходів, в результаті яких встановили, що автомобілем незаконно заволодів невідомий чоловік, який сів за кермо автівки потерпілого та поїхав з місця події. За допомогою камер відеоспостереження правоохоронці проклали орієнтований маршрут руху зловмисника та встановили, що дорогою він двічі вчиняв ДТП, в яких ніхто не постраждав. В подальшому, вже перебуваючи у сусідньому населеному пункті, фігурант покинув транспортний засіб та втік у невідомому напрямку.

Оперативники кримінальної поліції швидко розшукали підозрюваного: ним виявився 34-річний сусід потерпілого. При затриманні останній чинив опір правоохоронцям. За результатами освідування, фігурант перебував у стані алкогольного спʼяніння.

Відповідно до статті 208 КПК України, слідчі помістили зловмисника в ізолятор тимчасового тримання.

За даним фактом відкрито відповідне кримінальне провадження та складено ряд адмінматеріалів. Слідство триває.]]>
На Закарпатті розширюють можливості існуючих пропускних пунктів та будують нові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411572736 Сьогодні у Закарпатській ОВА відбулася важлива зустріч. Із робочим візитом в Ужгороді перебував заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. Він поспілкувався із міжнародними перевізниками щодо низки проблемних питань, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 10:17:00 +0300
Україна та Словаччина обговорюють перспективи запуску руху вантажівок вагою 5 тонн через КПП «Малий Березний – Убля» (зараз там допустимий рух транспортних засобів не більше 3,5 тонн). Уряди двох країн вже працюють над змінами до чинної Угоди.

Рух порожніх вантажівок через пункт перетину «Лужанка - Берегшурань» планують запустити вже у червні цього року.

Профільне міністерство має намір підсилити українсько-румунський кордон шляхом розширення КПП «Дяково» та відкриття нового КПП «Біла Церква».

На часі – реформа пасажирських перевезень. Зокрема, йшлося про покращення якості цієї послуги завдяки електронній синхронізації даних на суміжних сторонах, що дозволило б уникнути черг пасажирських автобусів перед пунктами перетину.

Український уряд працює над продовженням угоди про транспортний безвіз.

Перевізники озвучили свої пропозиції щодо технічних змін у програмному забезпеченні «єЧерги», адже і влада, і самі водії зацікавлені у скороченні черг на кордонах.]]>
Поблизу Нижніх Воріт у ДТП загинув житель Прикарпаття http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411418038 24 квітня, близько 11-ї години, до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду за участі двох авто неподалік села Нижні Ворота. ПОДІЇ Wed, 24 Apr 2024 20:57:00 +0300
Останнього та його пасажира з травмами різного ступеня важкості госпіталізували до лікарні. Однак, у медзакладі, від отриманих травм водій «RENAULT» помер.

Мукачівця освідували — за кермом чоловік перебував тверезий.   Обидва транспортні засоби співробітники поліції вилучили.

За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвели до смерті потерпілого, слідчі Головного управління Нацполіції в Закарпатській області відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. У справі призначать експертні дослідження, щоб встановити об’єктивні обставини автопригоди. Слідство триває.]]>
Мукачівець цілий рік користувався банківською картою, яку загубив пенсіонер http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24114175225 До співробітників Мукачівського районного управління поліції звернувся місцевий пенсіонер та розповів, що з його банківської картки, яку він загубив, зникли гроші. КРИМІНАЛ Wed, 24 Apr 2024 20:48:00 +0300
Поліцейські провели ряд заходів та швидко встановили чоловіка, який присвоїв картку, а в подальшому і кошти пенсіонера. Ним виявився 38-річний мукачівець.

У фігуранта слідчі вилучили банківську картку, що належить потерпілому. Загальна сума, яку підозрюваний витратив з рахунку пенсіонера, складає майже 40 тисяч гривень.

Слідчі Мукачівського райуправління поліції вже повідомили чоловікові про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 4 ст. 185 та ч. 1 ст. 357. Йдеться про крадіжку та привласнення офіційних документів, вчинене з корисливих мотивів.

Матеріали кримінального провадження найближчим часом будуть скеровані до суду.]]>
В Ужгороді чоловік погрожував своїй дружині гранатою http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241148852 Сьогодні, близько 5-ї години, на службовий планшет патрульних надійшло повідомлення про домашнє насильство на вулиці Івана Франка, в Ужгороді. Патрульна поліція КРИМІНАЛ Wed, 24 Apr 2024 11:05:00 +0300 Відійшов у вічність почесний громадянин Ужгорода Іван Мешко http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411472545 23 квітня, на 99-му році життя відійшов у вічність засновник та перший декан економічного факультету УжНУ, доктор історичних наук, активний громадський діяч і палкий патріот України, Почесний громадянин Ужгорода Іван Мешко. Міськрада Ужгорода РАТУША Wed, 24 Apr 2024 10:23:00 +0300
Його науковий доробок – десятки праць, навчальні посібники, спецкурси, громадський – активна підтримка в перші роки створення на Закарпатті Народного Руху України, ініціатива створення хору для супроводу Божественної Літургії українською мовою.

Іван Мешко до останніх днів життя був активним, не поривав зв’язків із рідним економічним факультетом, цікавився питаннями його розвитку, був активним учасником Комітету старійшин Міжнародної асоціації випускників УжНУ.

Міський голова Богдан Андріїв, депутатський корпус та виконавчий комітет Ужгородської міської ради висловлюють щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати.

Світла пам’ять про Івана Михайловича назавжди залишиться у серцях усіх, хто його знав.

Прощальна панахида відбудеться у четвер, 25 квітня, о 14:00 на Кальварії.]]>
Правоохоронці завершили розслідування у справі щодо масової бійки у Підвиноградові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24113205355 Слідчі відділення поліції № 1 Берегівського районного відділу поліції завершили досудове розслідування за фактами організації масової бійки у селі Підвиноградів та умисного вбивства одного з її учасників. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 23:51:00 +0300
Згодом затримали і організатора конфлікту –41-річного мешканця села Підвиноградів Берегівського району. Слідчі встановили, що учасники конфлікту, за ініціативою останнього, завчасно підготувалися до бійки: заготовили предмети для нанесення тілесних ушкоджень, а згодом   з погрозами та нецензурною лексикою спровокували конфлікт між місцевим населенням.

41-річному підозрюваному в організації сутички поліцейські інкримінували ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України, тобто хуліганство, вчинене із застосуванням предмета заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, а 34-річному фігуранту, причетному до вбивства односельця, — ч. 2 п. 7 ст. 115 Кримінального кодексу України, тобто умисне вбивство з хуліганських мотивів.

Матеріали справ відносно обох зловмисників поліцейські, за процесуального керівництва прокуратури, скерували для судового розгляду. За скоєне підозрюваному у вбивстві загрожує довічне ув’язнення, а організатору бійки – до 7 років позбавлення волі.]]>
Мешканець Мукачівщини, який підпалив будинок дружини, отримав 5 років ув’язнення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411312239 За публічного обвинувачення Свалявського відділу Мукачівської окружної прокуратури мешканця Полянської громади засуджено до 5 років 6 місяців позбавлення волі. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 15:00:00 +0300
У судовому засіданні прокурор довів, що наприкінці вересня минулого року закарпатець під впливом алкоголю та наркотиків підпалив будинок своєї дружини у с. Родниківка на Мукачівщині. Мотивував це образою на поведінку жінки. Скориставшись відсутністю потерпілої в помешканні, таємно увійшов туди та підпалив майно зсередини.

Того ж дня чоловік залякував дружину, демонструючи ніж, та погрожував вбити. Після скоєного чоловіка затримали працівники поліції, а у його кишені в той момент виявили пакетик із канабісом.

Відомо, що закарпатець раніше вчиняв домашнє насильство, а також притягався до кримінальної відповідальності за наркозлочини та незаконне поводження із вогнепальною зброєю та боєприпасами

Зараз чоловік під вартою, де і перебуватиме до набрання вироком законної сили.]]>
В Ужгороді облаштують ще одну платну парковку на 150 місць http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411385710 До кінця травня на площі Корятовича — вулиці Духновича підготують ще близько 150 місць на ще одній платній парковці. Про це розповів директор комунального підприємства “Ужгородпарксервіс” Юрій Білавич. РАТУША Tue, 23 Apr 2024 11:56:00 +0300
Також окремо зроблять місця під електромобілі.

Ціна за місце на новій парковці вартуватиме 25 гривень за годину.

Наразі в обласному центрі Закарпаття є 3 платні стоянки — на площі Жупанатській та вулицях Олександра Фединця і Льва Толстого.]]>
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 8,8 млн грн місцевого бюджету http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411384533 Аналітики Теруправління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області виявили ризикову тендерну закупівлю. БЕБ ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:44:00 +0300
В ході проведення тендеру, організатор відхилив учасника з найбільш економічно вигідною пропозицією та розглянув наступну компанію для кваліфікації переможця.

Аналітики БЕБ дослідили відповідність критеріям тендерної документації учасника, якого визначили переможцем. За результатами аналізу встановлено, що підприємство не відповідає визначеним кваліфікаційним критеріям тендерної закупівлі. Зокрема, в нього відсутні працівники відповідної кваліфікації, які мали необхідні знання та досвід для надання послуг з реконструкції будівлі.

Фахівці БЕБ рекомендували вжити заходів щодо усунення передумов неефективного використання коштів громади. Розглянувши рекомендацію, сільська рада відмовилася від укладання договору та відмінила тендерну закупівлю. Таким чином аналітики БЕБ упередили неефективне використання 8,8 млн грн коштів громади.]]>
Таксистів з Виноградова та Вилоку та підозрюють у переправленні через кордон військовозобов’язаних http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411384328 Двох таксистів – жінку з села Вилок та чоловіка з міста Виноградів затримали прикордонники під час спроби переправити через кордон 8 чоловіків. Зловмисників виявили у ході реалізації інформації від оперативних співробітників Мукачівського прикордонного загону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 11:41:00 +0300
П’ятеро із затриманих чоловіків розповіли, що приїхали на Закарпаття ще 2 місяці тому з метою незаконного перетинання держрубежу. Заплативши незнайомому чоловіку по 10 тисяч доларів вони очікували на їх переправлення в Угорщину. Усі ці місяці очікування вони власним коштом винаймали житло та харчувалися.

Наразі оперативники загону ретельно вивчають усі деталі організації незаконного переправлення осіб через державний кордон.

Щодо виявлення у діях закарпатців ознак злочину передбаченого ч.3 ст. 332 ККУ прикордонники направили повідомлення співробітникам Нацполіції.]]>
На Великоберезнянщині сталася масштабна пожежа в житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411383856 22 квітня о 21:09 до ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку за адресою: Ужгородський район, Костринська тергромада, с. Люта. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:37:00 +0300 На Закарпатті від епілептичного нападу помер військовозобов’язаний http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411383612 По дорозі до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний приступ. Офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу та викликав «Швидку допомогу», однак медики не встигли. ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:33:00 +0300 Закарпатського ОТЦК та СП висловлює співчуття рідним та близьким померлого.
___________________________________________

Померлому було 39 років.

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на трагедію. "Відомо, що українець, згідно з довідкою ВЛК, був визнаний придатним до військової служби. Наразі щодо ймовірного порушення прав людини я відкрив провадження", – написав він, додавши, що його представники у Закарпатській і Львівській областях працюватимуть, аби дізнатися всі обставини.

За інформацією джерел, мобілізований помер на території Львівської області.
___________________________________________

Закарпатська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону зареєструвала кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого по дорозі до навчального центру у Закарпатській області. Попередня правова кваліфікація ч. 5 ст. 426-1 ККУ – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

Перевіряється факт можливого незаконного призову громадянина та ймовірної причетності до трагедії службовців Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.]]>
Закарпатець спробував обміняти фальшиве водійське посвідчення на нове http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215473 До сервісного центру МВС на Закарпатті звернувся чоловік для обміну посвідчення водія, але його так і не отримав, адже документ мав ознаки підробки. СОЦІО Mon, 22 Apr 2024 18:46:00 +0300
"Чоловік вирішив скористатися начебто «легкою» пропозицію. Два роки користувався підробленим водійським посвідченням, а зараз вирішив обміняти його на постійне, терміном на 30 років. Однак, афера не вдалася і наші працівники викликали поліцію", - зазначили у МВС.

У Сервісному центрі нагадують, що за виготовлення та використання підроблених документів в Україні передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді штрафу, або обмеження чи позбавлення волі.]]>
На Закарпатті судитимуть мешканця Київщини, який ошукав матір загиблого воїна на 7,5 млн гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215464 Мешканець Київщини залучив жителів кількох областей України до незаконної оборудки. Зловмисники виманили у матері полеглого військовослужбовця гроші, які жінка отримала як виплату від держави у зв’язку зі смертю сина на війні. КРИМІНАЛ Mon, 22 Apr 2024 18:44:00 +0300
"Пів року жінка систематично перебувала на зв’язку з шахраями та частинами вносила гроші нібито на відкритий для неї рахунок в компанії. Вона передавала готівку довіреній особі обвинуваченого на території Ужгородського району або переказувала кошти на банківські картки. Те, що її ошукали, потерпіла зрозуміла тільки після того, як намагалася вивести свої вкладення та додатково сплатила для цього "страховий відсоток", але грошей так і не отримала. Після цього вона повідомила про злочин правоохоронцям", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що житель Київщини ошукав матір військовослужбовця з листопада 2022 року по квітень 2023 року на близько 7 млн грн.

"Загальна сума, якою незаконно заволоділи шахраї, становила 7,5 млн грн. Це – кошти, які жінка отримала як грошову допомогу від держави після загибелі сина на війні. Сама потерпіла є уродженкою Донеччини, але у зв'язку з війною переїхала до Ужгорода", - зазначили в прокуратурі.

Зловмисника затримали у жовтні минулого року на території Київщини. Відтоді він перебуває під вартою. Ужгородський міськрайонний суд також визначив обвинуваченому розмір застави – 13,2 млн грн, але ці кошти не були внесені.

Також арештовано майно фігуранта – два автомобілі та грошові кошти в національній та іноземній валюті на загальну суму понад 500 тис. грн. Крім того, під час затримання в автомобілі чоловіка виявили два пакетики з кокаїном, які він незаконно придбав і зберігав для власних потреб.

Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо мешканця Київської області за фактами шахрайства, вчиненого групою осіб в особливо великих розмірах, а також незаконного придбання та зберігання психотропних речовин (ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 309 КК України). За скоєне йому загрожує до 8 років позбавлення волі.]]>
На Закарпатті затримали чотирьох ухилянтів з переправниками, які їхали до кордону на таксі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215440 Прикордонники Мукачівського загону затримали переправників та чотирьох ухилянтів, які намагалися незаконно потрапити до Румунії. До кордону вони їхали на таксі. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 18:42:00 +0300
«Група реагування зупинила дві автівки, у яких перебували 6 осіб – четверо закарпатців та двоє жителів Київщини. Ділки залучили у свою схему місцевого таксиста, який каже, що нічого не знав про злочинні наміри своїх пасажирів. Після опитування чоловіка відпустили», – інформують у ДПСУ.

На ухилянтів склали адмінпротоколи, а їхнім провідникам загрожує кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Санкція статті передбачає від 7 до 9 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.]]>
Відомо, як виглядатиме меморіальний парк в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112154216 Сьогодні в Ужгороді було розглянуто концепт проєкту майбутнього меморіального парку, який буде розташований на місці теперішнього цвинтаря на вулиці Капушанській. РАТУША Mon, 22 Apr 2024 18:40:00 +0300
В умовах війни та дефіциту фінансування наразі здійснюється пошуком донорів та грантових коштів задля втілення його в життя.

“Маємо надію, що військові дії в державі невдовзі закінчаться, і вже тоді розпочнемо втілювати наші плани в життя. Наразі ескіз майбутнього меморіального комплексу публікую задля оцінки громадою міста”, – зазначив заступник голови Ужгородської міської ради Євген Плавайко.]]>
Злочинна група на Закарпатті відбирала майно в самотніх осіб літнього віку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112154018 Про це у своєму телеграм- каналі повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець. КРИМІНАЛ Mon, 22 Apr 2024 18:37:00 +0300
Кілька разів пенсіонер намагався втекти із закладу.

"Персонал ловив чоловіка й відібрав засоби пересування. У зв’язку з цим людина понад два роки не була на свіжому повітрі.

На вимогу підопічного звернутися до правоохоронних органів ніхто також не реагував. Ба більше, заклад протягом цього часу перевірявся Національною соціальною сервісною службою України", – повідомляють в офісі омбудсмена.

Під час чергової спроби чоловіка втекти із закладу, його спіймали соціальні працівники, втім йому вдалося викликати поліцію.

У результаті перевірки реєстру нерухомого майна в офісі омбудсмена встановили, що в січні 2024 року майно чоловіка перейшло до іншої людини згідно з договором дарування.

"Документи засвідчив приватний нотаріус, однак пенсіонер стверджував, що жодних документів не підписував, а людина, на яку переписали його майно, – йому невідома.

Мій представник звернувся до обласної прокуратури щодо виявлення ознак кримінального правопорушення. Вона вже розпочала досудове розслідування. З метою недопущення відчуження майна потерпілого за рішенням суду наклали арешт на майно", – зазначає омбудсмен.

Речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк у коментарі для "УП. Життя" повідомила, що у березні до відомства надійшло звернення від представника омбудсмена, після чого у правоохоронці розпочали кримінальну справу за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 ККУ).

"Відтоді у межах кримінального провадження вдалося провести ряд слідчих дій. Також накладено арешт на будинок чоловіка, аби жодні особи не могли розпоряджатися ним, поки триває слідство", – розповіла Катерина Хижняк.

За її словами, наразі триває процес збору необхідних доказів, а також перевіряється інформація щодо законності поміщення чоловіка до відділення центру.

"Щодо можливого факту бездіяльності правоохоронців раніше – наразі про такий вчинок нам не відомо. Спільно з поліцією ця інформація перевіряється", – додала речниця.

За даними офісу омбудсмена, протягом 2022-2023 років і січень 2024 року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

За сприяння Офісу 72-річний громадянин безкоштовно забезпечений адвокатом.

Варто зауважити, протягом 2022-2023 років і січень цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

Якщо вам відомо про будь-який випадок порушень прав людини, зокрема й щодо людей літнього віку, звертайтеся до Офісу Омбудсмана:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

за номерами телефонів: 0 800 501 720, 044 299 74 08

t.me/dmytro_lubinetzs/5504]]>
На Закарпатті реалізують проєкти підтримки захисників та їхніх родин у сфері охорони здоров’я http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112142721 Ми системно й безупинно працюємо над розробкою і реалізацією проєктів підтримки наших захисників, ветеранів та їхніх родин. Один з напрямків – це якісні й доступні медичні послуги, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 17:22:00 +0300
Сьогодні підписали меморандум про співпрацю із медцентром «Асклепій» і лабораторією «OneLab». У межах пакета підтримки передбачено безкоштовну діагностику та консультацію з питань захворювання на псоріаз для захисників і ветеранів із Закарпаття, які проходять службу в різних підрозділах нашої країни.

Дякую лікарям Юрію Андрашку та Тіберію Островці за ініціативу й підтримку проєктів, які спрямовані на відновлення і реабілітацію наших героїв.]]>
"Минай" грає внічию з "Рухом" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411212421 В УПЛ відбулися матчі 25-го туру. ФК "Минай" приймав львівський "Рух", рахунок зустрічі - 1:1. Голи: Петько (68) - Квасниця (77). СПОРТ Mon, 22 Apr 2024 14:57:00 +0300 Закарпаття отримає близько 4,5 млн євро грантових коштів від ЄС http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411293514 Закарпаття отримає близько 4,5 млн євро грантових коштів від ЄС для реалізації проєктів розвитку в межах транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 12:33:00 +0300
Це реальне досягнення і конкретний результат діяльності нашої закарпатської команди.

В умовах війни та за відсутності в бюджетах фінансування на програми розвитку громад пошук донорських коштів стає одним із пріоритетних завдань місцевої влади на усіх рівнях.

Дякую всім, хто з першого дня ініціював, захищав і підтримував проєкти. Вдячний нашим іноземним партнерам за увагу та підтримку Закарпаття.]]>
У Чемпонаті Закарпаття з футболу відбулися матчі 2-го туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411292523 21 квітня на Закарпатті відбувся 2-й тур Чемпіонату у Вищій та Першій лігах. ЗАФ СПОРТ Mon, 22 Apr 2024 12:19:00 +0300 «Вишково» – «Сокіл» (Холмківська ТГ) – 2:0,
«Бужора» (Іршава) – «Севлюш» (Виноградів) – 2:5,
«Медея» (Оноківська ТГ) – «Тячів» – 1:5.

Перша ліга. 2 тур
«Берегвідейк» (Берегово) – «Зірка» (Онок) – 2:1,
«Заріччя» – «Мукачево» – 1:0,
«Зірка-SPAR» (Лінці) – «Лідер» (Сторожниця) – 0:0,
«Перечин» – «Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ) – перенесено.]]>
На Хустщині у річці Тиса виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411291826 19 квітня ДСНС Закарпаття повідомили з поліції про виявлення тіла чоловічої статі у руслі р. Тиса у с. Сокирниця. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 12:13:00 +0300 Через 400 пачок сигарет закарпатець позбувся легковика, інший контрабандист чотирьох електроскутерів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411119355 На кордоні з Румунією службова собака "винюхала" приховані сигарети, а на кордоні з Угорщиною виявили «зайві» електроскутери. Закарпатська митниця ПОДІЇ Sun, 21 Apr 2024 22:23:00 +0300
Тож, за подання митному органу документів, що містять неправдиві відомості щодо кількості та вартості імпортного товару, відносно китайського директора задокументовано протокол про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають штрафні санкції у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення та й можливу їх конфіскацію.

В іншому випадку, недобросовісного жителя Закарпаття вивела на чисту воду чотирилапа помічниця кінолога "Дана". Так, 45-річний тимчасово не працюючий чоловік, вирішив підзаробити на перепродажу тютюнових виробів за кордоном. До оборудки ретельно підготувався – виготовив в автомобілі кілька хитромудрих сховищ. Однак, досвідчена «митниця» Дана миттєво винюхала тютюн у конструктивних порожнинах порогів автомобіля, подавши господарю спеціальний знак.

Аби дістатися до тайників, митникам довелось демонтувати сидіння та декоративне покриття підлоги транспортного засобу. Цікаво, щоб дістатися до сховків, чоловік придумав для зручності виймати сигарети за допомогою прикріпленої мотузки, якою підтягувалися приховані тютюнові вироби, перемотані скотчем по кілька пачок. Загалом із автівки вийняли майже чотири сотні пачок сигарет торгової марки «Compliment Blue».

Відносно порушника складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу України та до рішення суду вилучено предмети правопорушення разом з транспортним засобом марки «Peugoet 607», оцінений у майже 200 тис грн. Крім цього, на адресу Бюро економічної безпеки направлено повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, позаяк виявлені сигарети були без марок акцизного збору України.]]>
У Хусті скасували концерт EL Kравчука через хейт від місцевих http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411117592 На Закарпатті скасували концерт епатажного співака EL Kравчука. Артист звинуватив адміністрацію закладу в булінгу. ДОЗВІЛЛЯ Sun, 21 Apr 2024 20:55:00 +0300
Арт-директор закладу FoRest сповістив менеджера артиста, що нібито отримує негативні коментарі від жителів міста на адресу виконавця, “які навіть повторювати не хочеться”, однак процитував деякі з них: “Якщо цей приїде, то я більше не прийду у ваш ресторан”, “Цього п**ара тут бути не повинно”. У коментарі ЗМІ він запевнив, що немає претензій до виконавця, проте він не хотів ставити під удар репутацію закладу.

“Я вперше за 29 років своєї кар‘єри зустрічаюсь із такою грубістю, необізнаністю і несучасністю. EL Кравчук на сцені – це завжди про свободу, почуття та шоу. Так було завжди, і всі, хто мене запрошував, розуміли, як виглядає шоу головного неоромантика країни. Я відкритий до співпраці з більш сміливими організататорами”, – зазначив EL Кравчук.
]]>
36 мільйонерів на Закарпатті – і це ще триває деклараційна кампанія (відео) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411174939 36 мільйонерів на Закарпатті – і це ще триває деклараційна кампанія, - повідомляє М-Студіо. - 36 осіб вже задекларували доходи у понад мільйон гривень. Найбільше заможних краян традиційно в Ужгороді та Мукачеві. Задекларовано нашими мільйонерами доходи у понад 62 млн грн. СОЦІО Sun, 21 Apr 2024 10:46:00 +0300
Податкову декларацію зобов’язані подати також фізичні особи -підприємці, окрім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Податкове законодавство визначає і крайні терміни подання декларацій. Форма Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена Міністерством фінансів ще у 2015 році і доступна у електронному кабінеті платника податків. Деклараційна кампанія добігає кінця, часу обмаль, проте ще трохи залишається.

Саме для того, аби скористатися можливістю подати вчасно декларацію. Закарпатські податківці сподіваються на сумління та податкову дисципліну краян.]]>
В Ужгороді перед міською поліклінікою за грантові кошти розбудують сквер http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411174139 "Сквер міської лікарні Ужгорода капітально перевтілиться. На це буде виділено близько 40 мільйонів гривень грантової допомоги", - повідомив керуючий справами виконкому Василь Пинзеник. РАТУША Sun, 21 Apr 2024 10:35:00 +0300
Раніше ми повідомляли, які закарпатські проєкти отримають кошти від ЄС у межах програми Interreg NEXT Польща – Україна]]>
"Хуст" перервав виграшну серію на Київщині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24110132936 У Першій лізі відбулися матчі 5-го туру. ФК Хуст у групі "Вибування" зіграв на виїзді з ФК "Діназ" (Вишгород). Рахунок зустрічі - 1:0. Гол: Волошин (93). СПОРТ Sat, 20 Apr 2024 16:14:00 +0300 Закарпатські митники викрили харківського бізнесмена, який намагався незаконно експортувати пшеницю http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411010207 Керівник вітчизняного підприємства вдався до незаконного експорту пшениці, сфальсифікувавши документи на неіснуючу іноземну компанію, аби уникнути ліцензування. Закарпатська митниця ПОДІЇ Sat, 20 Apr 2024 13:18:00 +0300
Закарпатські митники відразу виявили кілька важливих моментів, які вказували на порушення щодо заявлення неточних відомостей. Зокрема, у товаросупровідних документах була відсутня Ліцензія на експорт даного товару. А в ході ретельної перевірки з’ясувалося, що директор харківського підприємства вдався до хитрощів, аби обійти ліцензування експорту аграрної продукції, зазначивши у товаросупровідних документах отримувачем товару саме італійську компанію. Адже згідно вимог постанови Кабміну та відповідно до Переліку товарів (аграрної продукції), експорт пшениці до Італії, на відміну від інших країн Євросоюзу, не   підлягає ліцензуванню.

Звернувшись до вказаної компанії, митниця отримала письмове спростування, що італійці не здійснювали жодного замовлення на закупівлю української пшениці. Іноземці також звернули увагу на той факт, що вже двічі зазнавали спроби шахрайства. Зі свого боку, італійська митниця також офіційно підтвердила, що в їхній базі даних не має декларацій, пов’язаних з даною італійською компанією.

Тож, за подання митному органу підроблених документів, що містять неправдиві відомості щодо одержувача вказаного товару, відносно харківського директора задокументовано одразу 2 протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають не лише накладення штрафу у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення, а й можливу їх конфіскацію.]]>
Правоохоронці припинили спробу переміщення сигарет через держкордон за допомогою безпілотника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24110101824 Правоохоронці припинили спробу незаконного переміщення тютюнових виробів через державний кордон. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Sat, 20 Apr 2024 13:14:00 +0300 В Ужгороді провели антинаркотичний рейд http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241109418 Антинаркотичний рейд із замальовування наркоадрес провели в Ужгороді. Учасники рейду зібралися, щоб зафарбувати графіті наркосайтів та телеграм-ботів, яких з’явилося дуже багато на стінах будівель міста. РАТУША Sat, 20 Apr 2024 12:40:00 +0300
Рейд відбувся за підтримки громадської організації «Західна інституція терапії залежностей», Реабілітаційного (психосоціального) центру відкритого типу, пацієнтами якого є алкозалежні, наркозалежні та лудомани (люди, які грають в азартні ігри на гроші), Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради та депутата міськради Арсена Мелкумяна.]]>
В Ужгороді група жінок напала на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24109203847 Працівники територіального центру комплектування в Ужгороді намагалися відвезти чоловіка у військкомат для оновлення облікових даних. Під час цього група людей почала штовхати їх і кричати на них. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 23:33:00 +0300 Які закарпатські проєкти отримають кошти від ЄС у межах програми Interreg NEXT Польща – Україна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241092077 Нарешті можемо розповісти про закарпатські проєкти-переможці, які отримають кошти від ЄС у межах транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 23:00:00 +0300
– «Разом за безпеку в транскордонному регіоні» (Колочавська ТГ);

– «Водозберігаючі рішення для пом'якшення наслідків зміни клімату» (ДВНЗ «Ужгородський національний університет»);

– «Біорізноманіття в зеленій інфраструктурі Білостоцького повіту і міста Ужгород» (Ужгородська ТГ та Інститут розвитку Карпатського регіону);

– «Карпатська молодь за екорозумну освіту» (АРР, УжНУ, Ужанський національний природний парк);

– «Вода – джерело життя - збереження спільної природної спадщини Карпат у громадах Ольшаниця та Великий Березний шляхом покращення управління стічними водами» (Великоберезнянська ТГ);

– «Охорона водних ресурсів через розвиток каналізаційної інфраструктури як спільний виклик гміни Лесько та міста Хуст у боротьбі за чисте довкілля» (Хустська ТГ).

Було чимало обговорень, але ми з Андрієм Шекетою відстоювали кожен наш проєкт на Моніторинговому комітеті.

Варто наголосити, що цей програмний період розпочався ще в 2021 році, до початку повномасштабного вторгнення, тому є низка ініціатив, котрі не є зараз найпріоритетнішими. Проте це все одно важлива фінансова підтримка для нашого з боку Євросоюзу та визнання спроможності Закарпаття. Близько 90% необхідних коштів для їх реалізації, а це майже 4,5 млн євро, – грант від ЄС.

Дякуємо кожному, хто подає заявки, покращує наш край, розвиває його і завжди прагне кращого. Дякуємо закордонним партнерам і колегам за підтримку!

Раніше ми повідомляли, що ЄС фінансуватиме на Закарпатті шість нових проектів, які стосуються довкілля]]>
Письменник Андрій Любка підтримав проєкт 4.5.0 Recovery Center http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410913014 Щодня до великої команди 4.5.0 Recovery Center долучаються відомі українці, об’єднуючись навколо важливої місії – фізичного, психологічного, ментального відновлення захисників після участі в бойових діях та інших, хто постраждав унаслідок збройної агресії рф проти нашої країни, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 15:53:00 +0300
Один із них – наш земляк Андрій Любка, український письменник, перекладач і волонтер, котрий з перших днів повномасштабної війни допомагає захисникам на фронті та в тилу. Зараз Андрій направляє свої зусилля для підтримки нашого проєкту та створення ефективного майданчика для відновлення і реабілітації українських героїв.

Дякую кожному й кожній, хто приєднується до нашої спільної великої мети.]]>
Реформа, яка перетворила громади з підлеглих у партнерів центру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410912532 Минає 10 років зі старту процесу децентралізації в Україні СОЦІО Fri, 19 Apr 2024 14:21:00 +0300 перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. - Як на мене, децентралізація мала велике значення саме у трансформації відносин регіонів із центральною владою.

Громади перейшли зі статусу підлеглих у статус партнерів центру.

І ці відносини нині перевірені війною. А статус громад дозволив їм багато чому навчитися, працювати над залученням альтернативних джерел фінансування та, що найголовніше — тримати тил і тим самим допомагати фронту.

Але реформа триває. І днями уряд затвердив Дорожню карту децентралізації, яка визначає подальші кроки для її реалізації та територіальної організації влади в Україні на 2024-2027 роки.

Упевнений, що у кожній із 64 громад, які ми з вами свого часу виборювали, ці кроки покращать механізм співпраці з центральною владою і ще на крок наблизять Україну до великої Перемоги.

Вдячний усім, хто працював і жив цією реформою. Ваша праця не була марною!]]>
Поліція Іршави припинила діяльність банди наркоторговців http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410975141 В ході проведення оперативних заходів протягом останнього тижня співробітники кримінальної поліції Відділення поліції № 1 Хустського РУП (м. Іршава) припинили злочинну діяльність трьох наркоторговців. Останні збували метамфетамін та канабіс на території обслуговування правоохоронців. КРИМІНАЛ Fri, 19 Apr 2024 10:49:00 +0300
За місцями проживання усіх фігурантів поліцейські провели санкціоновані обшуки, в результаті яких вилучили ряд речових доказів.

Усім трьом зловмисникам слідчі, за процесуального керівництва прокуратури, повідомили про підозру за ч. 1, 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, тобто незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Слідство у справі триває.

За скоєне зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.]]>
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108203755 У ході реалізації оперативної інформації наряд відділу «Вилок» Мукачівського загону виявив групу осіб поблизу кордону з Угорщиною. ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 23:37:00 +0300
За свій «вояж під супроводом» чоловіки, жителі Сумської, Львівської, Миколаївської та Закарпатської областей, сплатили від 2 до 9 тисяч доларів.

Наразі співробітники оперативно-розшукового підрозділу Мукачівського загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі.

Щодо виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 332 КК України «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України», прикордонники направили повідомлення до Нацполіції.

]]>
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108203638 У четвер, 18 квітня, у «Совиному гнізді» відбулася підсумкова конференція «Розкриття потенціалу міста: зміцнення державних інституцій через словацько-українське транскордонне співробітництво в розширеному європейському просторі». ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 23:27:00 +0300
Відкривали конференцію Іван Завидняк, заступник міського голови Ужгородської міської ради, а також Едуард Бураш – Посол Закарпаття в Словаччині в Україні, Закарпатська область, експерт у сфері транскордонного співробітництва з Україною.

Насамперед варто зазначити, що проєкт «Міста в розширеному європейському просторі: розвиток потенціалу державних установ шляхом словацько-українського транскордонного співробітництва та підвищення доброчесності в державних справах (CEEA) » впроваджується управлінням міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради у партнерстві з міською адміністрацією Кошице (Словаччина), департаментом міжнародного співробітництва Харківської міської ради, Центром суспільних та психологічних наук САН Spolo?enskovedný ústav CSPV SAV національним міждисциплінарним дослідницьким інститутом NORCE з м. Альта (Норвегія) у рамках програми «Належне управління та транскордонне співробітництво» Норвезького фінансового механізму. Стартував він ще у 2016 році.

Мета – розвиток транскордонної інституційної співпраці між державними установами в сфері управління, підвищення обізнаності державних службовців України в питаннях прозорості державного управління, переймання досвіду партнерів зі Словаччини та Норвегії.

Відкриваючи конференцію заступник міського голови Ужгородської міської ради Іван Завидняк, подякував колегам за співпрацю й ефективний обмін знаннями: «Продовжуємо напрацьовувати й розширювати звʼязки з європейськими партнерами, ділитися досвідом та разом покращувати умови життєдіяльності у наших містах».

У свою чергу Едуард Бураш, Посол Закарпаття в Словаччині в Україні, зауважив, що успішна співпраця між Ужгородом та Словаччиною триває вже понад 30 років.

«До спеціальної програми підключені три ОТГ на Закарпатті та кілька міст у Словаччині. Кілька днів тому, відбулася зустріч у словацьких Михайлівцях прем’єр-міністрів. А ми також зі свого боку намагаємося налагоджувати співпрацю», – наголосив Едуард Бураш.

Загалом під час заходу спікери говорили про ефективне управління містами, розбудову міських програм та транскордонне співробітництво.]]>
В Ужгороді на зупинці помер чоловік, у Центрі екстреної меддопомоги проведуть розслідування http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108202043 Чоловіку стало зле на зупинці поблизу колишнього ресторану «Рубін». Люди викликали швидку, але вона приїхала через пів години і не встигла врятувати чоловіка. СОЦІО Thu, 18 Apr 2024 23:13:00 +0300
У Закарпатському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, повідомили, що проведуть службове розслідування через можливу затримку медиків.

]]>
ЄС фінансуватиме на Закарпатті шість нових проектів, які стосуються довкілля http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108194759 Закарпаття знову досягає поставлених цілей, показує хорошу роботу та отримує підтримку від Євросоюзу, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 22:41:00 +0300
Йдеться про 4,5 млн євро, які спрямують для реалізації цих шести ініціатив, що є важливою підтримкою для Закарпаття.

Разом із колегами взяли участь у цьому засіданні, розглянули понад сотню різних ініціатив, кожна з яких – по-своєму цікава і корисна. Тож те, що наші проєкти одні з найкращих, свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямку.

Детальніше – згодом, а поки тримаємо курс на євроінтеграційний та сталий розвиток Закарпаття.]]>
На Мукачівщині поліція затримала підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410873230 17 квітня увечері до поліції надійшло повідомлення від медиків, що до них для надання допомоги доставлено 13-річну дівчину. За попередніми даними дитина постраждала від дій сексуального характеру, однак спілкуватися погодилася виключно з правоохоронцями. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Thu, 18 Apr 2024 10:31:00 +0300
Його оперативно розшукали та затримали.

На місці вчинення злочину слідчо-оперативна група поліції вилучила ряд речових доказів, які досліджуватимуть експерти.

Наразі зловмисника поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Його злочинні дії слідчі поліції кваліфікували за ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України, тобто зґвалтування, вчинене щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років.

За скоєне підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі. Досудове розслідування у справі триває.]]>
БЕБ зупинило тендер міськради Тячева з ремонту будівлі для центру переселенців за 6,4 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107205535 Посадовці заклали у пропозицію неконкурентні вимоги, щоб обмежити коло учасників аукціону. КРИМІНАЛ Wed, 17 Apr 2024 23:51:00 +0300
У Територіальному управління БЕБ у Закарпатській області замовника не називають, але за даними Prozorro йдеться про Тячівську міськраду, яка 11 квітня скасувала закупівлю з капітального ремонту будівлі комунальної власності по вул. Незалежності, 55 з метою облаштування центру дозвілля та надання підтримки внутрішньо переміщеним особам.

17 квітня у БЕБ пояснили, що рекомендували міській раді скасувати тендер, бо в ньому заклали неконкурентні вимоги.

«Посадові особи міськради, ймовірно, з метою забезпечення перемоги в тендері певної компанії, заклали антиконкурентні кваліфікаційні вимоги, які обмежили коло учасників. Крім того, публічна закупівля здійснювалась без оприлюдненого обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі, що могло свідчити про неефективне використання коштів громади», – зазначили в Бюро економічної безпеки.

Після листа з Територіального управління БЕБ у Закарпатській області Тячівська міська рада відмовилася від проведення тендеру та відмінила закупівлю капітального ремонту будівлі за 6,4 млн грн.]]>
АРМА продасть понад 260 картин із колекції Медведчука серед яких роботи Бокшая, Ерделі та Глюка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107204450 Загалом продадуть 264 картини. У колекції є роботи закарпатських митців ХХ століття, зокрема Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі. Також є ікони з бурштину і бісеру. Вартість картин ще встановлюватимуть, але відомо, що пейзажі від Бокшая можуть коштувати $20000–25 000, а роботи Ерделі – $50 000. Віталій Глагола ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 23:42:00 +0300 На Закарпатті чоловік на КПП "Астей" (Лужанка) вирвався від прикордонників і втік в Угорщину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107204246 На Закарпатті чоловік на КПП "Астей" (Лужанка) вирвався від прикордонників і втік в Угорщину ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 23:40:00 +0300
По дорозі його наздогнали прикордонники і завалили на землю. Але він знову вирвався та перебіг на угорську сторону пункту пропуску, куди українським прикордонникам заборонено заходити. Там він успішно оформився в угорців та потрапив у ЄС.

Наскільки мені відомо, мова йде про мешканця Берегова Бориса Лабойка 1972 року народження.]]>